„Gigabyte Z390 Aorus Pro“: ydinga, bet stipri paraiška

Žvilgsnis iš arčiau

„Z390 Aorus Pro“ yra įprasto ATX formato (30,5 cm x 24,4 cm) pagrindinė plokštė, turinti matinę juodos spalvos montažinę plokštę. Standartiškai „Gigabyte“ dizaineriai kaip antrą spalvą parinko pilkšvą bei sidabrinę, o firminį „Aorus“ ženklą įkomponavo PCIe lizdų zonoje. Dar viena erelio galva, tik balta, matoma ant mikroschemų rinkinio radiatoriaus. Nieko nebestebina, kad „Z390 Aorus Pro“ turi I/O zoną dengiantį dangtelį, kuris taip pat dengia ir dalį VRM radiatoriaus. Tikslesnis perdengimo vaizdas bus matomas VRM grandinės nagrinėjimo skyriuje. Spėjame, kad RGB pašvietimas patalpintas ne tik tarp sidabru akcentuotų DIMM lizdų, bet jis bus integruotas į I/O zonos dangtelį ir mikroschemų radiatorių. Su pirmu žvilgsniu atrodo, kad PCB išdėstymo dizainas išpildytas neprastai: pagrindinis PCIe 3.0 x16 lizdas atitrauktas nuo LGA1151 lizdo, po juo pirmasis radiatoriumi aušinamas M.2 lizdas, tik antrasis M.2 lizdas galėtų būti iškeltas į baterijos vietą. Atsakymas kodėl M.2 temperatūrų testavimo skyriuje. Kita PCB pusė nieko ypatingo neturi, apart mažyčių VRM fazių dubliuotojų.

„Z390 Aorus Pro“ gavo 8-pin + 4-pin EPS12V lizdų duetą, kurie duoda teorinę 432 W įeigos galią. Netgi naudojantiems i9-9900K nėra jokios būtinybės pajungti 4-pin EPS12V lizdą, pilnai pakanka ir vieno 8-pin. Po jais stovi pirmasis 4-pin SYS_FAN lizdas. Smagu, kad pagrindinis (CPU_FAN) ir papildomas (CPU_OPT) lizdai identifikuoti skirtingomis spalvomis, be to, jie turi nepriklausomą valdymą vienas nuo kito. Deja, visų trijų lizdų stipriai mus lieka nežinomi – „Gigabyte“ niekur nesidalina šia informacija.

Gera žinia prijaučiantiems RGB pašvietimui – tarp keturių DIMM lizdų, turinčių abipusius užraktus, įterptos trys skaidrios RGB juostelės. Remiantis „Gigabyte“ informacija, „Z390 Aorus Pro“ palaiko maksimalaus 4266 MHz (O.C.) dažnio DDR4 operatyviąją atmintį, kuri privalo būti Unbuffered/ non-ECC tipo. Kartu su F9b mikrokodo versija „Gigabyte“ padidino vienam DIMM lizde palaikomos atminties kiekį nuo 16 GB iki 32 GB, tačiau maksimalus dydis išliko 64 GB.

Pagal PCB kraštą išdėstyti kombinuoti 4-pin SYS_FAN5_PUMP ir SYS_FAN6_PUMP, tačiau ir jų stiprio „Gigabyte“ niekur neatžymi. LED_C2 galvutė (2 A, 12 V) palaiko iki 5050 RGB diodų, o LED_C2 (5 A) tinkama paprastų LED juostelių (iki 1000 diodų) prijungimui. Anksčiau apžvelgtų pagrindinių plokščių RGB lizdų stipris siekdavo 3 A, todėl 2 A atrodo kiek keistai, ypač įvertinus nepakitusį diodų skaičių (5050). Priklausomai nuo LED juostelės įtampos (5 V ar 12 V) būtina pastatyti virš LED_C2 esantį trumpiklį į reikiamą poziciją. Gamykliškai pozicija nustatyta 5 V. EC_TEMP1 ir EC_TEMP2 pažymėti 2-pin lizdai, į kuriuos jungiami išoriniai temperatūros diodai. UEFI BIOS aplinkoje įjungus operatyvios atminties XMP 2.0 profilį krašte sušvis XMP piktograma.

Vidinė USB 3.1 Gen 1 galvutė stovi sau įprastoje pozicijoje, arčiau PCB krašto, tačiau C tipo galvutė patraukta gilyn. Maža to, tai ne USB 3.1 Gen 2 galvutė, siūlanti 10 Gb/s pralaidumą, o Gen 1 arba kitaip USB 3.0 su 5 Gb/s pralaidumu.

Visi šeši pakreipti SATA III portai yra valdomi Z390 mikroschemų rinkinio, todėl yra tinkami 0, 1, 5 ir 10 tipų RAID masyvų kūrimui. Žemiau šių portų randame jungtį pridėtinei Thunderbolt plokštei ir dvi fizines BIOS mikroschemas: B_BIOS ir M_BIOS. Į vieną iš jų neleidžiama atnaujinti mikrokodo. Ši atlieka atsarginę funkciją ir yra skirta perkelti mikrokodą į sugadintą mikroschemą. Pačiame apatiniame kampe gamintojas išdėstė indikacinius LED (CPU, DRAM, VGA, BOOT) greitam problemos nustatymui POST fazėje.

