Pigiausių, bet toli gražu ne pigių „Threadripper 3960X“ ir „ASUS Prime TRX40-Pro“ galia

Apie AMD TRX40 platformą ir Prime TRX40-Pro

Be ant galinės dėžutės sienelės išdėstytų pagrindinių specifikacijų, ASUS taip pat pažymi pagrindines TRX40-Pro savybes, įskaitant radiatorių dviem M.2 SSD kaupikliams, iškart sumontuotu I/O zonos dangteliu ir RGB prijungimo galvutėmis.

Tikėtis, kad komplektacija bus perpildyta aksesuarais nereikia. Be įprastų priedų, kaip vartotojo gidas ir keli SATA kabeliai vartotojas gauna RGB kabelius – prailgintojus, kronšteiną SSD kaupiklio įtvirtinimui į vertikalų M.2 lizdą bei dar vieną kronšteiną aktyviam VRM grandinės aušinimui.

ASUS laikosi jau nusistovėjusio „Prime“ serijos pagrindinių plokščių dizaino, kuriam būdingos šviesios spalvos. ATX formato montažinė plokštė yra išraižyta baltomis juostomis, o radiatoriams bei I/O zoną dengiančiam dangteliui, kuriame yra RGB pašvietimas, priskirtas baltas-sidabrinis dažymas. Išvaizdą galima pavadinti kaip skoningą ir minimalistinę. TRX40-Pro turi galimybę sudominti tuos, kurie prijaučia baltos spalvos komponentams.

Lyginant su „Prime X399-A“, kuri turėjo TR4 lizdą ir palaikė 1-os/ 2-os kartų „Threadripper“ procesorius, TRX40-Pro pagrindinė plokštė išlaikė daug bendro. Pavyzdžiui, integruotas tik įjungimo/išjungimo mygtukas (perkrovimo mygtuko nėra), taip pat dešiniajame PCB šone sumontuotas vertikalus M.2 lizdas. Tačiau yra ir skirtumų. Dabar TRX40 mikroschemų rinkinys yra aušinamas aktyviu būdu. Taip pat sumažėjo mechaninių PCIe x16 lizdų skaičius (4 -> 3), nebeliko ir PCIe 2.0 x1 lizdo. Tačiau visų PCIe lizdų protokolas buvo pakeltas nuo 3.0 versijos iki 4.0. Atsiradusią vietą ketvirtojo PCIe x16 lizdo sąskaita ASUS atidavė papildomam trečiajam M.2 lizdui. Visų jų magistralė taip pat paūgėjo, nuo PCIe 3.0 (32 Gb/s) iki PCIe 4.0 (64 Gb/s). Pokyčiai palietė ir VRM grandinės aušinimą. Dviejų šilumos vamzdeliu sujungtų mažesnių radiatorių duetas buvo pakeistas į didžiulį viengubą radiatorių. Jo milžiniškas ilgis sufleruoja, kad TRX40-Pro turės didesnį skaičių vCore galios blokų. Jie galimai bus efektyvesni, nes „Threadripper“ procesorių maksimalus TDP reitingas, o tuo pačiu ir apetitas, padidėjo nuo 250 W iki 280 W. Naujosios „Prime“ pagrindinės plokštės VRM grandinės aušinimo struktūra teoriškai kaip ir sumenko: neliko nei šilumos vamzdelio, nei pagalbinio 40 mm ventiliatoriaus, tačiau tai dar reikės patvirtinti testais.

Deja, palyginimo vienas prie vieno atlikti nebus įmanoma, nes jokio suderinamumo (netgi atgalinio) tarp X399 ir TRX40 šeimos komponentų nėra. Nepaisant identiško kontaktų skaičiaus (4096) sTRX4 lizde senesni „Threadripper“ procesoriai neveiks. Taip įvyko todėl, jog prireikė pakeisti kontaktų išdėstymą lizde. AMD siekė vartotojams leisti išnaudoti naujo PCIe 4.0 linijų tinklo potencialą. Naujos kartos „Threadripper“ procesoriai vietoje 64 PCIe 3.0 linijų turi net 72-i PCIe 4.0 protokolo linijas. Tuo tarpu X399 mikroschemų rinkinio turėtos 8-ios PCIe 2.0 linijos buvo praplėstos iki 16-os PCIe 4.0 linijų. Bendrai TRX40 platformoje iš viso yra 88-ios PCIe 4.0 linijos, tačiau 16 iš jų yra rezervuotos dvipusei komunikacijai tarp CPU ir mikroschemų rinkinio. Šis pralaidumas atitinkamai padidėjo keturis kartus. Logiška, kad visur padidinus pralaidumą buvo reikalingas naujas mikroschemų rinkinys. Kadangi TRX40 turi 15 W TDP reitingą, jam, kaip ir X570, reikalingas aktyvus aušinimas.

