Enermax Triathlor 450 W maitinimo šaltinis

Iš paskutinių maitinimo šaltinių apžvalgų jau gali atrodyti, kad Technews lankosi vien turčiai, su nesuvokiamo galingumo kompiuteriais, kuriem reikia kilovatinių maitinimo šaltinių ir, maža to, platininių efektyvumo reitingų. Jei taip ir yra, jų atsiprašau iškart. Šiandien apžvalgoje matysime kiek kuklesnį 450 W maitinimo šaltinį iš Enermax. Tai Triathlor serijos gaminys, mano labai mėgstamoje galios kategorijoje iki 500 W už kiek nuosaikesnę, nei neseniai apžvelgti platininiai monstrai, kainą.

 

  • Apie gamintoją
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Specifikacijos
  • Maitinimo šaltinis
  • Testai
  • Išvados

 

Apie gamintoją

Įmonė Enermax buvo įkurta 1990 metais Taivane. Užsitarnavusi gerą vardą aukštos klasės maitinimo blokais bei ventiliatoriais, Enermax paskutiniais metais nusprendė išbandyti laimę ir kitose PC komponentų srityse – taip gimė pirmieji Enermax gamybos korpusai bei centrinių procesorių aušintuvai. Panašu, jog ši įmonė vien tuom neapsiribojo – tarp naujausių gaminių dabar galime sutikti  klaviatūrų, HDD dėklų bei anksčiau apžvelgtą garso stiprintuvą – DreamBass Genie.

 

Pakuotė ir komplektacija





Maitblokio pakuotė pakankamai santūri, neišmarginta sunkiai iš pavadinimo suprantamų savybių aprašymais. Gale pateikiama lentelė su srovių paskirstymu linijose, naudingumo koeficiento grafiku, ir savybių sąrašu.

Kartu su maitinimo šaltiniu randame keturis tvirtinimo varžtus, varototojo vadovą, AC maitinimo kabelį ir pora užlipinamų juostelių kabelių sutvarkymui. Labai standartinė ir tvarkinga komplektacija. O užlipinamos juostelės, mano nuomone, yra kur kas universaliau. Maitinimo blokas neturi atjungiamų kabelių, taigi jokio gražaus krepšelio su atjungiamais kabeliais čia taip pat nėra.

 

Specifikacijos



Tai 80 Plus Bronze efektyvumo sertifikatą turintis maitnimo šaltinis. Enermax nurodoma 450 W galia yra nominali, o pikinė – 500 W. Toks markiravimas dažnai naudojamas Enermax kompanijos. Triathlor 450 turi dvi +12 V linijas, kurios prireikus gali atiduoti iki 37 A stiprio srovę arba 444 W (praktiškai visą deklaruojamą maitinimo šaltinio galią). Gerai. Maksimali linijų srovė, minima specifikacijose, yra po 20 A, tačiau kaip matysite testavimo skiltyje, maitinimo šaltinis be vargo gali atiduot žymiai didesnę apkrovą ir viena +12 V linija. Netgi pagal detalias Enermax specifikacijas OCP apsaugos +12V linijoms turėtų įsijungti ne anksčiau nei pasiekus 35 A srovę. +3,3 ir +5 V linijų kombinuota galia neturėtų viršyti 110 W. +3,3 ir +5 V linijų įtampos šaltinyje sukuriamos panaudojant DC-DC keitiklius, kas taip pat turėtų prisidėti prie aukštesnio naudingumo koeficiento ir stabilesnių mažesnės galios linijų įtampų.



Enermax tinklapyje pateikiamas tik grubus naudingumo koeficiento grafikas. Grafikas su triukšmo lygio ar bent ventiliatoriaus apsukų pokyčiais, priklausomai nuo apkrovos, nepateikiamas. Apskritai, netgi prie T.B.Silence ventiliatorių aprašymo Enermax mini tik minimalų triukšmo lygį. Bet kokiu atveju, kaip maitinimo blokas triukšmo atžvilgiu atrodo tarp kitų jau apžvelgtų PSU, išsiaiškinsime testuojant. Pasak Enermax, maitinimo šaltinis testuotas 40 laipsnių temperatūroje, o jo viduje naudojami tik japoniški kondensatoriai. Maitinimo šaltinis palaiko ATX12V 2,3 standarto versiją ir turi efektyvią +5Vsb grandinę (ErP Lot 6), taip pat aktyvų PFC ir 100 – 240 V įėjimo įtampos rėžius. Apsaugų sąrašas taip pat ilgas. Minimos OCP, OVP, UVP, OPP, OTP, SCP ir SIP. Specifikacijų aprašyme Enermax daug dėmesio skiria ir pagal temperatūrą valdomam T.B.Silence ventiliatoriui, tačiau apie jį plačiau pakalbėsime tolimesnėje skiltyje.

