Klumpant ir keliantis: Noctua NH-U12S ir NH-U14S

Ilgą laiko tarpą šviežaus oro gurkšnio spartintojams nedavusi „Noctua“ pagaliau kažką tokio pasiūlė balandžio mėnesį. Vienu metu buvo pristatyti du CPU aušintuvai: NH-U12S ir NH-U14S. Suteikdama abu aušintuvus apžvalgai, „Noctua“ taip pat pasirūpino „push-pull“ konfigūracijos įgyvendinimu, o mes atsakėme papildomais testais panaudojant „Intel Ivy Bridge“ platformą. To priežastis – netikėtai žemas ir sunkiai paaiškinamas tiek NH-U12S, tiek ir NH-U14S efektyvumas aušinant ne tik spartintą, bet ir gamykliniu dažniu veikiantį AMD Phenom II X4 955 BE procesorių.

 

  • NH-U12S pakuotė ir komplektacija
  • Žvilgsnis iš arčiau į NH-U12S
  • NH-U12S Specifikacijos
  • NH-U14S pakuotė ir komplektacija
  • Žvilgsnis iš arčiau į NH-U14S
  • NH-U14S specifikacijos
  • Montavimas
  • Testavimas
  • Rezultatai
  • Triukšmas
  • Išvados

 

NH-U12S pakuotė ir komplektacija

Taip jau tapo įprasta, kad „Noctua“ maksimaliai pasirūpina ne tik pridedama komplektacija, bet ir pakuočių apipavidalinimu, ant jos sukeldama kone visą įmanomą informaciją apie produktą. NH-U12S priklauso NH-U12 aušintuvų šeimai, nuo 2005 metų susišlavusiai daugiau nei 400 apdovanojimų. U tipo bokštinis CPU aušintuvas siūlo 100 procentinį suderinamumą su operatyvios atminties moduliais bei visais praeities ir ateities lizdais („Noctua“ gali sau leisti kalbėti taip drąsiai, nes pasirodžius naujam nepalaikomui lizdui, tvirtinimus vartotojui tiekia nemokamai). Gamintojas pažada, kad pakuotėje rasime radiatoriui pritaikytą NF-F12 PWM ventiliatorių ir švirkštą su NT-H1 termo pasta.

Vienas iš šoninių paviršių gražiai apipavidalina svarbiausias NH-U12S savybes. Labiausiai į akis kritusia savybe tampa galimybė panaudoti specialiai pagamintus antivibracinius padukus, atitraukiančius antrą ventiliatorių nuo radiatoriaus per 5 mm. Priešinga šoninė dėžutės dalis talpina tris lenteles. Pirmoji nurodo NF-F12 PWM ventiliatoriaus technines charakteristikas (sukimosi greitis, praleidžiamo oro kiekis ir triukšmas su ir be L.N.A. perėjimu), antroji nurodo radiatoriaus charakteristikas (išmatavimai, svoris, palaikomi lizdai), o trečioji supažindina su tuo, ką turėtume rasti pakuotėje. „Noctua“ kartu su aušintuvu prideda:

  1. SecuFirm2 tvirtinimo sistemą „Intel“ ir AMD lizdams;
  2. Švirkštą su NT-H1 termo pasta;
  3. L.N.A. perėjimą;
  4. Tvirtinimo sistemą antram ventiliatoriui, įskaitant vielytes ir pastorintus antivibracinius padukus

Tiesa, panašu, kad „Noctua“ perėjo prie naujo pridedamų komponentų pateikimo vartotojui būdo. Radiatorius įspraustas tarp mažai lanksčių kartotinių lakštų, o „Intel“ bei AMD tvirtinimo mechanizmams ir aksesuarams parinktos trys dėžutės. „Noctua“ net sugebėjo tam tikriems tvirtinimų mazgams dėžutėse paruošti atitinkamas išpjovas. „Intel“ ir AMD dėžutėse papildomai randame dailiai sulankstytus vartotojo gidus, o aksesuarų – atsuktuvą. Kompanijos pasiūlytas vidinis pakavimo dizainas atrodo labai profesionaliai ir siūlo maksimalų patogumą.

