Mistika, alternatyva ir dviguba apžvalga: „Gigabyte Aorus GTX 1080 Ti“ su „Ryzen R7 1700“ 4K raiškoje

Žvilgsnis iš arčiau

Ir pakankamai agresyviai, ir stilingai atrodančią „Gigabyte Aorus GTX 1080 Ti“ visų pirma unikalia daro jos išskirtinis gaubtas. Pagrindinis akcentas tenka X formos fragmentui, kurio pačiame centre blizgus „Aorus“ ženklas. Ši dalis pagaminta iš plastiko, yra kiek lanksti ir pažeidžiama, tačiau geba šviesti, nes ant jos išdėstyta RGB LED sistema. Vis tik didžioji gaubto konstrukcijos dalis pagaminta iš išploninto, tačiau tvirto aliuminio. Įlenkti gaubtą vargu ar įmanoma, tačiau nereikėtų bandyti jį atpurtyti nuo pačios vaizdo plokštės. Mūsų nuomone, fiksacija galėtų būti stabilesnė – paėmus už gaubto jis linkęs kiek išsilenkti, sukeliant šiokį tokį nepasitikėjimo jausmą, tačiau negalima neįvertinti šios vaizdo plokštės svorio – ~1,45 kg. Palyginimui, „Asus GTX 1080 Ti STRIX OC“ sveria ne pilnai 1,3 kg. Bandome priprasti prie „Aorus“ ženklą lydinčios oranžinės spalvos, tačiau be PCI-Express x16 sąsajos ir vaizdo išvesčių dangtelių jos kiekiai ant gaubto labai minimalūs.

Kaip netrukus paaiškės, galinė plokštelė atlieka ne tik apsauginę, bet ir šilumos išsklaidymo funkciją. Kad „Gigabyte“ padarė kažką kitaip iškart parodo virš GP102 branduolio projekcijos esanti plokštelė, tačiau tai dar ne viskas. Kažkas gali apsidžiaugti, jog baltas „Aorus“ ženklas nėra iliuminuotas, tai viso labo balti dažai.

„Gigabyte Aorus GTX 1080 Ti“ gavo įspūdingo dydžio aušinimo sistemą, kuri užima nebe 2,5, o visus 3 PCI išplėtimo lizdus. Toks aušinimas ne tik traukia akį ir atrodo daug žadančiai, tačiau sukelia problemų sujungus dvi identiškas vaizdo plokštes į SLI – tarp jų paprasčiausiai nebelieka tarpelio, reikalingo efektyvesnio aušinimo išlaikymui. Vis tik SLI populiarumui mažėjant triaukštė „Aorus“ neturėtų kelti galvos skausmo, nebent ją bus bandoma patalpinti į ankštų mini-ITX korpusą.

 

Atlikti paskaičiavimus reikėtų ir dėl 14 cm siekiančio vaizdo plokštės aukščio. Papildomus milimetrus sukuria ne vien radiatoriaus kraštas, bet ir plastmasinė dalis, kurioje integruotas RGB LED apšvietimą turintis „Aorus“ užrašas su firminiu logotipu. Toje pačioje pusėje galima išvysti ir „FAN STOP“ užrašą. Kuomet jis apšviestas ventiliatoriai dirba pasyviu režimu.

 

Keliaujame prie detalesnės aušinimo sistemos analizės. Pirmąja jos dalimi tampa trys 100 mm skersmens ventiliatoriai, kurie išdėstyti į „Gigabyte“ vadinamą „WindForce Stack“ konfigūraciją. Pagrindinė tokio dizaino esmė – trijų ventiliatorių panaudojimas išlaikant vaizdo plokštės ilgį mažesnį nei 30 cm. Tam prireikė atlikti vieną kitą „triuką“ – centrinis ventiliatorius buvo pakištas po esančiais iš jo šonų. Be kita ko, jis sukasi į priešingą pusę, kas, gamintojo teigimu, mažina turbulencijos efektą, kartu padidinant oro srautą 23 procentais. Visi trys ventiliatoriai gavo unikalias, kiekvieno pozicijai optimalias, menteles ir dvigubus rutulinius guolius. Priminsime, kad vos centimetru ilgesnė „Asus GTX 1080 Ti STRIX OC“ taip pat turi tris ventiliatorius, tačiau jų skersmuo tesiekia 92 mm.

 

Pasyvią aušinimo sistemos dalį pirmiausiai sudaro didžiulis radiatorius, po kurį išvedžioti šeši (5x 8 mm ir 1x 6 mm) karščio vamzdeliai. „Gigabyte“ taip pat (kaip ir „Asus“) nusprendė nenaudoti „Direct Contact“ technologijos ir virš GPU kristalo sumontavo masyvią vario plokštelę, kuri ne tik vamzdeliams perduoda branduolio šilumą, bet ir aušina GDDR5X atminties lustus. Dėka termo padelių monolitinis radiatorius aušina VRM grandinės tranzistorius.

Antrąją pasyvią dalį sudaro nugarinė plokštelė, kuri, kaip minėjome, atlieka ne tik apsauginę – estetinę funkciją. Žemiau fotografijoje matomi termo padeliai tarp VRM grandinės komponentų ir plokštelės išduoda, jog metalinė plokštelė surenka dalį VRM šilumos. Tą patį atlieka ir tiesiai po grafikos lustu esanti nedidelė vario plokštelė. Abiejų efektyvumas tiesiogiai priklauso nuo korpuso ventiliatorių sukuriamo oro srauto.

