„ASRock H470 Steel Legend“: apie Base Frequency Boost ir i7-10700 veikimą H470 platformoje

Žvilgsnis į H470 Steel Legend

Nors komplektacijoje tėra tik du SATA duomenų perdavimo kabeliai, o I/O dangtelį dar reikės užsidėti pačiam, gana netikėta matyti pridedamus firminius lipdukus bei medžiaginius Velcro surišėjus.

Z490 ir H470 mikroschemų rinkinius skiria keli pagrindiniai skirtumai. H470 turi nebe 24, o tik 20 PCIe 3.0 linijų, taip pat iš „Comet Lake“ CPU gaunamos 16 PCIe 3.0 linijų nėra skirstomos į x8/x8 konfigūraciją. Dėl šios priežasties nerasime H470 pagrindinės plokštės, kuri palaikytų SLI. Taip pat sumažintas USB prievadų skaičius: iš šešių USB 3.2 Gen 2 liko keturi, o iš dešimties Gen 1 liko aštuoni. Tradiciškai su H470 prarandame pilnavertį K šeimos procesorių spartinimą, o DDR4 operatyvios atminties maksimalus dažnis ribojamas iki 2933 MHz. Tiesa, H470 išlaiko visus šešis SATA 6 Gb/s prievadus. 2,5 GbE spartos vielinis tinklas taip pat pažymėtas kaip išlikęs, tačiau visiškai normalu, kad rasime ne vieną pagrindinės plokštės modelį, kuris turės žemesnės klasės 1 GbE „Realtek“ sprendimą.

Akivaizdžių kamufliažo akcentų turinti „ASRock H470 Steel Legend“ vieniems bus patraukli, kitiems ne. Faktas, kad tai nėra standartinio dizaino pagrindinė plokštė. Kamufliažas netgi maskuoja tam tikrus mazgus, pavyzdžiui, iš toli tikrai sudėtinga įžiūrėti virš pagrindinio PCIe 3.0 x16 lizdo esantį M.2 lizdą. „Steel Legend“ verčia atkreipti į save dėmesį keliais dalykais. Pirma, „ASRock“ pagaliau nusprendė naudoti masyvų, I/O zoną dengiantį radiatorių. Antra, dešinysis PCB kraštas yra dantytas ir primena kurį laiką ASUS TUF pagrindinėse plokštėse naudotą dizainą. Išplanavimo prasme „Steel Legend“ atrodo be pastebimų problemų: masyviausi oriniai aušintuvai neblokuos pagrindinio PCIe x16 lizdo, o vaizdo plokštė nešildys nė vieno NVMe kaupiklio. Po PCIe x16 lizdu yra patalpinta baterija (priėjimas nėra patogiausias), tačiau tai geresnis variantas už M.2 lizdą. Ne visi šeši SATA 6 Gb/s portai yra pakreipti, tačiau tai yra labai įprastas sprendimas B ir H serijos „Intel“ pagrindinėse plokštėse.

Kita montažinės plokštės pusė atskleidžia, kad „H470 Steel Legend“ turi vienintelį PCIe 3.0 x16 elektrinio pralaidumo lizdą. Taip pat reikia atkreipti dėmesį, kad nepaisant ATX formato, pagrindinė plokštė neturi trijų montavimo skylių.

Procesoriui skirta 8-pin + 4-pin lizdų konfigūracija, kuri užtikrina daugiau nei 600 W tiekimą. Užrakintą CPU dažnio daugiklį turinčiai H470 pagrindinei plokštei papildomas 4-pin maitinimo lizdas tikrai nėra reikalingas – pilnai pakaktų vienintelio 8-pin, taigi „ASRock“ galėjo sutaupyti vieną kitą centą (nuo vienos pagrindinės plokštės). Dešiniajame kampe randame CPU_FAN (1 A) ir CPU_FAN2/WP (3 A) lizdus, kurie pasižymi vienas nuo kito atskiru valdymu. Čia yra pirmoji ARGB (5 V, 3 A) ir RGB (12 V, 3 A) galvučių pora, kurios vartotojo patogumui išskirtos skirtingomis spalvomis.

Kaip minėjome, vienas pagrindinių H470 pagrindinių plokščių skirtumų lyginant jas su Z490 modeliais, yra DDR4 operatyvios atminties dažnio apribojimas iki 2933 MHz. Be to, DRAM dažnis priklausys ir nuo naudojamo procesoriaus: „Core i3“ ir i5 serijos palaiko 2666 MHz, o su spartesne 2933 MHz atmintimi draugauja tik i7 ir i9 šeimos procesoriai, nepriklausomai ar tai K, ar non K modelis. Maksimalus palaikomas atminties kiekis 128 GB.

Po ATX24V lizdu turime pirmąją RGB zoną, kurią sudaro pavadinimas STEEL LEGEND. Antroji zona įrengta mikroschemų rinkinį aušinančiame radiatoriuje.

