„ASUS ROG Strix Z490-I Gaming“ ir i7-10700K su ypač sparčia 4400 MHz DDR4 atmintimi

Žvilgsnis į ROG Strix Z490-I Gaming

ASUS laisvą dėžutės vietą paskyrė tokioms pagrindinės plokštės savybėms ir funkcijoms, kaip I/O zoną dengiantis ir VRM aušinantis radiatorius, trijų aukštų M.2 radiatorius, BIOS Flashback. Į komplektaciją įtraukta pernešama WiFi antena, firminiai lipdukai bei pakabukas raktams, ARGB kabelis-prailgintojas, zip-ties surišėjai, 4x SATA duomenų kabeliai ir t.t.

Be 17 x 17 mm išmatavimų išvaizdos prasme ROG Strix Z490-I Gaming išsiskiria tuo, kad ji neturi matomo mikroschemų rinkinio aušinančio radiatoriaus. Yra tikimybė, kad mikroschemų rinkinys bus iškeltas į VRM grandinės zoną, kas buvo padaryta ROG Crosshair VIII Impact modelyje. Tokį spėjimą dar labiau sustiprina perforuotas I/O dangtelis. Belieka išsiaiškinti, keli ventiliatoriai slepiasi po šiuo dangteliu. Tarp LGA1200 ir vienintelio PCIe 3.0 x16 lizdų turime įmantraus rašto radiatoriumi puoštą pridėtinę montažinę plokštę, kuri nešasi garso posistemės komponentus bei abu Z490-I Gaming turimus M.2 lizdus. Nei vienas iš 4 SATA lizdų nėra paguldytas, todėl čia svarbiausias klausimas, kaip ASUS išdėstė SATA portus. Norint ištraukti SATA kabelį iš arčiau DIMM lizdų esančių portų užtenka ištraukti gretimą SATA kabelį. Jeigu portai būtų pasukti 180 laipsnių kampu, tada norint patogiai pasiekti fiksatorių reikėtų ištraukti RAM modulį, o tai mažiau patogu. Deja, bet ant montažinės plokštės nematome nei Q-Code ekranėlio, nei pagalbinių įjungimo/perkrovimo mygtukų. Lieka maža tikimybė, kad ASUS bus integravusi bent kažką į galinę I/O sienelę. Estetikos klausimu ROG Strix Z490-I Gaming dėl pilkos spalvos tematikos mums labiau panaši į ROG Maximus šeimos atstovą, nei kad į ROG Strix modelį, kurie paprastai naudoja tamsios spalvos radiatorius.

Kitoje montažinės plokštės pusėje jokių papildomų jungčių nėra, kaip ir VRM fazių dubliuotojų aplink CPU lizdą. Tokia tiesa, kad ASUS jų tiesiog nebenaudoja savo pagrindinėse plokštėse.

Panaudotas 8-pin ProCool EPS12V lizdas geba praleisti daugiau energijos nei įprastas lizdas, kadangi naudoja aukštos įtampos kojytes. Papildomai panaudotas metalinis kembrikas tam, kad šiluma būtų efektyviau išsklaidyta. CPU_FAN ir AIO_PUMP lizdai yra identifkuoti skirtingomis spalvomis. Greta patalpintas vienintelis turimas 4-pin RGB (12 V, 3 A) lizdas.

ROG Strix Z490-I Gaming palaiko iki 64 GB un-buffered/ non ECC tipo DDR4 operatyvios atminties, 32 GB per vieną lizdą. ASUS savo svetainėje 32 GB modulių palaikymą per DIMM lizdą nori pabrėžti kaip išskirtinį privalumą. Deja, bet visos ASUS Z490 pagrindinės plokštės su BIOS jau seniai yra gavusios 32 GB modulių palaikymą, todėl 4 DIMM turintys ATX modeliai geba palaikyti ir 128 GB atminties. Palaikomos DDR4 atminties maksimalus dažnis siekia 4800 MHz (OC). Takelių išdėstymas paremtas OptiMem II sprendimu, nors high end ASUS B550/X570 pagrindinės plokštės naudoja OptiMem III.

Krašte išdėstytos C tipo USB 3.2 Gen 2 (10 Gb/s) ir 19-pin USB 3.2 Gen 1 (kitaip žinoma kaip USB 3.0) vidinės galvutės. Po keturiais SATA portais, kurie visi tinkami RAID 0, 1, 5 ir 10 tipų masyvų sukūrimui, turime galimybę prijungti išorinį šilumos diodą arba prireikus anuliuoti BIOS nustatymus su CLR_CMOS trumpikliu. Tarp ATX24V ir DIMM lizdų išdėstyti Q-LED diodai, kurie leidžia nustatyti POST metu atsiradusios problemos kaltininką (CPU, RAM, VGA arba krovimosi įrenginį).

Apatinėje ROG Strix Z490-I Gaming dalyje be vienintelio turimo sustiprinto PCIe x16 lizdo, kuris palaiko 3.0 standartą, daugiau nieko neaptikome.

Detaliau panagrinėkime tai, kas slepiasi po ASUS kompanijai būdingais inicialais, šūkiais bei RGB iliuminuota ROG akimi papuošto radiatoriaus. Po juo patalpintas pirmasis (M.2_1) M.2 lizdas, tinkantis ir PCIe, ir SATA M.2 kaupikliui. Maksimalus telpantis formatas 2280. PCIe 3.0 x4 magistralė užtikrina 32 Gb/s pralaidumą. Ant tos pačios montažinės plokštės išdėstyti integruotos garso posistemės komponentai, įskaitant „Realtek S1220A“ kodeką, dvigubą (R4580I + OPA1688) ausinių stiprintuvą (abu iš „Texas Instruments“) bei eilę filtruojančių „Nichicon“ kondensatorių.

Norint pasiekti antrąjį lizdą reikės ištraukti pridėtinę plokštę. Jos dugne yra M.2_2 lizdas, kurio specifikacijos identiškos M.2_1 lizdui, t.y. 2280 formatas, tiek PCIe 3.0 x4, tiek SATA palaikymas, ir duomenų srauto nepriklausomumas nuo kitų prievadų. Šis lizdas taip pat turi savo atskirą radiatorių, kuris savo paviršiumi liečiasi su trečiuoju radiatoriumi. Paaiškėja, kad jis aušina Z490 mikroschemų rinkinį.

I/O panelėje aptikome du USB 3.2 Gen 1 (mėlyni), tris A tipo USB 3.2 Gen 2 (raudoni), vieną C tipo Gen 2 ir du USB 2.0 (juodi) lizdus. Baltai pažymėtas yra skirtas BIOS atnaujinimui nenaudojant procesoriaus. Procesas pradedamas spustelėjus BIOS_FLBK mygtuką. ROGStrix Z490-I Gaming siūlo 2T2R bevielį Wi-Fi 6 tinklą, kurio teorinis pralaidumas siekia 2,4 Gbps, ir BT 5.1 palaikymą. Vielinis tinklas susietas su „Intel I225-V“ moduliu, kuris siūlo teorinę 2,5 Gbps spartą. Vaizdą galima išvesti naudojant HDMI 2.0a arba DisplayPort 1.4 portus. Pastarojo pralaidumo užtenka 4096 x 2304 @60 Hz kombinacijai. Nors palaikomas 7.1 kanalų garsas, tačiau tik trys audio išėjimai privers naudoti priekinę korpuso audio jungtį norint turėti visus kanalus. Be kaštų taupymo fakto kiek keistai atrodo ir perforacinių angų nebuvimas atsiželgiant į tai, kad už I/O yra mažiausiai vienas ventiliatorius.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.