Sukurtas tylai, pasižymėjęs kitur – Nexus RX-8500

Įmonė  “Nexus” mums suteikė galimybę iš arčiau pažvelgti ne tik į jau spėtą apžvelgti “Prominent 5” korpusą, bet ir į vieną iš galingiausių jų siūlomų maitinimo šaltinių – "RX 8500". Skaitytojų džiaugsmui mus ir vėl pasiekė kiek dizaino “Nexus” produktas. Skirtingai nei 2009 metais pristatytas keturias +12 V linijas turintis "RX-8500", pastarasis turi vieną +12 V liniją bei pakitusį kabelių įmaučių dizainą. Taigi pabandysime išsiaiškinti ar beieškantiems galingo maitinimo bloko verta dairytis į “Nexus RX-8500” ir ar jis patvirtina išskirtinį pirkėjams suteikiamą „Nexus“ prioritetą – tylą.

 

  • Apie „Nexus“
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Specifikacijos
  • Žvilgsnis iš arčiau
  • Testavimas
  • Išvados

 

Apie „Nexus“

„Nexus Technology“ buvo įkurta jubiliejiniais 2000-iais metais Nyderlanduose (Olandijoje). Įmonės gyvavimas prasidėjo nuo sisteminių ventiliatorių, procesorių aušintuvų bei maitinimo blokų gamybos. Šiuo metu „Nexus“ pirkėjams gali pasiūlyti ne tik minėtų komponentų, bet ir korpusų, pelių, HDD vibracijos slopintojų ar filtrų sisteminiams ventiliatoriams.

 

Pakuotė ir komplektacija

Kaip ir dauguma maitinimo šaltinių, taip ir „RX-8500“ atkeliauja stačiakampio formos pakuotėje. Pirkėjo patogumui viršutinėje dalyje įtaisyta plastmasinė rankena, dažniausiai pasitarnaujanti tik parsinešant pirkinį iš parduotuvės. Ant juodos priekinės pakuotės sienos randame PSU pavadinimą, jo atvaizdą, „Nvidia SLI Ready“ logotipą bei energijos taupymo sertifikatą, garantuojantį, kad maitinimo šaltinis nenaudos >1W budėjimo režime. Priešingoje dėžės pusėje randame išvardintas elektrines specifikacijas, jungčių skaičių bei keletą pastraipų apie „RX-8500“ efektyvumą, aktyvaus PFC (APFC) palaikymą bei, žinoma, tylą. Pati komplektacija skurdi: maitinimo blokas, varžteliai, keletas surišėjų (angl. zip ties), bet AC maitinimo kabelio ir vartotojo vadovo dėžutėje nerandame. Retas kuris kitas gamintojas pamiršta maitinimo kebelį.. Gerai bent tiek, kad mums jis neatsieis daugiau nei 10 lt.

 

Specifikacijos

„Nexus RX-8500“ palaiko ATX 2.2 standartą , yra pritaikytas dirbti 115 V ir 240 V įtampos tinkluose bei, be abejonės, turi aktyvią galios koeficiento taisymo grandinę (APFC). Kaip ir senasis, taip ir šis atnaujintas modelis gamintojo puslapyje afišuojamas kaip atitinkantis “80+ Plus” efektyvumo standartą, tačiau iš "Ecos" (jie pasiūlė 80+ testavimo protokolą) oficialaus “80+ Plus” efektyvumo sertifikato patvirtinimo nėra gavęs. Pabandysime išsiaiškinti ar „Nexus“ skelbdama šią informaciją nemeluoja, o gal visgi „RX-8500“ atitinka ir kur kas aukštesnius efektyvumo standartus. Nuo šiol vieną +12V liniją turintis maitinimo šaltinis ėdriausiems ir būtent +12V įvorę naudojantiems PC komponentams, t.y. procesoriui ir vaizdo plokštei geba atiduoti 768 W (64A). Tai atitinka 90,3% visos PSU galios. Kur kas mažiau svarbiomis +3.3V ir +5 V linijomis maksimaliai gali būti atiduota 170 W. Iš bendros 850 W galios -12V ir +5VSB linijoms atitinkamai lieka 6 W (0.5A) ir 15 W (3A). Maksimalios PSU galios „Nexus“ nenurodo, tačiau toliau seksiančiuose testuose pabandysime išspausti daugiau nei 850 W.

