Seasonic M12II 850 W maitinimo šaltinis

Iki šiol džiuginę reikliausios klasės sektoriui skirtomis „Seasonic“ maitinimo šaltinių apžvalgomis, šįkart pabandysime įvertinti kur kas labiau biudžetinę M12II gamą. Kažkas sakys „pagaliau”? Galbūt, nors jau buvome apžvelgę nebrangų G550 modelį. Kažkas vis dar neįsitikino „Seasonic“ vardu minėtame sektoriuje? Jei taip, tai pabandysime padaryti ateityje, tačiau dabar metas pasižiūrėti, ar „Seasonic“ nemanipuliuoja savo garsiu vardu žemesnėje kainų zonoje, siūlydami 850 W galios M12II modelį. Gal po brangiais kailiniais viso labo teslypi liesa juoda katytė?

 

  • Apie „Seasonic“
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Specifikacijos
  • Žvilgsnis iš arčiau
  • Po gaubtu
  • Testavimas
  • Rezultatai
  • Išvados

 

Apie „Seasonic“

„Seasonic“ savo gyvavimą pradėjo 1975 metais ir iki šiol išliko ištikima vien maitinimo šaltiniams. „Seasonic“ produktų ištakos siekia 1980-sius, kuomet pirmieji stacionarūs „Apple II“ ir IBM kompiuteriai buvo maitinami būtent šio gamintojo agregatais. Tarp entuziastų puikiai žinoma kompanija savo PSU platformas slepia ne tik po originaliu „Seasonic“ firmos ženklu, bet ir teikia kitoms PSU parduodančioms įmonėms, kaip: „Antec“, „XFX“ ar „Corsair“. Verta paminėti, kad visi „Seasonic“ maitinimo šaltiniai yra sertifikuoti 80+ efektyvumo standartui.

Pakuotė ir komplektacija

Iššifruoti M12II pavadinimą nesunku: M- modulinis (angl. modular), 12 – naudojamo ventiliatoriaus skersmuo ir II – šios PSU šeimos karta. Nors M12II net nebandys sumušti jokių efektyvumo rekordų, mat tai tėra 80+ Bronze efektyvumą turintis produktas (visgi realiame naudojime mažų mažiausiai tikimės 80+ Silver skaičių nors gamintojas išlieka konservatyvus ir nemini 80+ Bronze nebūdingų skaičių) tokia pirmine galvosena priverčia suabejoti informacija apie japoniškus 105°C kondensatorius. 

Kuo toliau, tuo „Seasonic“ dar neprasidėjus testavimui nori išsklaidyti nesolidžias mintis ir užsimena apie DC-DC konverterius, rutulinius guolius naudojantį ventiliatorių, modulinį dizainą, gumines ventiliatoriaus montavimo įvores, mažinančias vibracijas ir t.t. Apie visa tai ir dar daugiau minima ant galinės, daug oranžinio atspalvio turinčios, dėžės dalies.

Šoninės sienelės talpina lenteles su elektrinėmis specifikacijomis, siūlomų sąsajų skaičiumi, lizdų išdėstymą jungčių panelėje bei palaikomas PSU apsaugas. Tiesiog informatyvu.

Randama komplektacija neprimena kartu su aukščiausios klasės „Seasonic“ maitinimo šaltiniais randamų niekučių gausa. Šįkart „Seasonic“ atsisako medžiaginio PSU maišelio (įrenginys  vis dar apsaugotas dviem minkšto putoplasto lakštais), ir plastikinių bei medžiaginių kabelių surišėjų. Pridedami tvirtinimo varžtai, firminis lipdukas, vartotojo gidas ir medžiaginis maišelis, talpinantis atjungiamus kabelius. Nėra prasmės neigti, kad nepataupyta – tai akivaizdžiai matoma – tačiau tai atlikta proto ribose. Kitą vertus, nepridėti paprasčiausių plastikinių surišėjų nėra gražu ir tai patvirtins išvadų skyrelyje paminėta M12II kaina.