 

Žvilgsnis iš arčiau į NH-U12S

NH-U12S radiatorių galime pavadinti kompaktišku, 120 mm. ventiliatoriams pritaikytu, sprendimu. Gaminio išmatavimai be ventiliatorių siekia 158 (A) x 125 (P) x 45 (I) mm. Uždėjus vieną NF-F12 PWM ilgis su ventiliatorių tvirtinimo mechanizmais padidėja iki 71 mm. Gale radiatoriaus sumontavus antrą NF-F12 PWM (kartu su storesniais antivibraciniais padukais) pasiekiamas maksimalus 101 mm. ilgis. Tokie išmatavimai leidžia pasiekti 100 % suderinamumą su bet kokiais RAM moduliais, naudojant bet kokias pagrindines. Tiesa, tam tikrais atvejais, kuomet pagrindinė turi ypač aukštus VRM radiatorius, gali ir nepavykti įdiegti antro ventiliatoriaus. „Noctua“ akcentuoja, kad 125 mm. plotis leidžia įgyti lankstumo naudojant aušintuvą kartu su mini ITX ir mATX pagrindinėmis: radiatorius „nelipa“ ant pirmojo PCI-Express lizdo.

NH-U12S be ventiliatorių sveria 580 gramus, su vienu ventiliatoriumi – 755 g. Radiatorius sudarytas iš 50 plokštelių turinčio aliuminio bloko, kurių kiekvienos storis siekia ~0.5 mm. ir jos išdėstytos ~2 mm. atstumu. Plokštelės prie karščio vamzdelių prišlietos litavimo būdu, tačiau juos apjuosia ne visu paviršiumi. Iš vienos pusės karščio vamzdelis lieka nuogas, todėl bendras kontaktinis plotas siekia ~80 %. Žvelgiant iš viršaus, tai parodo šalia karščio vamzdelių esančios apvalios ertmės.

Galinėse dalyse turintis tris eiles smulkių dantukų radiatorius linkęs šiek tiek konverguoti į centrą. NH-U12S yra pusiau uždaro tipo aušintuvas, nes užlankstyta tik centrinė aliuminio plokštelių dalis, o abu galai likę atviri.

Pažvelgus į NH-U12S turimų karščio vamzdelių formą, galima suprasti iš kur pavadinime atsirado raidė S. Bijau suklysti, bet atrodo, kad tai pirmasis „Noctua“ kūrinys, turintis tokios formos vamzdelius. Du iš penkių nikeliuotų karščio vamzdelių tikrai labai primena raidę S, du– V ir vienas – U. Toks pasirinktas „Noctua“ dizainas aiškiai pabrėžia, kad kompanijos inžineriai bandė kuo tolygiau paskirstyti karščio perdavimą į plokšteles, nes atstumai tarp penkių vamzdelių yra vienodi. Sunku pasakyti, kodėl tarp trijų lateraliau esančių vamzdelių „Noctua“ paliko kiek slankiojančius plonus strypelius. Tai greičiausiai susiję arba su oro tėkmės paskirstymu tarp plokštelių, arba vidinių struktūrų sutvirtinimu. S formos sprendimą buvome matę Thermalright Archon SB-E X2 apžvalgoje ir tada atkreipėme dėmesį į tai, kad dalis vamzdelių neturėjo kontakto su keliomis aliuminio plokštelėmis. Panaši situacija yra ir su NH-U12S, kurio du S formos karščio vamzdeliai žemiausioje dalyje nekontaktuoja su 8 plokštelėmis.

Karščio vamzdeliai su 40 x 38 mm. išmatavimų pagrindu susieti litavimo būdu. Tiesioginiam kontaktui su CPU „Noctua“ papildomai pasirinko 1 mm. aukščio nesiekiančią pakylėlę, kuri nėra apdirbta iki veidrodinio blizgesio (gamintojas to savo niekad ir nesiūlė), tačiau palikti groveliai yra labai smulkūs ir juos taktiliškai  pajusti sudėtinga.

NH-U12S komplektuojamas su vienu NF-F12 PWM (120 x 120 x 25 mm.) ventiliatoriumi, kurį buvome apžvelgę praėjusiais metais. Pastarojo konstrukcija išskirtinai optimizuota darbui su radiatoriais, gaminys naudoja SSO2 guolius, „Focused Flow rėmą“, „Vortex Control Notches“ įpjovas, antivibracinius padukus ir daugelį kitų „Noctua“ patentuotų sprendimų. Taip pat užfiksavome kaip NF-F12 PWM atrodo su standartiniais ir pastorintais antivibraciniais padukais.

