Apnuogintas žaidėjas: SteelSeries 7G mechaninė klaviatūra

Mechaninių klaviatūrų verslu užsiimant vis daugiau HW kompanijų, įskaitant ir tas, kurios su periferijos gaminiais turėjo itin mažai sąsajų, pastarąsias naujoves siūlanti rinka auga tikrai sparčiai. Jei tam tikrų kompanijų pristatyti savi modeliai galėjo sukelti nuostabą, tai pasakydamas, kad privačią mechaninių klaviatūrų liniją turi ir „SteelSeries" nieko neturėčiau nustebinti. Prieš kurį laiką išsiaiškinę, kam geriausiai tinka Cherry MX Blue klavišai, šįkart pabandysime papasakoti, kokius įspūdžius palieka Cherry MX Black mygtukus turintis „SteelSeries" top modelis – 7G.

 

  • Apie SteelSeries"
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Žvilgsnis iš arčiau
  • Programinė įranga
  • Naudojimasis
  • Išvados

 

Apie „SteelSeries"

2001 metais Danijoje įkurta kompanija „SteelSeries" nuo pat pradžių pradėjo gaminti žaidėjams skirtus išorinius įrenginius. Pelės, klaviatūros, ausinės ar kilimėliai pelėms – pagrindinai produktai sudarantys „SteelSeries" asortimentą . Taip pat kompanija užsiima žaidėjų komandų, tokių kaip „SK Gaming"  ar pavienių žaidėjų rėmimu įvairiuose turnyruose. „SteelSeries" biurus galima rasti Kopenhagoje, Taipėjuje ir Los Andžele.

 

Pakuotė ir komplektacija

„SteelSeries 7G" mus pasiekia išties didelėje dėžėje. Į akis iškart krenta gana masyvus langas, pro kurį galima pamatyti dalį klaviatūros. Gamintojas akcentuoja, kad tai profesionaliems žaidėjams skirtas produktas, pasižymintis trakštelėjimo efekto neturinčiais mechaniniais klavišais, paauksuotais vidiniais terminalais bei nuimamu rankų ilsėjimosi padėklu. Paminėtos ir kitos 7G savybės, kaip turimas medžiaginis duomenų perdavimo kabelis.

Priešingoje dėžės pusėje mus labiausiai domina paveiksliukas dar kartą nurodantis 7G savybes. Iš dar nepaminėtų galima įvardinti metalinę klaviatūros korpuso šerdį, turimus pridėtinius USB ir audio portus bei klavišus, turinčius media valdymo funkciją.

Susidūrę su „SteelSeries" produkcija turbūt prisimena, kad kompanija atsisako į komplektaciją įtraukti CD su tvarkyklėmis, todėl jas tenka parsisiųsti iš oficialios internetinės svetainės. Šįkart komplektacijoje ir vėl nerandame tvarkyklių CD, tačiau paaiškėja, kad 7G klaviatūrai tvarkyklės išvis nėra sukurtos. Taigi, į komplektaciją „SteelSeries" įtraukia vartotojo gidą, paskutinių išleistų produktų katalogą ir PS/2 -> USB perėjimą.

 

Specifikacijos

Pakankamai sunku įsivaizduoti, kam „SteelSeries" mums primena seniai daugelio nebenaudojamą PS/2 jungtį, į komplektą pridėdama PS/2 –> USB perėjimą. Šiuo atveju gamintojas mums palieka galimybę rinktis, kokia jungtimi prijungti klaviatūrą ir turbūt visi negalvoję rinktųsi USB prievadą. Prieš įgyvendinant šį abejonių nekeliantį pasirinkimą, vis dėlto reikėtų susimąstyti. „SteelSeries" akcentuoja sukūrusi arba geriausiai išnaudojusi PS/2 jungties buferinę sistemą, kuri, pasak gamintojo, yra pranašesnė už USB. Kuo ir kodėl? Visų pirma, pasinaudojus PS/2 prieiga žaidėjas gauna galimybę nuspausti, kad ir visus ant klaviatūros esančius klavišus taip, kad būtų sėkmingai užregistruotas jų visų paspaudimas. Šiuo atveju „anti ghosting" yra neribojamas. Nors gamintojas neįvardina, kiek klavišų sėkmingai galime registruoti pasirinkę USB jungtį, tyrimas parodė, kad „anti ghosting" apima tik šešis klavišus. Daugelis sutiks, kad to daugiau nei pakankama, tačiau PS/2 šiuo atveju turi aišku pranašumą. Maža to, „SteelSeries" taip pat pažymi, kad naudojant USB sąsają tarp klaviatūros ir CPU sukuriamas mažiausiai 200 Hz siekiantis duomenų pasidalinimo dažnis (angl. polling rate) ir tai švaisto laiką (tikėtina kalbama apie mili sekundes) centriniui procesoriui registruojant užklausas. PS/2 klaviatūros, o taip pat ir 7G, gali išvengti duomenų pasidalinimo, mat PS/2 leidžia nuspaudimą registruoti iš karto, bereikalingai nesukuriant CPU užklausų.

