„ASRock Z390 Taichi Ultimate“: stringantis brangus krumpliaratis

Žvilgsnis iš arčiau

Didelė „Z390 Taichi Ultimate“ pakuotė su savimi atsineša šiek tiek premium’o. Dėžė turi atverčiamą priekį, ant kurio išdėstytos pagridninės plokštės svarbiausios savybės. Kitoje dėžės pusės tos pačios (ir dar daugiau) savybių aprašytos kiek plačiau. Vartotojas į savo pirkinį gali pažiopsoti pro permatomą langelį.

Komplektacija iš esmės standartinė visoms aukštesnės klasės „ASRock“ motininėms plokštėms. Gauname keletą knygučių, tvarkyklių DVD, 4x SATA kabelius, I/O dangtelį, M.2 varžtelius, HB SLI tiltą ir portabilią WiFi anteną, kuriai fiksuoti pridėta lipni juostelė.

„Z390 Taichi Ultimate“ atkeliauja ATX (30,5 x 24,4 cm) formato pavidalu, išlaikydama unikalų „Taichi“ šeimos dizainą. Kaip įprasta dominuoja pilka ir juoda spalvos bei krumpliaračiai ir laikrodiniai mechanizmai. „ASRock“ pilku gaubtu dengia I/O jungčių panelę ir garso posistemės zoną. Abi zonos turi po nedidelį RGB langelį. Didelių trūkumų PCB dizaino atžvilgiu nesimato įvertinus, kad reikia išdėstyti tris M.2 lizdus. Galbūt norėtųsi matyti ne vienoje eilėje išdėstytas RGB galvutes ir daugiau ventiliatoriams skirtų 4-pin lizdų dešiniajame PCB krašte. Naudojantiems didelius radiatorius 4-pin lizdų pozicija arti CPU lizdo nėra pati patogiausia.

„ASRock“ nusprendė integruoti 8+4-pin EPS12V maitinimo lizdų konfigūraciją. Iš tokios konfigūracijos, tiksliau papildomo 4-pin lizdo, naudos būtų tik spartinant i9-9900K su skystu azotu. Viskam kitam pilnai pakanka įprasto vieno 8-pin maitinimo lizdo. Viršutinėje PCB dalyje turime CPU_FAN1 (1 A), CPU_FAN2/WP (2 A) ir CHA_FAN5/WP 4-pin lizdus. Visi CHA_FAN/WP lizdai moka aptikti kokio tipo (DC ar PWM) ventiliatorius prijungtas.

Standartiškai palaikoma iki 64 GB operatyvios atminties. „ASRock“ nurodo, kad maksimalus DRAM dažnis gali siekti 4200+ MHz (OC). Tinka tik un-buffered tipo atmintis, kuri gali palaikyti klaidų taisymą, tačiau veiks non-ECC režimu. Vienpusius užraktus turintys DIMM lizdai yra paauksuoti, tačiau akivaizdžiai jokio RGB pašvietimo neturi.

Pagal PCB kraštą išdėstytos vidinės USB galvutės: dvi USB 3.1 Gen 1 (5 Gb/s), kurių viena paguldyta, ir viena USB 3.1 Gen 2 (10 Gb/s) priekinei panelei. Reikia atkreipti dėmesį, kad visos jos valdomos trečios šalies „ASMedia“ valdiklių, atitinkamai, ASM1074 ir ASM1562, nes „Z390 Taichi Ultimate“ turi daugiau prievadų, išnaudojančių Z390 PCIe linijas.

Žemiau seka aštuoni SATA III (6 Gb/s) portai. Aukščiau esantys prijungti prie Z390 mikroschemų rinkinio, todėl yra tinkami RAID 0, 1, 5 ir 10 tipo masyvų kūrimui. Du žemiausi yra prijungti prie „ASMedia ASM1061“ valdiklio ir RAID nepalaiko.

„Z390 Taichi Ultimate“ siūlo tris sustiprintus PCIe 3.0 x16 lizdus. Tarp aukščiausiai esančių dviejų pagrindinių įspraustas vienas iš dviejų PCIe 3.0 x1 lizdų. Kitas stovi tiesiai virš pirmojo PCIe 3.0 x16, o virš PCIe 3.0 x1 pora CHA_FAN/WP lizdų (abu po 2 A). Galimos tokios PCIe 3.0 x16 elektrinio pralaidumo konfigūracijos: x16/x0/x0, x8/x8/x0 ir x8/x4/x4. Tai reiškia, kad „Z390 Taichi Ultimate“ palaiko 2-way SLI ir 3-way „CrossFireX“.

