Nominacijų dalyba tarp „Be Quiet!“ ir „Noctua“: Kas tylesnis, kas efektyvesnis, o kas gražesnis?

„Dark Rock Pro 4“ – naujasis „Be Quiet!“ flagmanas

Pavasarį „Be Quiet!“ atnaujino high end orinių aušintuvų gamą dviem modeliais. „Dark Rock 4“ pakeitė pirmtaką „Dark Rock 3“, o į „Dark Rock Pro 3“ vietą pastatytas „Dark Rock Pro 4“, kuriam atiteko flagmano rolė. Ką „Be Quiet!“ pažadėjo, tai neprarandant efektyvumo (išlaikytas tas pats 250 W  TDP) sumažinti triukšmą bei patobulinti montavimo mechanizmą. Savo ruožtu „Dark Rock 4“ TDP padidėjo iki 200 W, išlaikant tą patį triukšmo lygį lyginant su „Dark Rock 3“.

Negaišime laiko aprašinėdami dėžutę, daugiau mažiau viską galima pamatyti padidinus fotografijas. Turbūt esminis dalykas – nepasikeitusi reprezentacija (juoda spalva), kuri leidžia tikėtis high end lygio produkto viduje.

Neatsimename, kiek apsauginių medžiagų buvo skirta „Dark Rock Pro 3“ aušintuvui, tačiau šis „Be Quiet!“ aušintuvas visiškai saugus. Tvirtinimo mechanizmai išskirstyti po maišelius, pridedamas švirkštelis, tiesa, labai nedidelis, termo pastos, taip pat yra Y kabelis. Ko tikrai nebuvo „Dark Rock Pro 3“ komplektacijoje, tai laikiklių trečiajam ventiliatoriui, firminio atsuktuvo ir daugybės skirtingomis kalbomis išverstų gidų vartotojui. Anksčiau viskas buvo sudėta į vieną bendrą gidą. Deja, bet kitas pateikimo modelis negarantavo lietuvių kalbos.

 

Savo išvaizda „Dark Rock Pro 4“ labai panašus į pirmtaką „Dark Rock Pro 3“. Tai dvibokštis radiatorius, kiekvienam bokštui turint po 39 pilnas aliuminines plokšteles ir po 3 siauresnes. Viso po 42. Praeitos kartos modelis turėjo 90 pilno pločio plokštelių. Žemiausiai esančios plokštelės buvo susiaurintos neatsitikinai. Taip buvo pasielgta norint aušintuvą padaryti draugiškesnį aukštiems DRAM moduliams. Plokštelės padengtos tamsia nikelio danga. Aušintuvo aukštis nepakitęs, tie patys 163 mm. Plotis iš esmės taip pat nepasikeitęs (136 mm), tik gylis mažesnis 4 mm ir siekia 146 mm.

„Dark Rock Pro 4“ (su ventiliatoriais) sveria 1130 gramų, kai pirmtakas svėrė 1197 gramus. Atsižvelgiant į mažesnį plokštelių skaičių, svorio skirtumas atrodo logiškas, tačiau jis gali būti atsiradęs ne vien dėl jų, bet ir ventiliatorių. Abu jie pakeisti.

„Be Quiet!“ nusprendė išlaikyti tą pačią radiatoriaus architektūrą. Artimesnio bloko išorėje esančioms plokštelėms suteikta dantukų forma. Papildomai jos konverguoja į radiatoriaus centrą. Identiškas dizainas būdingas ir antrojo bloko vidinei daliai. Nepalindus po radiatoriaus apačia, sunku pamatyti dar vieną unikalią plokštelių savybę – apvalius iškilimus, kurie ne tik padidina efektyvų paviršiaus plotą, bet ir oro turbulenciją. Priešingos aliuminio blokų pusės yra įgyjusios pasikartojančią laiptuotą formą. Ant abiejų radiatorių iškart uždėtos antivibracinės juostelės.

„Dark Rock Pro 4“ viršus pasibaigia atskira stambia šlifuoto aliuminio plokštele, kuri formuoja prabangų premium produkto įspūdį. Virš plokštelės kyla apvalios kepurėlės. „Dark Rock Pro 3“ laikais per pusę padalintų kepurėlių skaičius parodė panaudotų karščio vamzdelių skaičių. Naujesniais „Dark Rock Pro 4“ laikais reikia žinoti, kad dvi centrinės kepurėlės tėra imitacijos, tačiau turinčios svarbią paskirtį. Pirštais atsukus kepurėles atsiveria ertmės, pro kurias įkišamas atsuktuvas su tikslu patogiau pritvirtinti aušintuvą. „Dark Rock Pro 4“ tebeturi septynis nikeliuotus 6 mm karščio vamzdelius. Panašu, kad aliuminio plokštelės prie jo jungiamos presavimo būdu.

Ant CPU pagrindo nikelio sluoksnio nesimato. Apdirbimas neturi veidrodinio spindesio. Pagrindo viršuje vidiniai grioveliai tarnauja kaip fiksatorius kronšteinui, o išorinės atlieka radiatoriaus funkciją.

1400 RPM dirbęs „Silent Wings 3“ (SW3) buvo pakeistas į tos pačios klasės 135 x 135 x 22 išmatavimų SW3 modelį, išvystantį maksimalius 1200 RPM. Mažesnio skersmes (120 mm) ventiliatoriaus maksimalūs sūkiai irgi sumažinti: nuo 1700 RPM iki 1500 RPM. Tačiau žingsnis į priekį padarytas ir kokybės atžvilgiu. 120 mm aušinimo įrenginys dabar taip pat priklauso SW3 serijai.

 

14 Komentarai

  1. YOman parašė:

    geras darbas. Čia vieno rusų jutuberio kanale susiginčyjau iki bano dėl to Chromax. Anas man įrodinėjo kad tie papildomai klijuojami „grožiai“ visiškai neįtakoja temperatūrų.

    • BC00 parašė:

      Gal jis irgi su Ryzen testavo 🙂 Sunku paaiškint, kodėl su vienu CPU pasireiškė skirtumas, o su kitu ne. Šiaip Noctua dangteliai quality ones, didesnė dalis visos struktūros pagaminta iš aliuminio. Kitų sprendimai vien plastmasiniai (prisimenam MSI coolerį), su tokiais galima tikėtis didesnio šiltnamio efekto.

  2. Povilas parašė:

    Idomu kaip konkuruotu scythe Ninja 5 !!! kas cia pirko prasyciau bench 🙂

  3. Minde parašė:

    man labiau patiktu Scythe vs Be Quiet. 🙂

  4. TomasP parašė:

    Na ką, atsinaujinau į Dark Rock 4 Pro iš Dark Rock 3 ir temperatūros apie 17 laipsnių mažesnės. Pagrinde dėl ventiliatoriaus pozicijos ir didesnės masės :). Montavimas neišėmus pagrindinės gana prastas, kaip ir ventiliatorius nuimti gana sunku.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.