Vienas iš dviejų PCIe x16 lizdų yra sustiprintas – jis atsparesnis mechaninėms jėgoms. Ateityje į LGA 1200 lizdą įstačius „Rocket Lake“ procesorių Gen 3 specifikacijos lizdas įgis Gen 4 protokolą, jo pralaidumas padvigubės. Antrasis x16 lizdas veikia tik PCIe 3.0 x4 elektriniu režimu, todėl multi GPU palaikymas apribotas iki dual/quad „CrossFireX“. Tarp šių lizdų įterptas PCIe 3.0 x1 ir Key-E M.2 lizdas, kuriame galima montuoti 2230 formato WiFi/BT modulį. „Steel Legend“ turi ir dar vieną PCIe 3.0 x1 lizdą pačioje PCB apačioje. Po antruoju mechaniniu x16 lizdu taip pat yra vidinė Thunderbolt jungtis.

Viena iš vidinių USB 3.2 Gen 1 (5 Gb/s) galvučių yra C tipo. Ji valdoma H470 mikroschemų rinkinio, kai 19-pin USB jungtys „ASMedia“ valdiklio. Tik keturi iš šešių SATA III portų yra pakreipti, tačiau jie visi priklauso H470 mikroschemų rinkiniui, todėl yra tinkami RAID 0, 1, 5 arba 10 masyvų sudarymui.

Niekur tarp specifikacijų Hyper M.2 (M2_1) lizdas nėra nurodytas. Jis pažymėtas tik vartotojo gide rastame detaliame motininės plokštės brėžinyje. Šiuo lizdu naudotis šiuo metu neįmanoma – jį bus įmanoma aktyvuoti tik su „Rocket Lake“ procesoriumi, kuris leis įgalinti Gen 4 protokolą ir 64 Gb/s pralaidumą. Hyper M.2 negauna jokio radiatoriaus ir tai nėra didelė blogybė, nes absoliuti Gen 4 NVMe kaupiklių turi savo nuosavus radiatorius. Visiškai atskiras PCIe 4.0 x4 lizdas yra labai įdomus sprendimas, kadangi iki šiol trys apžvelgtos Z490 pagrindinės plokštės turėjo bendrą Gen 3/Gen 4 M.2 lizdą.

Virš Hyper M.2 lizdo yra M2_2 lizdas (32 Gb/s), kuris palaiko ir 2260/2280 formato SATA, ir PCIe magistralės SSD kaupiklius. Niuansas tas, kad sumontavus SATA kaupiklį bus atjungtas vienas iš šešių SATA III portų.

Trečiasis M2_3 lizdas irgi palaiko SATA/PCIe įrenginius, tik čia gali tilpti 22110 formatas. Pralaidumas identiškas (32 Gb/s), kaip ir atjungiamų SATA III portų skaičius (1), jeigu bus panaudotas SATA kaupiklis. Lizdą aušinantis radiatorius yra bendras su mikroschemų rinkinį aušinančiu radiatoriumi.

Apatinėje montažinės plokštės dalyje randame dar vieną 19-pin USB 3.2 Gen 1 galvutę, dvi USB 2.0 galvutes, du stačius SATA III portus, tris iš penkių turimų CHA_FAN/WP lizdų (po 2 A) ir 3-pin adresatinę (5 V, 3 A) bei 4-pin RGB (12 V, 3 A) galvutes.

Dešinėje apačioje išrikiuoti LED’ai (CPU, RAM, VGA, Boot), kurie leidžia diagnozuoti POST metu iškilusią problemą. Nuo likusios montažinės plokštės atskirta garso posistemė turi neekranuotą „Realtek ALC1200“ garso kodeką. Papildomas OPAMP stiprintuvas ausinėms suteiktas taip pat nebuvo.

I/O jungčių panelėje, kuriai trūksta gamykliškai uždėto dangtelio, randame PS/2 portą ir po porą visų kartų USB prievadų: 2x USB 2.0, 2x USB 3.2 Gen 1 ir 2x USB 3.2 Gen 2 (A tipo + C tipo). Vielinis tinklas yra susietas su 2,5 GbE spartos „Realtek RTL8125BG“ moduliu. Vaizdo išvedimui skirtos HDMI 1.4 (4096 x 2160 @30 Hz) bei DisplayPort 1.4 (4096 x 2304 @60 Hz) jungtys. Garso posistemė apkarpyta nėra (7.1 analoginiai kanalai + S/PDIF).

1 Komentaras

  1. RytuxLTU parašė:

    Išsamiai ir patraukliai pateikta informacija, rimtai padirbėta. Malonu, kad apžvalgas galima rasti lietuvių kalba, o dar tokias išsamias, paprasčiau bus išsirinkti komponentus sekančiam „konstruktoriui“. Asrock pastaruoju metu tikrai stebina kokybe, bei įvairių patobulinimų gausa.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.