„Core i5-8400“ feat. „Asus ROG STRIX Z370-I Gaming“ prieš „single channel“, „dual channel“ ir „Ryzen R7 1700“

Ką siūlo šiuolaikinė Z370 mITX pagrindinė plokštė?

Pirmoji akistata, kuri greitai parodo, kad „Asus“ neklonavo Z370-I Gaming pagal X370-I Gaming. Be kitaip atrodančio CPU lizdo pagrindinis skiriamasis bruožas – šviesesnės spalvos radiatoriai. Be kita ko, Z370-I Gaming VRM grandinė perskirta į dvi dalis, todėl čia ne vienas radiatorius, o du. Bendras išdėstymas labai panašus, tačiau viską patikrinsime žingnis po žingsnio. Tiesa, pro akis nepraslysta kitokių formų M.2 SSD radiatorius, kurio veikimo metodika šioje plokštėje kiek kitokia. Jis aušina ne vien SSD, bet ir Z370 mikroschemų rinkinį. Ar šiam radiatoriui dviguba apkrova nėra per didelė parodys mūsų atliktas temperatūrų matavimas.

Viršutiniame kampe buvusį 8-pin EPS12V lizdą pakeitė vidinė USB 3.1 Gen 2 (10 Gb/s) galvutė. „Ryzen“ procesoriams skirtas modelis šio priedo neturėjo. Savaime suprantama, kad maitinimo lizdas nuo PCB niekur nedingo. Z370-I Gaming tebeturi tą patį 8-pin lizdą, šalia kurio pastatytas 4-pin CPU_FAN lizdas. AIO_PUMP lizdas įspraustas tarp WiFi modulio ir VRM radiatoriaus. Dešiniajame kampe integruota vienintelė pagalba, t.y. diagnostiniai LED, bandant preliminariai nustatyti problemą post fazėje.

 

Leidžiantis žemyn randame ATX24V lizdą, adresatinę 4-1-pin 5V galvutę, kuri palaiko juosteles su maks. 60 diodų, taip pat system panel jungtį, USB 3.0 lizdus bei porą SATA III 6 Gb/s, kurie susieti su Z370 mikroschemų rinkiniu, todėl palaiko RAID 0/1/5/10 masyvus. Kaip ir visos mITX mažylės, taip ir ROG STRIX Z370-I Gaming turi du DIMM lizdus su vienpusiais Q-DIMM užraktais. Pagrindinė plokštė oficialiai palaiko iki 32 GB Non-ECC DDR4 atminties, kuri gali veikti 4333 (O.C.) dažniu. Mes neketiname prievartauti Z370-I Gaming ir jai pasiūlysime pasidarbuoti tik su 2800 MHz moduliais.

Procesoriui tenkančių VRM fazių skaičius (6) identiškas X370-I Gaming atvejui. Kadangi „Coffee Lake“ procesoriai, skirtingai nei „Ryzen“, turi integruotą grafiką jai priskiriamos dvi papildomos fazės. Digi+ PWM valdiklis užmaskuotas po ASP1400 pavadinimu. Tiek VCore, tiek iGPU mazgams panaudoti „On Semiconductor“ Dual-N Channel 4C86N galios blokai, kurie apjungia abiejų pusių MOSFET tranzistorius į vieną paketą. CPU fazėms papildomai priskirti šeši „Richtek“ draiveriai, kurie patalpinti ant kitos PCB pusės. Kiekvieno bloko stipris siekia 20 A, taigi bendra suma 120 A (6x 20 A). Palyginimui, X370-I Gaming turėjo šešis blokus po 50 A. Z370-I Gaming VRM grandinės pajėgumas daugiau nei dvigubai mažesnis, be to, blokai mažesnio efektyvumo. Filtruojantys kondenstoriai – japoniški 5K reitingo.

 

Likę du iš keturių SATA lizdų ir CLR CMOS trumpiklis užima poziciją tarp DIMM lizdų ir Double-Decker radiatoriaus. Būtent taip jį vadina „Asus“. Nedidelių matmenų radiatorius aušina ne tik Z370 mikroschemų rinkinį, bet ir į M.2 lizdą tvirtinamą SSD. Pats radiatorius sudarytas iš dviejų dalių: apatinės ir viršutinės. Apatinė dalyje palikta ložė, į kurią guldomas 2260 arba 2280 tipo M.2 formato SSD. Ant jo tada tvirtinama viršutinė dalis, t.y. plokštelė. X370-I Gaming atveju matėme kitokį sprendimą. X370 mikroschemų rinkinys turėjo savo radiatorių, virš kurio gulėjo pridėtinė PCB su vien SSD kaupikliui dedikuotu radiatoriumi. Toks įspūdis, kad „Asus“ pabijojo X370 generuojamos šilumos ir sumuštinio tipo dizainą buvo galima pritaikyti tik Z370-I Gaming pagrindinei plokštei. Natūralu, kad vaizdo plokštei skirtas tik vienas metalu sustiprintas SafeSlot PCIe 3.0 x16 lizdas.

