Platimax 1 kW OC Edition maitinimo šaltinis – tiesiog Enermax etalonas

Visai neseniai apžvelgę biudžetinei klasei priskiriamą „Enermax Triathlor" 450 W modelį, šįkart turime galimybę kartu su „Enermax" sugrįžti į kone aukščiausią lygį. Šiandien apžvalgoje – dar vienas kilovatinis „žvėriukas”, be abejo, kilmingas, ir turintis 80+ Platinum efektyvumo sertifikatą. Pabandysime išsiaiškinti, ko vertas nuosava „Enermax” platforma paremtas 1 kW galios „Platimax” modelis, prie pavadinimo turintis intriguojantį prierašą „OC Edition”.

 

  • Apie gamintoją
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Specifikacijos
  • Žvilgsnis iš arčiau
  • Testavimas
  • Rezultatai
  • Išvados

 

Apie gamintoją

Įmonė „Enermax” buvo įkurta 1990 metais Taivane. Užsitarnavusi gerą vardą aukštos klasės maitinimo blokais bei ventiliatoriais, „Enermax” paskutiniais metais nusprendė išbandyti laimę ir kitose PC komponentų srityse – taip gimė pirmieji „Enermax” gamybos korpusai bei centrinių procesorių aušintuvai. Panašu, jog ši įmonė vien tuom neapsiribojo – tarp naujausių gaminių dabar galime sutikti klaviatūrų, HDD dėklų bei anksčiau apžvelgtą garso stiprintuvą – „DreamBass Genie”.

 

Pakuotė ir komplektacija

Pakankamai kompaktiškos pakuotės išorinės spalvos, jau nekalbant apie produkto pavadinimą, iškart išduoda šio gaminio turimą efektyvumo sertifikatą – 80+ Platinum. Ant priekinio pavirčiaus randame užrašus, nurodančius PSU galią, efektyvumą, suteikiamą oficialų garantijos periodą, energijos taupymo standartą bei vis dar labai įdomų „Super Overclock Edition” logotipą.

Priešinga pakuotės pusė labai prigrūsta ir leidžia susipažinti su kone su visomis „Platimax” savybėmis, pradedant naudojamais tik japoniškais kondensatoriais, palaikomomis apsaugomis bei tokiais technologiniais (ar tik tokius primenančiais) sprendimais, kaip „HeatGuard” ir „CordGuard”. Čia pat turime ir lentelę su maitinimo šaltinio turimų kabelių tipais bei jų nurodytu ilgiu.

Ant likusių dėžutės pusių pavaizduotas pats maitinimo šaltinis bei nurodytos jo elektrinės specifikacijos.

Dėžutės vidus suskirstytas į skyrius. Be „Platimax” PSU čia randame:

  1. Prijungiamus kabelius;
  2. AC laidą;
  3. Vartotojo gidą su firminiu lipduku;
  4. „Enermax” produktų katalogą;
  5. Tvirtinimo varžtus;
  6. AC laido fiksatorių;
  7. Du medžiaginius firminius laidų surišėjus

 

Specifikacijos

Žinoma, pirmiausiai į akis krenta 80+ Platinum sertifikatas, tačiau nemažiau malonu matyti, jog maitinimo šaltinis testuotas 50 pagal Celsijų temperatūroje, o tai reiškia, kad „Platimax” turėtų gebėti atiduoti visą galią, esant net tokioms nepalankioms aplinkos sąlygoms. Maitinimo šaltinis atitinka ATX12v 2.3, ErP Lot 6 bei SSI PSDG specifikacijas bei, be abejonės, turi aktyvų PFC. Įdiegtų apsaugų asortimentą turbūt sudaro visos įmanomos apsaugos, iš kurių vienos ar kitos dažnai neturi net pačios aukščiausios klasės maitinimo šaltinis: OCP, OVP, DC UVP, OPP, OTP, SCP bei SIP. Visos jos priklauso „SafeGuard” technologiniam sprendimui. Pagal „Enermax” pateikiamas specifikacijas, OCP +3,3 ir +5 V linijoms įsijungia, kai linijų apkrova siekia ~30-40 A, OPP – kai maitinimo šaltinis tiekia 120 – 150 % savo galios, o OTP – kai PSU radiatoriaus temperatūra siekia 90 – 120 laipsnių pagal Celsijų.

