Skirtas užsidirbti duonai: „Eizo ColorEdge CG2420“

Išvados

Iškart pasisakysime, jog asmeniniame gyvenime duonos iš pro lygio fotografijų nevalgome, todėl pamatyti ir viską pasiimti iš CG2420 negalėjome ar nemokėjome. Nepaisant to, džiaugiamės galimybe prisiliesti prie mums pirmojo tokio kalibro monitoriaus. Tam tikra prasme kalibras nėra didelis – viso labo 24″ (būnant visiškai tiksliems 24,1″). Daugelis įvertins 16:10 kraštinių santykio suteiktą šiek tiek didesnę vertikalią erdvę lyginant 1080p su 1200p, tačiau daugeliui, visiems, kurie nesusiję su fotografija, 24″ už daugiau nei 1000 € tebeskamba absurdiškai. Visgi tai yra „Eizo“ „ColorEdge“ serija, skirta darbams, reikalaujantiems kritiškai tikslių spalvų.

Kelias link kiek kitokio monitoriaus prasideda nuo to, jog CG2420 vartotojui pateikiamas iškart surinktas (viskas, ką reikia padaryti, tai pritvirtinti tiesioginį saulės apšvietimą ribojantį gaubtą), labai malonios ir praktiškos į komplektaciją pridedamos smulkmenos, ekrano valymo rinkinio, bei sertifikato, nurodančio W-LED pašvietimo vienodumą. Neturėjome galimybės patikrinti, tačiau pačių „Eizo“ išmatuotas maksimalus vos 3,9 % nuokrypis lyginant su ekrano centru apsprendžia pavydėtiną pašvietimo vienodumą, išlaikomą skaitmeninio DUE ekvalaizerio. Iš to sekė iš esmės neegzistuojantis pašvietimo nuotėkis bei nuo pačios matricos labiau priklausantis minimalus švytėjimo efektas, šį monitorių leidžiant statyti į „low glow“ kategoriją. Itin platūs CG2420 apžvalgos kampai nenustebino. Kadangi monitorius naudoja IPS matricą, spalvų ir gamos pasikeitimai atsiranda tik pereinant prie ekstremalių apžiūros kampų – kur kas vėliau nei naudojančių (AM)VA matricas, kurios dar ir linkusios kontrastuoti gerokai intensyviau.

Kadangi CG2420 jau atvyko sukalibruotas, išmatuotos pagrindinių parametrų vertės buvo labai artimos teisingoms. Balto taško reikšmė buvo nukrypusi tik 4 %, o ryškumas vietoje OSD meniu nustatytų 120 cd/m² siekė ~126 cd/m². Gama reikšmė atitiko idealius 2,2, tačiau labiausiai likome nustebinti itin aukštu kontrastu (1000:1) ir juodos spalvos gyliu, siekiančiu 0,13 cd/m². Tokie rezultatai būdingi tik pavienėms IPS matricoms. Atlikę kalibraciją su „Spyder4 Pro“ balto taško nuokrypis sumenko iki 1,5 %. Kontrasto santykis šiek tiek sumažėjo (iki 940:1), tačiau vistiek išliko pagirtinai aukštas. Pabandžius perkalibruoti CG2420 jau su jame integruotu nuosavu kolorimetru, balto taško sąskaita (6900 kelvinų) buvo pasiektas naujas juodo spalvos gylio rekordas (0,12 cd/m²) bei grąžintas įspūdingas 1000:1 kontrastas. Didžiausią dalį procedūros užima monitoriaus paruošimas, t.y. pašildymas, trunkantis ~15 minučių, kai pats kalibravimas atliekamas per gerą minutę. Puikų įspūdį paliko su CG2420 pateikiama „ColorNavigator 6“ programinė įranga, ne tik pasižyminti moderniu apipavidalinimu, bet ir plačiomis galimybėmis, įskaitant 16-os bitų LUT lentelę, aparatiniu lygiu sukalibruoti monitorių pagal konkrečius norus – nustatymų vertes. Modernumo išraiškos pritrūko OSD meniu grafiniam apipavidalinumui, jis pasirodė kiek senstelėjęs, tačiau šį trūkumą kompensavo lengvai perprantamas nustatymų išdėstymas, puikiai funkcionuojantys lietimui jautrūs mygtukai bei nustatymų vertės iškart išreikštos atitinkamais matavimo vienetais, o ne procentais. Pavyzdžiui, įprastai sutinkamus procentus ryškumo stipriui pakeitė kandelos kvadratiniam metrui (cd/m²).

Ar 1300 eurų kainuojančiam „Eizo CG2420“ be kainos gali būti kitokių priekaištų? Patys smulkiausi keliauja per daug standžiam aukščio reguliavimo mechanizmui, nors gamyklinis stovas pasižymi pilnu ergonomikos paketu ir keisti į trečios šalies ranką nėra jokio tikslo, kai didžiausi priekaištai pagrinde susiję su žaliąja tema. Dėl nežinomos priežasties CG2420 elektros sąnaudos budėjimo režimu siekė net 6 W, be to, monitoriuje pasigedome integruoto judesio sensoriaus, kuris automatiškai leidžia monitorių išjungti ilgesniam laikui neaptikus prieš jį žmogaus. Savybių sąrašą „Eizo“ galėtų papildyti ir aplinkos šviesos sensoriumi, tačiau tai greičiau tėra smulkmenos, kurių nebuvimas arba perteklius (sąnaudos budint) nesumažins duonos kepalo, kurį CG2420 yra pasiruošęs padėti uždirbti mažiausiai penkerius metus – net pigiausiems „Eizo“ modeliams taikomas prailgintas garantinis aptarnavimas.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.