„Patriot EVLVR“: talpus, greitas, technologiškai pažangus arba tiesiog optimalus išorinis SSD?

Žvilgsnis į EVLVR, produkto specifikacijos

Kompiuterijos pasaulyje sunku nesutikti su „Patriot“ pasirinktu užrašu „faster is better“. Lietuviško vertimo turbūt nereikia. Tačiau negalima sutikti su toje pačioje pusėje pateiktu skaitymo greičiu, siekiančiu 1500 MB/s. EVLVR gali pasiekti kiek daugiau. Išorinis SSD tinkamai apsaugotas nuo mechaninių pažeidimų, o kartu su juo komplektuojamas beveik 27 cm ilgio USB 3.2 (abiejuose galuose po C tipo jungtį) kabelis.

EVLVR yra supakuotas į pilką šlifuoto aliuminio korpusą. Tai SSD kaupiklį pakelia iki premium produkto lygio, bent kalbant apie pojūčius kai EVLVR laikomas delne. Aliumininis korpusas nėra plonas – storesnė struktūra pasirinkta tam, kad būtų galima akumuliuoti viduje esančio SSD išskiriamą šilumą. Tiesa, yra ir kita medalio pusė – EVLVR yra pakankamai sunkus. Kelnių kišenėje beveik 100 papildomų gramų (tikslus svoris 88 g) pajus kiekvienas. Visgi EVLVR išlieka kompaktišku produktu. Būdamas 102 x 48 x 14,4 mm išmatavimų šis išorinis SSD primena šokoladinį batonėlį arba dvi degtukų dėžutes, kurias nekils problemų įsimesti į rankinę ar tą pačią kišenę. Korpuso dugnas turi dvi silikonines juosteles tam, kad padėtas ant paviršiaus EVLVR neslidinėtų.

Tame pačiame korpuso gale integruota C tipo USB 3.2 jungtis ir SSD veiklos LED indikatorius. SSD kaupikliui nereikalingas joks išorinis maitinimo šaltinis, kadangi Thunderbolt 3 sąsaja į abi puses pajėgi parūpinti 100 W, o EVLVR energijos sąnaudos bent 10 kartų mažesnės.

  

Visiems labai įdomu sužinoti, iš kokių vidinių komponentų sudarytas šis išorinis NVMe kaupiklis. „Patriot“ pasirinko M.2 formato SSD, kuris turi „Phison PS5008-E8“ valdiklį ir „Toshiba“ BiCS3 (3D TLC) NAND atmintį. Kartu priklauso ir spartinančiosios DRAM atminties modulis. Visų šių komponentų šiluma termo juostelės pagalba yra perduodama į aliuminį korpusą. Kitoje montažinės plokštės pusėje yra dar vienas labai svarbus komponentas –  „Texas Instruments“ pagamintas C tipo USB/ energijos tiekimo valdiklis. Tokią valdiklio ir NAND atminties kombinaciją jau buvome aptikę apžvelgdami vidinį „Patriot Scorch“ SSD kaupiklį. Nepaisant to, kad ten buvo 512 GB modelis, 1 TB talpos EVLVR savo specifikacijomis yra labai panašus į „Scorch“. Pastarasis pasižymėjo 1700/950 MB/s siekiančiais linijiniais skaitymo/rašymo greičiais, kai EVLVR tie patys rodikliai siekia 1600/1000 MB/s. Pasirinkdama Thunderbolt 3 sąsają, kurios pralaidumas siekia 5000 MB/s, „Patriot“ užsitikrino, kad EVLVR dirbs be limitų. Maksimalų 1250 MB/s pralaidumą garantuojanti USB 3.2 Gen 2 sąsaja jau galėtų riboti skaitymo spartą.

„Legitreviews“ iliustracija

IOPS spartos palyginti negalime, nes „Patriot“ skaičių nenurodo. Bet kuriuo atveju, IOPS sparta portabiliems SSD kaupikliams nėra aktualus rodiklis. Dar didesnį tikėjimą, jog EVLVR viduje yra būtent „Scorch“ sukelia NAND ištvermės palyginimas: 512 GB „Scorch“ – 300 TB, 512 GB EVLVR – tie patys 300 TB. O galutinai dvejones panaikina PCIe 3.0 x2 vidinė magistralė. Mūsų testuojamas 1 TB modelis pasižymi dvigubai didesne (600 TB) ištverme. Kaip išorinė laikmena EVLVR yra daug tinkamesnis už „ADATA SD600Q“, nes konkurento ištvermė vos 200 TB.

Patriot EVLVR šeimos specifikacijos
Talpa (reali)
512 GB (512 GB) 1024 GB (1024 GB)
Formatas
Valdiklis Phison PS5008-E8
NAND atmintis Toshiba BiCS3 3D TLC (64 sluoksnių)
Protokolas NVMe 1.2
Sąsaja Thunderbolt 3
Spartinančioji DRAM atmintis DDR3L
Maksimalus linijinis skaitymas 1600 MB/s
Maksimalus linijinis rašymas 1000 MB/s
Maksimalus atsitiktinių 4 kb blokų skaitymas Nenurodoma
Maksimalus atsitiktinių 4 kb blokų rašymas Nenurodoma
pSLC buferis +
Šifravimas Nepalaikoma
NAND ištvermė 400 TB 600 TB
DWPD reitingas Nenurodoma
Maksimalios energijos sąnaudos Nenurodoma
Kaina (Skytech.lt) 184,59 € 235,89 €
Gigabaito kaina
0,36 € 0,23 €
Garantinis aptarnavimas 3 metai (Lietuvoje 3 metai)

 

7 Komentarai

  1. DasMachine parašė:

    Galvojau klausiu kokia motinine pajegi susitvarkyt su tokiu zverim, kol nepamaciau extension card 😀

  2. BC00 parašė:

    Extension card’as skaitytojui turėtų maksimaliai greitai pasimatyti 😀

  3. Mindaugas Klumbis parašė:

    Efektas didelis žaibą suporavus su greitu SSD, bet įvertins tik tie, kam reikia didžiausio greičio, labai nori sutaupyti laiko (laikas pinigai), o paprasti žmogeliai pasitenkins paprastu USB 3.0

    • EgidijusL parašė:

      Įdomu įmanoma rasti paprastą USB 3.0 dėžutę, bet su gerais greičiais? Dar HDD laikais vieną USB 3.0 pavyko rodos gerą nusipirkt, bent greičius maksimalius siekė, bet neilgai, kol per usb 3.0 nustojo veikti (usb 2.0 Ok). Tada l nusipirkau kitą, bet greitis buvo max 50MB/s, per pus mažesnis… Abi pirkau iš kinų, jų „brendo“, nes lietuvoje nieko gero neradau.

  4. BC00 parašė:

    Kam įdomu, prijungus prie Type C USB 3.2 Gen 2 lizdo kompas EVLVR net neranda. Greičiausiai neužmaitina tinkamai.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.