Dual X’as: „ASRock Z270 Extreme4“ pagrindinė plokštė

Žvilgsnis iš arčiau

Visi gamintojai „Intel“ dėka turėjo apsčiai laiko naujiems išoriniams pagrindinių plokščių dizainams. Kaip reikia išnaudoti gautą laiką puikiai pademonstravo „Gigabyte“ su Z270X-Gaming 7, šiek tiek mažiau „Intel“ dovanėle pasinaudojo „Asus“, kurių rankos buvo ne visiškai laisvos, nes reikėjo išlaikyti ROG tęstinumą. Panašu, kad „ASRock“ buvo drąsi – Z270 Extreme4 nuo Z170 Extreme4 skiriasi daugiau nei pastebimai. Mikroschemų rinkinį dengiantis radiatorius išlaikė labai panašias formas, tačiau „ASRock“ ėmė ir įvedė ant PCB daugiau spalvų. Sakydami daugiau spalvų turime mintyje vienintelę baltą. Juodą PCB pakeitė juodos – baltos spalvų kombinacija. Didelį plotą užimančio X‘o spalvinio dažymo tęstinumą yra perėmęs ne tik mikroschemų radiatorius, bet ir I/O gaubtas, kuris be kita ko tapo stambesnis. Dar vienu akivaizdžiu pokyčiu tapo du aukščiausiai esantys PCI-Express 3.0 lizdai. „ASRock“ pakeitė matinę juodą spalvą į blizgią sidabrinę. Pakito ir medžiagos. Abu lizdai buvo sustiprinti plienu.

Extreme4 VRM grandinę dengiantys radiatoriai nėra itin išvaizdūs. Dažniausiai mažiau prabangiai atrodantys radiatoriai ne tik būna nesujungti karščio vamzdeliu, bet ir nekyla virš PCB aukštai. Būtent tokie yra šios pagrindinės plokštės metaliukai. Vietos aplink LGA1151 lizdą daug, todėl didelių radiatorių tvirtinimas neturėtų būti sudėtingas. „ASRock“ pasirinko 45 A induktorius ir prailgintu ilgaamžiškumu pasižyminčius „Nichicon“ kondensatorius. „ASRock Z270 Extreme4“ VRM grandinė sudaryta iš 6+4+1+1 fazių kombinacijos, kai šešios fazės tenka CPU, keturios integruotai grafikai ir po vieną VCCSA ir VCCIO mazgams. Originali šių fazė kilmė 3+2+1+1, kas reiškia, kad CPU ir iGPU fazės buvo padvigubintos. Kiekvienai iš dviejų „Intersil ISL95824“ valdiklio fazinei linijai skirta po vieną papildomą draiverį. Mūsų žiniomis, tai skaitmeniniu būdu valdomas PWM valdiklis. Grandinėje integruoti atskirti, apatiniai ir viršutiniai, „Nikos“ pagaminti MOSFET tranzistoriai. Už operatyvią atmintį atsakinga VRM grandinė standartiškai sudaryta iš dviejų fazių, kurios buvo dirbtinai sudvigubintos.

Maitinimas procesoriui pateikiamas per vieną 8-pin EPS12V lizdą, kuriam erdvės tarp dviejų radiatorių daugiau nei užtektinai. Skirtingai nei iki šiol apžvelgtuose brangesniuose konkurentų Z270 modeliuose, antrasis 4-pin CPU_FAN ir W_PUMP lizdai apjungti į vieną. Pagrindinis CPU_FAN lizdas sugeba susitvarkyti su 1A srove, o kombinuotas lizdas su 1,5 A. Galingesnių ventiliatoriams ar pompoms skirtų lizdų Extreme4 neturi. Viršutinis dešinysis PCB kampas pakankamai tuščias, jokių on-board mygtukų – čia tėra su DRAM VRM grandine susiję komponentai. Pagrindinė plokštė geba draugauti su 3866 MHz dažnio DDR4 moduliais. Standartiškai jiems skirti užraktą iš vienos pusės turintys 4 DIMM lizdai, į kuriuos galima sustatyti iki 64 GB operatyvios atminties. Šalia ATX24V lizdo įrengtas vienas SYS_FAN lizdas (1A) ir dvi USB 3.0 galvutės. Tiesa, nesame tikri, ar dvi viena šalia kitos esančios galvutės yra pats geriausias sprendimas. Galbūt reikėtų vieną iškelti į apatinę PCB dalį. Tačiau bet kuriuo atveju „ASRock“ sprendimą išdėstyti galvutes greta viena kitos vertiname palankiau už matytą „Gigabyte“ plokštėje, kai antroji USB 3.0 galvutė atsidūrė už pirmosios.

