Renkamės 100 eurų kainuojančią ATX formato B450 pagrindinę plokštę

Žvilgsnis į ASRock Fatal1ty B450 Gaming K4

Raudona spalva yra neatsiejama „Fatal1ty“ produktų palydovė. Jos yra ir ant dėžutės ir ant vartotojo gidų su tvarkyklių CD. Be jų „ASRock“ pateikia brošiūrą, pamokančią teisingai įdiegti operatyviąją atmintį, porą varžtelių M.2 SSD įtvirtinimui, du SATA kabelius ir I/O dangtelį.

„Gaming K4“ yra truputį siauresnė (22,4 cm vietoje 24,4 cm) nei standartinė ATX formato pagrindinė plokštė. Jos išorinis dizainas tikrai neįmantrus, daugiau neutralus ir neturi sąsajų su „Fatal1ty“ ženklu. Ant matinės juodos montažinės plokštės matomas pilkšvas raštas, kurio tematiką sunku apibūdinti. Mikroschemų rinkinį ir VRM grandinę aušinantys radiatoriai dalinasi ta pačia pilkšva spalva, taip įsiliedami į bendrą estetinį vaizdą. I/O jungtys nėra uždengtos, todėl akiai patrauklesnio papildomo vaizdo neturime.

Į kampą tarp radiatorių pastatytas vienas 8-pin EPS12V maitinimo lizdas. Kitame kampe turime CPU_FAN1 (1 A) ir kombinuotą CPU_FAN2/WP (2 A) lizdus. Čia taip pat randame AMD_FAN_LED1 4-pin (12 V, 3 A) galvutę, kurią galima panaudoti RGB juostelių, kurių ilgis neviršija 2,5 metro, prijungimui. Pirmasis CHA_FAN1/WP lizdas yra už audio jungčių panelės. Jis, kaip ir likę kiti du, geba automatiškai atpažinti ar prijungtas 3-pin, ar 4-pin (PWM) ventiliatorius.

DDR4 moduliams skirti keturi DIMM lizdai, kuriuose galima integruoti iki 64 GB neregistruotos operatyviosios atminties. Nepriklausomai nuo procesoriaus, maksimalus palaikomas dažnis OC režimu siekia 3200 MHz. „ASRock“ yra konservatyvi ir atsižvelgdama vien į procesorių oficialiai norodo, kad ši B450 pagrindinė plokštė kartu su „Ryzen 2xxx“ procesoriais, skirtingai nei „Fatal1ty“ ir „Taichi“, kurios turi X470 mikroschemų rinkinį, palaiko ne 2933 MHz atmintį, o 2667 MHz DDR4 atmintį.

„Gaming K4“ turi šešis SATA III 6 Gb/s portus. Du statmeni (po USB 3.1 Gen 1 galvute) ir du paguldyti žemiausiai yra prijungti prie B450 mikroschemų rinkinio, todėl palaiko 0, 1 ir 10 tipų RAID masyvūs. Likusių pora yra valdoma trečios šalies „ASMedia ASM1061“ valdiklio ir RAID nepalaiko. Prie B450 prijungti statmeni SATA portai dalinasi pralaidumu su M2_2 lizdu.

Maksimalus M2_2 lizdo pralaidumas siekia 16 Gb/s, o susiejimas su SATA portais reiškia, kad jame galima montuoti ne tik PCIe, bet ir SATA magistralę naudojantį SSD, kurio ilgis gali siekti 110 mm. Pagrindinis (M2_1) M.2 lizdas, kurio pralaidumas siekia 32 Gb/s, yra įrengtas virš pirmojo PCIe 3.0 x16 lizdo. Jis tinka 2242, 2260 ir 2280 formato PCIe magistralę naudojančiam SSD kaupikliui, tačiau reikia žinoti, kad pasinaudojus šiuo lizdu bus atjungtas antrasis PCIe 3.0 x16 (x4) lizdas ir bus netekta „CrossFireX“ palaikymo.

„Gaming K4“ siūlo du PCIe 3.0 x16 lizdus, kurių vienas, pagrindinis, yra sustiprintas (Steel Slot). Įdomu, kad antrasis taip pat yra 3.0 specifikacijos, tačiau jo realus pralaidumas apribotas iki x4. Virš pagrindinio PCIe 3.0 x16 lizdo pastatytas vienas PCIe 2.0 x1 lizdas, paliekant pakankamai vietos didžiausiems oriniams CPU aušintuvams. Tarp mechaninių x16 lizdų vietos taip pat daugybė tiems, kurie sugalvos pasinaudoti 2-way „CrossFireX“. Ant PCB matome dar tris PCIe 2.0 x1 išplėtimo lizdus.

Apatinėje PCB dalyje randame dvi USB 2.0 galvutes, kombinuotus CHA_FAN2/WP ir CHA_FAN3/WP lizdus (abu po 2 A), taip pat greta vienas kito CLR_CMOS trumpiklį ir adresatinę 3-pin RGB (5 V, 3 A) galvutę. Kitame krašte integruota dar viena RGB galvutė, šįkart 4-pin (12 V, 3 A).