NF-F12 PWM specifikacijos

 

NH-U12S specifkacijos

 

NH-U14S pakuotė ir komplektacija

Iš esmės didesniojo NH-U14S modelio pakuotė nepakitusi, išlaikytos tos pačios spalvos ir apipavidalinimas. Du esminiai skirtumai tie, kad ši dėžė didesnė ir ant jos išvardintos kiek kitokios produkto savybės, aišku yra ir identiškų, pavyzdžiui, kaip suteikiamas šešių metų garantinis laikotarpis, vėl pridedamas švirkštas su NT-H1 termo pasta bei suderinamumas su visais dabar esančiais ir ateities lizdais.

Skirtingai nei NH-U12S, šis aušintuvas geba garantuoti pilną sudarinamumą su RAM moduliais naudojant tik Intel LGA2011 platformą, o NF-F12 PWM ventiliatorių keičia masyvesnis NF-A15 PWM modelis. Komplektacija ir jos pateikimas nesikeičia:

  1. SecuFirm2 tvirtinimo sistema „Intel“ ir AMD lizdams;
  2. Švirkštas su NT-H1 termo pasta
  3. L.N.A. perėjimas
  4. Tvirtinimo sistema antram ventiliatoriui, įskaitant vielytes ir pastorintus antivibracinius padukus

 

Žvilgsnis iš arčiau į NH-U14S

NH-U14S pasižymi ne tik didesniais išmatavimais, bet ir kiek pakeista pačio radiatoriaus struktūra. Šio U tipo aušintuvo fiziniai išmatavimai (be NF-A15 PWM) siekia 165 (A) x 150 (P) x 52 (I) mm. Su ventiliatoriumi ilgis padidėja iki 78 mm., su dviem ir storesniais antivibraciniais padukais – iki 108 mm. „Noctua“ pažymi, kad tam tikrose LGA115x ir AMD pagrindinėse NF-F15 PWM ventiliatorius gali uždengti pirmąjį RAM lizdą, todėl jo panaudojimas taps negalimu.

NH-U14S turi dviejų tipų aliuminio plokšteles: 6x trumpesnes ir 51x įprastinio ilgio. Pirmos šešios kontaktuoja tik dviem U formos karščio vamzdeliais, likusios penkiasdešimt viena su visais šešiais turimais karščio vamzdeliais. Aliuminio plokštelių storis ir tarpai tarp jų identiški U12S modeliui, tačiau bendras aušinimo plotas padidėjęs ~50 %. Kaip ir mažesnysis U12S, taip ir U14S pasižymi pusiau uždaru aliuminio plokštelių dizainu.

Išlaikytas ir beveik identiškas nikeliuotų karščio vamzdelių dizainas, tik čia turime vieną papildomą U formos vamzdelį. Nors S formos vamzdeliai praeina pro apatinįjį aliuminio plokštelių bloką, jie su jomis visiškai nekontaktuoja. Nepanašu į optimalų sprendimą. Pagrindas jokių skirtumų nuo mažesniojo U12S modelio neturi: tie patys 40 x 38 mm. išmatavimai, ta pati apdirbimo kokybė.

Standartiškai NH-U14S komplektuojamas su vienu NF-A15 PWM ventiliatorių, kurį visai neseniai buvome apžvelgę. Nesikartodami pateikiame specifikacijų lentelę ir siūlome apsilankyti atliktoje apžvalgoje.

NF-A15 PWM specifikacijos

 

NH-U14S specifikacijos

Montavimas

Nuotraukas pateiksime tik iš NH-U12S montavimo į AMD sistemą. NH-U14S pasižymi identiška sistema. SecureFirm2 siūlo lengvą montavimą ir patikimą fiksaciją. Viskas ko reikia, tai: izoliuojančios pakylėlės, du kronšteinai ir fiksavimo tiltas, kuris jau yra uždėtas ant radiatoriaus pagrindo. Ventiliatorių fiksavimas taip pat labai patogus ir be jokių nepatogumų keisti ventiliatorių skaičių kuomet radiatorius yra patalpintas korpuse.