„Z390 Aorus Pro“ turi po tris mechaninius PCIe 3.0 x16 ir PCIe 3.0 x1 lizdus. Pagrindinis PCIe 3.0 x16 yra pakankamai atitrauktas nuo CPU lizdo, todėl paliekama galimybė montuoti masyvius orinius CPU aušintuvus nebijant blokavimo problemos. Priklausomai nuo užimamų PCIe 3.0 x16 lizdų skaičiaus, elektrinio pralaidumo konfigūracija gali būti x16/x0/x4 arba x8/x8/x4. Vietos tarp dviejų plienu sustiprintų PCIe 3.0 x16 lizdų pakanka 2-way SLI konfigūracijai, o 3-way „CrossFireX“ įrengimas priklausys nuo turimo korpuso.

„Gigabyte“ mėgsta pakelti M.2 įrenginį kiek aukščiau nuo montažinės plokštės ir „Z390 Aorus Pro“ nėra išimtis. Į arčiau LGA1151 lizdo esantį ir M2A pažymėtą lizdą tinka maksimalaus 22110 formato SSD kaupiklis, kuris gali naudoti arba SATA, arba PCIe magistralę. Panaudojus SATA SSD vienas iš šešių SATA portų bus atjungtas. Lizdui priklauso masyvus radiatorius, jau turintis paruoštą termo juostelę.

Antrasis M.2 lizdas (M2M) atsiduria po pagrindiniu PCIe 3.0 x16 lizdu ir tinka maksimalaus 2280 formato SSD kaupikliui, kuris vėl gali turėti arba SATA, arba PCIe magistralę. Nepriklausomai kokio tipo SSD bus sumontuotas, automatiškai nustos funkcionuoti du iš šešių SATA portų. Abu lizdai suderinami su „Intel Optane“ technologiją palaikančiais SSD. Bus įdomu pasižiūrėti, kaip skiriasi SSD temperatūra skirtinguose lizduose. Neatrodo, kad M2M būtų gavęs optimalią poziciją.

Apatinėje PCB dalyje turime 4-pin LED_C1 (2 A, 12 V) galvutę, palaikančią iki 5050 RGB diodų. Čia pat yra dar vienas adresatinis D_LED (5 A) lizdas, kuris palaiko iki 1000 LED ir tinka tiek 12 V, tiek 5 V naudojančioms juostelėms, tačiau pagal tai būtina nustatyti trumpiklį į reikiamą poziciją. Kitame krašte turime porą vidinių USB 2.0 galvučių, priekinei panelei skirtas jungtis, virš jos CLR_CMOS jungiklį ir viena eile išdėstytus SYS_FAN2/3/4 lizdus, kurie moka atpažinti prijungtas DC ar PWM ventiliatorius.

AMP-UP užrašas ant EMI dangtelio, kuris dengia „Realtek ALC1220-VB“ garso kodeką, neturi nieko bendro su papildomais operaciniais stiprintuvais – „Z390 Aorus Pro“ jo negavo. Garso posistemė atskirta nuo bendros montažinės plokštės. Kaip dažniausiai atsitinka, „Gigabyte“ renkasi WIMA (raudoni) ir „Nichicon“ (geltoni) kondensatorių derinį.

Iškart pritvirtintą dangtelį (tiesa, ne solidų) turinti I/O panelė siūlo keturis USB 2.0 portus, tris USB 3.1 Gen 1 (mėlyni) ir taip pat tris USB 3.1 Gen 2 portus (2x A tipo + 1x C tipo). RJ-45 lizdas susietas su 1 GbE spartos „Intel“ I219-V moduliu. 7.1 kanalų garsas gali būti išvedamas pro analogines jungtis arba skaitmeninį S/PDIF išėjimą. Vaizdui išvesti skirtas vienintelis HDMI, kurio pakanka 4096 x 2160@30 Hz raiškai. Nors „Gigabyte“ I/O panelėje neįrengė jokių pagalbinių mygtukų, tačiau nepasivargino integruoti „Aorus“ žymę, kuri tamsoje leidžia lengviau surasti reikalingą jungtį.

2 Komentarai

  1. PauliusP parašė:

    Tiesa tiesa… O tikėjausi būsit radę slaptą receptą stabilesniam RAM darbui 🙂 Na, bent jau aišku, kad tai ne loterija pralošta, o iš tiesų modelis turi problemų. Mano atveju F4-3600C19D-32GVRB komplektas net XMP 3600 pasileido ne iškarto, teko burti. Laimei pavyko, bet nė žingsnio toliau.

  2. BC00 parašė:

    Receptams nebelieka laiko 🙂 bet gali pabandyti paklausyti šito video. Pas Master daugiau PCB sluoksnių, geresnis signalinimas, tai pati iš savęs geriau palaikys DRAM, bet viską galima taikyti ir kitiems Aorus modeliams.
    https://www.youtube.com/watch?v=Jsy04IRIwpI

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.