Be to, minima visa eilė „Guard” savybių:

„HeatGuard”: maitinimo šaltinio ventiliatorius paliekamas veikti dar kurį laiką po kompiuterio išjungimo, kad atvėstų komponentai;

„CordGuard”: AC maitinimo laido fiksatorius, turintis apsaugoti nuo netyčinio maitinimo kabelio ištraukimo;

„SpeedGuard”: „protingas” maitinimo šaltinio ventiliatoriaus valdymas: ventiliatorius iki 50 % apkrovos sukasi tik 550 apsukų per minutę greičiu. Maksimalus sukimosi greitis – 1500 RPM. Beje, naudojamas kiek keistų išmatavimų, 13.9 cm, „Twister”  ventiliatorius su magnetiniu guoliu.

Tiesa, prisiminus, jog kai kurių kitų 1 KW galios maitinimo šaltinių ventiliatorius prie nedidelės apkrovos gali ir visiškai nesisukti, „SpeedGuard” nepalieka tokio didelio įspūdžio. Galbūt besisukdamas ties 550 RPM dažnumu jis ir yra praktiškai negirdimas, tačiau papildomai renka dulkes. „Enermax” šioje vietoje tampa kiek morališkai atsilikusia ir mes norėtume matyti pusiau pasyvų režimą.

Skirtingai nei kiti „Platimax” serijos maitinimo šaltiniai, 1 kW versija turi vieną +12 V liniją. Būtent iš čia ir kilo „Super Overclock Edition” prierašas. Kadangi realiai taip ir nebuvo įrodytas aiškus vienos linijos pranašumas prieš multi linijas, belieka konstatuoti, kad tai labiau marketinis triukas. Vienintele turima +12 linija maitblokis gali atiduoti 996W (86 A) arba beveik visą 100 % savo galios. +5 ir +3,3 V linijų kombinuota galia siekia 100 W. Nedaug, tačiau daugiau nei pakankamai. „Enermax” savo tinklapyje taip pat pažymi ir maksimalią maitinimo bloko galią, kuri yra 1100 W. Kaip maitinimo blokui sekasi susidoroti su tokia apkrova, be abejo, pamatysime testų skiltyje.

„Enermax Platimax” 1000 W maitinimo šaltinis yra pusiau moduliarus. Tai reiškia, kad dalis kabelių yra tampriai susieti su pačiu PSU, o kita dalis gali būti atjungta arba prijungta savininko pageidavimu. Visi kabeliai įvilkti į vienodas, pakankamai žaimingomis spalvomis pasižyminčias, rankoves.

Neatjungiamų kabelių tipas ir ilgis

  • 1x [20+4 pin ATX12V] – 550 mm
  • 1x [8 pin EPS12V] – 600 mm
  • 1x [4+4 pin EPS12V] – 600 mm
  • 2x [6+2 pin PCI-E] – 450 mm

Atjungiamų kabelių tipas ir ilgis:

  • 2x [2x 6+2 pin PCI-E] – 500 mm
  • 2x [4x SATA] – 450 mm + 150 mm + 150 mm + 150 mm
  • 1x [4x Molex] – 450 mm + 150 mm + 150 mm + 150 mm
  • 2x [2x SATA +2x Molex] – 450 mm + 150 mm + 150 mm + 150 mm
  • 1x [1x FDD]  –  1050 mm

Bendras  jungčių kiekis:

  • 1x 20+4 pin (ATX12V)
  • 1x 8 pin EPS12V
  • 1x 4+4 pin (EPS12V)
  • 6x 6+2 pin (PCI-E)
  • 12x SATA
  • 8x 4-pin molex
  • 1x FDD

