Seasonic G550: turiu teisę tikėtis kažko daugiau?

Jau spėjusi įrodyti aukščiausių elektrinių rezultatų išpildymą kartu su P-1000 maitinimo šaltiniu, „Seasonic" šįkart leidžia susipažinti su kur kas patrauklesniu produktu. Ir nors 80+ Gold efektyvumu pasižymintis G550 labiau taikytas į biudžetinę, biudžetinę-vidutinę rinką, kalbama, jog plačiai masei orientuota G serija gali pasiūlyti įtampų reguliavimą ir triukšmų slopinimą artimą brangiausiems „Seasonic“  produktams, kaip P-1000.

G serijai priklauso ir čia nepaminėtas 360 W galios agregatas

 

  • Apie „Seasonic“
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Specifikacijos
  • Žvilgsnis iš arčiau
  • Testavimas
  • Rezultatai
  • Išvados

 

Apie „Seasonic“

„Seasonic“ savo gyvavimą pradėjo 1975 metais ir iki šiol išliko ištikima vien maitinimo šaltiniams. „Seasonic“ produktų ištakos siekia 1980-sius, kuomet pirmieji stacionarūs „Apple II“ ir IBM kompiuteriai buvo maitinami būtent šio gamintojo agregatais. Tarp entuziastų puikiai žinoma kompanija savo PSU platformas slepia ne tik po originaliu „Seasonic“ firmos ženklu, bet ir teikia kitoms PSU parduodančioms įmonėms, kaip: „Antec“, „XFX“ ar „Corsair“. Verta paminėti, kad visi „Seasonic“ maitinimo šaltiniai yra sertifikuoti 80+ efektyvumo standartui.

 

Pakuotė ir komplektacija

Stilinga baltos spalvos pakuotė išduoda joje randamo maitinimo šaltinio efektyvumą bei galią. Ant priekinės dėžes pusės užsimenama ir apie modulinius kabelius, todėl G550 greičiausiai pasižymi pusiau moduliniu dizainu.

Ant galinės dėžuties dalies trumpai aprašytos svarbiausios G550 savybės: linijų reguliacija 3 % ribose, panaudoti DC-DC konverteriai bei patikimi japoniški elektrolitiniai ir polimeriniai kondensatoriai, „sumanus“ rutulinius guolius naudojantis ventiliatorius, multi GPU sistemų palaikymas bei daugelis kitų.

Šoninės sienelės leidžia susipažinti su G550 išvaizda, jo eletrinėmis specifikacijomis bei kabelių asortimentu.

Gražu. Komplektacija nenusileidžia prieš tai matytam asortimentui pridedamam su P-1000. Aišku skiriasi modulinių kabelių skaičius, bet „Seasonic" nepamiršo nei medžiaginių, nei plastikinių surišėjų, ar medžiaginio maišelio kabeliams. Ką jau bekalbėti apie AC laidą, vartotojo gidą ar tvirtinimo varžtus.

 

Specifikacijos

Be abejonės, „Seasonic G550" palaiko APFC išlyginimą bei, pagal gamintoją, geba atiduoti visą savo galią (550 W) esant 50o C aplinkos temperatūrai – tai savybė, kurią ne visuomet rasime vidutinės klasės maitinimo šaltiniuose. 80+ Gold sertifikatą turintis ir ATX12V 2.31/EPS 2.92 standartus palaikantis produktas vienintele +12 V linija gali atiduoti beveik visą savo galią – 540 W (45 A). Mažosios linijos nėra itin galingos: kombinuota +5 (20 A) ir +3.3 V (20 A) galia siekia 100 W, tačiau atsižvelgiant į G550 galią ir galingų mažųjų linijų būtinybę šiuolaikiniuose kompiuteriuose viskas atrodo daugiau nei logiška. +5VSB linijos galia siekia 12.5 W (2.5 A) – tai atitinka mažiausią ATX reikalavimą. „Seasonic G550" taip pat pasžymi visomis šiuolaikinėmis apsaugomis, įskaitant: OVP, UVP, OCP, OPP, OTP ir SCP. Galiausiai garantinis periodas siekia penkis metus, ko taip pat nepasiūlys kiekvienas PSU gamintojas. Kaip jau leido suprasti rasti užrašai ant pakuotės, G550 yra pusiau modulinis maitinimo šaltinis, turintis šiuos kabelius ir jungtis:

