Kiek duoda, tiek ir užteks: „Gigabyte Z370 AORUS Gaming K3“

Žvilgsnis iš arčiau

„Gigabyte Z370 AORUS Gaming K3“ atrodo tikrai simpatiškai. Dominuoja juoda spalva (pereinanti į rudumą) su įterptais raudonais akcentais. Į akis iš kart krenta, kad ši pagrindinė plokštė neturi dekoratyvinio galinių jungčių dangtelio. Būtinai norintys jį turėti gali rinktis kone identiškų funkcijų rinkinį turinčią „Gigabyte Z370 AORUS Gaming 3“ pagrindinę plokštę, kuri yra kiek brangesnė. Žvelgiant į visos „Z370 AORUS Gaming K3“ vaizdą, iš karto galime aptarti ventiliatorių pajungimo galimybes. Čia randame penkias hibridines jungtis ventiliatoriams, galinčias veikti PWM ar DC režimu. Prijungus ventiliatorių, automatiškai parenkamas tinkamas režimas. Keturios iš galvučių įmontuotos viršutinėje zonoje (apvestos žaliai), o viena apačioje. Mėlynai pažymėta jungtis skirta pompoms. Ji pagal nutylėjimą veiks pilnu pajėgumu. Visą šių jungčių darbą galima reguliuoti iš „Windows“ aplinkos su specialia „Gigabyte“ programėle ar pačiame UEFI BIOS.

Galinėje pagrindinės plokštės dalyje nieko įdomaus, iš komponentų ten matome tik kelis RGB LED‘us.

Iš karto galime aptarti ir galines jungtis. Ten rasime hibridinę PS/2 jungtį klaviatūrai/pelei, po ja – dvi USB 3.0 jungtys. Dešiniau – DVI vaizdo išvestis, už jos dvi USB 3.1 jungtys, viena Type-A, kita Type-C. Dar dešiniau matome HDMI, virš jos pora – USB 3.1 jungčių. Toliau – pora USB 2.0 jungčių, o virš jų yra Gigabit LAN. Dešiniausiai – 7.1 Audio jungtys.

Tęsiant apie USB jungtis, ant pačios pagrindinės plokštės dar dvi vidinės USB 3.0 galvutės, jos yra patalpintos žemiau 24 kontaktų EATX energijos jungties, šalia DDR4 lizdų. „Gigabyte“ sako, kad DDR4 lizdai palaiko iki 4000 MHz tiksinčią atmintį, maksimalus jos kiekis šioje pagrindinė plokštėje yra 64 GB. Šalia šių lizdų matome ir vienos fazės maitinimo grandinę atminčiai. Apie tai kiek vėliau.

„Z370 AORUS Gaming K3“ iš viso turi 6 SATA III jungtis, visos jos, kaip įprasta, yra dešiniame apatiniame kampe. Keturios, esančios aukščiau, palenktos 90 laipsnių kampu, virš jų matome „Thunderbolt“ jungtį. Dvi likusios SATA III yra standartinės, jos beveik kampe. O pačiame kampe matome indikacinius LED, jie praneša apie įvairias iškilusias sistemos problemas, jei jų yra. Jei sistema nesikrauna, iš jų galime sužinoti, kas dėl to kaltas. Šalia SATA jungčių – įmantrus mikroschemų rinkinio aušintuvas, ant jo esantis „Aorus“ logotipas šviečia.

Slenkant apačia į kairę, sutinkame korpuso mygtukų ir indikatorių galvutę. Virš jos – BIOS gamyklinių parametrų atstatymo trumpiklis. Kiek kairiau matome dvi BIOS mikroschemas; tai viena iš papildomų šios pagrindinės plokštės funkcijų. Judant toliau į kairę matome dar porą vidinių USB galvučių, šios 2.0 standarto, kairiau jų – TPM galvutė. Šioje zonoje matoma ir pagrindinės plokštės baterija, kuri užtikrina energijos tiekimą BIOS.

RGB LED fanatikai gauna net keturias galvutes įvairių išorinių RGB LED juostelių pajungimui. Dvi iš jų yra apačioje, kitos dvi viršuje, virš 24 kontaktų EATX maitinimo jungties.

Apačioje dar randame vidinį Audio pajungimą. Pačiame kampe – visa Audio posistemė, ji atskirta nuo kitų pagrindinės plokštės dalių, taip pagerinant garso kokybę. „Realtek ALC1220“ garso kodekas paslėptas po EMI skydu. Šiame Audio posistemyje naudojami specialūs „Nippon Chemicon“ ir WIMA Audio kondensatoriai.