kontaktų išdėstymas X399 lizde

kontaktų išdėstymas sTRX4 lizde

Visi trys (3960X, 3970X ir 3990X) „Threadripper 3000“ serijos nariai turi 280 W siekiančius TDP reitingus. Praėjusios kartos „Threadripper“ procesoriai turėjo maksimalų 250 W TDP limitą. Vos 30 W pakeltas TDP leidžia padidinti naujųjų procesorių dažnį net ~20 procentų. Pavyzdžiui, pilnai apkrovus 32-u 2990WX turimus branduolius buvo palaikomas 3,3-3,4 GHz taktinis dažnis, kai identišką branduolių skaičių turintis 3970X identiškomis sąlygomis išlaiko 3,85-4,0 GHz dažnį, o 3960X netgi sugeba priartėti prie 4,1 GHz.

Kažko kito nei dviejų 8-pin EPS12V lizdų tikėtis TRX40 pagrindinėje plokštėje nebuvo galima. Tai ProCool tipo lizdai, kurių metalinis apvalkalas turėtų padėti kiek geriau išsklaidyti šilumą. Viršutinėje montažinės plokštės dalyje be CPU_FAN (1 A) ir „veidrodinio“ CPU_OPT (1 A) lizdų daugiau nieko nėra. 5 V ir 12 V RGB prijungimo lizdai (abu po 3 A) sumontuoti dešiniajame PCB kampe. Kaip ir CPU ventiliatorių lizdai, jie galėtų būti išskirti skirtingomis spalvomis. Po jais randame Q-LED diodus, kurie greičiausiu įmanomu būdu leidžia nustatyti problemą dėl nesėkmingo POST’o.

Iš abiejų sTRX4 lizdo pusių stovi po keturis DIMM lizdus. Maksimalus palaikomos DDR4 atminties kiekis siekia 256 GB. TRX40-Pro palaiko iki 4666 (O.C.) maksimalaus dažnio DDR4 un-buffered tipo operatyviąją atmintį. Klaidų taisymo (ECC) funkcija nepalaikoma. Atstumas tarp DIMM lizdų ir CPU lizdo yra minimalus, todėl galimos blokavimo problemos naudojantiems orinį aušintuvą ir aukštesnius DDR4 modulius.

TRX40-Pro turi keturis išplėtimo lizdus, kurie atitinka PCIe 4.0 standartą. Visi trys plienu sustiprinti mechaniniai PCIe 4.0 x16 lizdai dirba maksimaliu pralaidumu, todėl turime x16/x16/x16 elektrinę konfigūraciją. Techniškai TRX40-Pro galėtų palaikyti ir 3-way SLI/„CrossFireX“, tačiau dėl per artimos distancijos tarp dviejų žemiau esančių lizdų palaikoma tik 2-way konfigūracija. Funkcionalumą išplečia mechaninis PCIe 4.0 x4 lizdas (elektrinis pralaidumas x4), kurio dešinėje paliktas E-Key tipo M.2 lizdas. Jis skirtas 30 mm ilgio papildomam WiFi moduliui.

Tarp dviejų PCIe 4.0 x16 lizdų įspraustas radiatorius, po kuriuo yra du M.2 (2x 64 Gb/s) lizdai. Radiatorius paviršiui suteikta banguota forma, taip siekiant padidinti aušinimo efektyvumą. Jie susieti su procesoriumi ir palaiko tik PCIe 4.0 x4 magistralę, todėl SATA įrenginiai aptikti nebus. Maksimalus telpantis formatas 22110.

Trečiasis vertikalus M.2 lizdas stovi tarp vidinės USB 3.2 Gen 2 C tipo jungties ir ATX24 lizdo. Šis lizdas yra tinkamas SATA magistralę turintiems SSD kaupikliams, kurių ilgis gali sieki 110 mm. Visi trys M.2 lizdai nėra priklausomi nuo kitų mazgų ir pralaidumu su niekuo nesidalina.

Visi 8 SATA III portai yra prižiūrimi TRX40 mikroschemų rinkinio. Palaikomi 0, 1 ir 10 RAID masyvai. Vidinė 19-os kontaktų USB 3.2 Gen 1 galvutė pakreipta užtikrinant patogesnį mažai lankstaus kabelio prijungimą.

Tiesiai virš mikroschemų rinkinio sumontuotas rėvėtas radiatorius, kurį apipučia 40 mm skersmens ventiliatorius. Šiek tiek aukščiau šio radiatoriaus matome dar vieną juodos spalvos radiatorių, po kuriuo yra sumontuoti SOC grandinės galios blokai.