Jei ne tokios galios maitinimo šaltiniams įprastos 6x 6+2 PCI-E ir 2x EPS12V jungtys, šis „Platimax” modelis kitų jungčių turi daugiau, nei reikia. Džiugina ne tik tuzinas SATA jungčių, bet ir kombinuoti SATA + Molex kabeliai. Tiesa, aštuonias molex jungtis šiais laikais išnaudoti yra neįtikėtinai sunku, bet tikrai atrodo keista, kai tokios galios PSU teturi keturias molex jungtis. Kadangi tai 1000 W maitinimo šaltinis, kuris bus naudojamas bent su viena galinga vaizdo plokšte, neatjungiamų kabelių skaičius yra pateisinamas. Galbūt tik vieną EPS12V maitinimo kabelį buvo galima perkelti prie atjungiamų laidų. Nors jungčių skaičius kone pranoksta save, kabelių ilgis nesukelia susižavėjimo: jei SATA/Molex ilgis daugmaž standartiškas, tačiau visi pagrindiniai kabeliai stipriai linksta į trumpesnę pusę. Jei mažesniame korpuse tai leis išvengti papildomos betvarkės, tai „full tower” korpuse labai tikėtina, kad prireiks prailgintojų, bent EPS12V kabeliui tai tikrai.

 

Žvilgsnis iš arčiau

„Platimax 1000” W yra kiek pailgintas ATX šaltinis. Jo matmenys siekia 175(I) x 86(A) x 150(P) mm., tačiau žvelgiant į kitus identiškos galios gaminius, „Enermax” sprendimas yra vienas kompaktiškiausių. Maitinimo šaltinio paviršius yra rupus (granitinis), panašus į „Chieftec Nitro”. PSU šonuose matome aukščiausios klasės „Enermax” maitinimo šaltiniams būdingus įdubimus ir firminius „Platimax” logotipus.

Lentelė su informacija apie linijų sroves yra ant maitinimo šaltinio dugno. Priešingoje pusėje matome 139 mm. skersmens ventiliatorių, kurio centre įsiterpia „Enermax” logotipas. Apsauginių grotelių šonuose – šviesą atspindintis apvadas.

Galinėje dalyje turime korio formos groteles, o į dešinę nuo jų AC lizdą bei įjungimo/išjungimo mygtuką. Vietoj dar vieno „Enermax” logotipo būtų labai gražu išvysti pusiau pasyvų režimą aktyvuojantį mažytį mygtuką…

Priešingoje pusėje be įgimtų kabelių patalpinti atjungiamų kabelių lizdai. Jie pakreipti 90o kampu ir išdėstyti dviem grupėmis: skirti GPU/CPU ir periferinių prietaisų prijungimui/maitinimui. Neteisingo prijungimo labiau leis išvengti ne žemiau sužymėtas įžeminimo eiliškumas, o ant lizdo viršaus ir kištuko esančios rodyklėlės.

Nenuostabu, kad kurdama nuosavo dizaino platformas, „Enermax” savo platformą panaudojo ir šiame „Platimax” modelyje.Pirminiame filtravime dalyvauja efektyvumą padidinantis LLC konverteris, o antriniam filtravimui būdingas sinchroninis išlyginimas bei du DC-DC konverteriai.

Pirminis filtravimas prasideda tiesiai ant už AC lizdo esančios pridėtinės PCB, kur patalpinti du X ir keturi Y kondensatoriai  bei viena ritė. Kadangi viskas patalpinta ant vidinės PCB dalies, suskaičiuoti komponentus buvo tikrai nelengva, jau nekalbant apie nufotografavimą. Likusieji pirminiam filtavimui priklausantys komponentai (viena ritė ir metalo oksido varistorius) patalpinti ant pagrindinės PCB. Šalia radiatoriumi aušinamo viengubo diodų tiltelio randamas dar vienas Y kondensatorius bei du raudoni kondensatoriai, filtruojantys aukšto dažnio bangavimą.

Du paraleliai sujungti pagrindiniai kondensatoriai priklauso japonų gamintojui „Nippon Chemi-Con“ ir pasižymi šiomis elektrinėmis specifikacijomis: (105oC, 400V, 390uF). Iš abiejų jų pusių – persijungiančiuosius „Infineon” tranzistorius aušinantys juodi radiatoriai.

Antrinio filtravimo zonoje panaudotas sinchroninis dizainas. Už +12 V linijos reguliavimą atsakingus tranzistorius aušina dar vienas radiatorius, o mažosios +3.3 ir +5 linijos generuojamos DC-DC konverterių pagalba. +12V liniją filtruojantys „Nippon Chemi-Con” polimeriniai ir kondensatoriai sulituoti ant vertikalių pridėtinių PCB, siekiant sutaupyti vietą.