 

Maitinimo šaltinis





Triathlor yra “nepailgintas”, t.y. standartinio ATX maitinimo šaltiniam 150mm (P) x 86mm (A) x 140mm (G) dydžio. Jo paviršius juodas, matinis, taigi įbrėžimai jam nėra labai baisūs. maitinimo šaltinio gale – įprastos korio formos grotelės šilto oro pašalinimui, AC lizdas bei įjungimo mygtukas. Apačioje – lipdukas su informacija apie galios paskristymą, priešingoje pusėje – ventiliatorius.





Jau senokai maitinimo apžvalgoje nebuvusi skiltis – informacija apie tai, kokie kabeliai priskirti kuriai +12 V linijai. Pirmoji +12 V linija skirta centrinio procesoriaus ir pagrindinės plokštės maitinimui, o prie antrosios prijungti visi likę kabeliai. Turint omenyje maitinimo šaltinio galią, labai tinkamai parinktas maitinimo kabelių skaičius. Tiesa, kadangi jie nėra atjungiami, tvarkingai juos surišti reikės papildomų pastangų Jų ilgis taip pat pakankamas. Ypač malonu matyti du PCI-E maitinimo kabelius ir tik vieną 4+4 pin CPU maitinimo kabelį. Pilnas kabelių sąrašas su jų ilgiais pateikiamas žemiau. Visi jie tvarkingai įvilkti.

  • ATX24 – 55 cm
  • 4+4 pin – 60 cm
  • PCI-E (6+2) – 50 cm
  • PCI-E (6+2) – 50 cm
  • Molex – 45 cm + 10 cm + 10 cm + FDD 10 cm
  • SATA – 45 cm + 10 cm + 10 cm
  • SATA – 45 cm + 10 cm + Molex 10 cm

Triathlor naudojamas ventiliatorius yra 120 x 120 x 25 mm T.B.Silence serijos modelis ED122512H-DD (12 V, 0,3 A). dalis jo užtengta permatoma plastiko juostele tikslesniam oro srauto nukreipimui.





Maitinimo bloko viduje egzotiškos topologijos nematome. Kaip ir žadėta, visur naudojami japoniški kondensatoriai Chemi-Con, pagrindinis PFC kondensatorius yra 390 uF talpos, 400 V (85 C). Pirminio filtravimo dalis iš pirmo žvilgsnio atrodo kukliau nei esu pratęs matyti, tačiau viena ritė, vienas x ir keturi y kondensatoriai paslėpti ant papildomos PCB ties AC lizdu. Ant pagrindinės plokštės randame vieną ritę ir varistorių, saugklis apvikltas kembriku. Diodų tiltelis papildomai aušinamas atskiru radiatoriumi. Galinio filtravimo grandinėje matome +3,3V ir +5V DC-DC keitiklius ir šalia jų sulituotą grupelę filtruojančių Chemi-Con KZE serijos kondensatorių (105 C). Tranzistorių aušinimui tiek pirminėje, tiek antrinėje dalyje panaudoti nedideli, juodai dažyti aliuminio radiatoriai. Apskritai visas komponentų išdėstymas atrodo labai kompaktiškai, matyti laisvų vietų komponentams, todėl labai panašu, kad tą pati spausdintinė plokštė su šiek tiek pakeistais komponentais naudojama ir galingesniuose maitinimo šaltinio variantuose. Viršutinė PSU dalis palikta beveik laisva, joje matome tik PFC mikroschemą CM6800TX ir monitoringo mikroschemą WT7527V, kuri įgyvendina ir visas anksčiau paminėtas PSU apsaugas. Atrodo lyg plokštės dizainas būtų idealiai pritaikyas netgi nedidelių matmenų maitinimo šaltiniui su atjungiamais kabeliais, mat papildomai PCB su kabelių lizdais palikta tikrai pakankamai vietos.

