Nekalto drugio metamorfozės: „Super Flower Leadex Platinum 1200W“

„Seasonic“ produkcijos pristatinėti kaip ir nereikia. Apie ją girdėję net tie, kurie mažiau pažįsta maitinimo šaltinių pasaulį ir nežino tokių dalykų, kaip kad fakto, jog maitinimo šaltinius žinomiausioms firmoms, kaip „Corsair“, „Antec“, „Enermax“ ir t.t., iš esmės kuria 4-5 pagrindiniai OEM’ai. Bet šiandien kalba ne apie „Seasonic“, o „Super Flower“ – gamintoją, kuris galbūt nelabai girdėtas net labiau besidomiančiam PC mylėtojui. 1991 metais Taivane įkurta kompanija ilgą laiką nebuvo išplaukusi į labiau pastebimą paviršių ir tik paskutiniais metais pradėjo įnirtingiau save afišuoti. Jei „Super Flower“ nuosava produkcija partnerio netenkina, kompanija giriasi galinti sukurti bet kokią platformą, kokios tik užsimano užsakovas. Toks pasitikėjimas mus nuteikia dideliems lūkesčiams. Pažiūrėkime, ar kompanijos viduje aukščiausiai pakopai priklausančia „Leadex Platinum“ platforma paremtas 1200 W galios agregatas smogs su griausmu.

 

Pakuotė ir komplektacija

Didžiulis baltas drugys į rezultatų lentelę pasiruošęs atskraidinti milžinišką 1200 W galią, aukštą 80+ Platinum efektyvumą ir dar šį bei tą. Šis bei tas apima tokias „Leadtex Platinum“ savybes, kaip visi iki vieno japoniškos kilmės kondensatoriai, pilnai modulinis dizainas, dviejų režimų termo kontrolė ir tylą garantuojantis ventiliatorius.

Iš svarbesnių gamintojo minimų maitinimo šaltinio specifikacijų galima išskirti gebėjimą funkcionuoti 100~240 V tinkluose, pilnos galios atidavimą prie 50 °C ir milžinišką kopuso ilgį, kuris siekia net 200 mm.

ECO vardu pavadinta termo kontrolė priklauso „Super Flower“ patentų sąrašui. Pažymima, kad vidiniai komponentai pradedami aušinti aplinkos temperatūrai pasiekus 55 °C, tarp 55 ir 65 °C ventiliatorio sūkiai parenkami automatiškai, o maksimumas (1500 RPM) išvystomas temperatūrai pasiekus 65 °C. Grįžtamasis procesas yra mažiau konservatyvus, ir ventiliatorius vėl išsijungia tik nukritus temperatūrai žemiau 45 °C.

Tai, kad absoliučiai visi (pradedant aukštesne klase) maitinimo šaltiniai yra pilnai suderinami su „Intel Haswell“ procesoriais nebestebina nieko, tačiau mus priverčia suklusti dar vienas „Super Flower“ patentas. Juo tampa LED apšvietimą turinčių „Crystal Clear Cube“ prijungiamų kabelių jungtys. Šią savybę galime pavadinti gluminančia iš gerosios pusės, nes už produkto supakavimą sandėlyje atsakingų žmonių išsiblaškymas mums kainavo „Crystal Clear Cube“ savybės pamatymą ne šalia balto korpuso, o juodo. Pasveikinkime metamorfozės būdu ant dėžutės matyto baltojo drugio virtimą juodu.

„Super Flower“ pasiūlė nepriekaištingą supakavimą ir beveik neatsiliekančią komplektaciją, į kurią patenka keliomis kalbomis parašytas vartotojo gidas, tvirtinimo varžteliai bei krepšelis su moduliniais kabeliais. Pasigesta detalė – kabelių surišėjai.

