„Patriot PXD“ išorinis NVMe: vienas žingsnis pirmyn, du atgal

Žvilgsnis į PXD, produkto specifikacijos

Pakuotė, kurioje yra langelis, galėtų būti ir gerokai mažesnė, tačiau „Patriot“ pasiliko sau vietos paminėti įrenginio kompaktiškumą, lengvumą ir pateikti informaciją apie suderinamumą, kuri neapsiriboja vien „Windows“ terpe. Kitoje pakuotės pusėje pasigirta apie 1000 MB/s siekiančią PXD spartą.

Į komplektaciją Patriot prideda du duomenų perdavimo kabelius: vienas yra Type C -> Type C tipo, kitas Type C -> Type A. Kabelių ilgis (nuo kištuko iki kito kištuko galo) siekia 32 cm. Kažkam toks kabelis gali pasirodyti per trumpas, priklausomai nuo to, ar šalia kompiuterio yra laisvos vietos pasidėti USB įrenginį. Asmeniškai mums kabeliai nepatogumų nesukėlė.

Išorinis SSD turi šviesiai melsvos spalvos aliuminio korpusą. Įrenginys estetiškai atrodo patraukliai, tačiau svarbiausia yra kompaktiškas. Korpuso ilgis siekia 10 cm, o plotis vos 3 cm. PXD sveria viso labo 35 gramus. Ant vienos korpuso pusės matome „Patriot“ užrašą, ant kitos nurodyta SSD talpa (1 TB) ir jo pavadinimas (PXD). Iš abiejų galų korpusas sutvirtintas plastmase.

Korpuso kraštams suteikta banguota forma. Greičiausiai norėta padidinti paviršiaus plotą, nes korpusas ne tik atlieka apsauginę funkciją, bet ir privalės sklaidyti viduje esančių komponentų išskirtą šilumą. Priedo, išorinį SSD galima tvirčiau sučiupti. PXD storis nesiekia 1 cm.

Duomenų perdavimo kabelis įstatomas į korpuso gale esančią C tipo USB 3.2 Gen 2 jungtį, kurios pralaidumas 10 Gbps. Greta yra LED indikatorius, nurodantis SSD veiklos būseną.

Štai taip atrodo PXD greta degtukų dėžutės. Plotis praktiškai identiškas, PXD yra beveik dvigubai ilgesnis, tačiau 2,5 karto plonesnis.

Jeigu išorinį EVLVR kaupiklį buvo galima laikyti į portabilią versiją perkeltą „Scorch“, kuris naudojo „Phison PS5008-E8“ valdiklį ir „Kioxia“ („Toshiba“) BiCS3 3D TLC atmintį, tai ekvivalentą naujajam PXD surasti sunkiau – su vidiniu SSD kaupikliu, kuris turėtų Phison PS5013-E13T valdiklį, dar nesame susidūrę. Tačiau tai nereiškia, kad tokio modelio „Patriot“ portfelyje atrasti neįmanoma. DRAMless tipo „Phison E13T“ valdiklį naudoja šviežiai išleista P300 šeima. Tiesa, E13T gauna tik JAV rinkai skirti P300 modeliai, kai kitoms rinkoms skirti P300 naudoja „Silicon Motion“ valdiklį (taip par DRAMless). Dabar jau akivaizdu, iš kur prasidėjo PXD šaknys, nes šis išorinis SSD buvo anonsuotas vėliau nei P300. Techniškai E13T yra keturių NAND kanalų valdiklis, palaikantis PCIe 3.0 x4 magistralę, NVMe 1.3 gaires ir 4-os kartos LPDC klaidų taisymo algoritmą. Žvelgiant į 1 TB modelių specifikacijas, PXD turi tik apie pusę linijinės skaitymo spartos ir ne pilnai 2/3 EVLVR rašymo spartos. Visiškai teisingai – šiuos spartos praradimus bus nulėmusi USB 3.2 Gen 2 sąsaja. PXD kaupikliai naudoja vidinį „JMicron JMS583“ tiltą.

Lyginant PXD su EVLVR be skirtingų panaudotų valdiklių esminis skirtumas yra DRAM modulio integravimas. Kaip nurodė jau žodis DRAMless, PXD tokio neturi neturi, o EVLVR turėjo atskirą DDR3L lustą. „Patriot“ nurodo, kad buvo pasirinkta ne QLC, o ilgaamžiškesnė 3D TLC NAND atmintis. Nors tikslus gamintojas nėra skelbiamas, tačiau tradiciškai E13T yra poruojamas su „Kioxia“ BiCS3/BiCS4 atmintimi. Atsižvelgiant į tai, kad BiCS4 atmintis dabar jau gaminama didesniu mastu nei BiCS3, galima daryti prielaidą, jog į PXD kaupiklį yra integruota būtent 96 sluoksnių BiCS4 atmintis. 1 TB talpos PXD ištvermė siekia 320 TB. Tai beveik dvigubai mažesnis rodiklis už atitinkamos talpos EVLVR.

 

Patriot PXD šeimos specifikacijos
Talpa (reali)
512 GB (512 GB) 1 TB (1024 GB) 2 TB (2048 GB)
Formatas
Valdiklis Phison PS5013-E13T
NAND atmintis Toshiba BiCS4 3D TLC (96 sluoksnių)
Protokolas NVMe 1.3
Sąsaja (vidinė)
PCIe 3.0 x4
Sąsaja (išorinė)
USB 3.2 Gen 2 (Type C)
Spartinančioji DRAM atmintis
Maksimalus linijinis skaitymas 1000 MB/s
Maksimalus linijinis rašymas 1000 MB/s
Maksimalus atsitiktinių 4 kb blokų skaitymas Nenurodoma
Maksimalus atsitiktinių 4 kb blokų rašymas Nenurodoma
pSLC buferis +
Šifravimas Nepalaikoma
NAND ištvermė 160 TB  320 TB 640 TB
DWPD reitingas Nenurodoma
Maksimalios energijos sąnaudos 2,5 W
Svoris 35 g
Kaina (geizhals.at) ~112 € ~175 € ~277 €
Gigabaito kaina
0,22 € 0,17 € 0,135 €
Garantinis aptarnavimas 3 metai (Lietuvoje 3 metai)

 

2 Komentarai

  1. vanduo4 parašė:

    Kaip suprasti tą pasakymą, kad „Intel“ valdomos USB sąsajos linijinė sparta išaugo.
    Juk USB 3.2 Gen 2 turi savo spartos limitą, t.y. 1250 MB/s arba 10Gbs, koks skirtumas kas ją valdo?

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.