„Core i5-8400“ feat. „Asus ROG STRIX Z370-I Gaming“ prieš „single channel“, „dual channel“ ir „Ryzen R7 1700“

Išvados

Skirtingai nei prieš keletą savaičių bandant „Ryzen R7 1700“, šįkart visi dvylika žaidimų „važiavo“ vienodai sklandžiai tiek RAM’ui veikiant vienkanaliu, tiek dvikanaliu režimais. Pats „Core i5-8400“ nesupranta, kokiu režimu dirba jam priskirta operatyvioji DDR4 atmintis. Nei žaidžiant GTA V, nei „Mafia III“, nei bet kurį kitą žaidimą nesusidūrėme su staigiais spartos (kadrų) pokyčiais, nuo kurių kentėjo R7 1700. Atskirti, kada buvo naudojamas vienas ar kitas režimas buvo neįmanoma, todėl norint kažką suprasti patiems, buvo būtina detaliai išanalizuoti spartą matuojančių programų surinktą informaciją. Pastebimiau spartos skaitinė išraiška perėjus iš single channel į dual channel pasikeitė „The Witcher 3“, „Mafia III“ ir „Hitman“ žaidimuose. Panašu, kad ši trijulė jau pati iš savęs yra jautresnė operatyvios atminties pralaidumui, nes reagavo (tik kur kas stipriau) mums anksčiau naudojant „Ryzen“ procesorių. Vidutinė sparta „Raganiuje“ padidėjo kukliais trimis procentais, tačiau pačių blogiausių kadrų vidurkis padidėjo net 20 %. „Mafia III“ vidutinė sparta taipogi didėjo kone simboliškai (+ ~4 %), bet 0,1 ir 1 % blogiausių fps vidurkiai ūgtelėjo 9 – 11 %. Didžiausias vidutinės spartos prieaugis užfiksuotas „Hitman“ – beveik 8 %. Žymiai į viršų šovė ir blogiausi kadrai: nuo 48 fps iki 55,5 fps, kas atitinka ~16 %. Likusiuose žaidimuose spartos skirtumai buvo visiškai nereikšmingi, kartais netgi single channel simboliškai imant viršų, tačiau viskas vyko paklaidos ribose. Reziumuojant galima nuraminti visus taupančius „Coffee Lake“ sistemų pirkėjus – akivaizdžiai juntamų praradimų dėl single channel režimo žaidimų lauke nebus ir taupyti antrajam DDR4 moduliui galima tiek ilgai, kiek tik verčia kitos išlaidos.

Diagramose konfigūracijos buvo išdėstytos nuo lėčiausios iki greičiausios pagal vidutinę spartą. Su viena atsitiktine išimtimi i5-8400 nuolat okupuodavo viršutines dvi vietas. Ta išimtis užfiksuota „The Witcher 3“, kai R7 1700 (dual channel) pusę kadro lenkė i5-8400 (single channel). Paprastai konfigūracija iš R7 1700 ir dual channel atminties buvo labai arti „Intel“ sistemos. Dažniausiai skirtumą sudarydavo ~ 0,5 – 3 fps. Tik „Battlefield 1“, DOOM ir „Prey“ žaidimuose jis buvo kiek didesnis – apie 4 – 5 fps. Didžiausias i5-8400 atotrūkis užfiksuotas „Hitman“. Sistema su „Intel“ procesoriumi generavo ~10 fps daugiau (+11 %). Kalbant apie blogiausių kadrų vidurkius, „Ryzen“ procesoriaus atsilikimas retai peržengdavo 5 fps ribą. i5-8400 akivaizdžiai geriau draugavo su DX12 režimu „Battlefield 1“ šaudyklėje, eliminuodamas mikro strigimus, dėl kurių 0,1 % blogiausių kadrų vidurkis beveik dvigubai didesnis, tačiau R7 1700 sugebėjo atsakyti taip pat DX12 naudojusiame „The Rise of the Tomb Rider“, tik ne taip solidžiai (+ 20 %). Ir tai nėra visi „Ryzen“ turimi atsakymai. Mes testavome gamykliniu dažniu veikiantį R7 1700, Turbo leidžiant visiems branduoliams dirbti 3,2 GHz dažniu. Visi R7 1700 pajėgūs pasiekti 3,8 – 3,9 GHz, kas turėtų visiškai panaikinti deficitą iki i5-8400.

„Asus“ vėl puikiai pasidarbavo kurdami pusę A4 formato lapo užimančią mažylę. Montažinės plokštės išplanavimas beveik nepriekaištingas. Ką norėtųsi pakoreguoti, tai perstatyti virš PCIe 3.0 x16 lizdo esančią USB 2.0 galvutę kur nors arčiau PCB krašto. Tačiau geriau USB 2.0 „bet kur“, nei motininė be jo, kokia buvo ROG STRIX Z270-I Gaming. Naujausios kartos Asus mažylė maksimaliai draugiška AiO sistemoms (jeigu jos tik mechaniškai suderinamos), kurių valdymui būtinas vidinis USB 2.0 lizdas. Lyginant su ką tik turėtu AM4 platformai skirtu modeliu galime pasidžiaugti vidiniu USB 3.1 Gen 2 lizdu ir geresnėse pozicijose esančiais dviem SATA III portais. Tiesa, likome nustebinti „Asus“, kuri labai akcentuoja RGB pašvietimą, sprendimu atimti 4-pin (12 V) RGB lizdą. Šviesų žaismo mėgėjų nusivylimas nebus absoliutus, nes Z370-I Gaming išlaikė adresatinę 4-1-pin (5 V) galvutę. Su AURA programine įranga neturėjome jokių bėdų, tikslūs nurodymai buvo perduodami PCB krašte esantiems diodams, todėl mums tik beliko dar kartą pasigrožėti neįprastoje zonoje integruotu RGB pašvietimu.

