SSD230S: „Transcend“ prisijaukina 3D TLC NAND atmintį

Išvados

„Transcend“ su savo pirmuoju 3D TLC NAND atmintį naudojančiu SSD230S kaupikliu mus privertė sugrįžti prie anksčiau naudotos testavimo metodikos. Galbūt to ir nebūtume darę jei ne iš seniau diagramose buvęs „ADATA SU800“. Identiška (512 GB) talpa, tas pats „Silicon Motion SM2258“ valdiklis, ta pati „Micron“ 3D TLC NAND atmintis ir praktiškai identiška gamintojų išmatuota sparta ant popieriaus. Gali kilti klausimas, kokio velnio čia ieškoti – juk kaupikliai vienodi, tik viena kompanija (ADATA) įdėjo viską į plastmasinį korpusą, o kita („Transcend“) – į solidesnį aliumininį. Stop. Detalesnis inspektavimas atskleidė, kad šie gamintojai pasirinko skirtingas 3D TLC konfigūracijas: SU800 turėjo šešis identiškus dvišerdžius (po 768 Gbit) „Micron“ lustus, kai SSD230S gavo iš aštuonių NAND lustų sudarytą kombinaciją. Keturi pilnai aktyvuoti lustai ir keturi su viena atjungta 768 Gbit šerdimi. Be to, pritaikytas programinis kodas greičiausiai irgi ne vienodas. Mūsų žiniomis, ADATA turi atskirą programuotojų komandą, kai „Transcend“ labiau kliaunasi originaliais valdiklių gamintojų pateiktais mikro kodais.

Kaip paaiškėjo, esminė FW dalis, apsprendžianti pSLC kešo dydį, identiška. Buferinė pSLC sistema abiejuose 512 GB talpos SSD kaupikliuose užima ~1/3 visos talpos, o paminėti neatitikimai tarp SSD kaupiklių dažniausiai netapdavo drastiškais spartos skirtumais nei sintetika, nei realiu naudojimu pagrįstuose testuose. Paprastai abu kaupikliai rikiavosi vienas greta kito – labiausiai tai buvo pastebima taikant realaus naudojimo užduotis, kaip žaidimų diegimas ar kopijavimas, kuomet skirtumas neretai kito 1 sekundės paklaidoje. SSD230S turėjo nedidelę persvarą sintetiniame „CrystalDiskMark“ teste, be kiek didesnių linijinių greičių taip pat skaitęs atsitiktinius 4 kb blokus ~2 MB/s didesne sparta. Į akis labiausiai krito beveik dvigubai didesnė 4 kb blokų rašymo sparta tame pačiame CDM teste ir labai netikėtas didžiulis skirtumas naudojant 4 kb blokų rašymo apkrovą su „IOMeter“. SSD230S sugebėjo užfiksuoti nuo 9500 IOPS iki 28000 IOPS didesnę spartą, ką galima prilyginti visai prarajai. Pritaikius mišrią skaitymo/rašymo apkrovą, kuri artimiausia naudojimuisi OS aplinkoje, SSD230S pranašumas gerokai ištirpo, o kartais, priklausomai nuo užklausų skaičiaus, tapo net deficitu. Visgi solidų 1000 IOPS pranašumą pavyko išsaugoti svarbiausioje testo dalyje, kai užklausų skaičius buvo minimalus.

Akivaizdu, kad SSD230S ir SU800 sparta labai artima, tačiau nedidelį pranašumą vis tik norėtųsi atiduoti būtent „Transcend“ produktui. Paprastai toks skirtumas neturėtų nulemti galutinio apsisprendimo kurį kaupiklį pasirinkti. Į žaidimą reikėtų įtraukti garantinio aptarnavimo trukmę, papildomą programinę įrangą bei kainą. Tiek SU800, tiek SSD230S komplektuojami su nuosava programine įranga bei gauna identiškos trukmės (36 mėnesių) garantiją. Dviejuose frontuose lygiosios, o trečiajame, t.y. parduotuvėje, 512 GB SSD230S kainuoja penkiais eurais pigiau už identišką SU800. Mokant beveik 200 eurų labiau panašu į simbolinį sutaupymą, tačiau visgi tai pliusas, keliaujantis ant SSD230S lėkštės. Svarstyklės sujudėjo antrąjį kartą…

5 Komentarai

  1. newdiamond parašė:

    va sitie gamintoju zaidimai uzknisa
    „Išsekus kešui rašymo sparta krinta iki ~60 MB/s, toks rezultatas taip pat kone identiškas SU800 modeliui“
    Tikrai sita turetu nurodyti spec’uose…deja matosi gamintojai kaip visada daro ka nori…nelabai kas gina tuos vartotojus…
    60 mb/s SSD ?!?!?!?! tiesiog pasityciojimas is pirkejo…

    O siaip reziume…SSD skirtumai nera dideli tarp zinomesniu gamintoju…

  2. BC00 parašė:

    Trečdalis disko, ~150 GB.
    Crucial savo MX300 serijoj, kuri naudoja tą pačią Micron 3D TLC atmintį, sumažino kešą, bet išlaikė didesnius greičius jį užpildžius. Reikia nepamiršti, kad norint užpildyti tą kešą reikia nepertraukiamai pavaryti 150 GB, kas nelabai realu.
    Dabar Toshiba jau po truputį pradeda kalbėti apie 4-bit 3D QLC atmintį. Išloš dar daugiau vietos, bet kaip bus su realia sparta ir dėvėjimusi – neaišku.

    • newdiamond parašė:

      aisku teisingai sakai, 150 Gb aisku paprastose situacijose daug, bet ne visi diskai turi 1/3 pSLC.
      O gamintojai duomenis apie tai slepia. Tikrai spec’uose nenurodineja…ir kaip visada vsio zakonno 🙂

  3. BC00 parašė:

    Iš Transcend gavau patvirtinimą, kad AES-256 nepalaikomas, o oficiali ištvermė, kas kiek keista, šiek tiek mažesnė už SU800.
    512 GB – 364 TB
    256 GB – 182 TB
    128 GB – 90 TB

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.