Neatjungiamų kabelių tipas ir ilgis:

  • 1x [20+4 pin ATX12V] – 540 mm
  • 1x [4+4 pin EPS12V] – 540 mm

Atjungiamų kabelių tipas ir ilgis:

  • 2x [6+2 pin PCI-E] – 600 mm
  • 1x [4x SATA] – 400 mm + 120 mm + 120 mm + 120 mm
  • 1x [2x SATA] – 305 mm + 120 mm
  • 1x [3x Molex] –400 mm + 125 mm + 125 mm
  • 1x [2x Molex] – 300 mm + 125 mm
  • 1x [1x FDD]  –  molex jungtis + 105 mm

Bendras  jungčių kiekis:

  • 1x 20+4 pin (ATX12V)
  • 1x 4+4 pin (EPS12V)
  • 2x 6+2 pin (PCI-E)
  • 6x SATA
  • 5x 4 pin molex
  • 1x FDD

Siūlomų maitinimo jungčių skaičius tokios galios maitinimo šaltiniui adekvatus. Beveik… Džiugu matyti tik vieną EPS12V 4+4 kabelį, bet pašykštėta 4x PCI-E jungčių, ką jau paprastai išvystame tokios galios maitinimo blokuose. „Seasonic" į komplektą prideda SATA ir Molex jungtis turinčius skirtingo ilgio kabelius, todėl vartotojas galės pasirinkti jo periferinių įrenginių skaičiui labiausiai tinkantį kabelį, taip išlaikant maksimalią tvarką korpuse. Neatjungiami kabeliai įvilkti į medžiagines rankoves, o moduliniai priskiriami plokščių tipui. Kai kurie mano, kad tokie kabeliai mažiau blokuoja oro srautą, tačiau reikia tik įsivaizduoti apie kokį minimalų skirtumą čia kalbama, jei tas skirtumas iš viso egzistuoja.

 

Žvilgsnis iš arčiau

Natūralu, kad nedidelės galios G550 yra kompaktiškas, nors vietoj 160 mm. ilgio būtų dar mieliau matyti 150 mm. dimensiją . Tikslūs gaminio išmatavimai siekia: 160 (I) x 150 (P) x 86 (A) mm. Juodos spalvos G550 puošia keli lipdukai: ant vieno šono randamas G serijos logo su pažymėtu 80+ Gold sertifikatu, o ant kitos lipdukas su elektrinėmis specifikacijomis.

Produktas turi dvejas korio tipo groteles. Kiek smulkesnės randamos PSU priekyje, šalia įjungimo/išjungimo mygtuko ir AC lizdo, o stambesnės panaudotos virš 120 mm. skersmens ventiliatoriaus.

Maitinimo šaltinio gale turime lizdus moduliniams kabeliams. Jie yra sužymėti, todėl nesunku suprasti, kad PCI-E kabeliai jungiami į dešinėje esančias 8-pin lizdus, o SATA/Molex – į kairiau esančius 6-pin lizdus. Dar kairiau jų – neproporcingai neatjungiamų laidų skaičiui didelė įvorė.

Pažvelgus į G550 vidų, jis gali pasirodyti šiek tiek pustuštis arba tiesiog per daug paprastas, bet labai tikėtina, kad pripratome prie „prigrūstų" kilovatinių žvėriukų J „Seasonic" naudoja savo nuosavą platformą, kuriai būdingas LLC rezonansinis konverteris pirminio filtravimo pusėje bei DC-DC konverteriai ir pusiau sinchroninis dizainas pagrindinių linijų išlyginimui antroje filtravimo zonoje.

Pirminis filtravimas prasideda ant už AC lizdo patalpintos pridėtinės PCB. Čia išdėstyti keturi Y bei vienas X kondensatoriai ir viena ritė. Kita dalis filtravime dalyvaujančių komponentų (du Y, vienas X, dvi ritės ir metalo oksido varistorius) jau patalpinti ant pagrindinės montažinės plokštės.