 

Specifikacijos

„Seasonic“ skelbia puikią žinią – ketvirtasis iš eilės pas mus pabuvojęs jų maitinimo šaltinis ir pirmasis su 80+ Bronze sertifikatu yra pajėgus dirbti 0° C – 50° C terpėje. Seasonic pasirinko protingą kelią ir nebandė nurėžti nė dalelės iš palaikomų apsaugų asortimento. 850 W modelis turi OCP, OVP, UVP, SCP, OTP ir OPP apsaugas. Biudžetinio modelio tokia gausa raidžių kombinacijų neprimena. Maitinimo šaltinis naudoja vieną +12 V liniją, kuria gali atiduoti 840 W (70 A). Mažųjų +3.3 ir +5 V linijų galia šių dienų standartais linksta į didesnę pusę: 150 W (25 A + 25 A). Tuo tarpu +5 Vsb šiek tiek viršyja ATX rekomendacijas ir vietoje 12.5 W (2.5 A) talpina 15 W (3 A).

100 – 240 V tinkluose galintis dirbti M12II pasižymi moduliniu dizainu ir vartotojui gali pasiūlyti šiuos kabelius su jiems priskirtomis jungtimis.

Neatjungiamų kabelių tipas ir ilgis:

  • 1x [20+4 pin ATX12V] – 600 mm
  • 1x [4+4 pin EPS12V] – 650 mm
  • 1x [6+2 pin PCI-E] x2 – 600 mm

Atjungiamų kabelių tipas ir ilgis:

  • 1x [6+2 pin PCI-E] x2 – 600 mm
  • 1x [8 pin EPS12V] – 650 mm
  • 2x [3x SATA] – 550 mm + 150 mm + 150 mm
  • 1x [2x SATA] – 370 mm + 150 mm
  • 1x [3x Molex] – 550 mm + 150 mm + 150 mm
  • 1x [2x Molex] – 370 mm + 150 mm
  • 1x [2x FDD]  –  molex jungtis + 150 mm

Bendras  jungčių kiekis:

  • 1x 20+4 pin (ATX12V)
  • 1x 4+4 pin (EPS12V)
  • 1x 8 pin (EPS12V)
  • 4x 6+2 pin (PCI-E)
  • 8x SATA
  • 5x 4 pin molex
  • 2x FDD

Prie PSU tampriai prijungti trys ilgi kabeliai su ATX12V, EPS12V ir dviem PCI-E 6+2 pin jungtimis. Išskirtinei, bet labai mažai vartotojų daliai „Seasonic“ paliko galimybę prijungti antrą 8 pin EPS12V jungtį. Kartu su 850 W modeliu vartotojui pasiūlyti dviejų skirtingų ilgių penki kabeliai, turintys periferijai skirtas SATA ir molex jungtis. Gamintojas oficialiai nepateikia periferijai skirtų kabelių ilgių, todėl juos teko išsimatuoti patiems. Pas ilgesnius iki pirmos jungties paliktas 550 mm. atstumas, o tarp sekančių jungčių (nepriklausomai ar tai ilgesnysis, ar trumpesnysis kabelis) paliktas 150 mm. atstumas. Tai yra tikrai daug. Prisiminus, kad „Seasonic“ nesugeba atlikti aukštos klasės sleaving‘o net su savo aukštesnės klasės maitinimo šaltiniais, nereikėtų stebėtis, kad laidai čia apgaubti medžiaginėmis rankovėmis taip pat neidealiai. Prie šio dalyko rimtai nesikabinsime, kaip ir prie bendro PSU funkcionalumo, pasiūlytų kabelių ilgio ir bendro periferinių jungčių skaičiaus, tačiau pažymėsime, kad neretas 850 W galios agregatas jau siūlo nebe 4x, o 6x PCI-E, todėl tai greičiausiai vienintelė neigiama pastaba iš šios pusės. Išties, „Seasonic“ pasirinko įdomų variantą, visai M12II serijai, kuri susideda iš 650, 750 ir 850 W galios modelių, suteikdami po keturias PCI-E 6+2 sąsajas. Jei su 650/750 W toks pasirinkimas yra normalus, 850 W modelis optimaliam varaintui jau turėtų turėti dviem jungtimis daugiau.

 

Žvilgsnis iš arčiau

Dizaino atžvilgiu nesiūloma nieko išskirtinio, tačiau 160 mm. ilgio ir oranžinio atspalvio ant savo korpuso turintis M12II sugeba apjungti nesumažintą funkcionalumą (850 W modeliui 160 mm. ilgio bazę galima įvardinti, kaip pakankamai trumpą), paprastą ir patrauklią išvaizdą.

