„Gigabyte Z490 Aorus Ultra“: pagrindinė, kurioje pagaliau teisingai padarytas VRM aušinimas (i7-10700 prieš „Ryzen 7 3700X“ programose)

Žvilgsnis iš arčiau į Z490 Aorus Ultra

Pirkėją pasitinka firminis „Aorus“ ženklas (erelio galva) ir pagrindinių savybių sąrašas, į kurį patenka VRM grandinės struktūra, jos aušinimas, 2,5 Gbps spartos tinklo sprendimas, WiFi 6, PCIe 4.0 protokolo palaikymas ateityje bei keletas mažesnių smulkmenų, kaip Q-Flash Plus funkcija.

Komplektacija yra pakankamai turtinga: pridedami RGB kabeliai – prailgintojai, G priekinės panelės laidų prijungimas, pora išorinių termo diodų, portabili WiFi 6 antena, šūsnis firminių lipdukų, diodas triukšmo matavimui bei keli SATA kabeliai.

„Z490 Aorus Ultra“ yra ATX formato pagrindinė plokštė, kuri palieka puikų estetinį įspūdį. Pagrindinė plokštė pulsuoja profesionalumu ir dėl pilkai – juodo spalvų derinio yra kiek panaši į ROG šeimos produktą. Tiesa, šių dienų ASUS pagrindinės plokštės dažniausiai nenaudoja pusę PCB dengiančio skydo. Jis buvo populiaresnis aukštos klasės „ASRock“ pagrindinėse plokštėse. Galima įžiūrėti, kad skydas padalintas į tris dalis: viršuje atskiras M.2 radiatorius, o žemiau esantis radiatorius skirtas dviem M.2 lizdams bei mikroschemų rinkiniui. Iškart galime pasakyti, kad iš pažiūros RGB galintys turėti DIMM lizdai pašvietimo neturi – jie tik sustiprinti. Motininei plokštei lieka dvi RGB pašvietimo zonos: I/O dangtelis ir mikroschemų rinkinys. Rafinuotumo išvaizdai suteikia ne vien šlifuoto metalo skydas, bet ir kažkur (turbūt po juo) paslėpta baterija. Prievadų išdėstymas ant šešių sluoksnių montažinės plokštės, pagal pirminį vaizdą, atrodo be didesnių trūkumų. Seniai matėme taip žemai nuleistus SATA portus, kurių neuždengs į pagrindinį PCIe x16 lizdą įstatyta vaizdo plokštė. Tiesa, kiek neįprastai atrodo šonu pakreiptas Dr. Debug ekranėlis ir toliau nuo PCB krašto atitrauktos vidinės USB 3.1 Gen 1 ir C tipo Gen 2 jungtys. Žinoma, VRM radiatorius nusipelnė didžiausio dėmesio, bet apie jį atskirai pakalbėsime VRM skyrelyje.

Kitoje montažinės plokštės pusėje PWM fazių dubliuotojų nesimato. Už pačio lizdo – keletas papildomų filtruojančių POSCAP kondensatorių. Tarp dviejų viršutinių PCIe x16 lizdų matyti litavimo taškai. Atvertus kitą PCB pusę patikrinsime kas tai.

„Z490 Aorus Ultra“ turi 8-pin ir 4-pin EPS12V maitinimo lizdų kombinaciją. 8-pin EPS12V lizdas yra galingesnis (naudoja aukštos įtampos kojytes) ir geba praleisti 480 W, kai įprasto lizdo galimybės 384 W. Vieno tokio 8-pin lizdo gali būti maža nebent ekstremaliai spartinant i9-10900K, todėl 8-pin ir 4-pin lizdų kombinacija yra viskas, ko reikia net kraštutiniu atveju. Maloni smulkmena, kad CPU_FAN ir CPU_OPT lizdai yra identifkuoti skirtingomis spalvomis. Dar smagiau, kad tai nepriklausomi lizdai, tačiau „Gigabyte“ niekur nenori nurodyti jų stiprio.

Kampe stovi po vieną 4-pin (2 A, 12 V) RGB ir 3-pin ARGB (5 A, 5 V) galvutes. Įdomu, kad šių galvučių specifikacijos skiriasi nuo įprastinių (3 A, 12 V ir 3 A, 5 V). Dviejų skaitmenų LED ekranėlis leis tiksliai identifikuoti POST metu sistemą ištikusią problemą, tačiau gali tekti pasukti galvą, nes ekranėlis yra pakreiptas. Keistas sprendimas.

Šeši SATA III portai susieti su Z490 mikroshemų rinkiniu. Palaikomi 0, 1, 5 ir 10 tipo RAID. Lyginant su absoliučia dauguma kitų pagrindinių plokščių jie paslinkti žemiau, todėl nei vienas iš portų nepalenda po pagrindiniame PCIe x16 lizde įstatyta vaizdo plokšte. Virš SATA turime dviejų tipų vidines Thunderbolt 3 sąsajas, skirtas prijungti išorinę plokštę.

