Aptiktas Intel procesorių pažeidžiamumas

Džoana Rutkovskaja (Joanna Rutkowska) paviešino informaciją apie Intel procesorių pažeidžiamumą, leidžiantį vykdyti kodą SMM režime su didesnėmis privilegijomis, nei Ring 0 (Ring 0 privilegijos yra aukščiausios privilegijos pasiekiamos tik operacinės sistemos branduoliui – kernel\’iui).

SMM (System Management Mode) – tai specialus, mažai aprašytas dokumentuose Intel procesorių darbo režimas, kuris pirmą kartą pasirodė procesoriuje 386SL. Šiame režime yra sustabdomas normalus kodo vykdymas, ir speciali programinė įranga (paprastai firmware arba debugger\’is su aparatinės įrangos palaikymu) yra vykdoma su aukštomis privilegijomis.

Exploit\’ai naudoja procesoriaus cache atmintį prieigai prie SMRAM – apsaugotos SMM režimo atminties. Iš dviejų pristatytų exploit\’ų vienas daro SMRAM dump (įrašo į failą atminties turinį), o kitas paleidžia kodą SMM režime.

Panaudojus pažeidžiamumą galima sukurti SMM-rootkit\’us (rootkit – tai programa skirta nuslėpti faktą, kad į kompiuterį buvo įsilaužta. Paprastai rootkit\’ai yra naudojami nuslėpti faktui, kad hakeris gavo root teises operacinėje sistemoje) ir/arba operacinės sistemos apsaugos apėjimui. Yra žinoma, kad Intel jau pranešta apie šį pažeidžiamumą – jis jau yra ištaisytas pagrindinėje plokštėje DQ45CB, bet senesni modeliai lieka pažeidžiami.

11 Komentarai

  1. Crembo parašė:

    Nu jo.. Bet koks hakeris turėtų būt, kad žinoti, kaip pasinaudoti tokiu bugu..

  2. edwinas2 parašė:

    Tai kokiems čia konkrečiai modeliams tai taikoma?:( Ar visiems intel?:)

  3. crooked parašė:

    crembo > kas nori tas randa

  4. NForce parašė:

    edwinas2, tai taikoma visiems Intel nuo pat 386. 64 bitų režime SMM yra išjungtas, tad su 64 bitų operacine galima nebijot. Taip pat nuo viso to apsaugotos pagrindinės plokštės su naujais lustais

  5. pushaz parašė:

    Crembo – butent.Apie teorijas galima kalbet kiek tik nori.

  6. nanoWorld parašė:

    \" koks hakeris \"

    Šiaip tai laužiasi crackiariai, ne hakeriai.

  7. Crembo parašė:

    Nesikabinėk prie žodžių >_>

  8. NForce parašė:

    Crack\’eriai labiau laužo programas, o hacker\’iai (black hat\’ai) – į pačias sistemas, ir šis pažeidžiamumas labiau tinkamas būtent pastariesiems

  9. Storasis parašė:

    O tai kaip nuo to apsaugos vartotojus? Juk cia ne kokia nupezusi narsykle, kuriai patcha gali isleisti

  10. neworld parašė:

    O gal čia paprasčiausias marketingo triukas, kad varotojai nusipirktu naujus kompus, arba bent jau CPU?

  11. NForce parašė:

    Aha, AMD 😀

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.