„Aorus P750W“ ir P850W: verti kiekvieno iš mūsų ar vien tik „Aorus“ kolekcionierių dėmesio?

Viskas apie 750 W galios modelį

Norintys pamatyti P750W dėžutės pagrindinę sienelę turi grįžti į pirmąjį apžvalgos puslapį – mes pradėsime nuo kitų paviršių. Didžiausią dalį vietos gamintojas atiduoda plokščio tipo (angl. stealth) kabeliams, juose esantiems kondensatoriams ir atstumams tarp jungčių. Taip pat akcentuojami kokybiški pagrindiniai mazgai, t.y. japoniški kondensatoriai ir dvigubus rutulinius guolius turintis ventiliatorius, kuris palaiko pusiau pasyvų aušinimo režimą. Ant šoninių paviršių pabraižytos specifikacijų lentelės ir efektyvumo diagrama.

Nuo mechaninių pažeidimų pats maitinimo šaltinis apsaugotas ganėtinai neįprastu būdu, kadangi paprastai PSU būna įvilktas dar ir į vienokio ar kitokio tipo maišelį, o šiuo atveju turime vien paminkštinimus. Kadangi tiesiai iš Taivano atvykęs maitinimo šaltinis įsijungė be problemų, reikia manyti, kad tokios apsaugos pilnai pakanka. Komplektacijoje taip pat radome europietišką AC kabelį, mažytę naudojimosi instrukciją, tvirtinimo varžtelius ir atskirą pakuotę su prijungiamais kabeliais.

Kaip prasitarėme, „Aorus P750W“ turi 80+ Gold efektyvumo sertifikatą, kuris jau kurį laiką yra tapęs populiariausiu tarp maitinimo šaltinių. To nepasakysi apie gebėjimą atiduoti maksimalią galią esant 50 °C aplinkos temperatūrai – didžioji dalis maitinimo šaltinių, net ir aukštesnės klasės, tegali atiduoti visą galią prie 40 °C. Nieko stebėtino, kad P750W yra pilnai modulinis, kas reiškia, jog PSU neturi nei vieno kabelio, kurio nebūtų galima atjungti, tačiau truputį stebina 64 A +12 V linijoje. Pagal paprastą matematiką P750W gali atiduoti 768 W, nors oficiali galia yra 750 W. Su tokiu neatitikimu susiduriame pirmą kartą. +3.3 V ir +5 V linijose yra po 20 A, o maksimali kombinuota mažųjų linijų galia siekia 120 W. Remiantis gamintojo informacija, maitinimo šaltinis turi pilną apsaugų paketą, įtraukiant ne vien standartines OVP, UVP, OCP ir SCP apsaugas, bet ir papildomas OPP su OTP. Pirmoji suveikia viršijus rezervinę PSU galią, antroji suveikia kuomet PSU pasiekia kritinę temperatūrą. P750W yra aušinamas 135 mm skersmens ventiliatoriumi, kuris, kaip matėme ant dėžutės, geba išsijungti, kai maitinimo šaltinis nėra intensyviai apkraunamas. Tiesa, pats vartotojas neturi galimybės parinkti pilnai aktyvų režimą, kuris vers ventiliatorių suktis visą laiką. Aušinimo įrenginiui priskirtas vien pusiau pasyvus aušinimo režimas.

Modelis Gigabyte Aorus P750W
Formatas ATX
Galia 750 W
Efektyvumas 80+ Gold
Maksimali galia prie temperatūros 50 °C
Atjungiamų kabelių savybė +
Pilnai modulinis +
Pusiau pasyvus aušinimo režimas + (nepasirenkamas)
Maksimali +12 V linijos srovė 64 A
+12 V galia 768 W
Maksimali +5 V linijos srovė 20 A
Maksimali +3.3 V linijos srovė 20 A
Kombinuota +5 V ir +3.3 V galia 120 W
Maksimali -12 V linijos srovė 0,3 A
Maksimali +5 Vsb linijos srovė 3 A
Apsaugų paketas OVP, UVP, OCP, SCP, OPP, OTP
Aušinimo įrenginio skersmuo (mm) 135
Išmatavimai (mm) 150 (P) x 86 (A) x 160 (G)
Svoris (kg) 1,58
Garantinis aptarnavimo periodas (mėn) 120

