„MSI RTX 3070 Gaming X Trio“: DLSS 2.0 + RT ar tiesiog 4K prie (ne)panašios spartos į RX 6800 XT?

Žvilgsnis į RTX 3070 Gaming X Trio

Vaizdo plokštė komplektuojama su daugybe popieriukų (diegimo gidas, padėkos brošiūra ir t.t.) bei specialiu laikikliu, kuris turėtų sumažinti PCIe lizdo laužimą.

„MSI GeForce RTX 3070 Gaming X Trio“ vienas prie vieno su RTX 3070 Gaming X Trio, kurią apžvelgėme prieš porą savaičių: tas pats plastikinis gaubtas, trys ventiliatoriai, RGB juostelės aplink centrinį ir identiškas 32,3 cm ilgis. Nors aušinimo sistema atrodo nepasikeitusi, tačiau nėra visiška tiesa.

Ant montažinės plokštės esančius komponentus saugo nugarinė plokštelė. MSI teigimu ji pagaminta iš grafeno. Pasidomėjus daugiau aiškėja, kad tai kažkoks grafeno ir plastmasės lydinys. Dažai yra nelaidūs elektrai, bet po jais esanti medžiaga praleidžia elektrą. Neaiški medžiaga geriau nei plastmasė, bet blogiau nei metalas perduoda karštį. Kaip ir RTX 3060 Ti modelyje, galinė plokštelės dalis yra perforuota.

Atviroje montažinės plokštės vietoje matome filtravimui skirtus penkis SP-CAP ir dešimt MLLC tipo kondensatorių. Savu laiku šių kondensatorių tipas sukėlė daug ažiotažo dėl RTX 3080 vaizdo plokščių stabilumo problemos. Buvo manoma, kad nepakankamas kiekis MLLC tipo kondensatorių sukelią nestabilumą, bet po to paaiškėjo, kad, iš tiesų, NVIDIA buvo per agresyviai sukonfigūravusi boost algoritmą. Po tvarkyklių atnaujinimo nestabilumas dingo visoms RTX 3080 vaizdo plokštėms, nepriklausomai nuo naudojamų kondensatorių konfigūracijos.

„MSI GeForce RTX 3070 Gaming X Trio“ plotis 56 mm, kas pareikalaus trijų PCI išplėtimo vietų korpuse. Vaizdo plokštės šonai nėra blokuojami plastmasinio gaubto, todėl išilęs oras galės išsisklaidyti.

Šiame šone metalinė plokštelė jungia I/O panelę su montažine plokšte – tai vaizdo plokštei suteikia papildomo tvirtumo. Matinė RGB juostelė bus atsukta tiesiai į menamą korpuso langą.

Gale galime pamatyti 5 karščio vamzdelius, nors vaizdo plokštė iš viso turi 6 šilumos vamzdelius. MSI pareiškimu, specialūs deflektoriai padidina aušinamo paviršiaus plotą ir padeda nukreipti oro tėkmę ten, kur reikia.

„MSI GeForce RTX 3070 Gaming X Trio“ turi ne standartinį, lyginant su FE modeliu, vaizdo išvesčių paketą. Vietoje dviejų HDMI 2.1 ir tiek pat DisplayPort 1.4a jungčių gauname vieną HDMI ir tris DisplayPort. Montažinė plokštė, ją pritaikant prie masyvios aušinimo sistemos, praplatinta. Abiejų Gaming X Trio (3080 ir 3070) aukštis siekia po 140 mm.

MSI pasirinko TORX 4.0 ventiliatorius, jie yra pusiau axial’inio tipo. TORX 4.0 ventiliatoriai pasižymi išorėje esančiu daliniu žiedu, kuris uždaro oro tėkmę – neleidžia jai pasklisti į šonus ir nukreipia tiesiai į žemiau esantį radiatorių. MSI savo ventiliatoriuose sujungia du sparnelius ir tada palieka žiede tarpelį. Kiti gamintojai tiesiog naudoja ištisą išorinį žiedą, bet kuris variantas geresnis – sunku pasakyti. Ventiliatoriai yra 95 mm skersmens, nors realus skersmuo yra truputį mažesnis. Visi trys aušinimo įrenginiai dydžiu nesiskiria, sukasi į tą pačią pusę (prieš laikrodžio rodyklę) ir turi vienodą kiekį mentelių (10 vnt). Centrinį ventiliatorių supa RGB zona, bet ne iš visų pusių.

12-pin maitinimo lizdas yra pakeistas į du 8-pin. Pridėjus PCIe magistralės 75 W vaizdo plokštė gali pasiimti 375 W, tačiau tiek tikrai neprireiks. Deja, bet MSI vėl neintegravo LED diodų, galinčių informuoti apie neprijungtą maitinimo kabelį.

Trijų dalių „MSI GeForce RTX 3070 Gaming X Trio“ radiatorius aušina ir grafikos procesorių, ir GDDR6X atmintį, ir maitinimo grandinę. VRM galios komponentus aušina atskiras, mažų gabaritų, radiatorius, kuris panaudojant termo juosteles liečiasi su pagrindiniu radiatoriumi. vRAM VRM dalis yra patalpinta už grafikos procesoriaus. Aušinimas patikėtas pagrindiniam radiatoriaus blokui.

Šilumos vamzdeliai su grafikos procesoriumi liečiasi tiesiogiai. MSI savo sprendimą vadina kaip „Core Pipe“ technologiją. Šis metodas greičiau nunešti karštį nuo lusto, bet kontaktiniame paviršiuje yra tarpelių. Išimtinais atvejais tai gali lemti aukštą temperatūrą dėl nepakankamo kontakto. Atminties lustai pirmiausiai šilumą perduoda į kvadrato formos pagrindą.

TPU iliustracija

„MSI GeForce RTX 3070 Gaming X Trio“ turi 9 fazių maitinimo grandinę grafikos procesoriui. Tiek pat fazių turi ir „Founders Edition“ modelis, tačiau skiriasi valdikliai ir galios blokų gamontojas. Atminties maitinimo grandinė taip pat negavo didesnio skaičiaus fazių (2). Žvelgiant iš techninės pusės aišku, kad MSI nesistengė sukurti labai galingos maitinimo grandinės. „MSI GeForce RTX 3070 Gaming X Trio“ su savo maitinimo grandine net iš tolo negali prilygti ASUS ROG modeliams.

TPU iliustracija

2 Komentarai

  1. Mindaugas Klumbis parašė:

    Tas DLSS 2.0 tai gerai, kai naudojama didelė rezoliucija, ant 1080p jau nepanaudosi. Gaila, tik kad mažai žaidimų tą DLSS palaiko ir ilgai integravimas užtrunka. Tad kaip ir yra tas DLSS, geras įvaizdis, bet mažai kur panaudosi 🙂

  2. BC00 parašė:

    DLSS at 1080p gal tik kokiems RTX 2600 savininkams būtų aktualu. Kalbant apie 4K, tai Balanced režimas mano akims paskutinis nesukeliantis didžiulio downgrade. Su Performance jau nereikia daryti jokių screen’ų, matosi akivaizdžiai.
    Man įdomu, ar NV neišsikas sau pati duobės su DLSS, nes toks dalykas potencialiai gali mažinti ateinančių GPU poreikį/pirkimą. Aišku visada galima haltinti DLSS 🙂

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.