 

Specifikacijos

SF-1200F14MP naudoja vieną masyvią +12V liniją, kurioje ęsti 99.9 ampero arba  1198.8 W siekianti galia. Kiekviena iš mažųjų +3.3V ir +5V linijų turi po 20 A, tačiau maksimali kombinuota galia nurodoma tik kaip 100 W. Vis dėlto tai daugiau nei užtektinai šiuolaikinėms žaidimams ir ne vien jiems skirtoms sistemoms. +5 VSB linija nėra stipri: esame matę kur kas mažesnės galios maitinimo šaltinių, iš miego režimo pakeliančioje linijoje turinčius po 15 W.

80+ Platinum efektyvumui sertifikuotas maitinimo šaltinis turi net OCP apsaugą, kuri vieną +12V liniją naudojančiuose maitblokiuose nevaidina jokios svarbesnės reikšmės. Tiesa, varotojo gide pažymėta, kad OCP neva suveikia tik perkrovus mažąsias linijas. Bet koki atveju ją mielai išmainytume į apsaugą nuo perkaitimo (OTP), kuri pusiau pasyvų aušinimo režimą turintiems maitinimo blokams yra kur kas svarbesnis palydovas. „Super Flower“ šią apsaugą pražiopsojo.

Gamintojas neatmetė labai realios tikimybės, kad jų 1200 W galios agregatas gali būti naudojamas didelės erdvės korpusuose. Tam buvo sukurti ne tik ilgi pagrindiniai kabeliai, bet ir ne itin tetrumpesni SATA su Molex. Matyti šiuos kabelius ilgesnius nei 550 mm – pakankamai retas atvejis. SF-1200F14MP iš viso turi dvi 4+4 pin EPS, aštuonias 6+2 pin ir dešimt SATA jungčių. Užtektinas skaičius 1200 W galios maitinimo šaltiniui. Naudotojo patogumui taip pat pridėtas ir vienas kombinuotas SATA + Molex kabeliukas bei du kabeliai su 6+2 pin jungtimis, jei nesinorėtų naudoti atitikmenis su alkūnėmis.

Tik pagrindinių kabelių gijos įvilktos į medžiagines rankoves. Kokybė nėra stulbinančiai aukšta, bet ir toli gražu ne pati blogiausia. Visi keturi periferiniai tuo tarpu yra „stealth“ tipo. Kiekvienas pridedamas prijungiamasis vienetas pasibaigia baltu masyviu „bumbulu“ – jungtimi. Vienintelis ATX12V kabelys skyla į dvi jungtis.

 

Žvilgsnis iš arčiau

Dvi detalės iš karto krintančios į akis: labai didelis „Leadex“ korpuso ilgis (200 mm) ir įmantraus dizaino apsauginės grotelės. Kaip netrukus pamatysime, „Super Flower“ vidaus ertmę galėjo išnaudoti šiek tiek ekonomiškiau. Korpusas pašėlusiai netraukia pirštų atspaudų, danga atrodo pakankamai atspari prieš mechaninius dirgiklius.

Virš AC lizdo patalpintas slankiklis, skirtas aušinimo režimui nustatyti. Auto padėtis neduos pusiau pasyvaus režimo, todėl absoliučios tylos ir anti-dulkių fanatikams iškart rekomenduojama slankiklį pastatyti į ECO padėtį. Vis tik labiausiai dėmesį prikausto prijungiamų kabelių panelė, kuri turi du lizdus ATX12V kabeliui ir vienuolika universalių lizdų. Į juos galima jungti tiek EPS12V/PCI-E, tiek ir periferinius kabelius. Tokį dizainą matome kone pirmą kartą, nes iki šiol skirtingų gamintojų pasiūlyti dizainai reikalavo, jog periferiniai kabeliai turėtų savo atskirus lizdus. Dabar belieka neįkišti nieko nereikalingo į du MB lizdus, o po to gali kaišioti kabelius praktiškai užsimerkęs. Lizdų integruota tiek, kad vienu metu galėtų būti prijungti visi su maitinimo šaltiniu komplektuojami dvyliką kabelių.