Dominuojanti korpuso spalva – juoda. Ventiliatorius patalpintas pačiame korpuso centre. Grotelių dizainas primena išpučiamąsias korio formos angas, tik jos čia kiek kitokios formos ir čiut masyvesnės. Ventiliatoriaus guolinę dalį uždengia sidabro spalvos „Aorus“ logotipas. Tos pačios spalvos intarpus, turinčius truputėlį šiam prekės ženklui būdingos firminės oranžinės spalvos, matome dar dviejose vietose. Gali kilti apgaulingas įvaizdis, kad šios dizaino detalės pagamintos iš aliuminio ar kitos brangesnės medžiagos. Tai, viso labo, lipdukai. ATX korpuso gylis 160 mm – maitinimo šaltinis yra pakankamai kompaktiškas.

Specifikacijų lipdukas užklijuotas ant korpuso dugno. Vėl pasitelkdamas lipdukus gamintojas pratęsia dizaino idėją ir ant korpuso šoninių paviršių, pabrėžiant PSU galią (750 W) ir neleidžiant pamiršti pačio prekinio ženklo („Aorus“). Panašu, kad panaudoti dažai nėra imlūs pirštų atspaudams.

AC lizdas papildomai uždengtas apsauginiu lipduku. Daugiau nieko neįprasto čia nėra, kaip tik korio formos grotelės ir standartinio dydžio srovės mygtukas.

Panelėje turime penkis lizdus PCIe/EPS12V kabeliams ir tris periferiniams kabeliams. Pastarasis skaičius atrodo mažas, bet netrukus paaiškės, kad jis yra pakankamas norint vienu metu prijungti visus komplektacijoje esančius periferijai skirtus kabelius. Lizdų tipus šiek tiek išskiria oranžinės rodyklėlės. Atsitiktinai įkišti SATA/Molex kabelio į PCIe/EPS12V skirtą lizdą nepavyks, tačiau apačioje centre esantys lizdai galėjo būti ir atskirti.

Penkiapluoštis ATX24V kabelis, kuris yra sudarytas iš skirtingo storio (16-22 AWG) laidų, nesukelia ypač gerų emocijų. Funkcionalumo prasme į kabelius integruoti kondensatoriai paprastai padaro tą patį, tačiau šįkart gamintojas pasielgė nepaprastai protingai iškeldamas kondensatorius iš kabelių vidaus į išorę. Kokia iš to nauda? Kabeliai nepasidaro standūs ir išlaiko savo lankstumą. Papildomi kondensatoriai patalpinti į visus pagrindinius kabelius, įskaitant ATX24V, EPS12V ir PCIe.

P750W priklauso du skirtingo ilgio (800 mm ir 650 mm) EPS12V kabeliai. Vartotojas turi laisvės rinktis ir tarp dviejų tipų PCIe kabelių. Pridedami du 750 mm ilgio kabeliai, kurie turi po vieną PCIe 6+2 pin jungtį, ir vienas, nešantis porą PCIe 6+2 pin jungčių. Paskutinė jungtis kabo net už 800 mm. Visų PCIe kabeliuose esančių laidų storis siekia 18 AWG. Idealiu atveju, ypač tuose kabeliuose, kurie turi po dvi jungtis, norisi storesnių laidų. Visi periferijai skirti kabeliai yra kombinuoti: arba SATA su Molex, arba Molex su FDD. Pastarasis sprendimas mums nepatinka, nes yra ir atskira pavienė FDD jungtis. Priklausomai nuo situacijos gali norėtis didesnių tarpų tarp jungčių, atstumai tik 100 mm. Bendru jungčių skaičiumi priežasties, dėl kurios reikėtų skųstis, nėra: 2x EPS12V, 4x PCIe 6+2 pin, 6x SATA, 5x Molex.

