„Asus ROG Strix X470-F Gaming“, pirmieji „Crucial“ DDR4 moduliai su RGB ir dual rank atminties įtaka AM4 platformos spartai

Išvados

Kaip jau minėjome, pagal kainą „ROG Strix X470-F Gaming“ užima poziciją tarp jau spėtų apžvelgti „Gigabyte X470 Aorus Gaming 5 WiFi“ ir „ASRock X470 Taichi“ pagrindinių plokščių. Šie trys modeliai 10-15 eurų tarpais išsidėstę labai siauroje 195 – 230 eurų zonoje ir „Asus“ čia užima patį viduriuką. Klausimas, ar „ROG Strix X470-F Gaming“ yra saldusis taškas ne tik pagal kainą?

Kas labiausiai skiria „ROG Strix“ nuo „Aorus“ modelio, tai VRM grandinė. „Asus“ radiatoriaus dizainas be termo vamzdelio, tačiau sudėtos tikros šešios, IR3555 galios blokus turinčios, fazės įmantrios aušinimo sistemos ir nereikalauja. Tikslų temperatūrų palyginimą apsunkino nelabai malonus faktas, kad „ROG Strix X470-F Gaming“ VRM grandinė neturi termo sensoriaus, tačiau papildomi matavimai parodė, kad IR3555 paviršius ~20 °C vėsesnis už 4C06N blokus, kuriuos naudoja „Aorus“ modelis. Skirtumas solidus, ypač įvertinus tai, kad „ROG Strix X470-F Gaming“ 2700X procesoriui automatiškai renderingo metu taikė didesnes įtampas.

Dar vieną akivaizdžią „Asus“ pergalę nustatėme įvertinę pasiektus maksimalius „Trident Z“ modulių, kurie turi B-die lustus, dažnius. „ROG Strix“ motininė plokštė yra vienintelė, kuri stabiliai veikė pritaikius 3400 MHz dažnį. To nepavyko padaryti netgi „Asus“ flagmanui „ROG Crosshair VII Hero“, o „Gaming 5 WiFi“, likusi su 3066 MHz, buvo tiesiog sutriuškinta vertinant šį aspektą. Į „Asus“ krepšelį galima pridėti ir efektyvesnį NVMe SSD aušinimą. Nors šios motininės plokštės, kaip ir „Gaming 5 WiFi“, papildomų savybių sąrašas nėra labai ilgas (trūksta papildomų on board mygtukų, Debug ekranėlio, CLR_CMOS mygtuko) tačiau +15 eurų, kuriuos reikia susimokėti už „Asus“, atrodo kaip nedvejotinai teisingas sprendimas. Tiesa, atrodo, kad pats sąrašas nežymiai, bet yra ilgesnis būtent „Asus“ pusėje, kadangi „ROG Strix X470-F Gaming“ turi solidų I/O dangtelį, o į gerokai malonesnį naudojimuisi BIOS’ą integruotas pilnas LLC + PBO ir offset derinys.

„ASRock X470 Taichi“ yra nuožmesnis varžovas, už ~10 eurų didesnę kainą siūlantis šiokį tokį Wi-Fi, fizinį CLR_CMOS mygtuką ir dar raumeningesnį VRM, kuris priartėja prie overkill statuso, todėl neturėtų vaidinti svarbios rolės. „ROG Strix X470-F Gaming“ turimas VRM yra daugiau nei visiškai pakankamas agresyviam 2700X spartinimui. Savo ruožtu „ROG Strix“ gali pasigirti ausinių stiprintuvais, kartu geresniais garso posistemės rezultatais, solidžiu I/O dangteliu ir kiek didesniu draugiškumu B-die operatyviajai atminčiai. Sprendimas nelengvas kuriai pagrindinei plokštei atiduoti savo pinigus, tačiau akivaizdu, kad „ROG Strix X470-F Gaming“ pelnytai su protinga kaina stovi aukštos klasės X470 modelių segmente.

„Ballistix Tactical Tracer RGB“ yra pirmieji „Crucial“ DDR4 moduliai, turintys RGB pašvietimą. Iš „Crucial“, kuri į RGB klubą įstojo tik prieš keletą mėnesių, tikėjomės daug paprastesnės RGB implementacijos (sakykime populiariausių efektų) tačiau įdiegus M.O.D. įrankį greitai supratome, kad lūkesčiai netrukus bus viršyti gerokai su kaupu. Efektus tikrai kūrė fantazijos turintis asmuo – ne visus efektus pavyks ir susapnuoti. Nuosavas valdymo įrankis „Crucial“ leido pasiūlyti gerokai platesnes valdymo galimybes, o turintys 3D spausdintuvą pasinaudojant „Crucial“ šablonais netgi gali pasikeisti RGB juostos viduryje esančią „Ballistix“ žymę. Štai, apačioje, ką dėka M.O.D. ir atskirų zonų valdymo mums pavyko sukurti. Tikrai nei vienas DDR4 komplektas neleis į sistemą įnešti tiek Lietuvybės, kiek „Ballistix Tactical Tracer RGB“.

