Viskas apie „ClockTuner for Ryzen“ su TR 3960X, „ASUS ROG Zenith II Extreme“ ir „ARCTIC Freezer 50 TR“

Žvilgsnis iš arčiau į ROG Zenith II Extreme

Visus komplektacijoje esančius priedus į vieną kadrą sutalpinti sudėtinga – jų itin daug. Kaip kelis iš daugelio galima paminėti pridėtinę FAN Extension plokštę, kuri be 4-pin PWM jungčių priedo turi po tris 12 V RGB ir išorinio sensoriaus galvutes.

ROG Zenith II Extreme naudoja juodą EATX formato (31 cm x 27,7 cm) montažinę plokštę. „Zenith II Extreme“ turi daug bendro su jau apžvelgta „Zenith Extreme Alpha“, kuri naudojo AMD X399 mikroschemų rinkinį. Išlaikytas itin masyvus VRM aušinimas. Jis vėl sudarytas iš šilumos vamzdeliu sujungtų radiatorių, iš kurių viename bus integruoti mažo skersmens ventiliatoriai, o kitame patalpinta RGB zona su Q-CODE funkciją atliekančiu OLED ekranėliu. Pastarasis, lyginant su X399 kartos modeliu, akivaizdžiai praplėtė savo skersmenį. Šalia pirmojo DIMM lizdo integruotas DIMM.2 lizdas, kuris priima du M.2 lizdus turinčią išplėstinę plokštę. Likusieji M.2 lizdai patalpinti tarp PCIe x16 lizdų ir yra uždengti juodos spalvos skydeliu. Dizainą šiek tiek pagyvina blizgios spalvos mikroschemų rinkinio radiatorius, pasižyminti didžiule ROG akimi. „Zenith II Extreme“ dizainas itin švarus dėka uždengtų I/O ir garso posistemės zonų, paslėptų M.2 lizdų, vos matomos, bet pasiekiamos baterijos, ir subtiliai suderintų spalvų. Kartu išlaikytas ir agresyvaus, patikimo produkto dizainas, kuris patiks absoliučiai daugumai galvojančių apie šią premium klasės sisteminę plokštę.

Nugarinė dalis uždengta apsauginiu skydu, kuris ne tik sutvirtina pagrindinę plokštę, bet ir, greičiausiai, ir surenka šilumą nuo VRM grandinės zonos. Iš šio rakurso matyti, kad „Zenith II Extreme“ turi 2x elektrinius PCIe 4.0 x16 ir 2x PCIe 4.0 x8 lizdus. Taip pat čia iškeltas vienas iš daugelio turimų M.2 lizdų.

Procesoriaus aprūpinimas elektra paaugo iki dviejų 8-pin EPS12V ProCool tipo + įprasto 4-pin EPS12V lizdų. Tai užtikrina teorinį ~1000 W tiekimą. ProCool lizdai nuo paprastų skiriasi metaliniu apvalkalu, kuris turėtų padėti kiek geriau išsklaidyti šilumą. Viršutinėje montažinės plokštės dalyje be CPU_FAN (1 A) ir „veidrodinio“ CPU_OPT (1 A) patalpintos 5 V ir 12 V RGB (abi po 3 A) galvutės. Iš vienos ATX24V lizdo pusės integruoti ProBelt įtampų matavimo taškai, iš kitos – Q-LED (CPU, VGA, DRAM, BOOT) diodai.

Iš abiejų sTRX4 lizdo pusių stovi po keturis DIMM lizdus. Sistemai būdingas keturkanalis atminties valdiklis. Maksimalus palaikomos DDR4 atminties kiekis siekia 256 GB. „Zenith II Extreme“ palaiko iki 4733 (O.C.) maksimalaus dažnio DDR4 un-buffered tipo operatyviąją atmintį. Klaidų taisymo (ECC) funkcija nepalaikoma. Atstumas tarp DIMM lizdų ir CPU lizdo yra minimalus, todėl galimos blokavimo problemos naudojantiems orinį aušintuvą ir aukštesnius DDR4 modulius.

Su 288-pin DIMM.2 lizdu jau esame susipažinę iš anksčiau. Įstatyti DRAM modulio nepavyks dėl skirtingo dantukų išplanavimo, jis skirtas ROG DIMM.2 pridėtinei plokštei, kurią abipus dengia radiatoriai. Į pridėtinę plokštę galima pridėti du didžiausio 22110 formato NVMe kaupiklius, kurie gali naudoti arba PCIe, arba SATA magistralę. Abu lizdai yra PCIe 4.0 specifikacijos ir teikia 64 GB/s pralaidumą.

„Zenith II Extreme“ turi keturis išplėtimo lizdus, kurie visi yra mechaniškai sustiprinti ir atitinka PCIe 4.0 standartą. Galimos tokios elektrinės konfigūracijos: x16/x0/x0/x0, x16/x0/x16/x0 ir x16/x8/x16/x8. Tai leidžia pagrindinei plokštei palaikyti ir 3-way SLI/„CrossFireX“. Tiesa, žemiausiai esantis PCIe x16 lizdas dalinasi pralaidumu su M.2_2 lizdu. Kai pastarajame atsiduria PCIe magistralę naudojantis SSD kaupiklis, PCIe x16 lizdo elektrinis pralaidumas sumažinamas iki x4.

Tarp PCIe 4.0 x16 lizdų, po radiatoriumi, įsprausti du M.2 (2x 64 Gb/s) lizdai. Vienas jų jau minėtas M.2_2, kuris dalinasi pralaidumu su žemiausiai esančiu PCIe x16 lizdu. Šie M.2 lizdai išskirtinai tinka vien PCIe tipo SSD kaupikliams. Maksimalus telpantis formatas 2280. Lizdus dengiančio radiatoriaus paviršiui suteikta banguota forma, taip siekiant padidinti šilumos išskaidymą.