Kabelio konfigūracija
Skaičius
Jungčių skaičius Storis Kondensatoriai
ATX 24 pin (660 mm) 1 1 16-22 AWG +
EPS12V 4+4 pin (800 mm) 1 1 18 AWG +
EPS12V 4+4 pin (650 mm) 1 1 18 AWG +
PCIe 6+2 pin (750 mm) 2 2 18 AWG +
PCIe 6+2 pin (650 + 150 mm) 1 2 18 AWG +
SATA (550 mm + 100 mm+100 mm) / Molex (+100 mm) 1 3/1 18 AWG
SATA (460 mm + 100 mm + 100 mm) / Molex (+100 mm) 1 3/1 18 AWG
Molex (450 mm + 100 mm + 100 mm) / FDD (+100 mm) 1 3/1 18-22 AWG
FDD (+105 mm) 1 1 22 AWG

P750W yra sukurtas ir pagamintas OEM’o MEIC, kurio produkcijos dar niekad neteko išbandyti. Platformai būdinga šiuolaikinė pusinio tilto kartu su LLC konverteriu pirminėje pusėje topologija ir sinchroninis išlyginimas išvien su DC-DC konverteriais antrinėje pusėje. Dizainas pakankamai švarus, o korpuso matmenys proporcingai parinkti atsižvelgiant į pagrindinės montažinės plokštės ilgį. PCB sudaryta iš dviejų sluoksnių, kas yra standartas net ir dar aukštesnės klasės maitinimo šaltiniuose.

Už AC lizdo matome mažą pridėtinę montažinę plokštę, ant kurios vienas X ir du Y kondensatoriai. Likusieji pirminio filtravimo kondensatoriai (vienas X ir du Y) išdėstyti jau ant pagrindinės PCB. Čia aptikome dvi varines rites ir metalo oksido varistorių (MOV). Nuo per didelių momentinių srovių, atsirandančių kuomet maitinimo šaltinio įjungimo metu reikia įkrauti kondensatorius, saugo NTC termistorius ir jam priskirta elektromagnetinė rėlė, leidžianti termistoriui greičiau atvėsti. Dvigubas diodu tiltelis aušinamas vienu radiatoriumi. Filtravime dalyvaujančių komponentų skaičius yra daugiau nei pakankamas atitikti minimalius reikalavimus.

APFC zonoje stovi pora KMR serijos „Nippon Chemi-Con“ elektrolitinių kondensatorių (400 V, 2x 390 uF, 105 °C). Bendra talpa siekia 780 uF ir yra pakankama 750 W galios agregatui. APFC MOSFET tranzistorius aušinančiam radiatoriui buvo suteikti paviršiaus plotą didinantys dantukai, nes pats radiatorius yra gana trumpas. Ant pirminių jungiklių gal net pakaktų ir dar kuklesnio radiatoriaus, kadangi pusinio tilto topologijai (tranzistorių atžvilgiu) būdingi mažesni praradimai lyginant su pilno tilto topologija. LLC valdilkliu pasirinktas labai populiarus „Champion CM6901“.

Antrinėje zonoje, aplink +12 V generuojančius tranzistorius, vėl stovi japoniški „Nippon Chemi-Con“ elektrolitiniai kondensatoriai, ištveriantys 105 °C karštį. Daugelis priklauso KZE šeimai. Buvo priimtas sprendimas +12 V tranzistorius aušinti efektyviausiu įmanomu būdu, t.y. ant jų statant kompaktiškus radiatorius. Mažiau efektyvus metodas – aušinimas korpuso dugnu. Tik kiek netikėta, jog nei ant vieno radiatoriaus nematome termo diodo, kuris bus kažkur apačioje. Mažąsias +3.3 V ir +5 V linijas generuoja DC-DC konverteriai, kuriems priklauso jų pačių tranzistoriai, atskiras valdiklis ir polimeriniai kondensatoriai. Tokio pačio tipo „Nippon Chemi-Con“ kondensatorių yra ir ant prijungiamų kabelių PCB, kuri su pagrindine PCB jungiama metalinių plokštelių pagalba. Apsaugų suveikimą prižiūri „Weltrend WT7527V“ lustas.

 

Aušinimo įrenginiu pasirinktas „Yate Loon“ kompanijos 135 mm skersmens ventiliatorius, turintis dvigubus rutulinius guolius. Šie guoliai sleidžia daugiau pašalinio triukšmo, ypač ventiliatoriui sukantis žemais RPM, tačiau neturi FDB ventiliatoriams būdingos ydos – prasto tepimo startavimo fazėje. D14BH-12 išvysto iki 2800 RPM ir naudoja iki 8,4 W energijos.

1 Komentaras

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.