„Aorus RGB“ moduliai prieš tai nustatė labai aukštą kartelę tiek RGB pašvietimo, tiek pagaminimo kokybės atžvilgiais. „Crucial“ modulių surinkimą galima apibūdinti kaip eilinį kokybišką, niekuo per daug neišsiskiriantį. Daugeliui tai pernelyg ir nėra svarbu. Premium surinkimo jausmas išties jaudina, tačiau jis trumpalaikis (nors ir nėra greitai pamirštamas) vos atsidūrus moduliams DIMM lizduose.

Pripažinsime, kad mums, kaip entuziastams, iš „Ballistix Tactical Tracer RGB“ norėjosi daugiau. Gaila, bet šie moduliai praktiškai neturi jokio spartinimo potencialo. Nebent mums pakliuvo itin prastos lazdelės. Jis (potencialas) labai mažas tiek AM4, tiek Z370 platformose. Iš esmės moduliai dirba ties savo galimybių riba ir nekeičiant standartinės 1,35 V įtampos nereikėtų tikėtis net tų pačių simbolinių 50 MHz. Tačiau neabejotinai spartinimas aktualus daug mažesnei pirkėjų grupei nei, sakykime, garantinis laikotarpis, suderinamumas su masyviais CPU aušintuvais ar galutinė kaina. „Ballistix Tactical Tracer RGB“ galima prijungti prie nedidelės prailgintą (60 mėn) garantiją gaunančių DDR4 modulių grupės, o ir aukštis (~41 mm) yra pakankamai mažas, kad nekeltų problemų su daugeliu stambių orinių aušintuvų. Atsižvelgiant į prailgintą garantiją, 190 eurų įkainis už 2x 8 GB 3000 MHz rinkinį drąsiai leidžia siekti mirtingo vartotojo pinigų, kuriam daugiau nieko ir nereikia. Na dar greičiausiai plačiausias personalizacijos galimybes atveriančio ir tuo pačiu geriausio RGB.

„ROG Strix X470-F Gaming“ ir „Ballistix Tactical Tracer RGB“

5 Komentarai

  1. mafo parašė:

    Pagaliau mano plokštė arenoje – ačiū už gerus įvertinimus! Iš kart saulė iš už debesų išlindo. Pas mane RAM-as mikse su R5 2400G ant 3466 Hz berods dabar dirba, tiesa testų nedariau – nelūžta – tai skaitau ir testų nereikia :). Dar atsako laikai tikrai didesni. Kiek liūdna, kad 2700x nesugebėjo datraukti iki 3600 Hz, dėjau viltis, kad po sistemos „updaito“ išnaudosiu visą potencialą… na gal trečiai serijai tą pavyks padaryti. Kaži ar mažinant atsako laikus galima laimėti daugiau fps žaidimuose (kaip supratau tektų Hz žemėn leisti)? Neapsisprendžiu ką su jais daryti, žaisti ar nekišti nagų ir džiaugtis, kad aplamai ekranas nemėlynuoja (nors kartais vis dar sužalioja) 🙂

    • BC00 parašė:

      Manau, kad APU bus jautresnis CL mažinimui. Priešpaskutiniame puslapyje padarėme testų kas vyksta su 2700X sumažinus CL nuo 16 iki 14. Kai kur buvo galima išlošti porą fps. Aišku kuo mažesnis dažnis, tuo CL galima labiau sumažinti. Turi pats pasižaisti su savo sistema ir pasižiūrėti jos galimybes 🙂

  2. mafo parašė:

    Klausimėlis iš naujausio straipsnio apie Zen 2 ir 3600 MHz CL15 atminties palaikymą. Kaip manot ar ši plokštė galės palaikyti tokią atmintį jei aš į ją įkišiu naująjį ZEN2, kuris tokius „kaulus“ palaiko be problemų?

    • Mindaugas Klumbis parašė:

      Kiek žinau dabar RAM problemos yra dėl IMC, kuris yra pačiame procesoriuje. Tad, bent teoriškai išėjus geresniems procesoriams ta pati pagrindinė pl turi palaikyti greitesnę atmintį.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.