Šiai mITX pagrindinei plokštei išsiskirti šiek tiek sudėtingiau, kadangi visi trys konkurentai turi po savo mažiausią Z370 sprendimą, kai ROG STRIX X370-I Gaming tenka konkurencija tik iš „ASRock“. AMD variantas sužibėjo dviem M.2 lizdais, inovatyviu ir itin efektyviu M.2 SSD aušinimu bei raumeninga (netgi pernelyg) VRM grandine. Z370-I Gaming modelyje integruotas VRM’as kur kas silpnesnis – šešios fazės po 20 A. Spausti iš i7-8700K paskutines sultis nerekomenduotume, ypač jeigu pagrindinė plokštė sumontuota ankštame korpuse ir nedideli VRM radiatoriai nėra papildomai apipučiami. M.2 aušinimo būdas taip pat kiek kitoks. „Asus“ pasiūlė Double-Decker aušinimo sistemą, sudarytą iš Z370 mikroschemų rinkinį aušinančio radiatoriaus (ložės), į kurią statomas M.2 SSD ir ant jo montuojamas radiatorius. Kaip parodė rezultatai, šis metodas efektyvumu nusileidžia bendru radiatoriumi mikroschemų rinkiniui ir SSD nesidalinusiai X370-I Gaming, tačiau Double-Decker neabejotinai veikia sumažinęs apkrauto „Toshiba RD400“ temperatūrą 17 °C. Kol kas „Asus“ dar nebuvo tokia sumani, kad kažkokį aušinimo sprendimą pasiūlytų ir antrajam 32 Gb/s M.2 lizdui, esančiam kitoje PCB pusėje, tačiau šuo atveju svarbiausia, jog jis yra. Iš konkurencinių mITX modelių vos vienintelis „Gigabyte“ leidžia pagalvoti apie RAID iš dviejų high end NVMe kaupiklių. Dviejų stiprintuvų ausinėms integracija į mITX nėra toks didelis iššūkis kaip 2x M.2 lizdai, tačiau tai dar vienas žingsnis link didesnio funkcionalumo, kai tau nereikia lįsti po stalu ir prijungęs ausines į korpuso priekyje esantį lizdą gali džiaugtis kokybiškesniu garsu. Garso posistemės rezultatai pagal svarbiausius RMAA rodmenis kilo labai aukštai.

Pati „Asus“ pripažįsta, kad mITX rinkos dydis yra toks, koks ir jos pavadinimas. Matomai dėl šitos priežasties vartotojai nesulaukė „Impact“ modelio su Z270 ir Z370 mikroschemų rinkiniais, kuris būtų dar labiau nišinis produktas. Šiuo metu ~200 eurų kainuojanti ROG STRIX Z370-I Gaming yra „Asus“ top produktas ir neabejotinai viena geriausių, jei ne pati geriausia, mažylė „Coffee Lake“ platformai.

20 Komentarai

  1. G@m3r1s parašė:

    Testas įdomus , tik cpu kaina vos ne 2x skiriasi.

    • BC00 parašė:

      Trečdaliu, bet aišku tai nekeičia fakto, kad šie CPU nėra tiesioginiai konkurentai. Sukamės su tuo, ką turim ir bandom sukurt praktiniu požiūriu įdomiausią straipsnį. Buvo galima atjunginėti Ryzen branduolius ir dar kartą pertestuoti „susintetinus“ 6 core R5. Sekantį kartą pridėsim i7-8700K arba downgrad’insim i5-8400 iki i3 pasižūrėt kas per rezultatai su 4 core.

      • mafo parašė:

        Manau jūs geriau real world testus darykit, beveik esu tikras, kad tokių asmenų yra daugiau nei, kad profesionalų overclokerių, kurie ten kažką downgreidina, keičia heatsinkus procesoriams, tepa metal termo pastas ir dar velnias žino ką su PC gali padaryti vardan +1 fps 🙂

  2. YOman parašė:

    čia irgi kas liečia CPU kartas, kainas ir greičių skirtumus.
    https://youtu.be/6vTxqtQ8jtU
    Labai vertas dėmesio kanalas, RU suprantantiems.

  3. mafo parašė:

    Ar eilutė su single chanel rezultatuose visur neturėtų būti 1X 8 gigai? Klaidelė ar aš kažko nesuprantu?

  4. Minde parašė:

    siaip labai geri Ryzen rezultatai. Tik Btf1 minimalus fps prasti.

  5. Ambient parašė:

    Kam lyginti procesorius, kuriu kaina zenkliai skiriasi. Kodel nebuvo lyginama su 1600 ar 1600x.. ???

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.