„Nexus RX-8500“ pasižymi pusiau moduline  kabelių sistema, o tai reiškia, jog dalis laidų yra atjungiami, o kita dalis – tvirtai susieta su maitinimo bloku.

Neatjungiamų kabelių tipas ir ilgis:

  • 1x 20+4 pin (ATX12V) – 460 mm
  • 1x 8 pin (EPS12V)  – 460 mm
  • 1x 4+4 pin (EPS12V) – 460 mm
  • 2x 6+2 pin (PCI-E) – 460 mm

 Atjungiamų kabelių tipas ir ilgis:

  • 2x 6 pin (PCI-E) – 500 mm
  • 2x SATA (3x) – 500 mm + 200 mm + 200 mm
  • 2x Molex (3x) + FDD(1x) – 500 mm+150 mm+150 mm+150 mm  

Bendras „RX-8500“ jungčių kiekis:

  • 1x 20+4 pin (ATX12V)
  • 1x 8 pin (EPS12V)
  • 1x 4+4 pin (EPS12V)
  • 2x 6+2 pin (PCI-E)
  • 2x 6 pin (PCI-E)
  • 6x SATA
  • 6x 4 pin molex
  • 2x FDD

Pagrindinei plokštei skirtas ATX12V laidas sudarytas iš storesnių 16 AWG apimties gijų, o likusieji – 18 AWG. Dėja „Nexus“ nepateikia tikslios informacijos apie maitinimo šaltinyje įdiegtas apsaugas. Oficialioje svetainėje tarp neva daugybės naudojamų apsaugų pažymimos tik OCP bei SCP.

 

Žvilgsnis iš arčiau

Standartinį plotį (150 mm) ir aukštį (86 mm) turintis „Nexus RX-8500“ pasižymi kiek didesniu gyliu (165 mm), tačiau toli gražu nėra pats didžiausias maitinimo blokas rinkoje.  Pačio PSU išvaizda niekuo neišsiskirianti – lygus, blizgus, pirštų atspaudams ir įbrėžimams imlus paviršius, o tai papildomų balų tikrai neprideda. Viename iš šonų priklijuotas elektrines specifikacijas nurodantis lipdukas. Galinėje PSU dalyje randame korio formos groteles, AC maitinimo lizdą bei 90 laipsnių kampu pakreiptą AC jungiklį. Atjungiamiems kabeliams prijungti skirti dešimt lizdų, nors komplektacijoje įtraukti tik šeši atjungiami laidai. Keturi geltonos spalvos lizdai skirti PCI-E kabeliams, šeši balti – Sata, molex bei FDD jungtis turintiems laidams prijungti. Įdomu tai, kad čia matome +12 V1/V2/V4 DC žymėjimus, kurie būdingi daugiau nei vieną +12V liniją turintiems maitinimo šaltiniams. Tikėtina, kad „Nexus“ gamykloje įsivėlė klaida ir šis žymėjimas buvo priklijuotas be reikalo, mat specifikacijose aiškiai nurodyta viena +12V linija. Šalia minetųjų lizdų matoma papildoma perforuota anga. Visi kabeliai pilnai įvilkti į „X“ tematikos įmautes, greičiausiai atitinkančią „NeXus“ pavadinimo viduriniąją raidę „X“. Kabelių lankstumas nepasirodė pats praščiausias ir mane tai tenkino.