Vienas iš PSU šonų talpina gamintoją, produkto seriją ir pagrindines savybes (80+ Bronze efektyvumas, modulinis dizainas ir 120 mm. ventiliatorius) nurodantį lipduką. Kitas – oranžinės spalvos vėlgi turintį elektrinių specifikacijų lipduką. Išorės užbaigimas atrodo pakankamai solidžiai ir juodais dažais padengtas paviršius nėra imlus pirštų atspaudams. Korpuso dugnas išvien juodas, o priešingoje pusėje matomas centre patalpintas 120 mm. aušinimo įrenginys. Jis uždengtas korio formos grotelėmis.

Įšilęs oras šalinamas per standartines angas, kurių kaimynystėje patalpintas įjungimo/išjungimo mygtukas ir AC lizdas. Bijantiems suklysti kuriuose tinkluose dirba M12II serijos maitinimo šaltiniai, „Seasonic“ primena, kad ribos kinta tarp 100 ir 240 V. Modulinių laidų panelė primena „Seasonic G“ serijos maitinimo šaltinius, yra paprasta ir lengvai suprantama naudojimuisi. Vienu metu PSU leidžia prijungti EPS12V ir PCI-E kabelius bei keturis skirtus periferijai. Nesunku suskaičiuoti, kad vienas molex arba SATA sąsajas turintis kabelys privalės likti dėžėje, tačiau didesnės problemos tame nėra.

Po gaubtu

Natūralu, kad po gaubtu vėl randame originalią „Seasonic“ platformą, kuri mažųjų linijų sukūrimui naudoja DC-DC dizainą.

Pirminis filtravimas prasideda už AC lizdo esančios vertikalios PCB, talpinančios vieną X, du Y kondensatorius ir vieną ritę. Likusieji komponentai (dar du Y ir vienas X kondensatoriai, dvi ritės ir metalo oksido varistorius) jau išdėstyti ant pagrindinės PCB. Dvigubas diodų tiltelis aušinamas atskiro juodo radiatoriaus. APFC zonoje randamas efektyvumą didinantis diodas ir du paraleliai sujungti „Nippon Chemi-Con“ elektrolitiniai kondensatoriai (400V, 2x 330μF, 105°C)

Žemiau moduliniams kabeliams skirtos PCB turime dvi vertikalias PCB. Kairioji talpina Champion CM6802 valdiklį, dešinioji – PS223 IC, kuri atsakinga už apsaugų suveikimą. Tarp jų prilituotas vienas aukštas „Nippon Chemi-Con“ kondensatorius (KMH, 105°C), filtruojantis +5Vsb liniją.

Antrinėje zonoje +12V liniją generuoja šeši Šotkio tranzistoriai, o mažosios linijos sukuriamos panaudojus DC-DC konverterius. Visi panaudoti kondensatoriai priklauso „Nippon Chemi-Con“ ir yra sertifikuoti darbui 105°C temperatūroje. Apibendrinant, „Seasonic“ nemelavo ir panaudojo vien japoniškus kondensatorius.

Testavimas

Maitinimo šaltinis testuotas įprastomis sąlygomis, ~40 laipsnių aplinkos temperatūroje, apkraunant jį 10, 20, 50, 75, 100 ir 110 % numatytos jo galios. Testuojant matuotos linijų įtampos, triukšmo lygis (5 cm. atstumu nuo šaltinio), maitinimo šaltinio temperatūra, apskaičiuotas naudingumo koeficientas. Papildomai matuotos pulsacijos maitinimo šaltinio linijose.

Rezultatai

Kaip ir buvo galima tikėtis, Seasonic M12II gerokai viršyja 80+ Bronze efektyvumą  ir labai lengvai pasiekia 80+ Silver reikalingus skaičius: 20 % apkrova -85 % efektyvumas, 50 % -89 % ir 100 % -85 %. Iki 80+ Gold žymų nedaug trūksta 20 % apkrovos teste (būtina pasiekti 88 %), tačiau likusiose apkrovose išpildyti 80+ Gold keliamus reikalavimus toli gražu nepavyksta. Kitą vertus, tikėtis 80+ Gold iš 80+ Bronze sertifikuoto PSU perdaug optimistiška. M12II pateisina lūkesčius su kaupu.

