Dual X’as: „ASRock Z270 Extreme4“ pagrindinė plokštė

UEFI BIOS

Vartotojas iškart nukreipiamas į „Easy Mode“ režimą, kuris, lyginant su mūsų apžvelgta Z170 Gaming-ITX/ac, beveik nepasikeitęs. Perkeltas tik automatinio spartinimo CPU EZ OC mygtukas su įrankų juosta ir suteikta daugiau vietos DRAM juostai. Informacijos kiekis išlikęs nepakitęs: naudojama UEFI BIOS versija, procesoriaus dažnis, operatyvios atminties moduliai, nurodant jų talpą ir dažnį ir suteikiant galimybę vienu paspaudimu aktyvuoti XMP profilį. Taip pat pateikiama informacija apie prijungtus informacijos kaupiklius, leidžiant aktyvuoti RAID arba keisti tvarką, iš kurio kaupiklio sistema užsikraus pirmiausiai. Realiu metu stebima kaip keičiasi ventiliatorių sūkiai ir esant norui leidžiama pasirinkti tarp skirtingų režimų (silent, standard, performance, full speed). Deja, bet greituoju būdu profilius galima keisti tik CPU aušintuvui. Dešiniajame kampe rodoma procesoriaus ir pagrindinės plokštės temperatūra bei procesoriaus įtampa.

„ASRock“ į įrankių juostą, greta vaizdinę informaciją apie įdiegtus komponentus ir tuo pačiu užimtus išplėtimo lizdus (įskaitant USB) suteikiančio „System Browser“ ir dviejų skirtingų metodų („Instant Flash“ + „Internet Flash“) atnaujinant UEFI BIOS, integravo ir „FAN-Tasting Tuning“, kurio prieš tai pasigedome.

Ventiliatorių reguliavimas atliekamas 1 °C/1 % žingsneliais, pasitelkiant penkis laiptiškai išdėstytus skrituliukus. Jų judėjimas nėra ribojamas jokiomis zonomis, tačiau ribinė procesoriaus/pagrindinės plokštės temperatūra liko nepakeista – kairiau 30 °C skrituliukas nesislenka. Skrituliukus leidžiama nuleisti iki pačių žemiausių procentinių ventiliatoriaus apsukų, sukuriant temperatūros zoną, kurioje ventiliatorius visiškai nesisuks.

Kaip visada jungiame „Noctua NF-S12A“ ventiliatorių ir žiūrime ar jo apsisukimus galima numesti iki mažiausių 350 RPM. SYS_FAN 1/2/3 lizdai tai leidžia padaryti, bet pagrindinis CPU_Fan lizdas verčia suktis mūsų ventiliatorių visu pajėgumu, kokius nustatymus bekeistume. Labai keista…

Perėję į „Advanced Mode“ turime aštuonias pagrindines sekcijas, o tiksliau septynias, nes „Exit“ sunku laikyti sekcija. „Main“ sekcija taipogi nėra labai vertinga, nes visą pradinio lygio informaciją pateikė „Easy Mode“. Čia vertingiausia „My Favorites skiltis, kurioje galima susidėti dažniausiai keičiamus nustatymus.

„OC Tweaker“ sekcija suskirstyta į tris subsekcijas. Viena talpina su CPU susijusius nustatymus, kita DRAM ir trečioji įtampų parametrus. Čia galima atlikti ir automatizuotą procesoriaus spartinimą. Kaip tapo įprasta, „ASRock“ siūlo iškart sukonfigūruotus spartinimo profilius. Procesoriui skirti profiliai gana agresyvūs, bent dažnio atžvilgiu: 4.4, 4.6, 4.7, 4.8 GHz. Žinodami, kad mūsiškio i7-6700K ribos ~4.5 GHz nepriklausomai nuo suteikiamos įtampos, didžioji dalis profilių neatrodo tinkami. Vartotojas turi galimybę susikurti penkis atskirus profilius ir esant poreikiui kažkurį vieną aktyvuoti.

„CPU Configuration“ subsekcijoje matome, kad „ASRock“ yra iškart aktyvavus „Intel Turbo“ technologiją apeinančią „Multi Core Enhancement“ funkciją, kuri, nepriklausomai nuo apkrovos, leidžia visiems CPU branduoliams dirbti maksimaliu dažniu. Iš čia galima keisti BCLK daugiklį (CPU Ratio), magistralės dažnį (BCLK Frequency), (de)aktyvuoti „SpeedStep“ bei „Turbo Boost“ technologijas.