 

Testavimas

Pirmą kartą aušintuvų testavimas buvo kėblus ir kupinas staigmenų. Noctua NH-U12S modeliui visiškai nesusitvarkius su Phenom II X4 955 BE (4.263 GHz/ 1.51 v.), didelės viltys buvo dėtos į didesnį ir daug žadančiai atrodantį NH-U14S, tačiau ir su juo CPU temperatūros Prime95 teste pakankamai greitai pakilo virš 64 °C ir nė nemanė stabilizuotis. Nepadėjo ir antras NF-A15 PWM ventiliatorius. Po trečiojo permontavimo, įspaudo patikrinimo, kuris buvo labai geras, termo pastos pakeitimo į visai kito gamintojo, įsitikinimo su Antec Kuhler 620 v4“ ir „Prolimatech Megahalems“, kad CPU nesumanė staiga numirti (šis temperatūrų kilimo efektas labiau būdingas leisgyvėms vaizdo plokštėms) buvo kreiptasi į „Noctua“. Kompanija pasiūlė abu modelius pratestuoti kitoje platformoje. Vistik sunku patikėti gavus brokuotus abu modelius, o ir kažkoks gamyklinis, plika akimi nematomas, rimtas defektas orinių aušintuvų rinkoje buvo seniai girdėtas. Situacijos išsiaiškinimui pasirinkome Intel LGA1155 platformą.

Pasirodžius, kad dėl mažai suprantamų priežasčių NH-UxxS serija nesugebėjo tinkamai ataušinti  stipriai spartinto Phenom II X4 955 BE, turėjome pasitenkinti kur kas mažesniais dažniais. Noctua NH-U12S buvo pratestuotas su nespartintu ir šiek tiek paspartintu (4 GHz/1.41 v.) procesoriumi.

Rezultatai

Iš testų rezultatų paaiškėjus, kad vienu karščio vamzdeliu ir vienu ventilatoriumi daugiau turintis, taip pat iš pažiūros labiau optimizuota radiatoriaus struktūra pasižymintis NH-U12S negali prilygti dvigubai pigesniam „Thermalright TRUE Spirit 120“, nusprendėme, kad papildomai vargti su NH-U14S neverta. Tokiu atveju išsamiai nekomentuojame gautų rezultatų ir viską paliekame Jūsų akims ir galvoms.

Kryžminiui testavimui pasirinkome Intel LGA1155 platformą kartu su „Ivy Bridge“ procesoriumi. Kadangi pratestuoti visų prieš tai turėtų aušintuvų nei fiziškai, nei morališkai neįmanoma, į diagramas įtraukėme gamyklinį „Intel“ aušintuvą ir „Alpenfohn K2“, kurio kaina yra labai panaši į NH-U12S.

Šįkart aušinant nespartintą Intel procesorių, abu „Noctua modeliai rodo visai kitus rezultatus, lenkdami kur kas didesnį „Alpenfohn K2“. Tiesa, skirtumas tarp NH-U12S ir NH-U14S apkrovos sąlygomis vos 1 °C, o „push – pull“ konfigūracijoje NH-U14S praranda ir minimalią persvarą.

Paspartinus „Intel“ iki 4.5 GHz., „Noctua“ toliau diktuoja madas „Alpenfohn K2“ modeliui. Skirtumas tarp trijų modelių, „Noctua“ naudojant po vieną ventiliatorių, išlieka labai panašus (2-4 °C), kaip ir naudojant nespartintą procesorių. NH-U14S prieš NH-U12S įgyja 2 °C pranašumą, tačiau iškart jį praranda uždėjus po antrą ventiliatorių. Apie 50 % didesnis paviršiaus plotas naudos NH-U14S neatneša.

Triukšmas

Jei mane ir mano AMD sistemą abu modeliai nemaloniai stebino prastu efektyvumu, tai „Intel“ savininkas liko nustebęs abiejų modelių demontruojamomis garso charakteristikomis, uždėjus po antrą ventiliatorių. Problema esti ne tame, kad naudojant vieno ventiliatoriaus konfigūracijas ir jiems sukantis maksimaliomis apsukomis galima girdėti ventiliatorių darbą. Iš tikrųjų, problemos čia jokios nėra, nes abu NH-UxxS serijos modeliai išlieka pakankamai tyliais net ir ekstremaliausiomis sąlygomis. Testavimo metu naudojau pastorintus antivibracinius padukus ir likau labai patenkintas tokia „Noctua implementacija: „push – pull“ konfigūracijose didžiausią triukšmą visuomet skleidžia ištraukiantis (pull) ventiliatorius, todėl mentelių atitraukimas nuo radiatoriaus per 5 mm. leido sušvelninti aukšto tono garsą, mano atveju.  Testuojant aušintuvus „Intel“ platformoje ir net naudojant triukšmą slopinantį korpusą, abu „Noctua“ modeliai stipriai rezonavo, nepriklausomai koks „pull“ ventiliatoriaus atstumas buvo iki radiatoriaus. Dar vienas nemalonus ir keistas pokštas…