 

Po gaubtu

Į SF-1200F14MP integruota pati šviežiausia „Leadex Platinum“ platforma – pilno tilto su LLC konverteriu topologija pirminėje pusėje ir sinchroninis dizainas +12V linijos gavimui bei DC-DC konverteriai mažųjų linijui gavimui antrinėje zonoje. Skiriamasis platformos bruožas – milžiniškas dvisluoksnis pagrindinis transformatorius.

Laikinas filtravimas prasideda iškart už AC lizdo, kur integruotas vienintelis X kondensatorius. Likę komponentai, kuriuos sudaro dvi ritės, keturi Y ir dar du X kondensatoriai, jau išdėstyti ant pagrindinės plokštės. Platforma taip pat turi metalo oksido varistorių ir TVS diodą.

APFC zonai priklauso dvigubas diodų tiltelis, NTC termistorius ir elektromagnetinė relė. Du pagrindiniai elektrolitiniai kondensatoriai priskiriami „Nippon Chemi-Con“ KMQ serijai (400 V, 2x 560 μF, 105 °C). Kombinuota 1120 talpa yra daugiau nei užtektina 1200 W galios maitinimo šaltiniui. Už antrojo elektrolitinio kondensatoriaus slepiasi ant atskiros montažinės plokštės iškeltas APFC valdiklis, tačiau viską šioje zonoje nustelbia masyvi APFC ritė.

Antrinėje zonoje matomi trys nedideli radiatoriai, kurie aušina +12V liniją generuojančius tranzistorius. Filtravimą atlieka šeši polimeriniai ir dar masė elektrolitinių „Nippon Chemi-Con“ kondensatorių. Ant dviejų DC-DC konverterių matoma po keletą japoniškų polimerinių kondensatorių bei nuo EMI triukšmų apsaugančias metalines plokšteles. Už vieno iš DC konverterio ant atskiros PCB iškletas LLC konverteris. +5 VSB liniją generuojantis rektifikatorius ir ventiliatorių apsisukimus kontroliuojantis valdiklis išdėstyti visai šalia vienas kito. Ant prijungiamų kabelių išorinės PCB pusės nėra nė vieno filtruojančio kondensatoriaus, tačiau išorinėje pusėje integruota masė polimerinių ir elektrolitinių kondensatorių. Visi iš „Nippon Chemi-Con“.

14 cm skersmens „Globe Fan RL4Z-B1402512EH“ ventiliatorius (12 V, 0.6 A, 153.47 CFM, 70.000 MTBF) naudoja kokybiškus dvigubus rutulinius guolius. Gamintojo nurodomi maksimalūs sūkiai išvysto 2000 RPM ir generuoja 39,5 dBA triukšmą. Ši informacija nesutinka su ta, kurią matėme ant dėžutės, kur maksimalūs sūkiai nurodomi 1500 RPM.

 

Testavimas

Maitinimo šaltinis testuotas įprastomis sąlygomis, ~40 laipsnių aplinkos temperatūroje, apkraunant jį 10, 20, 50, 75, 100 ir 110 % numatytos jo galios. Testuojant matuotos linijų įtampos, triukšmo lygis (5 cm. atstumu nuo šaltinio), maitinimo šaltinio temperatūra, apskaičiuotas naudingumo koeficientas. Papildomai matuotos pulsacijos maitinimo šaltinio linijose.

Vienas iš pavyzdžių, kaip atrodo SF-1200F14MP LED apšvietimas

 

Rezultatai

„Super Flower“ produktas lengvai įveikia 80+ Platinum keliamus reikalavimus, kuomet maitinimo šaltinis nėra stipriai apkraunamas. Apkrovai siekiant 20 % reikalavimai pranokstami net 1,4 procento. Apkrovai pasiekus 50 % „Super Flower“ maitblokiui pritrūksta 0,4 %, o priartėjus prie maksimalios apkrovos efektyvumas stipriai sumažėja ir nuo keliamų reikalavimų atsiliekama 1,6 procento.