 

Testai

Maitinimo šaltinis testuotas įprastomis sąlygomis, ~40 laipsnių aplinkos temperatūroje, apkraunant jį 10, 20, 50, 75, 100 ir 110 % numatytos jo galios. Testuojant matuotos linijų įtampos, triukšmo lygis (5 cm atstumu nuo šaltinio), maitinimo šaltinio temperatūra, apskaičiuotas naudingumo koeficientas. Papildomai matuotos pulsacijos maitinimo šaltinio linijose.



Po paskutiniųjų platininių maitinimo šaltinių apžvalgų Triathlor rezultatai nublanksta, tačiau jie nėra prasti. +12 V linijos įtampa stabili, nors ir galėtų būti šiek tiek žemesnė. Maitinimo šaltinio naudingumo koeficientas visiškai atitinka 80 Plus Bronze sertifikatą, tačiau sprendžiant tiek pagal jį, tiek pagal įtampų rezultatus, Triathlor 450 galbūt netgi tikslingiau būtų markiruoti kaip 500 W maitinimo šaltinį. Maitinimo šaltinis labai tyliai dirba prie nedidelių apkrovų, vidutiniškai garsiai – prie vidutinių. Ir prie maksimalių apkrovų šį maitinimo bloką galima priskirti prie kiek garsesnių. Apsauga nuo trumpųjų jungimų puikiai veikia tiek +5V, tiek +12V linijose. OCP tolerancijos riba, lyginant su deklaruojama 20 A srove viena +12 V linijai iš tiesų yra aukšta – apie 40 A, taigi jokių problemų tikrai nekels.

+12 V (AD):



+12 V (ŽD):



+5 V:



+3,3 V:



+12 V (AD), perkrova:



+12 V (ŽD), perkrova:



Triukšmus linijose galėtume pavadinti pakankamai vidutiniškais. Trumpame periode +12 V linijoje jie atrodo tinkamai suvaldyti ir siekia ~75 mV. Visgi ilgesniame periode matyti daugiau aukštai išsišokančių “spyglių”, kurie jau viršija 120 mV ribą. +3.3 V linijos pulsacijos truputį išsišoka virš 50 mV, o +5V – taip pat balansuoja ties 50 mV riba. Perkrovos teste nematyti didelės įtakos +12 V linijos triukšmams.

 

Išvados

Triathlor 450 W maitinimo blokas yra “teisingas” savo specifikacijomis. Sąlyginai nedidelė galia, pakankamai aukštas naudingumo koeficientas ir Lietuvoje taikoma 3 metų garantija. Teisingai parinktas kabelių skaičius ir ilgis. Apkrovą šis maitinimo blokas atlaiko gerai, geras +12 V linijos reguliavimas. +3.3/+5 V linijoms, kaip jau tampa įprasta, skiriama ne tiek daug dėmesio. Deja, kitais atžvilgiais maitinimo šaltinis atrodo vidutiniškai, tiek pulsacijos linijose, tiek ir ventiliatoriaus triukšmas. Apie 250 Lt siekianti kaina Lietuvoje taip pat neleidžia šiam gaminiui išsiskirti iš konkurentų.

 

8.0

3 Komentarai

  1. washkys parašė:

    Nebloga apžvalga.. 🙂 Įdomu, kai apžvelgiami vidutiniai produktai reikalingi paprastiem mirtingiesiems o ne kaip minėjo kilovatiniai..
    P.S. Pastebėjau klaidelę (prieš Testai skiltį) : duodai dažyti aliuminio radiatoriai" 😉

  2. newdiamond parašė:

    taip…..nes po 1kw….maziau gi zmoniu naudoja tokius….
    na as nusipirkau corsair 650 TX v2..ir patenkintas….

    5 metai garantija 🙂

  3. aiboforcen parašė:

    @newdiamond reikejo skliausteliuose parasyt "jei tiek istemt firmele is kurios pirkau" 😀

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.