„ASRock“ pagrindiniu M.2 lizdu iš trijų padarė esantį PCB apačioje (M2_3). Pagrindinis jis tik todėl, kad turi jam skirtą radiatorių, nes mažiausią skaičių SATA portų atjungia vidurinysis (M2_2) lizdas. Būtent į šiuos du lizdus telpa maksimalaus 22110 formato SSD kaupiklis, galintis turėti arba SATA, arba PCIe magistralę. Sumontavus į M2_2 lizdą SATA kaupiklį bus atjungtas vienas SATA portas, o užėmus M2_3 lizdą bus atjungti du SATA portai. Aukščiausiai patalpintas M2_1 lizdas priima 2280 formato SSD ir atjungia taip pat du SATA portus. Apribojimai abiems M.2 lizdams galioja diegiant tiek SATA, tiek PCIe SSD. Visi trys M.2 yra suderinami su „Intel“ „Optane“ technologiją palaikančiais kaupikliais.

Greta M2_1 lizdo patalpintas papildomas Hyper BCLK valdiklis, išplečiantis BCLK magistralės dažnio diapazoną. 10 GbE LAN spartos „AQUANTIA AQC107“ LAN modulis yra aušinamas atskiru radiatoriumi. Jo nuimti neįstengėme (nenorėjome lupti su jėga) net atlaisvinus fiksatorius. Galbūt termo juostelė yra dar ir itin lipni.

Kairiajame krašte išrikiuotos RGB galvutės: dvi 4-pin 5050 (po 3 A, 12 V) ir viena adresatinė 3-pin (3 A, 5 V). Centre viena vidinė USB 2.0 galvutė, Thunderbolt jungtis ir CHA_FAN2/WP (2 A) lizdas. Kitame kampe on board mygtukai (įjungimo/išjungimo, perkrovimo), dviejų skaitmenų Debug ekranėlis ir paskutinysis CHA_FAN/WP (2 A) lizdas. Čia matome dvi fizines BIOS mikrochemas. Viena yra atsarginė, tačiau vartotojas neturi galimybės rankiniu būdu pasirinkti kurią naudoti. Veikiančiu BIOS visada bus BIOS_B, kurio, saugumo sumetimu, negalima atnaujinti. Kai pagrindinis aktyvus BIOS (BIOS_A) užlūžta, po keletos nesėkmingo starto procedūrų automatiškai pradedamas atnaujinimas iš BIOS_B.

Nuo likusios montažinės plokštės atskirtos Purity Sound 4 garso posistemės širdis „Realtek ALC1220“ kodekas, išėjime siūlantis 120 dB SNR. Priekinės panelės ausinių išėjimas stiprinamas „Texas Instruments“ NE5532 operaciniu stiprintuvu, gebančiu pamaintini iki 600 Ohm varžos ausines, kai galinis išėjimas lieka ALC1220 dispozicijoje. Filtravimui naudojami Fine Gold serijos kondensatoriai iš „Nichicon“.

I/O panelė yra perpildyta jungtimis, iš gerosios pusės. Turime senamadišką PS/2 portą, keturis USB 3.1 Gen 1 ir dar tiek pat USB 3.1 Gen 2 (3x A tipo + 1x C tipo) portų. „ASRock“ techninėse charakteristikose prie USB 3.1 Gen 2 nurodo žodį ReDriver, kuris neturėtų reikšti nieko daugiau, kaip signalo sustiprinimą, kadangi šie portai, kaip ir Gen 1, turėtų būti susieti su Z390 mikroschemų rinkiniu. Trečiasis (raudonas) RJ-45 lizdas parodo, kad jis susietas su 10 GbE pralaidumą duodančiu „AQUANTIA AQC107“ moduliu, o kiti du „surišti“ su „Intel“ valdikliais (I219V ir I211AT). Dviejų juostų (2,4/5 GHz) 802.11ac WiFi valdomas „Intel Wireless-AC 9560“ modulio, kuris užtikrina maksimalią 1730 Mbps spartą. Palaikoma Bluetooth 5.0 versija su MU-MIMO. Kampe turime BIOS nustatymus anuliuojantį CLR_CMOS mygtuką. Vaizdo išvedimui skirtas HDMI 1.4 (4096 x 2160 @30 Hz) ir DisplayPort 1.2 (4096 x 2304 @60 Hz). Tokio lygio motininėje plokštėje, žinoma, gauname ir S/PDIF išėjimą.

19 Komentarai

  1. Mindaugas Klumbis parašė:

    Šiaip retorinis klausimas, kas siūlo 10 GbE internetą kur nors?

    O ASRock’as visada stengiasi pigiau savo produktus padaryt nei konkurentai, gaila, kad ne visada BIOS nušlifuotas iki galo.

    Just buy it 😀

  2. SoTOP parašė:

    Yra bent kelios AM4 Asrock motininės, kurios irgi su Toshiba SSD nelabai draugauja.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.