Žiūrint plika akimi svarbiausios +12V linijos kontrolė nėra super įspūdinga, bet išvedę vidurkį sužinome, kad „Leadex“ vistiek sugeba palysti po vidutine 1 procento reikšme (0,98 %). Tokį vidurkį pasiekia toli gražu  ne kiekvienas šiuolaikinis maitinimo šaltinis ir tokie rezultatai būdingesni tik „high-end“ klasei priskiriamiems gaminiams.

Su mažosiomis linijomis reikalai nebe tokie geri: daugiausiai streso suteikiančiame paskutiniame teste maksimalūs nuokrypiai viršyja 2,5 %, o vidutiniai yra beveik identiškai nespindintys: 1,56 % tenka +5V ir 1,58 % +3.3V linijai. Palyginimui, artimiausias pagal galingumą „Seasonic X-1050 F3“, matuojant maksimalų nuokrypį, neišlipo iš 2 % zonos. Streso negaunančios ir realioms sąlygoms artimos mažosios linijos kontroliuojamos puikiai – rodomas vos 0,6 % siekiantis nuokrypis. Turima testavimo technika leidžia į viską pažvelgti kiek kitu kampu, aplenkiant įprastą naudojimą.

Triukšmo rodmenys buvo registruojami aktyvavus ne ECO, o automatinį aušinimo režimą. Normaliomis, tylaus kompiuterio naudojimosi sąlygomis, 14 cm skersmens ventiliatoriaus darbą bendrame fone išgirsti tikrai gali pavykti – jis nėra mirtinai tylus net prie mažiausų apkrovų. Laimei, didinant apkrovą triukšmo emisijos didėjo pakankamai nežymiai, kol pasiekė maksimalius 61,7 dBA.

Išjungtas maitinimo šaltinis vartoto 0,9 W, budėjime – 0,6 W. Apsaugos nuo trumpojo jungimo (SCP) visose mūsų bandytose linijose (+5V ir +12V).

+3.3 V

+5 V

+12 V

Jei atmintis neapgauna, ankstesnėse PSU apžvalgose yra tekę matyti ir 10 mV +5V linijoje, tačiau SF-1200F14MP rezultatas ne mažiau įsimintinas. Mažųjų linijų bangavimas yra apie tris kartus mažesnis už ATX leistiną normą, o +12 V – net aštuonis kartus!

 

Išvados

„Super Flower“ firminis ženklas (drugelis) turbūt pats nekalčiausias šiuo metu egzistuojantis kompiuterinės technikos reprezentas. Ir su firmos pavadinimu jis gali būti susietas tik tiek, kad drugeliai dažniausiai yra gėlių (angl. flower) palydovai. Apie vasarą pražystančias super gėleles girdėti dar neteko, jau nekalbant apie artėjantį žiemos sezoną.

Daug kas prilygina „Super Flower“ kūrybą „Seasonic“ produkcijai, ar bent sako, kad „Super Flower“ išmano savo darbą ne prasčiau už „Seasonic“. Su tokiais pamąstymais galima ir sutikti, ir jiems paprieštarauti. „Leadex Platinum“ platformą naudojantis „Super Flower“ flagmanas įrodė, kad yra pajėgus mesti iššūkį lyderiams reguliuojant nenuginčyjamai svarbiausią +12V liniją.+12V linijos užfiksuotas puikus vidutinis 0,98 %nuokrypis sužadino viltis, kad „Super Flower“ maitinimo šaltinis gali įžengti į absoliučiai išskirtinių produktų gretas. Deja, bet mažosios linijos nespėjo paskui +12V. Maksimalūs nuokrypiai priartėjo prie 3 %, o vidutines vertes (>1.5 %) negalime laikyti puikiais pasiekimais.

Tačiau perėjus prie bangavimų linijose slopinimo „Super Flower“ akinančiai sublizgėjo. Pademonstruotus rezultatus, kuomet visose trijose linijose bangavimas nepasiekė 18 mV, galima tiesiog apibūdinti vienu sakiniu – SF-1200F14MP yra tikras bangavimų slopinimo karalius. Iš esmės nė vienas iki šiol testuotas maitinimo šaltinis neparodė nieko geresnio, nesvarbu ar tai būtų kažkas iš ilgo „Seasonic“ sąrašo ar net tas pats įspūdingas „Corsair AX860i“.