Garso posistemė yra atskirta nuo likusios PCB dalies, o kairysis ir dešinysis kanalai turi atskirus PCB takelius. Už garsą atsakingas biudžetinis 7.1 kanalų „Realtek ALC892“ garso kodekas. „ASRock“ pasirinko ELNA pagamintus polimerinius kondensatorius, kurie turi 105 °C reitingą. Deja, bet šioje PCB dalyje tai yra visiškai neaktualu. Savaime suprantama, garso posistemėje nėra atskiro ausinių stiprintuvo. Papildomai priskirtas programinis Creative Sound Blaster Cinema 5 programinis paketas.

Iš senstelėjusių jungčių I/O panelėje randame porą USB 2.0 portų ir PS/2. Čia taip pat yra keturi USB 3.1 Gen 1 (5 Gb/s) portai ir po vieną 10 Gb/s užtikrinančius A ir C tipo USB 3.1 Gen 2 portus. Laidinis tinklas sujungtas su „Realtek RTL8111H“ moduliu. Iš APU vaizdą išvesti galima pasinaudojant vieną iš trijų skirtingų išvesčių: VGA (1920 x 1200@60 Hz), HDMI 1.4 (4096 x 2160@24 fps) arba DisplayPort 1.2 (4096 x 2160@60 Hz). Tik trys audio išvestys reiškia, kad prijungiant 7.1 sistemą reikės naudoti korpuso priekinėje panelėje esančią audio išvestį.

28 Komentarai

  1. Frantisekas parašė:

    Zinokit as tai jau 10 metu nesirenku atx, jei ne kainos tai seniai tik mitx imciau. O seip is bedos matx. Kur tai matyta kad kompai sitiek vietos uzima, ziurekit kai padaro custom gamin rigus koks MSI, etc., tai ten maitinimo laidas netik kad ne 24 pinai, ten 2 plonyciai laideliai eina. Vnz, kap Rusai skako kaskas mus permyli 😀

    • Mindaugas Klumbis parašė:

      Tai čia skonio reikalas, man tai daug labiau patinka didelis korpusas su daug oro.

    • kernel parašė:

      I mini-ITX galingos gelezies nesudesi, arba tas ITX’as bus mATX dydzio. arba throttle’ins, tuo tarpu esminio skirtumo tarp mATX ir ATX as nelabai matau – kiek maziau vietos uzima, bet neypatingai. Taupyt vieta geriausia yra nano/pico-ATX’ai arba UCFF’ai + industrial aluminum fanless case, idealiausias variantas su Intel Hades Canyon motke del neblogo perf. Visa kita chuinia, o ne vietos taupymas ir tyla 😀

  2. BC00 parašė:

    Ką, kernel, laikai (per) galinga geležimi mITX’ui?

    • svabas parašė:

      manau tą, kuriai reikia labai gero aušinimo

    • kernel parašė:

      Cia labiau reiketu klaust ka mes laikome mITX korpusu 🙂 Jeigu kazka, kas palaiko ATX’ini PSU, AIO arba gera (dideli) air ausintuva ir dual-slot full size videlkas, tai per galingos gelezies nera turbut is viso. Tik man asmeniskai toks ITX build’as ka zinau – keistas. As ten tik savo subjektyvia nuomone pasakiau, turint motyvacijos ir pinigu galima ir custom loop i ITX sukist…

  3. BC00 parašė:

    Kad ir paskutinį In Win A1, nors apie tai diskutuoti reikėtų prie jo apžvalgos. Jei ne promahas su PSU, nemanau, kad su atitinkamu aušintuvu jame throttlintų toks kaip 8700K/9900K. OC aišku nepaeitų. Vaizdo plokštei ten išvis jokių problemų 🙂

    Kol review laukė publikacijos eilės ASRock numetė Gaming K4 kainą nuo 100+ iki 90 eurų. Turintiems 2600(X) ir norintiems dual M.2 bei plataus RGB išplėtimo – why not.

    • kernel parašė:

      Del throttle tai omenyje turejau tuos visus slim kategorijos case’us, i kuriuos netelpa nei normalus CPU cooler’iai, nei dual slot vaizduskes. Kaip sakiau, naudojant atitinkamus ITX korpusus galima atausint daug ka, tai cia neiseina generalizuot kazko, nes ITX case’ai varijuoja nuo tokiu, kur tik MB so low profile cooler telpa, iki tokiu, kur ir ir HEDT ITX’ine platforma gali atausinti.

      Dydis yra subjektyvu, tai as cia del to diskutuot nematau prasmes. Sutinku su Frantiseku, kad kartais buna tikrai ridiculous dydzio ATX/EATX case’u, bet tarkim toks kaip NZXT S340 mano galva labai normalus ATX case’as, faktiskai mATX lygos.