Pasirodo, kurdama 7G „SteeelSeries" buvo pamišusi dėl galimų uždelsimų registruojant paspaudimus, todėl papildomai klavišų vidinius terminalus padengė 18K aukso sluoksniu. Pasak gamintojo, tai ne tik sumažina atsako laikus, bet ir padidina gaminio patvarumą. Paauksuotos ir USB bei audio jungtys.

„SteelSeries 7G" naudoja Cherry MX Black mygtukus, kuriems būdingas linijinis nuspaudimas. Šių klavišų unikali savybė ta, kad spauždiant jų pasipriešinimas didėja pastoviu dydžiu. Pasipriešinimas atsiranda vos tik pradėjus spausti žemyn klavišą, jis vis didėja, viduryje kelio įvyksta aktyvacija ir pasipreišinimui toliau didėjant atsiremiama į dugną. Aktyvacijos ir deaktyvacijos taškai yra toje pačioje pozicijoje, o sėkmingai aktyvacijai reikalinga pati didžiausia jėga iš viso Cherry MX klavišų asortimento – vidutiniškai 60 gramų (40 – 80 g). Kelias iki aktyvacijos siekia 2 mm., o iki pilno nuspaudimo paprastai – apie 4 mm. Kiekvieno klavišo gyvenimo trukmė siekia 50 milijonų paspaudimų.

 

Žvilgsnis iš arčiau

Bendras mygtukų išdėstymas ir klaviatūros forma primena įprastines šių dienų klaviatūras. Iš tikrųjų „SteelSeries 7G" būtų paprasta sumaišyti su paprasta membranine klaviatūra, jei ne kardinalus svorio skirtumas. Rankose 7G jaučiasi labai solidžiai ir kokybiškai, nepaisant to, kad klaviatūros viršutinę dalį dengia gruntinis, pirštų atspaudų visiškai nerenkančios, plastmasės sluoksnis. Paprastai visos mechaninės klaviatūros yra sunkios, tačiau „SteelSeries" vidines korpuso struktūras papildomai sutvirtino metalinėmis sijomis. Tikslų svorį įvardinti sunku, tačiau 7G drąsiai artėja prie 2 kilogramų žymos, o galbūt ją net peržengia.

Nominalūs klaviatūros išmatavimai gali staigiai ūgtelti nuo 45,5 x 13,5 cm iki 47,5 x 24 cm. Tam tereikia uždėti rankų ilsėjimuisi skirtą dėklą. Pastarasis pagamintas iš toks pačios plastmasės ir yra pakankamai tvirtas, o uždėjimas nereikalauja visiškai jokių pastangų – tiesiog paimi ir apgaubi.  Dar gražiau būtų matyti jo viršutinę dalį padengtą guma, tačiau ir tokio sprendimo galbūt visiškai pakanka – pabandysime tai išsiaiškinti. Aišku viena: rankų atrama šiai klaviatūrai suteikia papildomo „gaming“ efekto ir turėtų žymiai padidinti ergonomines savybes.

Tęsiant kalbas apie ergonomiką, „Steelseries" mygtukams suteikė tipišką cilindro formą ir juos išdėstė laiptiškai. Taip klavišai automatiškai palenkiami link naudotojo ir, gamintojo nuomone, didesnio pasvirimo niekas nebeturėtų reikalauti, mat „SteelSeries" atsisakė papilldomų kojyčių klaviatūros dugne ir pasirūpino tik slydimą mažinančiais guminiais padukais. Apvalūs padukai randami ir apatinėje porankio dalyje.

Kurdama 7G „SteelSeries", be abejonės, koncentravosi į minimalistinį dizainą. Klaviatūra turi tik būtiniausius mygtukus ir nors pastaroji tituluojama, kaip „gaming" produktas, čia nerasime jokių makro klavišų. Jaučiama konfrontacija ir matomai „SteelSeries" visą „gaming" vardo patvirtinimą pabandė permesti ant Cherry MX Black klavišų pečių.

Laimei, apie didelę dalį žaidėjų kamuojančią kone pagrindinę problemą buvo pagalvota. Apatiniame kairiajame kampe „Windows" klavišą keičia mygtukas, turintis firminį „SteelSeries" logotipą. Jo paskirtis – aktyvuoti media valdymo funkcijas, kurios perkeltos ant F1 – F6 klavišų. Media funkcijas apima: garso stiprumo padidinimas/sumažinimas/visiškas užtildymas (angl. mute), garso takelio sustabdymas/aktyvavimas ir pakeitimas kitu. Norint aktyvuoti funkciją, belieka nuspausti „Steelseries" logotipą turintį klavišą bei norimą F1 – F6 klavišą.

