„MSI RTX 3080 Gaming X Trio“ prieš „Gigabyte RX 6800 XT Gaming OC“ ir DLSS 2.0 „prieš“ RayTracing

Žvilgsnis į RTX 3080 Gaming X Trio

Kaip įprasta NVIDIA produktams, taip ir „MSI GeForce RTX 3080 Gaming X Trio“ pakuotė turi žalių akcentų. Pati dėžutė yra kartoninė, tad yra tvirta. Priekyje yra vaizdo plokštės atvaizdas, o pakuotės galinėje dalyje gamintojas kalba apie „Tri Frozr 2″ aušinimą, TORX 4.0 ventiliatorius ir „Dragon Center“ programinę įrangą.

Atidarius dėžutę pamatome, kad vaizdo plokštę saugo putos, o pati vaizdo plokštė dar yra įkišta į antistatinį maišelį. Šalia taip pat nesunku pastebėti dar vieną pakuotę. Joje yra laikiklis, kuris neleidžia vaizdo plokštei linkti.

Pakuotėje be pačios vaizdo plokštės randame naudotojo vadovą ir dar kelis informacinius lapelius, o taip pat minėtą laikiklį, kuris apsaugo vaido plokštę nuo linkimo.

„MSI GeForce RTX 3080 Gaming X Trio“ dizainas primena prieš tai buvusius kompanijos modelius. Vaizdo plokštė turi agresyvumo akcentų, bet tuo pačiu atrodo solidžiai. Jau iš pavadinimo galime suprasti, kad aušinimo sprendimas yra su trimis ventiliatoriais. MSI aušintuvo gaubtui panaudojo plastmasę. Tai yra normalus sprendimas šiam elementui, tačiau ASUS pamažu užduoda naują lygį ir naudoja aliuminį. RTX 3080 Gaming X Trio ilgis siekia 32,3 cm, todėl mažesnių mITX korpusų savininkai turi būti atsargūs.

Ant montažinės plokštės esančius komponentus saugo nugarinė plokštelė. MSI teigimu ji pagaminta iš grafeno. Pasidomėjus daugiau aiškėja, kad tai kažkoks grafeno ir plastmasės lydinys. Dažai yra nelaidūs elektrai, bet po jais esanti medžiaga praleidžia elektrą ir geriau nei plastmasė perduoda karštį, bet blogiau nei metalas. Panašu, kad tai kažkoks kompromisinis sprendimas. Kadangi aušintuvo radiatorius yra milžiniškas aplink lustą matome X formos apsaugą/tvirtinimą, kuris labiau būdingas „Radeon“ vaizdo plokštėms. Atviroje montažinės plokštės vietoje matome filtravimui skirtus penkis SP-CAP ir dešimt MLLC tipo kondensatorių. Savu laiku šių kondensatorių tipas sukėlė daug ažiotažo dėl RTX 3080 vaizdo plokščių stabilumo problemos. Buvo manoma, kad nepakankamas kiekis MLLC tipo kondensatorių sukelią nestabilumą, bet po to paaiškėjo, kad, iš tiesų, NVIDIA buvo per agresyviai sukonfigūravusi boost algoritmą. Po tvarkyklių atnaujinimo nestabilumas dingo visoms RTX 3080 vaizdo plokštėms, nepriklausomai nuo naudojamų kondensatorių konfigūracijos. MSI taip pat nusprendė nenaudoti perforacijų, kurios yra populiarios su šia vaizdo plokščių karta, todėl galine dalis yra vientisa.

„MSI GeForce RTX 3080 Gaming X Trio“ plotis 56 mm. Aušinimo sprendimas yra masyvus ir užims trims PCI išplėtimo vietas. Aliuminio plokštelės radiatoriuje yra išdėstytos vertikaliai. Vaizdo plokštės šonai nėra užblokuoti plastmasinio gaubto, todėl išilęs oras neliks įkalintas. Tarp PCB ir nugarinės plokštelės įspraustas matinė RGB juostelė.

Gale galime pamatyti 5 karščio vamzdelius, kurie yra 6 mm skersmens. Iš viso vaizdo plokštė turi 7 karščio vamzdelius, 6 jų yra 6 mm, o centrinis 8 mm. MSI pareiškimu, specialūs deflektoriai padidina aušinamo paviršiaus plotą ir padeda nukreipti oro tėkmę ten, kur reikia.

„MSI GeForce RTX 3080 Gaming X Trio“ turi standartinį, kaip ir FE modelis, kiekį vaizdo išvesčių. Iš viso gauname vieną HDMI 2.1 ir tris Displayport 1.4a jungtis. Iš šio kadro matyti, kad PCB, prisitaikant prie aušinimo sistemos, yra praplatinta. Aukštis siekia 140 mm.

MSI pasirinko TORX 4.0 ventiliatorius, jie yra pusiau axial’inio tipo. TORX 4.0 ventiliatoriai pasižymi išorėje esančiu daliniu žiedu, kuris uždaro oro tėkmę – neleidžia jai pasklisti į šonus ir nukreipia tiesiai į žemiau esantį radiatorių. MSI savo ventiliatoriuose sujungia du sparnelius ir tada palieka žiede tarpelį. Kiti gamintojai tiesiog naudoja ištisą išorinį žiedą, bet kuris variantas geresnis – sunku pasakyti. Ventiliatoriai yra 95 mm skersmens, nors realus skersmuo yra truputį mažesnis. Visi trys aušinimo įrenginiai dydžiu nesiskiria, sukasi į tą pačią pusę (prieš laikrodžio rodyklę) ir turi vienodą kiekį mentelių (10 vnt). Centrinį ventiliatorių supa RGB zona, bet ne iš visų pusių.

