Enermax DreamBass Genie išorinė garso plokštė

Po ilgos ilgos pertraukos, nuo vos ne kasdienybe tapusių  maitinimo blokų bei aušintuvų testavimo, grįžtame prie, galbūt, kiek įdomesnių dalykėlių – garso apdorojimo įrenginių, kurie mūsų laboratorijoje buvo itin retas svečias. Šiandien pas mus atkeliavo šioje, „Asus” bei “Creative” valdomoje, nišoje dar visiškai nespėjusios pasižymėti įmonės, “Enermax”, gaminys – “DreamBass Genie” (AP001). Nors “Enermax” šį prietaisą įvardija kaip išorinį garso stiprintuvą, manau, nebūtų klaidinga jam suteikti iš išorinės garso plokštės statusą. Taigi, čia ir dabar pabandysime išsiaiškinti ar aukštos klasės maitinimo blokų ir sisteminių ventiliatorių gamintoja, “Enermax”, kartu su “DreamBass Genie” geba pasiūlyti tai, ko iš jo tikisi pirkėjai – tinkamai pakeisti nešiojamojo kompiuterio integruotą garso plokštę, suteikdama daugiau džiaugsmo klausytojo ausims.

 

* Apie “Enermax”

* Pakuotė bei žvilgsnis iš arčiau

* Bandomoji sistema

* “Enermax DreamBass Genie” diegimas

* Subjektyvus testavimas

* Išvados

 

Apie “Enermax”

Įmonė “Enermax” buvo įkurta 1990 metais Taivane. Užsitarnavusi gerą vardą aukštos klasės maitinimo blokais bei ventiliatoriais, “Enermax” paskutiniais metais nusprendė išbandyti laimę ir kitose PC komponentų srityse – taip gimė pirmieji “Enermax” gamybos korpusai bei centrinių procesorių aušintuvai. Panašu, jog ši įmonė vien tuom neapsiribojo – tarp naujausių gaminių dabar galime sutikti  klaviatūrų, HDD dėklų bei  jau minėtąjį garso stiprintuvą – “DreamBass Genie.”

 

Pakuotė bei žvilgsnis iš arčiau

“Enermax DreamBass Genie” atkeliauja juodos spalvos pakuotėje, ant kurios priekinės pusės ryškesnėmis spalvomis pabrėžiamos pagrindinės “Genie” savybės. Kitoje, galinėje, pakuotės dalyje nurodytos detalesnės “Genie” specifikacijos. Pravėrę dėžutę  ir gyvai pamatę “DreamBass” –  suprantame, jog pakuotė, švelniai tariant, yra milžiniška. Tebūnie… Galbūt čia netaupomi mūsų Žemės ištekliai, tačiau pakuotė atitinka jai keliamą pagrindinę sąlygą – ji puikiai apsaugo atkeliavusį įrenginį. Pati pakuotė skurdoka – be pačio “Genie” bei 900 pakreipto L formos mini USB  -> USB adapterio mes randame tik vartotojo gidą. Kitą vertus, kažko daugiau tikėtis ir nereikia, nes šis įrenginys pasižymi “plug & play” funkcija, kurio darbui nereikalingos jokios papildomos tvarkyklės.

 

Pagrindinis “DreamBass” “variklis”- “VIA VT1620A” audio lustas – bei kiti jam priklausantys komponentai patalpinti į cilindro formos permatomo plastiko “kamerą”, o tai leidžia išvysti bendrą už garso atkūrimą atsakingą mikroschemų derinį, kuris, veikiant “Genie”, yra apšviečiamas pulsuojančiu mėlynos spalvos diodu. Paklausite kaip visa tai atrodo? Ne per daug kokybiškai, bet stilingai.

 

Apatinėje “DreamBass Genie” dalyje išdėstyti: vienas išvesties 3,5 mm lizdas kolonėlėms ar ausinėms bei vienas stereo 3,5 mm įvesties lizdas – mikrofonui. Specifikacijos įvesties (įrašymo) bei išvestiems lizdams yra identiškos ir siūlo 16/24 bitų raišką, 16/32/48/96 KHz diskretizaciją, -80 dB iškraipymus pagal THD-N bei 95 dB SNR. Tokias specifikacijas turintį “Genie” nė iš tolo nereiktų lyginti su vidinėmis “Creative/Auzentech X-Fi” ar “Asus Xonar” garso plokštėmis, tačiau ne su šiais produktais “Genie” ir buvo sukurtas konkuruoti. Verta paminėti, jog “Enermax” taip pat prekiauja ir "DreamBass Genie” (AP001E) versija, kuri komplekte turi “in-ear” tipo ausines, pasižyminčias 32 Ωvarža bei 95 dB jautrumu.