DIMM lizdai yra papildomai sutvirtinti, todėl atsparesni mechaninėms jėgoms. Pagrindinė plokštė palaiko iki 128 GB DDR4 operatyvios atminties, į vieną lizdą leidžiant statyti 32 GB talpos modulį. Palaikomi ECC ir įprastiniai klaidų režimo neturintys moduliai. „Gigabyte“ nesivargina išskirti kokiomis konfigūracijomis kokio dažnio galima tikėtis. Tiesiog pažymi, kad maksimalus palaikomas dažnis siekia 5000 MHz (O.C.). Naudojama daisy chain takelių išdėstymo topologija.

Visi trys mechaniniai PCIe x16 lizdai šiai dienai palaiko 3.0 standartą, tačiau „Intel“ išleidus naujos kartos „Rocket Lake“ procesorius, kuriuos „Z490 Ultra“ palaikys, du pagrindiniai PCIe x16 lizdai bus atnaujinti iki 4.0 standarto. Tarp minėtų lizdų, po metaliniu skydu, yra patalpinti tai leidžiantys padaryti PCIe 4.0 jungikliai ir re-draiveriai. Ši informacija nurodoma oficialioje produkto svetainėje. Galimos x16/x0 arba x8/x8 pralaidumo konfigūracijos. Žemiausiai esančio PCIe x16 lizdo maksimalus elektrinis pralaidumas x4. Neaišku kodėl, bet „Gigabyte“ nurodo, kad pagrindinė plokštė palaiko tik 2-way „CrossFireX“, nors techniškai įmanomas ir 3-way palaikymas. Žinoma, palaikoma ir SLI.

Viršutinis M.2 lizdas yra žymimas kaip M2P_SB. Tai yra pagrindinis M.2 lizdas, kuris ateityje gaus PCIe 4.0 protokolą, taip padidinant pralaidumą nuo 32 Gb/s iki 64 Gb/s. Šiame lizde galima montuoti PCIe arba SATA magistralę naudojantį, 22110 formato, SSD kaupiklį. Lizdas nepriklausomas ir su niekuo pralaidumu nesidalina. „Gigabyte“ priėmė įdomų sprendimą. Radiatorius ne tik dedamas ant SSD viršaus, bet ir iš apačios. Gaunasi savotiškas sumuštinis.

Kitiems dviems M.2 lizdams pritaikytas bendras viršutinis radiatorius. Taipogi palaikomi maksimalaus 22110 formato SSD, turintys arba SATA, arba PCIe magistralę. Yra keletas niuansų: M2A_CPU lizde (esantis aukščiau) sumontavus SATA SSD bus atjungtas vienas iš šešių SATA portų. Pasirinkus M2M_SB lizdą praradimai kiek didesni. Nepriklausomai nuo to, ar jame atsidurs PCIe, ar SATA SSD kaupiklis, bus atjungti du SATA portai.

Garso posistemės zonoje standartiškai randame „Realtek ALC1220-VB“ kodeką, kurį „Gigabyte“ pasirinko neekranuoti. Tai vienintelis gamintojas, kuris deda vokiškus WIMA kondensatorius (3 raudoni vienetai). Nors yra duodamas DTS:X Ultra palaikymas, tačiau operacinio stiprintuvo ant montažinės plokštės neaptikome.

Apatinėje montažinės plokštės dalyje randame antrą ARGB (3-pin) ir RGB (4-pin) galvučių porą, dvi vidines USB 2.0 galvutes, SYS_FAN3, SYS_FAN4 ir SYS_FAN5_PUMP lizdus, Q-Flash Plus mygtuką ir Noise_Sensor jungtį. Jos pagalba pagal pageidaujamą triukšmo lygį galima susireguliuoti ventiliatorių sūkius.

Pačiame kampe randame indikacinius LED diodius, tačiau kai pagrindinė plokštė turi ir klaidų diagnostikos ekranėlį, LED prasmingumas visiškai sumenksta. Mieliau gamintojas atsisakytų LED diodų ir duotų kitą aksesuarą, pavyzdžiui, CLR_CMOS mygtuką. Ant savo PCB „Z490 Aorus Ultra“ turi vieną mygtuką. Q-Flash Plus leidžia atnaujinti BIOS’ą sistemai esant išjungtai. Tai reiškia, kad atnaujinimo metu nėra būtina turėti procesorių, kurį pagrindinė plokštė palaikytų.

Jungčių zona jau iškart pridengta dangteliu. Besitikintiems, kad „Aorus“ logo yra iliuminuotas pašvietimu, reikės nusivilti. Vartotojas gali disponuoti keturiais USB 2.0 lizdais (juodi), dviem USB 3.2 Gen 1 (mėlyni), trimis USB 3.2 Gen 2 (raudoni) ir vienu C tipo Gen 2 lizdu. Visi keturi 10 Gbps spartos USB lizdai prijungti prie Z490 mikroshemų rinkinio. Vaizdui išvesti skirta vienintelė HDMI 1.4b sąsaja. Vielinį 2,5 Gbps tinklą valdo „Intel I225-V“ modulis. „Aorus“ turi ir aukščiausio standarto Wi-Fi 6. Dviejų juostų (2T2R) bevielio tinklo teorinis pralaidumas 2,4 Gbps. Kartu palaikomas Bluetooth 5.0.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.