  4. BC00 parašė:

    Jei jau į case netelpa dual slot VGA, tai tokį dalyką jau sunku pavadinti case, nes ne dual slot VGA beveik jau nebėra, apart HHHL, su kuriomis nieko doro nenuveiksi. Kažkada jau buvau minėjęs, kad pasiilgau single slot coolerių ant low/mid end GPU, bet jų nebeliko dėl paprastos priežasties – coolerių standartizavimo vardan mažesnių gamybos kaštų. Aišku, kad mITX case dydis stipriai varijuoja į abi puses ir kiekvienas optimalų mITX dydį įsivaizduoja savaip, bet generalizuotai prirašyti prie mITX throttle per stipru.

    • kernel parašė:

      Siaip tai yra visiskai atvirksciai. Sunku pavadinti miniITX case’a toki, kuris palaiko dual slot GPU, ATX PSU ir tower air cooler’ius, nes tai yra „desktopizuoti“ variantai. Si platforma atsirado ir ispopuliarejo su visai kitokiais reikalavimais ir tikslais. Dar dabar dauguma parduodamu ITX case’u yra orientuoti i SFF/low power/low noise tipo sistemas. As, kaip jau rasiau, tokias ir turejau omenyje. Mano generalizavimas nebuvo labai tikslus, bet 9900K kisimas i sita tema tuo labiau. As noreciau pamatyti, kiek siuo metu yra ITX’iniu motkiu, kuriu VRM’ai neapsivemtu ta stoc 9900K paleidus ant AVX’inio load’o be 95W limito, ar kad nereiketu 5 voltu 8k rpm serverinio ausintuvo oro istraukimui 😀

      Zodziu su ITX galima padaryt daug ka. Pasitaisau – nebutinai throttlins kazkas. Daugiau nelabai ka turiu pasakyt sia tema 😉

  5. Daemon parašė:

    Kokį RAMą pirkt prie AsRock Fatality motinos? Naudočiau 2600 cpu. Galvoju Patrioto 2×8 3200 MHz. Kaip variantas?

  6. Daemon parašė:

    Na, noriu sužinoti, kokį ramą naudoti optimaliausia šiuo atveju. Prisižiūrėjau kad ryzenams kuo aukštesnė magistralė, tuo greičiau sukasi žaidimai. Turbint proco nežadu. Tai jeigu 2666 sukasi neprasčiau, nei 3200, aš geriau paimsiu lėtesnį ir sutaupysiu. Bet jeigu gausiu daugiau fps, noriu paimt 3200. Nes kažkaip pastebėjau, kad daug kas deda 3200.
    Aš į Patriotus žiūrėjau ne RGB, o paprastą raudoną kaulą be blizgučių. Tiesiog ekonomiškai pažiūrėjau.
    Beje, kas naudoja Hynix?

  7. BC00 parašė:

    Ką man parodė jau ne viena AM4 motina, kad jos mėgsta Hynix’ą, tai jeigu ir ne Bdie vis tiek eilė turėtų būti, super kaina.
    O šiaip optimalus dažnis kažkur ir yra 3000 – 3200 MHz. Dabar DRAM kainos pakritusios, tai abejoju, ar kas nors reikšmingo susidaro tarp pigiausio 2666 ir pigiausio 3000.

  8. Daemon parašė:

    Sooorry, ne taip suinterpratavau pirmą BC00 atsakymą 🙂
    Aš tai va tokį esu variantą susiradęs: https://www.varle.lt/atmintys-ram/patriot-memory-patriot-viper-4-16gb-2x8gb-3200mhz–4268745.html

  9. Daemon parašė:

    „Any RAM kit rated higher than 3200MHz is guaranteed B-Die, as (as of a couple months ago, anyway) no other memory OEM clocks their RAM that high.“
    Tiesa? Tai gal rimtai tą 3733 paimt?

    • BC00 parašė:

      Ne, SoTOP parašė, kad būna aukšto dažnio ir Hynix. Anksčiau nelabai buvo, dabar pasistūmėjo į priekį. Jei nieko pigiau 3200 nėra už išsirinktus, tai nėra ko galvot 🙂

    • SoTOP parašė:

      Netiesa, čia gal kažkada taip buvo, kaip ir sakiau tas pats 3733 su 17-21-21 timing’ais buna hynix, o su 17-19-19 Bdie. Garantuota Bdie atmintis timing’us turi mažus, pvz. 3200 CL14, 3600 CL16 ir panašiai, kurie kitom atmintim nepasiekiami su 1.35V įtampa. Tavo pvz. pasirinktas 3200 CL16 tikrai nebūtų Bdie.

  10. Daemon parašė:

    Čia kažkokį puslapį radau; lyg ir rodo, kad Patriot Viper 3733 CL17 yra Bdie https://benzhaomin.github.io/bdiefinder/

  11. Daemon parašė:

    Paaiškinkit kaip jungt 2600 coolerį prie asrock motinos? Yra AMD Led jungtis ir cpu fan. Pajugiau į antrąjį, bet dar nekūriau kompo

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.