„Nexus RX-8500“ OEM gamintojas – mažai kam žinomas „Dongguan Enrlion Electronic Co“. Pirminio pasitikėjimo tai kažkaip neprideda… Už laikiną srovės filtravimą atsakingi komponentai išdėstyti tiek ant nedidelės atskiros montažinės plokštės (angl. PCB), tiek ir ant pagrindinės PCB. Bendrai sudėję gauname daugiau nei užtektinai „Y“ ir „X“ formų kondensatorių, varinių ričių bei vieną metalo oksido varistorių. Jokių priekaištų čia. Dvigubas diodų tiltelis ir pirminį filtravimą atliekantys tranzistoriai aušinami vidutinio dydžio pilku radiatoriumi. Čia pat išdėstyti APFC varinė ritė bei du paraleliai jungiami 220 uF talpos Taivano įmonės „Teapo“ elektrolitiniai kondensatoriai, galintys dirbti prie maksimalios 85o C temperatūros ir atlaikyti 400 V įtampą. Šalia, ant pridėtinės PCB, iškeltas PFC kontroleris, o prie pagrindinės PCB prilituotas PWM valdiklis – TNY277PN. Už antrinį filtravimą ir galutinių įtampų tiekimą atsakingi tranzistoriai taip pat aušinami radiatoriumi. Šalia išdėstyti 105o C karštį atlaikantys „Teapo“ kondensatoriai bei trys toroidinės ritės. Toks pastarųjų skaičius parodo, jog +12, +5 ir +3.3 V linijų reguliacijai naudojamas šiuolaikinis, taip vadinamas nepriklausomas, reguliavimas. Karšto oro išsklaidymui pasirinktas „Muhua Industrial Co“ 13,5 cm skersmens ventiliatorius, kuris naudoja patvarų rutulinį guolį. Reziumuojant galima pasakyti viena – „Dongguan“ maloniai nudžiugino.

 

Testavimas

Kaip ir daugumos „Technews“ laboratorijoje apsilankusių maitinimo blokų, taip ir šio testavimas buvo atliekamas su „Anatolijumi“. +3.3, +5, ir +12 V linijų nuokrypiai, PSU naudingumo ir galios koeficientai, įėjimo ir išėjimo temperatūros bei triukšmo lygiai buvo išmatuoti maitinimo bloko apkrovimui esant arčiausiai 20, 50, 75, 100 ir 110 % verčių. Osciloskopu užfiksuotas triukšmo lygis +3.3, +5, +12 V linijose maitinimo blokui veikiant visu galingumu bei papildomai fiksuotas triukšmas +12 V linijoje, maitinimo šaltiniui veikiant perkrovos režime (113%). Testavimas atliekamas ~40 C temperatūroje, siekiant įrenginiui „suteikti daugiau streso“ ir priartėti prie realių korpusuose fiksuojamų temperatūrų. Maitinimo bloko ventiliatoriaus skleidžiamas triukšmas stipriai skiriasi nuo deklaruojamo gamintojo specifikacijose dėl pašalinio aplinkos triukšmo, aukštesnių temperatūrų bei kitokio atstumo iki garso matuoklio. Testavimas atliktas įprastiniame 230 V tinkle.

Taigi, pabandykime išsiaiškinti kokio efektyvumo sertifikato visgi vertas „Nexus RX-8500“. Pasirodo, kad net didesnės nei oficialiuose „Ecos“ tyrimuose naudojamos aplinkos temperatūros nesutrugdė šiam maitinimo blokui lengvai užsidirbti 80+ Bronze sertifikatą. Sunku patikėti, bet „RX-8500“ mūsų testavimo salygomis buvo labai netoli net didesnės prabos sertifikato – 80+ Silver. Esant 20 ir 50 % apkrovoms maitinimo blokui pritrūko vos 0.8 % iki reikiamo 85  ir 89 % efektyvumo, testuojant 240 V tinkle. Mano nuostabai „Nexus RX-8500“ buvo itin efektyvus atiduodant visus 850 W, kuomet jo efektyvumas siekė 87,3 %, ko su kaupu užtenka 80+ Silver sertifikatui (reikalavimas 85 %). Perkrovos teste, PSU atiduodant kiek daugiau nei 950 W, efektyvumas nukrito vos 1 %. Tai labai geras rezultatas. Budėjimo režime maitinimo šaltinis naudojo 0,9 W, o visiškai išjungtas – 0,7 W.