 

 

Taip pat pateikiame detalesnį “Enermax DreamBass Genie” specifikacijų sąrašą:

 

Bandomoji sistema

Siekdami įvertinti “Genie” suteikiamą garso kokybę, mes palyginimui pasirinkome  “Acer Aspire 5734Z” nešiojamąjį, kuriame darbuojasi integruotas biudžetinės klasės “Realtec ALC272” garsas. ”Enermax Genie” bus bandomas Windows 7 x86 terpėje, nors jis puikiai suderinamas ir su Windows Vista, XP, 2000, Macintosh bei Linux operacinėmis sistemomis. Perklausai naudosime “Sennheiser HD 558” ausines.

“Acer Aspire 5734Z”

CPU – Intel Pentium T4500 (2.3 GHz)

VGA – Intel GMA 4500M

RAM – DDR3 3 GB 800 CL6

HDD – 320 GB

Sound – Realtec ALC272 (6.0.1.6074 tvarkyklės)

 

“Enermax Genie” diegimas

Kaip jau minėjome anksčiau, „Enermax DreamBass Genie“ sėkmingam veikimui nereikalingos jokios papildomos tvarkyklės.  Tiesiog įkišame įrenginį į mūsų turimą laisvą USB lizdą ir už akimirkos Windows įrenginų sąraše (device manager) išvystame „VIA USB Dongle“ – tai sėkmingai atpažintas „Enermax DreamBass Genie.“

 

Subjektyvus testavimas

Niekam nepaslaptis, jog muzikos skambėjimas yra labai subjektyvus dalykas – vieną atitinkamas skambesys gali itin žavėti, o kitas tik pakraipys galvą ir pripažins, kad jis girdimai muzikai imponuoja ne itin. Taigi, visi įspūdžiai tik iš mano subjektyvios varpinės.

Nieko nelaukęs, per „Foobar2000“ (v 1.0.3) pajungiau FLAC kokybės atlikėjo Morgan Page albumą. Ir čia iškart suveikia į „Genie“ integruotas ausinių stiprintuvas – nesumeluosiu, jei  35% garso stiprumu grojanti muzika primena tokį garsumą, tarsi integruota „ALC272“ veiktų apie 60% bendro garsumo. Užteko perklausyti pačią pirmą dainą ir iškart supratau kodėl į šio gaminio pavadinimą įtrauktas „Bass“ užrašas. Tarp visų trijų diapazonų (aukštų, viršutinių ir žemų) pastarieji pakito labiausiai. Pripažinsiu, jog dalyje energingesnių dainų (pvz. The Longest Road (Deadmau5 Vocal Remix)) žemi dažniai tampa per daug išreikšti ir tenka į pagalbą pasikviesti grotuvo ekvalaizerį. Šalia perdaug išreiktų žemųjų turime per daug „kietą“ jų skambesį, ir čia norėtųsi kiek “minkštesnių“ ir energingesnių žemųjų. Tačiau ši problema esti tik klausantis itin „bosiškų“ dainų. Apibendrinant, pastarieji gražiai įsikomponuoja į bendrą skambesį. Pakitimų aptikome ir vidutinių bei aukštų dažnių linijose. Skirtumas itin išryškėja klausantis „Sunlounger – Another Day On The Terrace“ albumo. Aukštieji tapo skaidresni ir gyvesni, o vidutiniai sulaukė daugiau aiškumo. Kadangi visas albumas susideda iš „chill“ stiliaus dainų, žemi „nelipo per viršų“ ir neužgožė aukštų bei vidutinių . Tokios detalės kaip smėlio šnarenimas bei žuvėdrų klyksmai buvo kur kas labiau išreikšti naudojant „DreamBass“ nei integruotą „ALC272.“

Žaidimais silpno „Acer“ kompiuterio ir tuo pačiu savęs nusprendžiau nekankinti, todėl vietoje jų įsijungiau „Robin Hood“ (2010) filmą, o tiksliau prancūzų pilies šturmavimo sceną. Pirmas ir galutinis įspūdis – WOW! Skirtumas milžiniškas! Sprogimai, strėlių zvimbesys, karių kritimai ant žemės kur kas aiškesni, labiau išreikšti ir atskirti nuo bendro dialogo. Prisipažinsiu, jog padidinęs garsumą pasijutau, tarsi, mini kino teatre. „Enermax DreamBass Genie“ mane perkėlė į visiškai kitą garso erdvę. Drįsčiau spėti, jog panašių įspūdžių galėtume sulaukti ir 3D žaidimuose…