Pagrindinis Ultra M.2 lizdas įrengtas optimalioje pozicijoje – po LGA1151 lizdu, virš pirmojo PCI-Express 3.0 x16 lizdo. Nors M.2 lizdas, neteisiogine to žodžio prasme, atsiremia į pirmąjį PCIe 3.0 x1 lizdą, į jį galima statyti 80 mm ilgio SATA arba PCI-Express magistrales naudojančius SSD kaupiklius. Duomenų srautas yra dalinamasis su dviem SATA lizdais (SATA_0 ir SATA_1), kai „Asus ROG Maximus IX Hero“ atveju buvo netenkama tik vieno SATA lizdo.

PCI-Express lizdų išdėstymas identiškas tiek „Asus“, tiek „Gigabyte“ pagrindinėms plokštėms. Tai reiškia, kad tarp dviejų pagrindinių PCI-Express 3.0 x16 lizdų, kuriuos naudojant vienu metu elektrinis pralaidumas siekia x8/x8, yra įterptas vienas mechaninis PCI-Express 3.0 x1 lizdas ir dar vienas įsivaizduojamas PCI lizdas. Žemiausiai esančio PCI-Express 3.0 x16 elektrinis pralaidumas tik x4 – jis tinka nebent trečiai „Radeon“ vaizdo plokštei. Su Extreme4 galimos SLI/Quad SLI arba „CrossFireX“/3-way „CrossFire“/Quad „CrossFire“ kombinacijos. „ASRock“ pasielgė lygiai kaip ir „Asus“ – paskutiniojo x16 lizdo, kuris visvien greičiausiai nebus naudojamas, nusprendė mechaniškai nesustiprinti. Visgi prabangiausias x16 lizdas yra pats viršutinis – jis ne tk apkaustytas plienu, bet jo kontaktai dar ir paauksuoti.

Antrasis 32 Gb/s pralaidumą suteikiantis Ultra M.2 lizdas atsidūręs greta aštuonių SATA III 6 Gb/s lizdų, iš kurių šeši susieti su Z270 mikroschemų rinkiniu, o du valdomi „ASMedia ASM1061“ valdiklio. Prie Z270 prijungti lizdai palaiko RAID 0, RAID 1, RAID 5 ir RAID 10 masyvus. Antrasis Ultra M.2 lizdas taip pat gali dirbti tiek su SATA, tiek su PCI-Express SSD kaupikliais, tačiau maksimalus jo ilgis jau gali siekti 110 mm. Naudojantis šiuo lizdu automatiškai atjungiami du SATA lizdai, tačiau ne tie patys kaip pirmojo pagrindinio M.2 lizdo naudojimo atveju.

Iš pačių svarbiausių apatinėje PCB dalyje patalpintų taškų galima įvardinti dvi fizines BIOS mikroschemas, kombinuotą SYS_FAN/PUMP lizdą (1,5 A), 4-pin RGB LED galvutę, galinčią 5050 diodų juostelę, „Thunderbolt“ galvutę, tris USB 3.0 galvutes ir senamadišką CLR_CMOS trumpiklį. Dabar jau galima tvirtai sakyti, kad „ASRock“ nepanoro mums duoti on-board mygtukų.

Ketvirtos kartos „Purity Sound“ griaučius sudaro naujausias „Realtek ALC1220“ garso kodekas su integruotu 120 dB SNR DAC’u. Po plastikiniu gaubtu slepiasi tarp „ASRock“ plokščių paplitęs „Texas Instruments NE5532“ ausinių stiprintuvas. Nieko stebėtino, kad kondensatoriais pasirinkta „Nichicon Fine Gold“ serija. Be to, „ASRock“ ne tik atribojo garso zoną nuo pagrindinės PCB, bet ir izoliavo kairiuosius nuo dešiniųjų kanalų atskirais PCB sluoksniais.

Galinėje I/O panelėje randame senovišką PS/2 lizdą, keturis USB 3.0 ir du skirtingo tipo (A+C) USB 3.1 lizdus, kurie valdomi antros kartos „ASMedia ASM2142“ valdiklio. Visi iki vieno USB lizdai turi ESD apsaugą. Norint iš procesoriuje esančio grafikos posistemio išvesti lizdą galima rinktis VGA, DVI-D arba HDMI 1.4b lizdus. RJ-45 lizdas sujungtas su gigabitiniu „Intel I219V“ tinklu. Gamintojas nusprendė palikti vietą papildomam Wi-Fi/BT moduliui, kuris statomas į M.2 (Key E) lizdą, kurį užfiksavome fotografuodami EPS12V maitinimo lizdą.


2 Komentarai

  1. Mindaugas Klumbis parašė:

    ASRock kaip dažniausiai, už mažiau duoda daugiau, bet, kad panaikino fizinius mygtukus tai jau negerai. Nesvarbu, kad juos naudoja gal koks 1 %, bet jei reikia BIOS nuresetinti tai labai geras dalykas, kad ir vieną kart per metus ar per visą plokštės turėjimo laiką.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.