Pagirų nusipelnė ir taip, kaip buvo reguliuojamos visos trys linijos. Maksimalus nuokrypis +12 V linijoje siekė 1,67 %, +5 V linija susidūrė su 3,00 % nuokrypiu, o +3.3 V – 2.12 %. Įdomu, jog visų linijų maksimalūs nuokrypiai buvo užfiksuoti esant  mažiausiai 20 % testavimo apkrovai. Esant 50 % ir didesnei apkrovai, praktiškai visų linijų reguliacijos nuokrypio intervalas sumažėja iki 1 %. Dar kartą labai pagirtinas rezultatas.

Lyginant su neseniai apžvelgtu „Enermax NAXN 850 W“ maitinimo šaltiniu, „Nexus RX-8500“ pasižymėjo tylesniu veikimu, didesnių vidaus temperatūrų sąskaita. Sunku pasakyti ar šis „Nexus“ PSU būtų tyliausias tarp visų 850 W galią turinčių maitinimo blokų rinkoje. Manau, kad vistik ne, tačiau tokios galios įrenginių beieškantiems pirkėjams (mano nuomone, ir pačiam gamintojui) tikrai nereikėtų susikoncentruoti į tylą. Kartu su 850 W maitinimo bloku protingai sukomplektuotoje sistemoje turėtų būti bent viena galinga, o tuo pačiu ėdri ir kaitri vaizdo plokštė, kuri šiuo atveju tikrai nukonkuruos skleidžiamo triukšmo prasme bet kurį rinkoje esantį 850 W maitinimo šaltinį. Kitą vertus, bet kuris tokios talpos PSU ramybės režime bus pilnai komfortabilus ir nepageidaujamo triukšmo neskleis.

Jau tikėjausi, jog Nexus „RX-8500“ neturi silpnų vietų. Dėja, bet likau nuviltas šio PSU elgesiu įtampų pulsacijos teste. Pilnai apkrauto „RX-8500“ mažosios +3.3 ir +5 V linijos nesugebėjo įtilpti į ATX V12 specifikacijoje nurodomą zoną iki 50 mV. +3.3 V pademonstravo, žinoma ne iš geros pusės, 54.7 mV siekiantį rezultatą, o +5 V – 56.3 mV. Nors atrodo, kad užfiksuoti triukšmai tik vos vos viršyja nustatytas ribas, tačiau šiai dienai šie rezultatai nėra pateisinami.. Rinkoje yra ne vienas ir ne dvidešimt maitinimo blokų, kurie įtelpa į 5-15 mV ribas.. Ne ką geriau pasirodė ir svarbiausioji +12V linija, kurioje maksimalus triukšmas siekė net 109 mV ir trūko labai nedaug, kad pasiektų ATX specifikacijose leistiną 120 mV ribą. Pabandėme užfiksuoti ir +12 V linijos pulsacijų lygį maitinimo blokui esant perkrovos režime. Gautas 131 mV rezultatas neparodo nieko kito, kaip pulsacijų „veržimąsi pro kraštus.“ Užfiksuotas didelis 22 mV skirtumas leidžia teigti, kad atiduodamas 950 W „Nexus RX-8500“ apkraunamas jau per daug, nors OPP apsauga ir nesuveikė. 900 W turėtų būti šio PSU limitas, tokiu atveju galbūt +12V linijos triukšmas dar įtilptų į ATX specifikacijas. Neabejotinai PSU naudojama topologija turi problemų su triukšmų slopinimu visose trijose mūsų testuotose linijose.

+3.3 V

+5 V

+12 V

+12 V (950W)

 

Išvados

Pabaigai pabandysime sudėlioti visus „Nexus RX-8500“ privalumus ir trūkumus.

