Antras raundas: „ASUS TUF Gaming RTX 3070 OC“ prieš „MSI RTX 3070 Gaming X Trio“

Žvilgsnis į TUF Gaming RTX 3070 OC

Svarbiausias momentas – į dėžutę naudingų priedų ar aksesuarų ASUS neprideda.

Vien iš viršutinės dalies TUF Gaming RTX 3070 nuo TUF Gaming RTX 3080 atskirti neįmanoma, nes naudojamas identiškas metalinis gaubtas, sukeliantis ypač tvirtai pagaminto produkto įspūdį. To nepadarysi ir palyginęs fizinius išmatavimus, kurie vėl identiški. „ASUS TUF Gaming RTX 3070 OC“ ilgis 300 mm, aukštis 127 mm, o plotis 52 mm. Nors TUF Gaming RTX 3070 šiek tiek žemesnė už „MSI RTX 3070 Gaming X Trio“, tačiau vaizdo plokštė vis tiek užblokuos ir 3-ą PCI išplėtimo lizdą. Identifikuoti dvi skirtingas TUF vaizdo plokštes galima apžiūrėjus nugarinę dalį – RTX 3070 nenaudoja MLLC tipo kondensatorių, be to, nugarinė plokštelė turi išpjovas, atidengiančias POSCAP kondensatorių eiles. Nors gabaritai identiški, tačiau TUF Gaming RTX 3080 yra gerokai sunkesnė – tai nurodo skirtingas vidines aušinimo sistemas (tiksliau radiatoriaus struktūrą), nes aktyvi aušinimo sistemos dalis nesiskiria ir yra sudaryta ir trijų 90 mm skersmens axial’inių ventiliatorių, kurių turimas uždaras žiedas leidžia oro srautą nukreipti maksimaliai į radiatoriaus paviršių.

Įdomu tai, kad tarp nugarinės plokštelės ir PCB nėra jokios termo juostelės, todėl plokštelė atlieka vien apsauginę funkciją nuo galimų mechaninių pažeidimų. TUF Gaming RTX 3080 ir „MSI RTX 3070 Gaming X Trio“ naudoja juosteles, kurios perduoda šilumą iš svarbiausių taškų (branduolio, VRM ar tai atminties) zonų.

Galinėje dalyje vietoje šešių šilumos vamzdelių matome tik keturis, tačiau tai nebūtinai reiškia tikslų turimų vamzdelių skaičių.

Vaizdo išvesčių skaičiumi RTX 3070 nuo RTX 3080 (abi TUF) nesiskiria: dvi HDMI 2.1 ir dvi DisplayPort 1.4a. Grotelių dizainas taip pat identiškas, tik šiek tiek skiriasi aukščiausiai esančios HDMI jungties pozicija. Priminsime, kad MSI savo „Gaming X Trio“ modeliams antros HDMI neduoda.

Nieko stebėtino, kad ASUS atsisakė standartinio 12-pin maitinimo lizdo ir sumontavo 2x 8-pin. Pridėjus PCIe magistralės suteikiamus 75 W gauname bendrą 375 W sumą, kurios bet kuriam RTX 3070 modeliui yra daugiau nei per akis. Smagu vėl matyti LED indikatorius, perspėjančius apie blogai prijungtą maitinimo kabelį.

Kaip ir RTX 3080, TUF Gaming RTX 3070 irgi gavo du skirtingus BIOS režimus. Naudotojas gali pasirinkti tarp standartinio Performance ir Quiet režimų. Pastarasis turėtų atlaisvinti ventiliatorių sūkių profilį, ko pasekoje vaizdo plokštė gali imti kaisti šiek tiek labiau ir nebepasiekti maksimalaus įmanomo boost dažnio.

Svorio skirtumas tarp RTX 3070 ir RTX 3080 yra apspręstas skirtingų aušinimo sistemų. Kadangi RTX 3070 naudoja mažiau kaistančią GDDR6 atmintį vietoje GDDR6X, buvo atsisakyta papildomo radiatoriaus. Dėl šios priežasties priekinė RTX 3070 VRM grandinės dalis yra aušinama pagrindiniu radiatoriumi. Tuo tarpu užpakalinėje PCB dalyje esantiems galios blokams ASUS sprendimu pakanka plonos šilumą išskaidančios plokštelės, kuri netgi nekontaktuoja su pagrindiniu monobloku. Pačio radiatoriaus dizainas taip pat nėra identiškas: RTX 3080 radiatorius yra dviejų, o turimas RTX 3070 yra sudarytas iš trijų plokštelių sekcijų, todėl jis netekęs daugiau metalo. Galiausiai reikia pridėti tai, kad RTX 3070 turi ne šešis, bet penkis šilumos vamzdelius ir mažesnių gabaritų pagrindą.

TechPowerUp iliustracija

TUF Gaming RTX 3070, kaip ir „MSI RTX 3070 Gaming X Trio“, VRM grandinėje turi „ONSemi“ pagamintus galios blokus su PWM valdikliu, tačiau vietoje 9-ių GPU fazių, gavo 10 fazių. Atminties posistemei skirtų fazių skaičius identiškas (2).

TechPowerUp iliustracija

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.