G550 naudoja viengubą diodų tiltelį, kurį aušina atskiras radiatorius. Pagrindinis kondensatorius – „Nippon Chemi-Con" (390 uF, 420 V, 105o C), priklausantis KMR serijai. Šalia kondensatoriaus taip pat patalpintas termistorius. Ant vertikalios PCB randamas APFC valdiklis. Už apsaugų suveikimą atsakinga PS223 mikroschema, o tolygų įtampų išlaikymą ir energijos tiekimą prižiūri „Infineon" IC.

+12V liniją reguliuojantys tranzistoriai patalpinti kitoje PCB pusėje ir žvelgiant iš viršaus matomas tik juos aušinantis radiatorius. Mažosios linijos sugeneruojamos DC-DC konverterių pagalba. Filtravimą vykdo polimeriniai „Enesol" ir elektrolitiniai „Nippon Chemi-Con" bei „Rubycon" kondensatoriai (105o C).

Ant modulinių laidų PCB sulituoti dar keturi „Nippon Chemi-Con" kondensatoriai, mažinantys  triukšmus linijose. Aušinimui pasitelktas ADDA kompanijos 12 cm. ventiliatorius, naudojantis rutulinius guolius (12V, 0.33 A). Maksimalūs sūkiai siekia 2050 RPM.

 

Testavimas

Maitinimo šaltinis testuotas įprastomis sąlygomis, ~40 laipsnių aplinkos temperatūroje, apkraunant jį 10, 20, 50, 75, 100 ir 110 % numatytos jo galios. Testuojant matuotos linijų įtampos, triukšmo lygis (5 cm. atstumu nuo šaltinio), maitinimo šaltinio temperatūra, apskaičiuotas naudingumo koeficientas. Papildomai matuotos pulsacijos maitinimo šaltinio linijose.

 

Rezultatai

„Seasonic G550" ne itin palankiomis aplinkos sąlygomis sėkmingai neišpildė 80+ Gold sertifikatui būdingo efektyvumo tik esant 50 % apkrovai. Pritrūko 1 %. Tiesa, tai su kaupu buvo kompensuota atiduodant visą savo galią, kuomet efektyvumas siekė 92 % (reikalavimas 240 V tinkle 90 %). Neatsilikta nuo standartų ir atiduodant tik 20 % savo galios – 89.6 % (min. 88 %). Gražu matyti, kad perkrovos režime efektyvumas krito tikrai nežymiai.

Kaip biudžetiniui gaminiui, visų linijų reguliacija, net ir mažųjų, pavydėtinai šauni. Didžiausias +12V linijos nuokrypis siekia tik 1.58 % (50 % apkrova). Didėjant atiduodamai galiai, reguliacija mažėja ir 100 % apkrovos testas užbaigiamas palendant po 1 % riba. +5V linija įtelpa į 2 % ribas, o +3.3 – 2.5 %. Galima pastebėti, kad minimalūs mažųjų linijų muokrypiai pasiekiami ties realiausia (gyvenimiška) 50 % apkrova. Jei čia papultų ir +12V linija būtų tiesiog idealu.

„Seasonic G550" išlieka labai tyliu daugmaž iki atiduodant pusę savo galios. Artėjant ties 75 % apkrova, 120 mm. skersmens pastebimai suagresyvėja ir fiksuojamas 71-76 dbA tikrai neprideda papildomų balų. Tylos mėgėjams teks pasiskaičiuoti, kad jų sistemos „ėdrumas" karščiausiu sezono laikotarpiu neviršytų ~400 W.

+3.3 V

+5 V

+12 V

+12 V

+12 V overload

+12 V overload

 

Galingesnis – ne visuomet geresnis. Ši taisyklė pradeda galioti, kai prisimename P-1000 ir žvelgiame į triukšmus mažosiose linijose. Labai retas atvejis, bet +5 ir +3.3V linijų bangavimas sutapo ir jis yra ypač mažas – 17.2 mV. Panašu, kad G550 pasiekė pirmą savo rekordą mūsų testavimo laboratorijoje… Triukšmų suvaldymas svarbiausioje +12 linijoje atrodo dar įspūdingiau, vos 21.9 mV. Ir tai dar vienas rekordas! Tiesa, koją kiek kiša išlendantys spygliai, kurių maksimali vertė siekė 140 mV. Perkrovos režime bangavimas +12V gana pastebimai išaugo (39.1 mV), tačiau išliko labai toli iki ATX maksimalios leistinos ribos – 120 mV.

