Viskas apie „ClockTuner for Ryzen“ su TR 3960X, „ASUS ROG Zenith II Extreme“ ir „ARCTIC Freezer 50 TR“

Išvados apie kiekvieną komponentą ir CTR

Apie „ASUS ROG Zenith II Extreme“ ir „ClockTuner for Ryzen“

„ASUS ROG Zenith II Extreme“ yra ne vieno AMD HEDT savininko svajonių pagrindine plokšte. Vaizdžiai galima sakyti, kad į ją ASUS sudėjo viską, ką turėjo. ASUS flagmane yra net 5 NVMe PCIe 4.0 lizdai, 10 GbE spartos AQUANTIA vielinis tinklas, prabangus LiveDash ekranėlis, dvigubas BIOS, daugybė „mygtukinių“ pagalbų ir itin masyvi Twin VRM grandinė, kurią ASUS dar nusprendė patobulinti „Alpha“ modelyje pakeičiant 70 A galios blokus į 90 A atitikmenis, neva dėl saugesnio „Threadripper 3990X“ spartinimo. Pati plokštė yra ypač tvirtai surinkta, duomenų dalinimasis tarp NVMe lizdų ir kitų prievadų minimalus, o išplanavimas be didesnių probleminių vietų, atmetant, kad niekas toliau neatitraukia sTRX4 lizdo nuo pagrindinio PCIe x16 lizdo. Viso testavimo metu „Zenith II Extreme“ nerodė jokių ožių ir nė karto neprireikė plokštės turimų pagalbų. Tiesa, keliaudami per funkcijų ir lizdų sąrašą neaptikome Thunderbolt. Nors Thunderbolt jau yra tapęs atviru standartu, tačiau adaptacija į AMD pagrindines plokštes vis dar stringa. Iki šiol neretai kliaunamasi pridėtinėmis Thunderbolt plokštėmis. Deja, bet savo turtingoje komplektacijoje „Zenith II Extreme“ jos neturi. Tai turbūt vienintelis trūkumas, kurį galima sugalvoti kalbant apie ASUS flagmano funkcionalumą.

„LiveDash“ OLED ekranėlis atlieka ir Q-CODE funkciją

Atrodytų, kad testuose parodytas spartos prieaugis ir gerokai didesnės energijos sąnaudos (lyginant su prieš tai bandytais „Prime“ ir „Strix“ modeliais) turėtų reikšti įjungtą PBO, tačiau HWiNFO nuskaitė identiškas PPT/TDC/EDC reikšmes, kas reiškia, kad techniškai PBO išjungtas. Tai palieka neįmintą mįslę, tačiau faktas yra akivaizdus – „Zenith II Extreme“ procesorių labiausiai apkraunančiuose testuose („Corona“, „Gooseberry“ ir t.t.) lenkė „Prime TRX40-Pro“. Identiška (280 W) PPT vertė prieštarauja gerokai išaugusioms energijos sąnaudoms ir padidėjusiam 3960X kaitimui. Jeigu NH-U12S TR4/SP3 galėjo „Gooseberry“ modeliavimo metu išlaikyti tik kiek didesnę nei 80 °C temperatūrą, dabar su tuo pačiu aušintuvu 3960X peržengė 90 °C ribą.

Pakalbėkime atskirai apie CTR (ClockTuner for Ryzen) įrankį. Jis atlieka du dalykus: undervolt’ą ir overclock’ą. Nesvarbu ar „Ryzen“ procesoriui bus atliktas undervolt’as, ar overclok’as mes gausime prastesnius rezultatus vieną giją išnaudojančiose programose. Undervolt’inus praradimai bus didesni nei atlikus overclock’ą. Tai puikiai parodė „Cinebench r20“, kai 510 taškų siekęs rezultatas sumažėjo atitinkamai iki 485 ir 496 taškų. Tai patvirtino ir vienos gijos „POV-Ray“ skaičiavimo testas: vietoje 535 sekundžių TR 3960X atitinkamai užtruko 576 ir 559 sekundes. Tačiau turime pabrėžti, kad iš esmės niekaip nebuvo paveikta sistemos sparta žaidžiant. Tyčia buvo pasirinkti CPU bound žaidimai, kaip GTA V ir „World of Tanks“. Status kvo rezultatai tikrai nustebino.