 

Lyginant su etalonine GTX 1080 Ti, turinčią 6+1 fazes, „Aorus“ modelio fazių skaičius padvigubėjo: 12 fazių skirtos branduoliui, o 2 atminčiai. „Gigabyte“ parinko „Titan-X“ klasės induktorius bei kondensatorius, o PCB gamybą atidavė į pilnai automatizuotų staklių rankas, kas teoriškai reiškia didesnį patikimumą. Maža to, montažinę plokštę padarė atsparią drėgmei, korozijai ir dulkėms. Visgi, manome, kad šios trys negandos neturėtų tapti problema visoms montažinėms plokštėms, kurios turi bent šiek tiek bendro su terminu „marketingas“.

„Gigabyte Aorus GTX 1080 Ti“ turi vanilinėms GTX 1080 Ti vaizdo plokštėms įprastą SLI pirštelių ir modifikuotiems modeliams būdingą maitinimo lizdų konfigūraciją. Standartiškai „nVidia“ siūlo naudoti naujos kartos HB (High Bandwidth) SLI tiltą. Kabelių prijungimo/atjungimo palengvinimui „Gigabyte“ abu 8-pin lizdus apvertė aukštyn kojom, tačiau nusprendė, kad LED indikatoriai, parodantys ar maitinimo kabelis buvo sėkmingai įkištas, nereikalingi. Pridėjus 75 W iš PCI-Express 3.0 x16 lizdo, vaizdo plokštė turi galimybę iš tinklo pasiimti visus 375 W.

 

Galinėje montažinės plokštės dalyje įrengtas papildomas HDMI 2.0b lizdas, kurio vienintelė paskirtis – pasitarnauti prijungiant VR sistemą. Vienas iš dviejų greta esančių 4-pin lizdų laisvas, tačiau jo panaudojimas neaiškus, ypač kai tas pats lizdas likęs laisvas ir „Extreme“ modelyje.

Šios vaizdo plokštės I/O panelė siūlo kiek kitokią išvesčių konfigūraciją: vieną DVI-D, dvi HDMI 2.0b ir tris DisplayPort 1.4. Norėdama pasiekti aukštesnio lygio funkcionalumą „Gigabyte“ privalėjo integruoti papildomą perjungiklį su dar vienu BIOS’u. Nenaudojant DVI-D veikia visos trys DisplayPort ir HDMI išvestys, įskaitant papildomą ant PCB. Prijungus monitorių prie DVI-D, automatiškai atjungiama oranžine spalva pažymėtas HDMI lizdas I/O panelėje ir papildomas HDMI ant PCB. Tiesa, efektui pasiekti reikalingas kompiuterio perkrovimas.

26 Komentarai

  1. newdiamond parašė:

    Na turbut 4K raiskoje ir negalejo buti didelio skirtumo tarp cpu…

  2. IFeelYou parašė:

    Review labai geras, tik pasigedau OC. Būtų įdomu kiek galima išspausti su šia korta, kokius boost’us laiko. Palyginčiau su ASUS Poseidon.

  3. Neveris parašė:

    Nu kadangi turejau sita Aorus,tai galiu pasakyti,kad nepatiko man jos temperaturos lyginant su kitomis 🙂 buvau pasiekes net 78c, tai teko tada biski fanus paciam ausinimo pakoreguoti,tai budavo islaikydavau ant 74/76c andromedoje.O kas liecia mano motinine plokste,problemu nebuvo ja idejus.Viska rado.

    • BC00 parašė:

      Aorus linkusi į tendenciją laikyti kiek aukštesnes temperatūras, ką ir parodė palyginimas su STRIX OC. Vis tik tai labiau į tylesnį darbą orientuotas modelis. Beveik neabejoju, kad prie identiškų aukštesnių temperatūrų, naudojant kokį Furmark ar pastačius VGA į prasčiau vėdinamą korpusą, Aorus išliktų tylesnė.

  4. BC00 parašė:

    OC paskutiniu metu atsisakom todėl, kad pasiekti rezultatai kinta sample per sample. Nematome didelio praktinio tikslo. Nėra jokio garanto, kad iš parduotuvės nupirktas identiškas modelis pasieks tiek pat, tiesiog loterija.

  5. Minde parašė:

    o cia nera klaidos? https://i0.wp.com/www.technews.lt/portal/wp-content/uploads/2017/08/AorusGTX1080TiinBF1.png

    antras ir trecias irasas skiriasi tik drtx. ir drtx 12 renka vos ne trecdaliu ar net vos ne per puse maziau? Gal antras irasas ne tas procesorius turejo buti ?

  6. koloniukas parašė:

    Šeip pas mane asus z170 pro gaming ir viskas kuo puikiausiai veikia 🙂

  7. svabas parašė:

    turiu 40″ monitorių su gtx 1080 ir net senesnius žaidimus žaidžiu 1440p o ne 4k raiška, visiškai pakanka 1440p vaizdo kokybės, nesinori žaidžiant kelias valandas apkraut pilnai vaizdo kortos kad ir dėl triukšmo. pastoviai su v-sync 60fps žaidžiu

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.