Greitai perbėgus ankstesnius 1 kW+ maitblokių rezultatus paaiškėjo, kad „Super Flower Leadex Platinum“ tylumu (vertinant blogiausią rezultatą) nusileido tik 1 kW galios „Enermax Platimax OC Edition“. Taigi tai yra vienas  tyliausių iš super galingų maitinimo šaltinių klasės, papildomai turintis ir pusiau pasyvų aušinimo režimą.

SF-1200F14MP taip pat pateko į labai trumpą sąrašą, kuriame atsiduria tik nuo iki be jokių taupymų surinkti maitinimo šaltiniai. Gana dažnai net ir patys aukščiausios klasės maitinimo šaltiniai savo viduje nešasi bent po keletą iš Pietų Korėjos ar net Kinijos kilusių kondensatorių, bet „Super Flower“ nedarė jokių nemalonių išlygų ir maitinimo šaltinį surinko vien iš japoniškų „Nipon Chemi-Con“ kondensatorių. Nors paprastai rinkoje kinietiškas polimerinis „CapXon“ kondensatorius yra vertinamas palankiau už elektrolitinį „Nippon Chemi-Con“ ar kitą japoną, bet „Super Flower“ reikia pagirti už tai, kad ji buvo teisinga ir įdėjo būtent tik tai, ką skelbėsi dar ant dėžutės. Kiti skambūs rinkos vardai iš to turi pasimokyti.

Šiek tiek keista, kodėl tokią nepriekaištingą kondensatorių kolekciją turintis produktas gauna tik penkių metų garantiją. Aišku ne viskas atsiremia į kondensatorių ilgaamžiškumą, tačiau rinkoje turime ir tokių maitblokių, kuriems suteikiama dešimties metų garantija, jau nekalbant apie septynis metus aukščiausio lygio „Antec“ ir „Seasonic“ produkcijai.

Dar vienas nenuginčyjamas SF-1200F14MP koziris – tai kaina. Balta „Leadex Platinum“ versija kainuoja vos 189 eurus, taip tampant, panašu, pigiausiu 1200 W agregatu visoje Europoje. Juodos spalvos versija keistai kainuoja 30 eurų brangiau, ir mūsų žiniomis, neturi jokių privalumų lyginant su baltuoju drugiu. Nebent „Super Flower“ akims pasirodė, kad baltai šviečiantys prijungiamų kabellių lizdai dera geriau prie juodo korpuso. Prijungus ATX12V kabelį mes net pasiūlysime užsimerkti – ką bekiši į universalius lizdus, viskas tiks, tik prieš tai reikės būti atsimerkus tikrinant, ar 200 mm ilgio SF-1200F14MP tilps į korpuse skirtą PSU vietą.

 

Privalumai:

  1. Neįtikėtinas bangavimų slopinimas visose linijose;
  2. Šauni +12V reguliacija;
  3. Labai konkurencinga kaina;
  4. Visa galia prie 50 °C;
  5. Pusiau pasyvus aušinimo režimas;
  6. Ne itin triušmingas net prie maksimalių sūkių;
  7. Panaudoti tik japoniški „Nippon Chemi-Con“ kondensatoriai;
  8. Pilnai modulinis;
  9. Labai patogi kabelių prijungimo sistema;
  10. Unikalus LED apšvietimas (kai kam tokia savybė gali nepatikti)

Vidutiniška:

  1. Norėtume šiek tiek tampresnės mažųjų linijų reguliacijos prie didelių apkrovų;
  2. Ne visiškai įgyvendina 80+ Platinum reikalavimus;
  3. Penkių metų garantija

Trūkumai:

  1. Neturi OTP apsaugos;
  2. Milžiniškas korpuso gylis;
  3. Smulkmena, bet į komplektaciją neįtraukti kabelių surišėjai

 

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.