DRAM subsekcijoje dar kartą galima aktyvuoti XMP profilį, keisti DRAM daugiklį ar tiesiog nustatyti norimą atminties dažnį. Maksimalūs 4133 MHz, nors oficiliai palaikoma „tik“ 3866 MHz atmintis. Vartotojui suteikiama pasižaisti net su keturių lygių DRAM vėlinimo laikų nustatymais.

Tarp įtampų įsimaišiusi „Load Line Calibration“ funkcija, kuri turi keturis stiprumo lygius. Tiesa, šiek tiek keista, kad šalia auto laukelio nerodoma CPU įtampa, nors šalia visų kitų mazgų, įskaitant ir DRAM, skaitinės vertės pateikiamos. CPU įtampa keičiama 0.005 v tikslumu.

„Advanced sekcija suskirstyta dar į aštuonias subsekcijas. „CPU Configuration“ subsekcijoje be „Hyper Threading“ ir „Intel Virtualization“ technologijų randame energijos taupymo režimus, žinomus kaip „C States“. „Chipset Configuration“ subskiltyje galima įjungti/išjungti tinklo/garso plokštes, taip pat pasirinkti kokiu režimu (Gen1, Gen2 ar Gen3) dirbs kiekvienas PCI-Express lizdas. „Storage“ skiltyje galima suteikti veikimo pirmenybę tiems M.2/SATA lizdams, kurie tarp savęs dalinasi bendru pralaidumu.

Įrankių (angl. tool) gretos išretėjusios. Lyginant su Z170 modeliu, nebeliko nei tvarkyklių diegimą palengvinančio „Easy Driver Installer“, nei „OMG“ (Online Management Guard), kuris leidžia tam tikromis dienomis išjungti interneto prieigą. Pasilikęs tik „System Browser“, su „ASRock“ pagalbos servisu leidžiantis susisiekti „UEFI Tech Service“ bei RAID masyvo sukūrimo įrankis. Iš čia galima dubliuoti veikiantį BIOS į aktyvaus BIOS vietą. Veikiančiu BIOS visada bus BIOS_B, kurio, saugumo sumetimais, negalima atnaujinti. Kai pagrindinis aktyvus BIOS (BIOS_A) užlūžta, po keletos nesėkmingo starto procedūrų automatiškai pradedamas atnaujinimas iš BIOS_B.

AURA RGB LED pavadinimą „ASRock“ greičiausiai bus pasisavinus iš „Asus“, kuri kol kas jokių teisinių veiksmų nesiima. Vėlgi turime daugybę apšvietimo režimų (pulsacija, statinis apšvietimas ir pan…), kuriuos galima taikyti trims skirtingoms Extreme4 zonoms, visoms kartu arba RGB 5050 juostelei.

Kaip ir priklauso „H/W Monitor“ sekcijai, čia turime visą realiu laiku atnaujinimą informaciją apie įtampas, temperatūras ir ventiliatorių sūkius. Sisteminiams ventiliatoriams galima priskirti vieną iš jau minėtų keturių gamintojo paruoštų profilių arba darbinį režimą susikonfigūruoti pačiam, pasirenkant, kad sūkiai keisis pagal CPU arba motininės plokštės temperatūrą. Kaip visuomet asmeninei konfigūracijai reikalingas „FAN-Tasting Tuning“ įrankis.

Pirmą kartą matome opciją „FanTuning“, kuri išanalizuoja ventiliatorių ir automatiškai sukalibruoja sūkių kreivę. Deja, bet sukurtai kreivei šiek tiek trūksta logikos. Įrankis sukalibravo prie SYS_FAN2 lizdo prijungtą NF-S12A taip, kad kylant CPU temperatūrai sūkiai mažėja (geltonas skrituliukas).

2 Komentarai

  1. Mindaugas Klumbis parašė:

    ASRock kaip dažniausiai, už mažiau duoda daugiau, bet, kad panaikino fizinius mygtukus tai jau negerai. Nesvarbu, kad juos naudoja gal koks 1 %, bet jei reikia BIOS nuresetinti tai labai geras dalykas, kad ir vieną kart per metus ar per visą plokštės turėjimo laiką.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.