Didžiausi „Noctua“ A serijos ventiliatoriai ir sprendimai kasdienėms problemoms

Kasdieniai „Noctua“ aksesuarai

Nesunku atspėti, kad komplektais po 16 vienetų pardavinėjami NA-SAV3 ir NA-SAV4 antivibraciniai laikikliai skirti greitam ir patogiam ventiliatorių tvirtinimui nežalojant jų su įprastais varžtais. Laikikliai yra sugraduoti – jie tinka 10, 14, 15 ir 20 mm storio „Noctua“ ventiliatoriams bei daugeliui trečių šalių 25 mm storio aušinimo įrenginiams. Ilgesni NA-SAV3 laikikliai vadinami dvipusiais. Juos galima perverti iš abiejų pusių – tai patogesnis sprendimas ten, kur ankšta. Tuo tarpu vienpusiai NA-SAV4 pritaikyti tiems, kurie siekia maksimalios švaros išorėje ir negali toleruoti iš korpuso išlindusių galų.

NA-SAV3 (viršuje) ir NA-SAV4 (apačioje) komplektai kainuoja po 7-8 eurus

NA-SAC5 perėjimas iš 4-pin į SATA gali pasitarnauti iškilus problemai, kai prie silpno motininės plokštės 4-pin lizdo norima prijungti didelį skaičių ventiliatorių iškylant grėsmei tą lizdą sugadinti. Prijungus prie NA-SAC5 norimą šakotuvą, o prie jo 12 V ventiliatorius, jie bus pamaitinti per SATA jungtį tiesiai iš maitinimo šaltinio.

Kompaktiškas ir vos 15 gramų sveriantis NA-FC1 yra pirmasis „Noctua“ dedikuotas išorinis ventiliatorių valdiklis. Į komplektaciją pridedamas trijuostis Y kabelis leidžia vienu metu kontroliuoti tris „Noctua“ 5 V/12 V PWM ar trečių šalių PWM ventiliatorius. Kompanija iškart parūpino papildomą adaptorių, kuris leis užmaitinti didesnį skaičių ventiliatorių per SATA jungtį, nekeliant pavojaus motininės plokštės 4-pin lizdui.

NA-FC1 gali veikti automatiniu tandemu su pagrindine plokšte ir pažeminti jos siūlomą PWM sūkių kreivę, taip priverčiant ventiliatorių suktis lėčiau nei tai gali padaryti viena pagrindinė plokštė. Sakykime, BIOS’e sūkiai nustatyti 80 %, o NA-FC1 ratukas 50 % pozicijai. Tada galutinis PWM’o signalas būtų lygus 40 %. Centre valdiklio esantis ratukas skirtas rankiniam valdymui 0 – 100 % sūkių diapazone. Valdymas įmanomas BIOS’e išjungus automatinį valdymą. Intensyvumą rodo oranžinis indikatorius, o paspaudus mažytį mygtuką žalios spalvos LED praneš, kad įjungtas No Stop režimas ventiliatoriui neleidžiant numesti sūkių žemiau 300 RPM (kas dažnai nutinka bandant maksimaliai apriboti low RPM ventiliatorių sūkius) ir išvengti BIOS’o fiksuojamų klaidų, kai nerandamas besisukantis ventiliatorius. Motininės plokštės siunčiamas PWM signalas yra ignoruojamas. Valdikliui, kaip ir visai kitai jau paminėtai „Noctua“ produkcijai, taikoma šešių metų garantija. Europinė kaina siekia ~15 eurų. NA-FC1 įsivaizduojame kaip sprendimą pritrūkus sisteminių lizdų ar esant nepatenkintam motininės plokštės siūlomomis ventiliatorių valdymo galimybėmis, ypač žemutine sūkių riba jei tik ventiliatorius turi rezervo.