Išvados

Po tokių kontraversiškų rezultatų objektyviai įvertinti naująją NH-UxxS seriją nepaprastai sunku. Naudojant „Intel“ paltformą įsitikinome, kad atsiųsti testavimo pavyzdžiai nėra vienaip ar kitaip brokuoti, o paties „Noctua“ buvome patikininti, kad nei NH-U12S, nei NH-U14S negali turėti jokių suderinamumo problemų su AMD sistemomis. Neva, iš kitų apžvalgininkų naudojančių AMD sistemas nebuvo jokių perspėjimo ženklų ir abu modeliai rodė puikų efektyvumą, nors tokių testavimo konfigūracijų praktiškai nemačiau. Antrųjų ventiliatorių rezonavimas pasirodė dar viena problema, į kurią atsakymų neturėjome nei patys, nei gavome iš kur kitur. Vis dėlto nenorėčiau galutiniam vertinimui atskaitos tašku imti AMD platformos. Aušinant „Intel Ivy Bridge“ procesorių, mažasis NH-U12S buvo pajėgus varžytis su kur kas didesniu „Alpenfohn K2“ ir net buvo už jį pranašesnis. Turėdamas ~50 % didesnį paviršiaus plotą NH-U14S nesugebėjo parodyti apčiuopiamo pranašumo prieš mažesnįjį NH-U12S, todėl keturiasdešimčia litų didesnė investicija neatrodo patraukliai. Iš 260 litų kainuojančio NH-U14S tikėjomės tikrai daugiau, kaip ir iš antrųjų ventiliatorių, kurie gali būti rekomenduojami nebent siekiant išlaikyti tą pačią temperatūrą, panaudojus triukšmą mažinantį L.N.A. perėjimą. Įvertinus mažojo NH-U12S kompaktiškumą, pakankamai tylų darbą net ventiliatoriui sukantis aukščiausiomis apsukomis, efektyvumą varžantis su „Alpenfohn K2“ ir konkurencingą kainą, manau, kad teisinga skirti apdovanojimą. Tuo tarpu didesnysis NH-U14S šalia mažojo neatrodo taip patraukliai ir gali būti rekomenduojamas tik vaikantis vieno ar kito laipsnio. „Intel“ platformoje…

NH-U12S

NH-U14S

 

Dėkojame nariui „washkys" už atliktą testavimą ant Ivy Bridge sistemos

5 Komentarai

  1. ZeroFM parašė:

    Ten turbūt kokie santechnikai tokius aušintuvus projektuoja … Kokia gi prasmė statyt šiluminį vamzdelį tiesiai už kito !!! Gi gi jis tik vos vos gauna šaltesnio oro jei tik vienas Fan yra .

  2. BC00 parašė:

    Apipučiamas turi būti ne vamzdelis, o plokštelės. Pirmiausiai vamzdelis turi atiduoti šilumą. Prolimatech Megahalems ar tas pats Archon SB-E šiuo atžvilgiu atrodo dar prasčiau (heatpipes vienas už kito išdėstyti), bet tai vieni geriausių CPU aušintuvų iki šiol.

  3. ZeroFM parašė:

    Turėdamas ~50 % didesnį paviršiaus plotą NH-U14S nesugebėjo parodyti apčiuopiamo pranašumo prieš mažesnįjį NH-U12S .
    ir iš Thermalright Archon SB-E X2 apžvalgos tavo : Keista matyti, kad penki iš aštuonių karščio vamzdelių apatinėje radiatoriaus dalyje nekontaktuoja su aliuminio plokštelėmis. Išties labai keistas sprendimas, logiškai galvojant, mažinantis radiatoriaus efektyvumą…
    Gi tas šiluminis vamzdelis ant tiek neįkaista kad tokiu dideliu spinduliu įkaitintų plokšteles .

  4. BC00 parašė:

    To jau nežinau (iki kiek įkaista), bet logiškas sprendimas link efektyviausiu aušinimo yra paskirstyti heatpipes taip, kad būtų "apšildomas" kuo didesnis plokštelių plotas. Panašu, kad kartais logiškumas ne visad gali suveikti, kaip ir ne visad pasiteisina didesnis heatpipes skaičius, didesnis pav. plotas ir pan. Galbūt tam reikia tam tikrų sąlygų.

  5. washkys parašė:

    Kaip visad puikios apžvalgos.. 🙂
    All in all, manau NH-U12S šiuo metu geriausias pasirinkimas.. Tikrai geras ir tylus šaldytuvas 😀

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.