+12 V reguliacija neįtikėtinai puiki – vidutinis nuokrypis vos 0,37 %, didžiausias tik 0,75 % (neįtraukus perkrovos testo). Mažosios linijos reguliuojamos prasčiau, tačiau vis dar labai gerai. Vidutinis +5 V nuokrypis 0,76 % (maksimalus 1,4 %), +3.3 V nuokrypiai siekia ~ 0,85 % ir 2,12 %. Jei ne 80+ Bronze lipdukas, M12II labiau primena kur kas aukštesnės klasės maitinimo šaltinį.

Savaime suprantama, kad mažiau efektyviam PSU reikalingas intensyvesnis aušinimas, tačiau „Seasonic“ čia greičiausiai nuėjo kiek per drąstišku keliu. 850 W modelis tampa aiškiai girdimu jau nuo 50 % apkrovos ir jai kylant, darosi tikrai triukšmingu. Ventiliatoriaus apsisukimų maksimali riba pasiekiama jau ties 75 % apkrova. Aplinkos temperatūra nėra palanki mūsų testuojamiems egzemplioriams, tačiau „Seasonic“ galėjo ventiliatorių kiek ir relaksuoti.

M12II 850 W modelis negali pasigirti geru triukšmų slopinimu mažosiose linijose. +5 V linijos rezultatai vidutiniški, o +3.3 V net priartėja prie ATX nustatytų ribų. Laimei, tai ne svarbiausia +12 V linija. Čia taip pat nedemonstruojami stebuklai, tačiau išmatuotas bangavimas (~ 56 mV) nesiekia nė pusės maksimalios leistinos vertės, o triukšmai taip pat suvaldomi gerai. Perkrovos režime matomas net šioks toks bangavimo sumažėjimas (~44 mV)

+3.3 V

+5 V

+12 V

+12 V

+12 V (OL)

+12 V (OL)

 

Išvados

Brangiausio Lietuvoje randamo 850+ 80+ Bronze maitinimo šaltinio kainą (~480 litų) galima pateisinti dviem ir paneigti vienu teiginiu. Identiška platforma paremtas „Corsair TX850 V2“ kainuoja apie 50 litų mažiau, tačiau neturi dvigubo PCB ir svarbiausia atjungiamų laidų savybės. Žvelgiant į tai, M12II kaina pateisinama. Kortos kiek susimaišo pradėjus analizuoti pademontruotus rezultatus mūsų testuose: ekstremaliai puiki visų linijų reguliacija (vid. <1 %), realus 80+ Silver efektyvumas, japoniški kondensatoriai ir septynių metų garantija (ačiū už tai mūsų tiekėjams ar įstatymams), tačiau nors ir kokybiškas, tačiau garsiu galintis tapti ventiliatorius bei vangus mažųjų linijų bangavimų slopinimas, ypač +3.3 V linijoje. Pritaikius mažesnę pastarųjų svarbą, vėl turime pateisinamą, net gerą, kainą. Didžiausia problema, kad M12II susiduria su stipria konkurencija. Už papildomas kelias dešimtis litų įmanoma įsigyti 80+ Gold sertifikatą turinčius Corsair HX 850 W arba OCZ ZX 850 W modelius. Nors jų galimi rezultatai mums nėra žinomi, tikėtina, kad neturėsime tokios puikios reguliacijos, tačiau šie produktai gali pasiūlyti pagerėjimą tose srityse, kuriose M12II šiek tiek šlubuoja. Bendru atveju M12II 850 W atrodo kaip pajėgus, didelio galingumo, maitinimo šaltinis.

Privalumai:

  1. Neįtikėtina visų linijų reguliacija (< 1 %)
  2. Realus 80+ Silver efektyvumas;
  3. Aušinimui panaudotas kokybiškas ventiliatorius;
  4. Turtingas apsaugų paketas;
  5. Panaudoti tik japoniški kondensatoriai;
  6. Adekvatus pagrindinių (išskyrus PCI-E) ir ilgų periferinių kabelių asortimentas;
  7. Septynių metų garantija;
  8. Sėkmingai atidavė ~940 W, gali ir daugiau
  9. Trumpa bazė

Vidutiniška:

  1. Triukšmų slopinimas, ypač +3.3 V linijoje;
  2. Kaina;
  3. Netobulas kabelių sleaving'as;

Trūkumai:

  1. Garsus ventiliatorius;
  2. Tik 4x PCI-E 6+2 jungtys

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.