Patogesniam periferinių įrenginių prijungimui ar išorinių prietaisų krovimui „SteelSeries" galinėje klaviatūros dalyje sumontavo lizdus ausinėms bei mikrofonui ir du papildomus USB portus. Viskas gražu ir praktiška, išskyrus gluminantį faktą ant dėžutės, jog čia įrengta senesnė USB 1.1 versija. Nepaisant to, „SteelSeries" atstovas patikino, kad naujo leidimo 7G palaiko USB 2.0, šiuo atveju ir mūsų testavimo pavyzdys.

„SteelSeries 7G" turi 2 metrų medžiaginį kabelį, kuris pasibaigia ausinių/mikrofono, USB ir PS/2 kištukais. Visi jie paauksuoti. Tiesa, kabelis yra mažai lankstus, tačiau jo ilgio pakaks kone ekstremaliausioms situacijoms.

 

Naudojimasis

Glotnus linijinis nuspaudimas ir didelė aktyvacijai reikalinga jėga ne itin sužavės tekstų rašytojus, ypač jei jie yra išbandę kitus Cherry MX variantus. Standūs klavišai dažnai priverčia susimąstyti, ar klavišas buvo aktyvuotas, ar ne. Visgi tai labiau fiksuojama tik pasąmonėje, nes neaktyvuoti paspaudimo gana sunku, net ir panaudojus, vartotojo nuomone, nepakankamai jėgos. Visai kita kalba liečia klavišo nuspaudimą iki „dugno“ ir tai nepavyksta atlikti gana dažnai. Kadangi nėra jokio jutiminio efekto ir pasąmonėje vis sukasi mintys net iki 80 gramų reikalingą jėgą, dažnai tenka pavarginti akis, ar nebuvo praleista raidė. Tačiau yra ir kita medalio pusė, ypač tiems, kurių pirštai dažnai linkę „užlipti" ant klaidingos raidės. Tie, kas pajaus, kad pirštas paklydo arba tai tiesiog pamatys, turės gerą galimybę pasitaisytį ir išvengti <– klavišo. Būtent čia pasitarnauja didelė aktyvacijos jėga. Tiesa, „backspace" klavišas yra dvigubai trumpesnis ir tiems, kurie buvo pripratę prie didesnių matmenų klavišo, bus pakankamai sunku nesumaišyti „backspace" su „slash". Apie Num/Caps/ScrollLock aktyvavimą indikuoja balti LED diodai. Būnant vieniems ryškiausių, kuriuos teko matyti, šie indikatoriai nėra linkę blaškyti vartotojo dėmesio ir varginti akių, nebent į intensyvią šviesą bus žiūrima ne kampu.

Ginčytis, kad 7G yra tipiškas žaidėjui skirtas produktas tiesiog neverta. Kadangi žaidžiant klavišai praktiškai be išimčių nuspaudžiami iki dugno, Cherry MX Black klavišų suteikiamas linijinis efektas nesukelia jokių problemų, kaip ir jiems reikalinga didelė aktyvacijos jėga. Šiuo atveju didelis jėgos poreikis bus dar efektyvesnis, nes greitai renkant tekstus vis dėlto sunku „susekti" paklydusį pirštą. Dėka didelės aktyvacijos jėgos žaidimo sesijų metu galima tikrai lengvai išvengti netinkamo klavišo paspaudimo, o linijinis-nevaržomas paspaudimas patiks tiems žaidėjams, kurie reikalauja greitesnio klavišo elgesio, mat spyruoklė čia grįžta į pradinę padėtį labai greitai. Į šią grupę ypač patenka tie žaidimai, kuriuose tenka dažnai naudoti dvigubą-pakartotinį nuspaudimą.

Triukšmo atžvilgiu SteelSeries 7G gali jo skleisti labai mažai arba būti lengvai toleruojama. Pirmasis atvejis pasiekiamas kuomet išmokstama nueiti tik pusę, t.y. 2 mm. distancijos (tikėtina, kad taip bus išmokta rašyti lygi šiek tiek daugiau nei nuliui), o antruoju atveju labai saikingas triukšmas (mechaninių klaviatūrų mastais) generuojamas, kuomet spaudžiama iki dugno. Mano nuomone, „SteelSeries" 110 % pasielgė teisingai pridėdama rankų ilsėjimosi dėklą, nes kitu atveju riešams kabant ore ir rašant tekstus nuovargis nuo standžių paspaudimų rankas ištinka išties greitai. „SteelSeries 6Gv2" modelis neturintis rankų dėklo greičiausiai gali būti rekomenduojamas išskirtinai tik žaidėjams.