„Gigabyte Z370 AORUS Gaming K3“ iš viso turi 6 PCIe jungtis, tai patiks galvojantiems apie kripto valiutų kasimą. Dvi jungtys yra x16 formato, o likusios keturios x1, dvi iš šių jungčių dalinasi duomenų pralaidumą. Viršutinis PCIe x16 lizdas tiesiogiai sujungtas su procesoriumi, o kitas x16 lizdas turi tik x4 elektrinę dalį ir yra prijungtas prie mikroschemų rinkinio, kaip ir likusieji PCIe lizdai. Sunku būtų nepastebėti, kad pilni PCIe lizdai yra sutvirtinti ir turi metalinį rėmelį. Tai garantuoja, kad net sunkios vaizdo plokštės nepažeis šių jungčių savo svoriu. Jei galvojama apie „nVidia“ SLI technologiją, tai ši pagrindinė plokštė ne jums, nes čia ši technologija paprasčiausiai nepalaikoma.

Toje pat zonoje randame ir du M.2 lizdus. Viršutinis prijungtas prie mikroschemų rinkinio ir palaiko PCIe ir SATA kaupiklius. Jei naudojamas SATA kaupiklis, tai tada SATA 0 portas išjungiamas. Antra M.2 jungtis irgi prijungta prie mikroschemų rinkinio, dar ji dalijasi duomenų pralaidumu su žemiau esančia PCIe jungtimi. Šis M.2 lizdas palaiko tik PCIe kaupiklius.

Viršutiniame M.2 lizde galime įdėti iki 110 mm ilgio kaupiklius, o apatiniame iki 80 mm.

Maitinimo grandinė

Nereikėtų tikėtis, kad šioje kainų kategorijoje gausime monstrišką maitinimo grandinę. „Gigabyte Z370 AORUS Gaming K3“ gauna optimalų sprendimą, jo užteks ir spartinantiems su protu. Maitinimo grandinė yra 4+3 dizaino. 4 fazės skirtos procesoriui, o likusios 3 – integruotos grafikos posistemei. 4 fazės, skirtos procesoriui maitinti, yra sustiprintos, nes turi po du žemos ir viršutinės pusės MOSFET’us (dvigubai daugiau nei įprasta). Toks sprendimas nėra tiek pat geras kaip tikros aštuonios fazės, bet tikrai geriau nei fazė su vienu MOSFET’u žemoje ir viršutinėje pusėje. Lyginant su įprastu dizainu, tai leidžia sumažinti pačių MOSFET’ų temperatūrą apkrovos metu. Integruotos grafikos maitinimo fazės turi tik po vieną žemos ir viršutinės pusės MOSFET’ą, tad čia viskas įprasta. Maitinimo grandinės darbą reguliuoja „ISL95866“ PWM kontroleris. „NTMFS4C06N“ yra žemos pusės, o „NTMFS4C10N“ viršutinės pusės MOSFET’ai visoje šioje maitinimo grandinėje.

Žvelgiant į nuotrauką galėtume pagalvoti, kad procesoriui maitinti yra skirtos keturios fazės viršuje, bet iš tikro tai yra kairėje pusėje esančios fazės. Procesorių maitina ir viena fazė iš viršaus. Norint viską padaryti aiškiau fazes nuotraukoje apibraukėme. „Gigabyte“ kaštų mažinimas įdiegiant tik 4 fazes procesoriui maitinti neužklius daugeliui turinčių šią pagrindinę plokštę, nes tokie pirkėjai tikrai negalvoja, kad išleidus pakankamai nedaug pavyks siekti spartinimo rekordų. Daugumai „Core i7-8700K“ procesorių maitinimo grandinės galios pakaks pasiekti 5 GHz ar arti to.

Atminties maitinimo grandinė yra vienos fazės su „Realtek RT8120D“ PWM valdikliu. Pati maitinimo grandinė iš trijų „NTMFS4C06N“ MOSFET’ų, du iš jų žemoje ir vienas viršutinėje pusėje.

Radiatoriai, aušinantys procesoriaus ir integruotos grafikos maitinimo grandinę, yra iš vientiso metalo, karščio vamzdelių negauname. Jie su MOSFET’ais kontaktuoja termo padų pagalba. Gražiai atrodantis mikroschemų rinkinio radiatorius savyje neturi LED, nors taip galime pagalvoti pamatę šviečiantį logotipą. RGB LED yra ant pačios pagrindinės plokštės.

2 Komentarai

  1. Mindaugas Klumbis parašė:

    Seniau buvo kalbėta, kad gal gerai būtų YouTube kanalas. Ilgai laukęs kepu pirma blyną, pasvilęs, reikia dar daug ką suderinti, pačiam tobulėti ir t.t. Aišku riboja ir techninės galimybės, o bent artimiausiu metu kažko geresnio neturėsiu. Gal pavyks ką ir ateityje pateikt, stengsiuosi, jei tik turėsiu ką filmuot aišku.

    https://www.youtube.com/watch?v=pvSQm6F-d7Y&t=22s

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.