Už apsaugas atsakinga PS232S mikroschema patalpinta ant dar vienos vertikalios montažinės ploktelės.  Ant modulinių kabelių PCB vidinės pusės randame dar du „Nippon Chemi-Con” kondensatorius, kurie turėtų padėti dar šiek tiek numušti pulsaciją linijose.

Šį „Platimax” modelį aušina 139 mm. skersmens „Enermax” gamybos ventiliatorius EA142512M-DA (12V / 0.45A). Jame sumontuotas rotorius su integruotu magnetu, užtikrinantis tolygų slydimą. Paprastai „Twister Bearing” technologijos ventiliatorių ilgaamžiškumas nurodomas 100 000 valandų.

 

Testai

Maitinimo šaltinis testuotas įprastomis sąlygomis, ~40 laipsnių aplinkos temperatūroje, apkraunant jį 10, 20, 50, 75, 100 ir 110 % numatytos jo galios. Testuojant matuotos linijų įtampos, triukšmo lygis (5 cm. atstumu nuo šaltinio), maitinimo šaltinio temperatūra, apskaičiuotas naudingumo koeficientas. Papildomai matuotos pulsacijos maitinimo šaltinio linijose.

Kuo toliau, tuo mūsų apžvalginių maitinimo šaltinių užfiksuoti rezultatai gali būti vertinami vis objektyviau. To priežastis labai paprasta: to paties kalibro maitinimo šaltinių palyginimas. Šiuo atveju „Enermax Platimax“ tiesioginiu varžovu tampa neseniai apžvelgtas „Seasonic P-1000“.

 

Rezultatai

Pirmajį mini trofėjų atsiima „Enermax“ stovykla. 1kw galios „Platimax“ modelis demonstruoja pavydėtiną efektyvumą, atitikdamas 80+ Platinum (230V) reikalavimus visose apkrovose: 20 % – 92.8 (90) %, 50 % – 94.5 (94) %, 100 % – 94.5 (91) %. Prisiminus „Seasonic P-1000” rezultatus, „Platimax” gana aiškia persvara nugali visuose apkrovos frontuose, net ir perkrovos. Čia efektyvumas siekia mlžiniškus 92.9 %, lyginant su 87.3 %, kuriuos pasiekė „Seasonic “modelis. Nugalėtojas aiškus ir kuomet PSU yra apkrauti minimaliai, tai būdinga ramybės būsenai.

+12 V linijos reguliacija itin gera, pavyzdinga ir beveik pavyzdinė. Tik ne „Seasonic  P-1000” maitinimo šaltiniui. Kai P-1000 įtelpa į 0.5 % ribas, Platimax tenkinasi „tik” 1 % ribomis. Mažųjų linijų reguliacija pranoko mano lūkesčius ir beveik užčiaupia nuo frazės: „ei, juk galų gale čia tik mažosios linijos”. +5V maksimalus nuokrypis siekia 2.4 %, o +3.3V – 1.52 %, taigi įtelpama į 2.5 ir 2 % ribas. Seasonic savo ruožtu įtelpa į 1.5 ir 2 % ribas. 1 : 1.

Triukšmo atžvilgiu „Platimax” nėra pats tyliausias iš mūsų testuotų maitinimo šaltinių, tačiau to užtenka pakeisti rezultatą savo naudai. Puikiai matyti, kad gamintojas konfigūruodamas ventiliatoriaus darbą paliko rezervų ir pilnai apkrovus PSU ventiliatorius nepasiekia savo maksimalių apsukų. Rezervų palikta ir kalbant apie pikinę galią – 1.1 kW šis PSU atidavė be problemų.

+3.3 V

+5 V

+12 V

+12 V (OC)

Triukšmai mažosiose linijose tiesiog suvaldomi. Užfiksuotų 42.2 mV(+3.3V) ir 46.9 mV (+5 V) geru rezultatu pavadinti sunku, ir „Seasonic” čia įgauna aiškią persvarą.  „Enermax” laimei, mūsų pavyzdys neatiduoda raundo taip lengvai: +12V triukšmai slopinami kiek geriau nei konkurento (45.2 mV vs 62.5 mV), o perkrovos režime visiška lygybė: ~48 mV.Griežtą rezultatą po raundo rašyti nekyla ranka, bet vis tik didesnį pliusą norėtųsi uždėti P-1000, nes mažųjų linjų triukšmai yra kur kas toliau nuo leistinų ATX specifikacijų, nei lyginant ką abu maitinimo blokai demonstruoja +12V linijoje.