 

Štai patiems išbandžius NA-FC1 paaiškėjo, kad NF-A12x15 PWM žemutinių sūkių riba gali būti pažeminta iki 180-200 RPM (minimali 20 % vertė BIOS’e + mažiausi valdiklio sūkiai), nors oficialiai „Noctua“ nurodo, kad ventiliatoriaus dugnas 450 RPM, kurį tiksliai pasiekėme jį prijungę prie „Asus ROG STRIX Z370-I Gaming“ motininės plokštės 4-pin SYS_FAN lizdo. Iki ~200 RPM pavyko sumažinti ir NF-F12 IndustrialPPC-2000 IP67 PWM sūkius, kai be NA-FC1 valdiklio dugnas tebuvo 400 RPM (pagal oficialią informaciją turėtų būti ~450 RPM). Lieka konstatuoti, kad valdiklis puikiai atliko savo funkciją ir nusipelnė rekomendacijos. Neigiama smulkmena tik ta, kad „Noctua“ neduoda lipnios juostelės pritvirtinti NA-FC1 korpuso viduje ar jo išorėje.

10 Komentarai

  1. IFeelYou parašė:

    Kažkaip pasigedau 140 mm fan’ų :/

  2. mafo parašė:

    „Noctua“ blogerių tituluojami tyliausiais ventiliatoriais. Tik dalis (kaip supratau didžioji) jų kažkodėl tais šlykščios šviesiai rudos spalvos.

    • IFeelYou parašė:

      Tikrai taip. Noctua vadovas jau ne vieną kartą buvo klaustas dėl tos savo „š“ spalvos. Pasiteisino kad tai žemės ir ramybės spalva, atspindinti jų vertybes 🙂
      O šiaip patys fan’ai tai labai geri, tiek performancu, tiek tyla. Kaina aišku kaip ir spalva – nekažką…

  3. ToBeX parašė:

    Klausimas ar su 180 sūkiais, paleidus sistemą iš naujo jie startuoja?
    Nes maniškiai ant 5v suktis sukasi, bet paleidus sistemą iš naujo, nesugeba startuot 🙂

    • BC00 parašė:

      Patikrinau. Industrial 2000 PWM tiek po restart, tiek po pilno PC išjungimo puikiai startuoja prie 200 RPM. Svarbiausia nėra RPM ramp’o iki max sūkių, t.y. startas ir išlaikymas iškart nuo 200 RPM.

  4. BC00 parašė:

    Patikrinsiu per artimiausias dienas šitą dalyką. Čia naudojant NA-FC1 nestartuoja?

  5. YOman parašė:

    bet tai ant kiek jiem pch. į kitų nuomones ir norus, jei taip stabiliai laikosi būtent to spalvų derinio.
    Gal ir gerai. „Noctua ir iš spalvos pažinsi“, kaip sakydavo senovės romėnai.

    • newdiamond parašė:

      na ka reiskia px…jeigu darai produkta ir orientuojiesi ne i RGB, o i praktinius dalykus (austrai nuo vokieciai turbut mazai kuo skiriasi), tai ir perka zmones vertindami perfomance, o ne dizaino dalykus.
      Vieniem patinka zmona tureti lele, kitiems patinka kai zmona dar zino kas yra PC ir bethovenas…taigi…..

      • YOman parašė:

        taigi galima tą produktą padaryti ir kitų spalvų, ar netgi su RGB. Todėl ir sakau kad jiems pch, nes nelenda subinėn masėms ir nesistengia griebti kuo daugiau rinkos.
        Šiaip tai aš už Noctua, jei ką 😉

      • IFeelYou parašė:

        Na grožis ir protas nemanau kad koreliuoja, čia ribotas mąstymas ir mitai, kurie senai paneigti. Tiesiog žmonės pagal kelis pavyzdžius televizijoje sprendžia apie visus.
        Nokia irgi “nesiorientavo” į touchscreen ir bankrutavo.
        Noctua yra geri fanai, bet mano nuomone pervertinti. Yra tikrai geresnių price/performance fanų. Ir tikrai šlykštūs. Tokių nedėčiau į absoliučiai jokį buildą su stiklu. Mano nuomone jie tinkami tik į Silent uždarus korpusus be stiklų. Bet čia skonio reikalas.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.