„Asus ROG Strix X470-F Gaming“, pirmieji „Crucial“ DDR4 moduliai su RGB ir dual rank atminties įtaka AM4 platformos spartai

Ar „ROG Strix X470-F Gaming“ tinkama spartinti „Ryzen 7 2700X“?

Jeigu „Gaming 5 WiFi“ pripažinome kaip tinkančią 2700X spartinimui, tai iš ką tik gautų VRM grandinės aušinimo rezultatų galima drąsiai teigti, kad „ROG Strix X470-F Gaming“ šiam darbui tinka dar geriau. Be to, „ROG Strix X470-F Gaming“ turi LLC (Load Line Calibration) funkciją, neskaitant PBO (Precision Boost Override) ir jam būtino įtampos keitimo offset būdu palaikymo. Realios įtampos daviklių nuskaitymas su HWiNFO nėra tikslus, bet vis tiek pabandėme susintetinti panašias, su „Gaming 5 WiFi“ turėtas, spartinimo sąlygas. Preliminariai 1,275 V + 5-o lygio LLC turėjo duoti realią 1,28 V įtampą. Kad nesame kažkur labai toli patvirtino panašus 2700X kaitimas ir sistemų energijos sąnaudos, kurios skyrėsi tik ~10 W.

Po pusvalandžio apkrovos su „Prime95“ (v26.6) VRM grandinių temperatūros rezultatai tarp dviejų pagrindinių plokščių skyrėsi itin ryškiai. Kai „Gaming 5 WiFi“ sugebėjo viršyti 100 °C, „ROG Strix X470-F Gaming“ vos perkopė 60 °C ir pasiekė maksimalius 63 °C. Stebina tai, kad iki 4,15 GHz spartinto 2700X VRM grandinė „Prime95“ metu kaito mažiau nei tai darė, kai procesorius gamykliniais nustatymais renderino „Gooseberry“ sceną. Tikint HWiNFO parodymais, modeliavimo metu 2700X įtampa buvo daugiau nei 0,05 V didesnė už taikytą spartinimo metu. Ir nors apkraunant su „Prime95“ sistema reikalavo ~10-20 W daugiau, VRM temperatūros buvo keliais laipsniais mažesnės.


Visgi sensorius, kurio informacija rėmėmės, kėlė itarimų. Juos patvirtino tai, kad nuėmus nuo VRM radiatorius temperatūra buvo gaunama identiška tai, kuri fiksuota su sumontuotais radiatoriais. Be radiatorių VRM komponentai kaistų tikrai labiau ir tai turėtų atsispindėti sensoriaus rodmenyse. Galime konstatuoti, kad „ROG X470-F Gaming“ funkcionuojančio VRM senoriaus, deja, neturi. Užtad turėdami tinkamą termometrą nutarėme šiek tiek paeksperimentuoti. „Gaming 5 WiFi“ ir „ROG Strix X470-F Gaming“ buvo „išrengtos“, t.y. nuo VRM nuimti radiatoriai. „Gooseberry“ scenos metu karščiausio „Gaming 5 WiFi“ motininės plokštės low side galios bloko paviršiaus temperatūra kilo iki ~78 °C, kai „ROG Strix X470-F Gaming“ karščiausio galios bloko temperatūra neviršijo 60 °C. Gal ~20 °C skirtumas neatrodo milžinškas, tačiau nereikia pamiršti, kad „Asus“ motininė plokštė taiko didesnes įtampas. Galimai temperatūros skirtumas blokuose yra dar didesnis, nes „Gaming 5 WiFi“ sensorius rodė, kad VRM kaista iki ~95 °C, kai paviršiaus temperatūra siekė 78 °C.

5 Komentarai

  1. mafo parašė:

    Pagaliau mano plokštė arenoje – ačiū už gerus įvertinimus! Iš kart saulė iš už debesų išlindo. Pas mane RAM-as mikse su R5 2400G ant 3466 Hz berods dabar dirba, tiesa testų nedariau – nelūžta – tai skaitau ir testų nereikia :). Dar atsako laikai tikrai didesni. Kiek liūdna, kad 2700x nesugebėjo datraukti iki 3600 Hz, dėjau viltis, kad po sistemos „updaito“ išnaudosiu visą potencialą… na gal trečiai serijai tą pavyks padaryti. Kaži ar mažinant atsako laikus galima laimėti daugiau fps žaidimuose (kaip supratau tektų Hz žemėn leisti)? Neapsisprendžiu ką su jais daryti, žaisti ar nekišti nagų ir džiaugtis, kad aplamai ekranas nemėlynuoja (nors kartais vis dar sužalioja) 🙂

    • BC00 parašė:

      Manau, kad APU bus jautresnis CL mažinimui. Priešpaskutiniame puslapyje padarėme testų kas vyksta su 2700X sumažinus CL nuo 16 iki 14. Kai kur buvo galima išlošti porą fps. Aišku kuo mažesnis dažnis, tuo CL galima labiau sumažinti. Turi pats pasižaisti su savo sistema ir pasižiūrėti jos galimybes 🙂

  2. mafo parašė:

    Klausimėlis iš naujausio straipsnio apie Zen 2 ir 3600 MHz CL15 atminties palaikymą. Kaip manot ar ši plokštė galės palaikyti tokią atmintį jei aš į ją įkišiu naująjį ZEN2, kuris tokius „kaulus“ palaiko be problemų?

    • Mindaugas Klumbis parašė:

      Kiek žinau dabar RAM problemos yra dėl IMC, kuris yra pačiame procesoriuje. Tad, bent teoriškai išėjus geresniems procesoriams ta pati pagrindinė pl turi palaikyti greitesnę atmintį.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.