Pastebėjimas: perkrovos režime pulsacija +12V linijoje išlyginama kur kas geriau, nei tai daroma apkrovai siekiant 100 %. Vertinant paprasčiau, „Platimax” +12V linija perkrovos režime yra pastovesnė: pulsacija išlyginama labai gerai, tačiau išlenda šiek tiek triukšmo, o apkrovai siekiant 100 % turime netolygią banguojančią pulsaciją su praktiškai tiek pat triukšmo.

 

Išvados

Kaip prieš keletą sekundžių  ranka nekilo teisti vieno ar kito, taip nekyla ir aiškiai įvardijant, kas geresnis: abu į turtingo pirkėjo piniginę taikyti pretendentai turi stipresnių ir kiek silpnesnių vietų. Technine prasme „Enermax Platimax” yra šaunus maitinimo blokas, pasižymintis neįtikėtinu efektyvumu, itin stabilia +12V linijos reguliacija (<1 %), labai gera mažųjų reguliacija, kas šiuolaikiniams net ir aukšto kalibro maitinimo šaltiniams nėra labai tipiška, bei puikiu triukšmų slopinimu +12V linijoje. Atmetus efektyvumą, kuris aiškiai pakrypo „Platimax” naudai, nors abu PSU turi tą patį 80+ Platinum sertifikatą, „Seasonic P-1000” darė viską šiek tiek geriau, išskyrus maksimalų triukšmų slopinimą +12V linijoje. Vistik susidariusio skirtumo nesu linkęs sureikšminti ir to užskaityti, kaip aiškia „Platimax” pergale. Tačiau „Platimax” turi ir kitų gana aiškių savo kozirių, kaip kad tylesnis ventiliatoriaus darbas. Prie viso šito aspekto labai gražiai įsikomponuotų pasyvus režimas, kuris paskutiniu metu tapo labai pamėgtu PSU gamintojų. Nors ramybės režime naudojamas ventiliatorius ir yra virtualiai negirdimas, bet kam maitinimo šaltiniui be reikalo rinkti dulkes, kai galima to išvengti? Atsižvelgiant į tai, kad vertinamas maitinimo šaltinis, ir tuo pačiu mus labiausiai domina jo elektrinės savybės, mano akimis, kiek prastesnį „Platimax" techninį-elektrinį išbaigtumą atsveria 60-70 litų mažesnė kaina. Pasirinkimą dar labiau apsunkina, kuomet reikia vertinti techninio aptarnavimo laikotarpio skirtumą bei turimų „maksimalių sulčių” litražą, kurių „Platimax”, tikėtina, turi daugiau, tačiau saugiam jų „spaudimui" duota mažiau laiko. Pralaimėjusių greičiausiai nėra, yra tik laimėjęs pirkėjas, kuris neprašaus nei vienu, nei kitu atveju.

Privalumai:

  1. Neįtikėtinas efektyvumas;
  2. Puiki +12 V linijos reguliacija (<1 %);
  3. Šauni mažųjų linijų reguliacija;
  4. Labai geras triukšmų slopinimas +12 V linijoje;
  5. Konkurencinga kaina;
  6. Tylus;
  7. Panaudoti tik japoniški kondensatoriai;
  8. Sėkmingai atidavė ~1.1 kW, gali ir daugiau;
  9. Penkių metų garantija (Lietuvoje tik trijų – vidutiniška);
  10. Trumpa korpuso bazė (tokios galios PSU);
  11. Kombinuoti SATA + Molex kabeliai

Vidutiniška:

  1. Pulsacija mažosiose linijose;
  2. Pakankamai trumpi pagrindiniai kabeliai;

Trūkumai:

  1. Neturi pusiau pasyvaus režimo;
  2. Tampriai prijungtos dvi EPS12V jungtys;
  3. Norime skirtingo ilgio atjungiamų laidų

 

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.