Nagrinėjant TR 3960X elgesį po undervolt’o daugiagijėse programose matomas labai labai nežymus spartos padidėjimas, kuris neretai prilygsta paklaidai. Štai „Gooseberry“ scena buvo sumodeliuota 6 sekundėmis greičiau, o dviejų minučių trukmės video iškodavimas su „Handbrake“ nepagreitėjo nei sekunde. Tačiau undervolt’as, kaip ir priklauso jo paskirčiai, duodą kitą reikšmingą naudą. „Threadripper“ procesoriaus energijos sąnaudos atliekant intenyvų darbą sumažėjo beveik 100 W, kas atitinka ~20 %. Žaidžiant taip pat pastebėjome ~30 W sumažėjusį poreikį elektrai. Galimai pasiekimai būtų kuklesni, nes, kaip minėjome, „Zenith II Extreme“ verčia procesorių naudoti daugiau energijos nei kitos dvi ASUS TRX40 pagrindinės plokštės. Tačiau šiuo atveju su CTR įrankiu atliktas undervolt’as buvo super veiksmingas.

Kokią naudą su CTR atliktas overclok’as? Netgi naudojant 8 CCX’us turintį TR 3960X aiškėja, kad spartos prasme labai nedidelę. Tai dar kartą puikiai parodo, kaip gerai veikia XFR2 ir kiek nedaug spartinimo potencialo palikta „Ryzen 3000“ procesoriuose. Praktinės reikšmės realiuose testuose minimaliai: minus 3 sekundės dvi minutes koduojant video, minus 20 sekundžių modeliuojant 11 minučių. Net nesinorėjo eikvoti laiko sudarant palyginamąją lentelę, nes procentine išraiška spartos prieaugis geriausiu atveju („Cinebench r20“) siekia vos 4 %. Iš vienos pusės tai gali nuvilti, tačiau įvertinus net ir menką spartos prieaugį tuo pačiu sumažėjus energijos sąnaudoms – galutinis rezultatas neabejotinai pozityvus. Sistemos efektyvumas po atlikto overclock’o dar kartą pasikeitė pakankamai dramatiškai. Fiksuojant iki 50 W mažesnes sąnaudas taikant intensyvią apkrovą bei iki 20 sutaupytų vatų žaidžiant. Negalima neįvertinti sumažėjusio CPU kaitimo bei maksimaliai padidinto ilgaamžiškumo, kadangi buvo sumažinta vCore įtampa. Reziume CTR nėra tas įrankis, kurį privalo turėti visi „Ryzen“ savininkai, tačiau siekiantiems produktyvaus energijos sąnaudų ir CPU temperatūros sumažinimo CTR yra labai rekomenduojamas.

„Apie ARCTIC Freezer 50 TR“

Už 50 eurų gauname net ir adresatinį RGB pašvietimą

„ARCTIC Freezer 50 TR“ šiuo metu galima įsigyti vos už kiek daugiau nei 50 eurų, kai įprasta kaina siekia ~70 eurų. Vienu ar kitu atveju tai labai patrauklios kainos, atsižvelgiant tiek į konkurento „Noctua NH-U12S TR4/SP3“ kainą (70 €), tiek į pasiūlytą našumo/triukšmo santykį. „Noctua“ orinukas yra pastebimai tylesnis, tačiau aušintuvus skyrė 7 laipsniai Celsijaus aušinant TR 3960X ir mums „Freezer 50 TR“ pasirodė siūlantis geresnį efektyvumo/triukšmo santykį, ypač kai našumu prilygo daug daugiau triukšmo sukeliančiai 360 mm „Enermax Liqtech TR4 II“ AIO sistemai. Deja, ARCTIC aušintuvas turi vieną rimtą trūkumą – jis suderinamas tik su žemo profilio DDR4 moduliais, kurių pasirinkimas yra kur kas skurdesnis nei aukštų modulių. Taip pat mūsų nesužavėjo produkto konstrukcija vien dėl tos priežasties, kad radiatorių dengia daug plastiko. Pastarasis apsunkina vidurinio ventiliatoriaus fiksaciją, tačiau tokius nepatogumus galima atleisti. ARCTIC dar kartą patvirtina kaip kompanijos – ne brangininkės statusą. Labai tikėtina, kad NH-U14S TR4/SP3 ir „Be Quiet! Dark Rock Pro TR4“ sumenkintų „Freezer 50 TR“ pasiekimus, tačiau už 70 eurų (blogiausiu atveju) geresnio pasirinkimo šiuo metu nėra.

7 Komentarai

  1. SoTOP parašė:

    Kai toks CPU labai trumpi programų testai gaunasi, nepasijaučia praktiškai skirtumai 🙂 TR procesoriams šita programa labai geras dalykas.

  2. BC00 parašė:

    Jei būtų ilgi testai – irgi nesijaustų skirtumo 🙂 Šiaip daug nustebinusių dalykų šitam review.
    1. Freezer 50 TR lygus performance su Liqtech II
    2. Zenith II didesnis performance ir didelės energijos sąnaudos
    3. Identiškas 3960X performance su CTR (undervolt) žaidimuose
    4. El. sąnaudų sumažėjimas su CTR

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.