Apatinėje montažinės plokštės dalyje ASUS pastatė dviejų skaitmenų Q-CODE ekranėlį, leidžiantį išsiaiškinti tikslią sistemos nesikrovimo problemą. Greta jo sumontuotas įjungimo/išjungimo mygtukas bei dar pora papildomų 5 V su 12 V RGB galvučių. Be antros vidinės USB 3.2 Gen 1 sąsajos ir dviejų USB 2.0 portų čia taip pat randame išorinį šilumos daviklį, BIOS nustatymus anuliuojantį CLRTC trumpiklį, Node jungtį, CHA_FAN2 (1 A) ir W_PUMP+ (3 A) lizdus. Pastarąjį galima naudoti ir ventiliatorių prijungimui, jeigu nepakanka iš viso trijų ant PCB esančių CHA_FAN lizdų (visi po 1 A).

Baltu skydeliu uždengtoje I/O zonoje yra BIOS Flashback mygtukas, leidžiantis be procesoriaus atnaujinti BIOS’ą. Kairėje esantys keturi USB 3.2 Gen 1 lizdai yra prijungti prie „ASMedia“ valdiklio, kai likę du (taip pat identifikuoti mėlyna spalva) yra susieti su TRX40 mikroschemų rinkiniu. Žalsvos spalvos Gen 2 lizdai yra spartesni. Jų pralaidumas 10 Gb/s. Tokią pačią spartą siūlo ir C tipo lizdas. Vienintelis RJ45 tinklo lizdas susietas su gigabitiniu „Intel I211-AT“ moduliu. TRX40-Pro bevielio WiFi ryšio funkcijos nepalaiko.

15 Komentarai

  1. Strelok parašė:

    Svabas leaves the chat*

    Atvirai pasakius 3rd kartos threadripper’iai labai įspūdinti, gaila tik kad su 2nd kartos backwards compatibility nėra 🙁

  2. Mindaugas Klumbis parašė:

    Procas įspūdingas, bet kaina dar labiau stebina.

  3. kernelis parašė:

    Nors ir TRX40 platforma ispudinga, man elegantiskiausias AMD CPU visgi yra 3950x 🙂

    • BC00 parašė:

      Makes sense 🙂 geriausia vieno branduolio kaina, jau nekalbant, kad pati platforma pigesnė.

      3950X (16C) – 850 € / 53 €/core
      3960X (24C) – 1550 € / 64,5 €/core
      3970X (32C) – 2200 € / 69 €/core

  4. Strelok parašė:

    nu 2920x su asus zenith extreme alpha už 400 eur surinkau. Reikes gal ir su TRX40 sistema susirinkti. Jus nustebsite, ką žmonės išmeta 🙂

  5. nemesis parašė:

    Kada išmeta? 🙂

  6. Mindaugas Klumbis parašė:

    Permečiau akim dar lenteles, žiūriu kažkaip daug ant vienos gijos TR3900X ima elektros, daugiau nei pirmos kartos TR ir HEDT platformos CPU. Aišku, kas ritus darbus dirba tai vienos gijos elektra nelabai rūpi.

    • BC00 parašė:

      Daugiau ir nei 3700X, kurio avg įtampa 0,05 V tam pačiam Cinebench r20 single core teste netgi didesnė už 3960X. Gal tai gali būt susiję su overkill TRX40 VRM’u, kuris labai neefektyvus prie itin žemų apkrovų?

      • Mindaugas Klumbis parašė:

        Aš taip įtariu, kad IO tas chipas daug susiurbia W. Aišku, overkill VRM irgi nepadeda, nes jei yra fazė, net jei ji nieko nedaro, elektrą vistiek eikvoja.

        • BC00 parašė:

          Bet IO turi tiek 3700X, tiek 3960X. Pagal mane kaltė krenta ant VRM’o. Nepatingėjau ir išbandžiau 3700X vidutinės klasės X570 motinoj su paprastesniu VRM’u, tai single core teste sąnaudos sumažėjo ~15 W, o ant idle ~8 W lyginant su overkill VRM’ą turinčia Crosshair Formula.

          • Mindaugas Klumbis parašė:

            IO turi būti dvigubai didesnis nei pas Ryzen, bet tiek daug elektros aišku neryja. Kaip sakai, didžiausi nuostoliai, dėl per galingo VRM bus esant mažai apkrovai.

            • BC00 parašė:

              Nemaniau, kad tiek daug VRM’o efektyvumas gali nulemti prie žemų apkrovų. Galvojau ir, kad 1 core boost dažnis pagal AMD kiek optimistiškas (4,5 GHz), bet iš esmės buvo pasiektas 🙂

              TRX40Prow3960Xboost(1core)

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.