 

Tarp „Enhancements“ nustatymų radau naują „Bass Boost“ funkciją. Jos aktyvavimas sumažina bendrą garsumą, ir kaip galima spėti iš pavadinimo, dar labiau sustiprina žemus dažnius. Jau net įprastinio 6 dB „Boost Level“ nustatymo yra per daug – žemi užgožia visus kitus diapazonus. Sumažinus „Boost Level“ iki 3 dB turime kur kas ausiai gražesnį derinį, tačiau, reziuomuojant, man be „Bass Boost“, muzikos skambėjimas buvo priimtinesnis. Dažnio (standartinis 80 Hz) keitimas skambesio neįtakojo.

 

Išvados

2 metus garantiją turinčio „Enermax DreamBass Genie“ kaina Europoje siekia 30 eurų. Lietuvoje „Genie“ pigiausiai siūlo „BalticMart.eu“ – jų  kainoraščiuose „DreamBass“ kaina siekia 108.80 lito. Tuo tarpu komplektas kartu su ausinėmis čia pat kainuoja 138.30 lito. Pagrindinis klausimas kylantis išvadų skyrelyje: „ar Genie vertas už jį prašomų pinigų ir ar jį galima laikyti tvirtu žingsniu į priekį, stipriai paliekant už nugaros integruotą Realtec ALC272"? Atsakymas į antrąją klausimo dalį išties paprastas – mano ausys sako, jog šis nešiojamas „niekutis“ visa galva pranašesnis už integruotą garso posistemį, nors ir susiduria, tam tikrais atvejais, su problemomis žemų dažnių diapazone. Atsakymas į pirmąją retorinio klausimo dalį tampa kiek apsunkintas, kuomet panaršę po kainoraščius randame panašios paskirties produktų už labai panašią kainą. Šiuo atveju tai: „Asus Xonar U3“ (~125 lt) bei „Creative X-Fi Go Pro“ (~115lt). Neturėdami galimybės tiesiogiai palyginti „DreamBass“ su pagrindiniais konkurentais, be abejonės, negalime teigti, kad būtent „Genie“ mums suteiks pačius prašmatniausius audio įspūdžius iš šios trijulės, kuom linkčiau labai suabejoti. Todėl  čia pat negalime atsakyti ar „Genie“ vertas prašomų beveik 109 litų, tačiau jei atsižvelgsime tik į pojūčius patirtus pereinant nuo „Realtec ALC272“, atsakymas kyla vienas – „Enermax DreamBass Genie“ skirtas tiems, kurie pavargo nuo savo nešiojamojo integruoto garso posistemio ir nori nupirkti už protingą sumą apčiuopiamą naudą savo ausims. Galime tik dar kartą pagirti „Enermax“ už žengtą tvirtą žingsnį su šiuo išradingu, stilingu bei svarbiausia lūkesčius bei kainą pateisinančiu „DreamBass Genie“ garso įrenginiu.

                                          

 

Ačiū skaičiusiems šią apžvalgą. Laukiame Jums kylančių klausimų.

4 Komentarai

  1. daniukas21 parašė:

    sauni apzvalga 🙂 dizainas produkto idomus lb, is pradziu pagalvojau kad lempa istatyta 😀

  2. daimonass parašė:

    Gerai apzvalga, nors noretusi siokio tokio palyginimo su kuom nors kitu. Bet jei neziurint i tai, tai tikrai ispudinga, bei dizainas pakankamai idomus kaip minejo dainius 😉

  3. daniukas21 parašė:

    del garso tai tikiu kad jauciasi nuo integruotos, mano se walokmanas zymiai detaliau groja 🙂 butu idomu isbandti toki daikciuka

  4. Longhorn parašė:

    Teko pabandyt sita daikta. Su pasyvia sistema nuo laptopo int plokstes pasijaute tik stiprinimas garso Level ir Zemu sioks toks. Realiai galima viska is pacio stirpintuvo kompensuoti visa sita dalyka turint itn plokste 🙂 aukstu dazniu nulis itakos ne kazkas . bet aisq viskas i kaina atsieina 🙂

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.