 

Išvados

Reziumuojant „Seasonic G550" rezultatus, kalbėti daug neverta. „Seasonic" išpildė savo žodį, kad visų linijų reguliacija įtelpa į 3 % ribas, o po mūsų atlikto testavimo šias ribas galima susiaurinti iki 2.5 %. Be labai geros visų linijų reguliacijos šis maitinimo šaltinis siūlo 80+ Gold efektyvumą, rekordiniškai mažus triukšmų slopinimus visose trijose linijose, beveik adekvatų kabelių asortimentą bei penkių metų garantiją. Galbūt kiek užkliūna agresyvus ventiliatoriaus profilis, tačiau nereikia pamiršti, kad erzinti šis maitinimo blokas, net ir perlipdamas 50 % galią, pradės tik labai nepalankiomis sąlygomis: tam reikalinga labai prastai aušinamas korpusas ir karšta vasaros diena. Pabaigai pabandykime išsiaiškinti su kokia konkurencija ~360 litų kainuojantis „Seasonic G550" susiduria Lietuvoje: 550 W galia, 80+ Gold sertifikatas ir pusiau modulinis dizainas. Net potencialių konkurentų rasti labai sudėtinga (labai sunkiai randamas Enermax Revo87+ 550 W už beveik papildomą 100 litų turėtų pagerinti ne vieną rekordą ir atvirai kalbant jo sėkme labai abejoju). „Enermax Lepa G650" turbūt yra artimiausias sąlyginis puskonkurentis, nors ir yra kiek galingesnis ir šiek tiek pigesnis. Siūlydamas biudžetinei klasei nematytas elektrines charakteristikas ir įkištas į tą zoną, kur nėra konkurencijos (be abejonės ji yra, bet tarp kitokių charakteristikų maitinimo šaltinių), „Seasonic G550" ne tik nusipelnė rekomendacijos, bet ir apdovanojimo kaina/kokybė. „Seasonic" tiesiog pataikė į ten, kur reikia.

 

Privalumai:

  1. Stiprus kainos/kokybės santykis;
  2. Labai tampri visų linijų reguliacija;
  3. Neįtikėtinas triukšmų slopinimas linijose;
  4. 80+ Gold efektyvumas;
  5. Adekvatus kabelių asortimentas*;
  6. Panaudoti tik japoniški kondensatoriai;
  7. Sėkmingai atidavė 600 W (gali ir daugiau);
  8. Penkių metų garantija;
  9. Šauniai išpildyta komplektacija

Vidutiniška:

  1. Agresyvus ventiliatoriaus profilis artėjant 75 % apkrovai

Trūkumai:

  1. Tik dvi PCI-E 6+2 jungtys

 

 

2 Komentarai

  1. djjxl parašė:

    Nebloga yra be-quiet E9 serija, bet Seasonic patiko, kad turi tik 1 rail’ą ( be-quiet – 4 ).

    Man nepasirodė, kad 2 x PCI-E 6+2 yra mažai. Teoriškai tiek jungčių turėtų užtekti vaizdo plokštei < 375W arba 2 x 225W CF/SLI. 4 x PCI-E prasideda nuo 650W

    Man atrodo vienintelis trūkumas – kieti laidai.

  2. BC00 parašė:

    Teoriškai taip, bet molex – PCI-E perėjimų kabinimas tikrai nėra malonus dalykas, kai reikia pamaitinti pvz dvi mažai ėdrias GTX 560, kurios turi po du 6-pin. Taip, galbūt vos 2x 6+2pin 550W PSU nėras trūkumas, gal labiau standartas, bet rinkoje tikrai yra 550W PSU su 4x 6+2pin ir šiuo atveju iš Seasonic būtų buvę labai malonu sulaukti būtent 4x 6+2pin ar bent 2x 6+2/2x 6-pin. Bet greičiausiai jau per daug norima iš tokio kalibro PSU su tokiomis elektrinėmis specifikacijomis:)
    Na, o kietesnius laidus mažiausiai sureikšminu, dirbasi su jais vienodai gerai (bent man), geriau jau būtų šiek tiek tylesnis fan’as, artėjant prie maksimalių apkrovų.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.