 

Išvados

„SteelSeries" pabandė apjungti savo vardą, už kurio nugaros žodis – žaidimai, su paprastumu. Panašu, kad didesnę 7G dalį sudaro būtent minimalistinis paprastumas, mat 7G neturi nei makro klavišų, nei programinės įrangos, kuri leistų perkonfigūruoti turimus klavišus. Sakyčiau, kad „SteelSeries" galbūt atsidūrė kiek ne savo kailyje, tačiau tai nereiškia, kad ši klaviatūra nėra skirta žaidėjams. Anaiptol, MX Cherry Black klavišai yra sukurti būtent jiems, o „SteelSeries" prisilietimas pirštu, nors ir minimalus, leido panaikinti daugelio žaidėjų taip nemėgstamą „Windows" klavišą, pridėti papildomų USB 2.0 lizdų bei pasitelkiant kūrybingumą ir istoriją įdiegti PS/2 sąsają, kuri „anti ghosting" funkciją padaro neribojama. Lyg ir gaunasi visai neblogas „gaming" tipo kūrinys, tačiau koją stipriai pradeda kišti kaina. Nepaisant to, kad 7G turi padėklą riešams, be kurio praailginto tekstų rinkimo, tiesą pasakius, su MX Cherry Black klavišais nelabai įsivaizduoju, bei paauksuotus vidinius kontaktus – beveik 490 litų siekianti kaina yra tikrai per aukšta suma net ir labai nepigioms mechaninėms klaviatūroms. Žinoma, rinkoje nesant kito MX Cherry Black sprendimo, žaidėjas gali įvertinti būtent tai, ko jam reikia, t.y. šiuos MX Cherry klavišus ir pasirinkęs 7G likti pilnai patenkintu. Tuo praktiškai neabejoju: jausmas žaidžiant bus įsimenamas. Turime beveik „essencial for gamers, only without macros and backlightning".

Privalumai:

  1. Solidus surinkimo dizainas;
  2. MX Cherry Black klavišai išskirtinai tiks žaidėjams;
  3. Naudojant PS/2 jungtį neribojamos „anti-ghosting" galimybės;
  4. Pridedamas porankis;
  5. Papildomi audio ir USB lizdai;
  6. Mechaninių klaviatūrų mąstais – pakankamai tyli;
  7. Visiškai nerenka pirštų atspaudų;
  8. Paauksuoti vidiniai terminalai ir išorinės sąsajos;
  9. Ilgas medžiaginis kabelis;

Vidutiniška:

  1. Ne itin tinka tekstų rašytojams;
  2. Mažai lankstus kabelis;
  3. Mažas "backspace" klavišas gali kelti problemų

Trūkumai:

  1. Aukšta kaina;
  2. Nėra programinės įrangos;
  3. Nėra makro klavišų ir apšvietimo

4 Komentarai

  1. Explas parašė:

    Nesu didelis mechaniniu klaviaturu megejas, beto sita atrodo kaip niekuo neissiskirianti is kitu klaviaturu ir 500olt, kazi ar verta. Pats dziaugiuosi iki siol Razer produktais 🙂

  2. washkys parašė:

    Pačiam teko naudot ją apie savaitę, visgi iškeičiau į razer blackwidow ultimate 2013.. Kadangi pats labiau mėgstu lengvesnius pirštų paspausdimus, tai man cherry mx blue daug geresnis pasirinkimas, nei mx black.. Rašant didesnius tekstus su mx black pasijausdavo pačių rankų nuovargis.. 🙂

    Apžvalga, kaip visad – puiki.. 😉

  3. aiwaris parašė:

    tikrai nekeisciau kad ir pigesnes na ir ne mechanines saviskes Razer Lycosa i sita baidykle:D na bent jau pagrindinis jos minusas kad nera apsvietimo kas yra man lb svarbu na ir porankis jau per didelis jos,krc kokia baisi kaina tokia ir klava:D

  4. RytuxLTU parašė:

    Naudoju šią klaviatūrą jau apie porą mėn. Neturiu nei vieno nusiskundimo. Patogi, rašosi greitai ir lengvai. Dar nei karto nejaučiau diskomforto. Kas nepatiko, tai kad garsi, bet man jos garsas įtakos neturi. Čia kas rašė jog baisiai atrodo. Gal su ta papildoma plastmase atrodo tikrai ne kaip, bet kai be jos, klaviatūra puikiai isikomponuoja ant stalo ir nebado akių. Man asmeniškai labiau patinka klasikinio stiliaus klaviatūros kaip ši. Tos su papildomais navarotais, tai ir vietos daug užima ir naudos iš jų nekažinkas 🙂 Pirkiuniu likau labai patenkintas ir nesigailiu 🙂

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.