Skirtingai nei viršutinis M.2 lizdas, antrasis, esantis ant priešingos PCB pusės, nepalaiko SATA interfeiso, nors jo pralaidumas siekia tuos pačius 32 Gb/s. Lizdas priima 2260 ir 2280 tipo M.2 SSD, o norintiems įstatyti mažiausią 42 mm kaupiklį teks pasinaudonti komplektacijoje esančiu specialiu kronšteinu. Jį galima taikyti ir viršutiniam M.2 lizdui. Pora 32 Gb/s M.2 lizdų (X370-I Gaming turėjo 32 Gb/s + 20 Gb/s kombinaciją) suteikia galimybę be jokių apribojimų naudotis dviem high end NVMe SSD, juos jungti į RAID 0/1 masyvą arba vieną lizdą paskirti „Intel Optane“ technologiją palaikančiam moduliui, o antrą PCIe magistralės SSD kaupikliui.

SupremeFX garsas, paremtas „Realtek ALC1220A“ garso kodeku, išdėstytas ant pagrindinės montažinės plokštės. Kaip ir AMD platformai skirta mažylė, taip ir ši, turi du ausinių stiprintuvus. „Texas Instruments R4580I“ susietas su korpuso priekinės panelės lizdu, o „Texas Instruments OPA1688“ su motininės plokštės I/O panelės lizdu. Šįkart drąsiai nesuklysdami galime konstatuoti, kad garso sekcija izoliuota nuo bendro PCB, o kodekas apsaugotas nuo EMI triukšmų. Standartinis palydovas – aukščiausios klasės „Nichicon“ elektrolitiniai kondensatoriai bei Sonic Radar/Studio III programiniai paketai. Greta dangteliu užmaskuoto kodeko randame USB 2.0 galvutę bei pirmą ir paskutinį 4-pin SYS_FAN lizdą, kuris skirtas sisteminių ventiliatorių prijungimui. Visi trys lizdai (CPU_FAN, AIO_PUMP ir SYS_FAN) pasižymi 1 A/12 W stipriu. Ant PCB aptikome ir T-Sensor, prie kurio gali būti prijungtas termistorius, pernešantis termo informaciją iš pasirinkto taško.

 

I/O panelė gerokai pilnesnė už X370-I Gaming, tačiau pagalbinių mygtukų, pavyzdžiui BIOS nustatymus anuliuojančio CLR_CMOS, čia visvien nėra. Užtad mes gauname ne tik Type-A, bet Type-C USB 3.1 Gen 2 (10 Gb/s) lizdą, keturis USB 2.0 ir porą USB 3.1 Gen 1 (5 Gb/s) portus. Tiesa, AMD motininė plokštė turėjo dvigubai didesnį skaičių šių portų. Vaizdui išvedimui galima naudoti arba HDMI (4096 x 2160@24 Hz), arba DisplayPort (4096 x 2304@60 Hz). Gigabitinis tinklas susietas su „Intel I219V“ lustu, kuris turi LAN Guard apsaugą. Nuo iškrovos apsaugoti ir USB lizdai bei audio išėjimai. Šįkart jungiant 7.1 garsą nereikia naudotis korpuse esančia audio jungtimi, be to, gauname ir S/PDIF. Dvijuostis (2,4/5 GHz) WiFi 802.11 a/b/g/n/ac 2×2 modulis palaiko MU-MIMO ir BT v4.2. Greičiausiai tai vėl sprendimas, atėjęs iš „Realtek“.

20 Komentarai

  1. G@m3r1s parašė:

    Testas įdomus , tik cpu kaina vos ne 2x skiriasi.

    • BC00 parašė:

      Trečdaliu, bet aišku tai nekeičia fakto, kad šie CPU nėra tiesioginiai konkurentai. Sukamės su tuo, ką turim ir bandom sukurt praktiniu požiūriu įdomiausią straipsnį. Buvo galima atjunginėti Ryzen branduolius ir dar kartą pertestuoti „susintetinus“ 6 core R5. Sekantį kartą pridėsim i7-8700K arba downgrad’insim i5-8400 iki i3 pasižūrėt kas per rezultatai su 4 core.

      • mafo parašė:

        Manau jūs geriau real world testus darykit, beveik esu tikras, kad tokių asmenų yra daugiau nei, kad profesionalų overclokerių, kurie ten kažką downgreidina, keičia heatsinkus procesoriams, tepa metal termo pastas ir dar velnias žino ką su PC gali padaryti vardan +1 fps 🙂

  2. YOman parašė:

    čia irgi kas liečia CPU kartas, kainas ir greičių skirtumus.
    https://youtu.be/6vTxqtQ8jtU
    Labai vertas dėmesio kanalas, RU suprantantiems.

  3. mafo parašė:

    Ar eilutė su single chanel rezultatuose visur neturėtų būti 1X 8 gigai? Klaidelė ar aš kažko nesuprantu?

  4. Minde parašė:

    siaip labai geri Ryzen rezultatai. Tik Btf1 minimalus fps prasti.

  5. Ambient parašė:

    Kam lyginti procesorius, kuriu kaina zenkliai skiriasi. Kodel nebuvo lyginama su 1600 ar 1600x.. ???

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.