 

Privalumai:

  1. Puikus kainos/kokybės santykis
  2. Efektyvumas lengvai atitinkantis 80+ Bronze sertifikatą, nedaug trūksta iki 80+ Silver
  3. Itin gera +3.3, +5, +12 V linijų reguliacija esant > 50 % apkrovai
  4. Esant reikalui gali tiekti 950 W
  5. Tylus 13,5 cm ventiliatorius
  6. Stilingos nailoninės laidų įmautės

 

Trūkumai:

  1. Didelės pulsacijos +3.3, +5 ir +12 V linijose
  2. Skurdi komplektacija
  3. Lengvai besibraižantis paviršius
  4. Informacijos trūkumas apie naudojamas apsaugas

 

Vidutiniška:

  1. Trijų metų garantija
  2. 2x 6pin/ 2x 6+2pin jungtys
  3. 6x SATA jungtys

 

Tikrai nemanau, kad aptiktos aukštos pulsacijos linijose ar tuo labiau skurdi komplektacija sugadino galutinę nuomonę apie „Nexus RX-8500“, ypač kai realiame scenarijuje +3.3 ir +5 V linijų bangavimas neviršys ATX normatyvų. Šalia aukšto efektyvumo ir stabilių linijų „Nexus RX-8500“ išsitraukia dar vieną kozirį – kainą, kuri yra mažiausia tarp visų rinkoje esančių 850 W maitinimo šaltinių. "BalticMart.eu" siūlo įsigyti šį maitinimo šaltinį už 349.20 Lt . Tai turėtų dar labiau sustiprinti šio PSU pozicijas. Ganėtinai keista, bet tuo pačiu džiugu, kad „Nexus RX-8500“ pranoko save ten, kur to nesitikėjau nei aš, nei, matyt, patys „Nexus“. Afišuojamą tylumą nurungė, mano nuomone, kur kas šio kalibro maitinimo šaltiniams svarbesnis aukštas efektyvumas bei stabilus linijų reguliavimas. Tai yra sveikintina. Kiek patraukus į šoną didžiausią „Nexus RX-8500“ bėdą, jis turi viską, kad galėtų sėkmingai užkariauti pirkėjų pinigines. Pakaks ir esamo PCI-E bei SATA jungčių kiekio, nors norėtūsį, jog tokio galingumo maitinimo šaltinis turėtų bent aštuonias SATA ir keturias 6+2pin PCI-E jungtis.

Papildyta: Tiketina, jog padidejusį bangavimą linijose iššaukė „besibaigiantys“ prie oscilografo jungiami kondensatoriai. Tokia prielaidą galima daryti dėl pastebėtų padidejusių triukšmų paskutiniuose mūsų testuotuose maitinimo šaltiniuose: "Enermax NAXN 850" ir "Antec HCG-520". Visai tikėtina, kad „Nexus RX- 8500“ linijose realūs triukšmai yra kur kas mažesni nei kad parodė šiandieninis mūsų testavimas.

                                            

 

Ačiū Suvirintojui už atliktą testavimą.

4 Komentarai

  1. daniukas21 parašė:

    idomi apzvalga :)ir ivertinimo logotipai geri 🙂

  2. Spacewalker parašė:

    Džiugu matyt, kad puslapis nenumire. Apžvalga tikrai įdomi ir atrodo profesionali. Kitą kartą, tikėkimės išvyst ir kokią PSU dvikovą.

  3. DjSvedas parašė:

    Nu kas čia per trūkumas, Lengvai besibraižantis, juk vidui stovi, ar skurdi komplektacija, juk skirtas namų vartotojui, o namų vartotojui viskas lyg ir yra.

  4. BC00 parašė:

    Manau, kad laidų medžiaginiai surišėjai namų vartotojams nepamaišytų, nekalbant apie AC laidą. O labiau reikliems ir manual’as su apsaugom paminėtom. Braižymasis galbūt aktualesnis tik parduodant PSU arba save morališkai nuviliant – "oj ir vėl perbrėžiau":)

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.