„Asus ROG Rapture GT-AC5300“ bevielio maršrutizatoriaus apžvalga

Rezultatai

Laidinis tinklas

LAN-LAN pralaidumas (Iperf)
LAN-LAN pralaidumas (SMB failo kopijavimas):
Komutatoriaus greitis, kaip ir buvo galima tikėtis, arti teorinio 1 Gbps pralaidumo ribos.
WAN-LAN pralaidumas (Iperf):
WAN-LAN pralaidumas (SMB failo kopijavimas):
Matuojant WAN-LAN pralaidumą, kai maršrutizatorius turi atlikti ir IP adresų transliavimą, daug labiau apkraunantį procesorių, nei tiesiog paketų nukreiptimas į kitą potinklį, dėl ko pigūs „gigabitiniai“ maršrutizatoriai dažnai negali pasigirti tikru 1 Gbps pralaidumu. Tiek „Asus“, Tiek „Mikrotik“ čia atrodo gana apylygiai ir atrodo tinkami 1 Gbps interneto srautui.

 

Belaidis tinklas

2,4 GHz Wifi pralaidumo rezultatai (Iperf):

Esant neideliam atstumui ir 2,4 GHz dažnių juostai, abu sprendimai atrodo pakankamai lygiaverčiai. Visgi GT-AC5300 bendrai rodo kiek geresnį rezultatą ir palaidumą iki 140 Mbps.

5 GHz Wifi pralaidumo rezultatai (Iperf):
Su 5 GHz dažnių juosta vaizdas visiškai kitoks. „Asus GT-AC5300“ pavyksta pasiekti iki 736 Mbps greitį ir tiesiog sumindžioti WAP AC. Rezultatai, tiesą sakant, truputį šokiravo. Tik ne dėl „Asus“ greičio (labai gerų rezultatų ir buvo galima tikėtis žvelgiant į įrenginio specifikacijas), o dėl WAP AC lėtumo. Tas pats 1 metro atstumas, tas pats „švarus“ 5 GHz eteris, analogiška 80 MHz pločio juosta, ir beveik 3 kartus mažesnis greitis. Turiu paminėti, jog WAP AC veikė CAPsMAN režimu, tačiau su įjungta „Local Forwarding“ funkcija, kuri turėtų leisti papildomo srauto nukreipimo. Ir nors tikėtina, jog giliau paanalizavus WAP AC, šio sparta, tikėtina, galėtų būti didesnė. Bet „out-of-box“ „Asus“ sparta yra daug geresnė.

 

5 GHz pralaidumo testai (SMB failo kopijavimas):

Ankstesnių testų rezultatus patvirtina ir failų kopijavimas per tinklą SMB protokolu.

Kaip keičiasi pralaidumas perkėlus įrenginį gerokai toliau nuo Wifi adapterio už poros gipso kartono sienų? 5 GHz pralaidumas daugiau nei dvigubai. 2,4 GHz dėl didesnio bangos ilgio slopinamas mažiau.

Verta paminėti, jog „Asus“ pozicionuoja GT-AC5300 kaip „labai dideliems namams“ skirtą prieigos tašką. Ir iš tiesų, nutolus nuo maršrutizatorių wifi adapteris fiksavo stipresnį „Asus“ maršturizatoriaus signalą. Visgi nereikėtų tikėtis, jog vieno „Asus“ maršrutizatoriaus pakaks didele bevielio ryšio sparta aprūpinti 300 m² namą. Tokiems atvejams daug tinkamesni keli atskiri įrenginiai, leidžiantys tolygiau padengti visą plotą ir sumažinti siųstuvų galingumą.

 

Energijos sąnaudos

Išsigandusius tokio galingo maitinimo šaltinio galiu nuraminti. „Asus“ įrenginio galia testų metu siekė iki 14 W. Kita vertus, už testuotą „Mikrotik“ tandemą tai yra dvigubai daugiau.

21 Komentarai

  1. IFeelYou parašė:

    Nerealus daiktas 🙂 Dizainas iš vis kosmosas 🙂

  2. newdiamond parašė:

    norejau rasyti…bet vel gausiu atsakyma – cia entuziastu portalas…
    Tai nesakysiu 🙂

  3. Minde parašė:

    Jei atvirai, noriu tokio daikto. Tik jame SPEJU nera sim korteles modulio, na kad galetu buti ir mobilaus rysio imtuvas. Tai iskart pajamciua toki geri.

    Pas mane namie du intrentai. Jei sugebetu 2 tinklus palaikyti….

  4. kernel_panikuoja parašė:

    Norintiems gatavo sprendimo daiktas tikrai fainas.

    Asmeniskai as, kai megstu darytis viska pats, tai uz tokia suma imciau kitoki komplektuka:

    https://www.pcengines.ch/apu3a4.htm

    Po to kazka is situ pagal poreiki: https://www.compex.com.sg/wifi-module/ (Gal net imciau didesne galia vietoj MU-MIMO – mano use case’ams geriau).

    Ir zinoma command line-only linux’a kalciau, su custom’iniais wifi config’ais – nes nemegstu GUI 🙂

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.