Vaizdo plokštei reikės trijų 8 kontaktų maitinimo kabelių. Galima sakyti, kad trečia 8 kontaktų maitinimo jungtis yra perteklinė, nes vaizdo plokštės TDP yra padidintas tik minimaliai. Prie 3x 8-pin jungčių (450 W) pridėjus PCIe x16 teikiamus 75 W turime galimybę vaizdo plokštei pateikti 525 W. Deja, bet MSI neintegravo LED diodų, galinčių informuoti apie neprijungtą maitinimo kabelį.

„MSI GeForce RTX 3080 Gaming X Trio“ radiatorius aušina ir grafikos procesorių, ir GDDR6X atmintį, ir maitinimo grandinę. Dviejų dalių maitinimo grandinės galios blokai su radiatoriumi kontaktuoja per termo juosteles. PCB sutvirtinimą atliekanti plokštelė tiesiogiai aušinant VRM dalyvauja, tik surenka šilumą iš filtruojančių POSCAP kondensatorių.

Radiatorius sudarytas iš dviejų atskirų aliuminio plokštelių blokų. Šilumos vamzdeliai su grafikos procesoriumi liečiasi tiesiogiai. MSI savo sprendimą vadina kaip „Core Pipe“ technologiją. Šis metodas greičiau nunešti karštį nuo lusto, bet kontaktiniame paviršiuje yra tarpelių. Išimtinais atvejais tai gali lemti aukštą temperatūrą dėl nepakankamo kontakto. Atminties lustai pirmiausiai šilumą perduoda į kvadrato formos pagrindą.

„TechPowerUp“ nuotrauka

„MSI GeForce RTX 3080 Gaming X Trio“ turi 13 fazių maitinimo grandinę grafikos procesoriui. Ją valdo du „UPI uP9512R“ valdikliai. Panaudoti galios blokai yra „OnSemi NCP81611“, jie turi 50 A reitingą. Atminties maitinimo grandinės valdymu užsiima „UPI uS5650Q“, o fazių kiekis yra lygus trims. Galios blokai yra tokie patys kaip ir grafikos procesoriaus maitinimo grandinėje – „OnSemi NCP81611“. Žvelgiant vien iš techninės pusės aišku, kad MSI nesistengė sukurti labai galingos maitinimo grandinės, nepaisant to, kad sugalvojo panaudoti net tris 8 kontaktų maitinimo jungtis. „MSI GeForce RTX 3080 Gaming X Trio“ su savo maitinimo grandine net iš tolo negali prilygti ASUS ROG modeliams ir net ženkliai nusileidžia TUF Gaming modeliui, kuris turi 16 fazių grafikos procesoriaus ir 4 fazių atminties maitinimo grandines. Be to, naudoja galingesnius 55 A galios blokus.

„TechPowerUp“ nuotrauka

9 Komentarai

  1. Fostil parašė:

    Overclokint mėginai? Spėju rezultatai buvo liudni su 1 MLCC capu. Maniškė Ventus irgi nė trupučio realiai nesioverclockino. Dažniai lygiai tokie patys buvo kaip ir pas tave ~1930
    Užtai kai pakeičiau į Asus Tuf modeli, kuris turi visus 6 MLCC capus, tai be problemu ant 2.1ghz veikia dabar.

  2. Neveris parašė:

    Ka tik ikoviau 3080, nors norejau 6900xt , bet kadangi nera DLSS palaikymo, tenka begioti call of duty su mazai fps, apie 65 ijungus raytracinga…atbaido kolkas dlss nebuvimas pas AMD.

    • BC00 parašė:

      Pavasarį kažkoks analogas pas AMD jau turi atsirasti, tik kaip gerai jis veiks nobody knows.

    • MMM parašė:

      man DLSS labai nepatinka. Mano akis mato ta skirtuma, kazkaip kai prisiartini vaizda kaip ir ok, tik kai judesys yra, tai mirgejimas mikro gaunasi.
      Tam paciam Call of Duty bandziau, tai tragedija man. Karta nusimuse nustatymai ir DLSS uzsidejo, tai galvoju, kas su tuo vaizdu negerai pasidare. Nusiemiau DLSS ir vaizdas malonus pasidare.

      Kiek zaidimu bandziau su juo, man visiska tragedija. Gal geriau, jeigu visiskai vaizdo plokste nepavelka, bet jau geriau susimazinti nustatymus ir issijungti DLSS

  3. Mindaugas Klumbis parašė:

    Nesinori MSI Gaming vaizdo plokščių aušinimo gerumo auros gadinti, bet MSI kažką su RTX 3080 Gaming prisiprojektavo. Atmintis kaista iki 100 laipsnių beveik, o hotspot GPU irgi didelis. Kiek teko domėtis Ventus X3 netgi geriau atmintį aušina negu Gaming.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.