Nugarinėje montažinės plokštės pusėje matytas 2280 formato M.2_3 lizdas dalinasi pralaidumu su keturiais SATA6G_E1-4 lizdais, kurie M.2 lizdui veikiant 4.0 x4 režimu bus atjungti.

TRX40 mikroschemų rinkiniui yra būtinas aktyvus aušinimas. Nuimtas blizgus dangtelis atskleidžia, kad radiatorius nėra jau toks ir didelis, tačiau į pagalbą ateina 40 mm skersmens ventiliatorius. Galima manyti, kad baltas lakštas formuoja oro tėkmės kryptį, tačiau greičiausiai pirmine jo funkcija tampa RGB diodų integracija.

Išimtis. Ne visi 8 SATA III portai yra prižiūrimi TRX40 mikroschemų rinkinio. Pusę jų (apatiniai) valdomi papildomo „ASMedia“ valdiklio, todėl RAID masyvų sukūrimui jie netinkami. Kitus keturis galima panaudoti RAID (0, 1 arba 10) masyvams. Palei PCB kraštą patalpintos vidinės 19-os kontaktų USB 3.2 Gen 1 (5 Gb/s) bei dvi C tipo USB 3.2 Gen 2 (10 Gb/s) galvutės. Virš USB 3.2 Gen 1 bei po SATA lizdais stovi po vieną 4-pin W_PUMP+ (3 A) lizdą.

Apatinėje montažinės plokštės dalyje ASUS integravo porą papildomų 5 V su 12 V RGB galvučių, dvi USB 2.0 ir antrają vidinę USB 3.1 Gen 1 galvutes, taip pat Node jungtį ir CHA_FAN2 (1 A) lizdą. Vandens aušinimo sistemos stebėjimo galimybės galimos su W_FLOW, W_OUT ir W_IN lizdais. Čia pat turime T_SENSOR lizdą, prie kurio prijungtas diodas gali fiksuoti pasirinkto taško temperatūrą. „Zenith II Extreme“ papildomai siūlo daugybę pagalbų.

Safe Boot mygtukas laikinai aktyvuoja saugius BIOS nustatymus tam, kad būtų galima pakoreguoti prieš tai taikytus nustatymus, kurie dabar neleidžia sistemai startuoti. ReTry mygtukas taip pat skirtas spartintojams. Kuomet perkrovimo mygtukas yra neveiksnus, motininė plokštė, išlaikydama tuos pačius BIOS nustatymus, pabando priversti sistemą sėkmingai startuoti greituoju būdu. BIOS_SWITCH mygtuko paskirtis – perjungti vieną BIOS modulį į kitą. Gabaritais išsiskiriančio Start mygtuko funkcija aiški, o FlexKey mygtuko paskirtį galima susikonfigūruoti BIOS’e.

Slow Mode slankiklis, palaipsniui mažinant CPU dažnį ir grąžinant sistemai stabilumą, skirtas skystą azotą naudojantiems medžiotojams. Stabilizavimo funkciją nuo cold boot klaidos atlieka LN2 Mode trumpiklis. RSVD slankiklio panaudojimas paliktas tik autorizuotiems ASUS inžinieriams. Jo funkcija vartotojo gide neaprašyta. Pirmą kartą matome FS_MODE slankiklį, kuris priverčia visus prijungtus PWM ventiliatorius suktis maksimaliais sūkiais. Galiausiai M2_3 slankiklis leidžia atjungti atitinkamą M.2 lizdą.

 

Įdomu, kad „SupremeFX“ garso posistemėje panaudotas „Realtek ALC1220S“ kodekas nėra ekranuotas. Be to, čia randame ne vieną, bet du „Realtek ALC4050H“ kodekus. Kaip esame minėję, AMD TRX40 platforma nepalaiko HD audio sąsajos. Tai reiškia, kad „Realtek“ HD kodeką naudojantys pagrindinių plokščių gamintojai privalo pasirūpinti tiltu tarp USB ir vidinės I2S sąsajos. ALC4050H būtent ir tampa tuo tiltu tarp TRX40 mikroschemų rinkinio ir USB 2.0 tinkamai prijungiant ALC1220 prie audio posistemės. „Zenith II Extreme“ papildomai turi 32 bitų/384 KHz ESS 9018Q2C DAC‘ą, dėl kurio, greičiausiai, prireikė antrojo ALC4050H kodeko. Į ausines išvedamam garsui sustiprinti skirtas „Texas Instruments OPA2836“ operacinis stiprintuvas, kuris įlituotas kitoje PCB pusėje.

Dangtelį iškart turinti I/O panelė yra perkrauta jungtimis. Mėlyna spalva pažymėti USB 3.2 Gen 1 (5 Gb/s) portai, jų keturi. Raudona spalva pažymėti spartesni Gen 2 (10 Gb/s) portai, kurių priskaičiavome šešis. Taip pat yra viena C tipo Gen 2 jungtis. Arčiau LED pašvietimu iliuminuotų audio lizdų esanti antroji C tipo Gen 2 jungtis yra x2 konfigūracijos ir siūlo 20 Gb/s spartą. Raudona spalva pažymėtas RJ-45 LAN lizdas susietas su gigabitiniu „Intel I211-AT“ moduliu, o antrasis juodos spalvos LAN lizdas susietas su 10 GbE spartos „AQUANTIA AQC-107“ moduliu. Bevielis tinklas yra 802.11ax (WiFi 6) standarto ir palaiko BT v5.0. Atsakingas „Intel AX200“ modulis geba pasiekti teorinę 1,73 Gbps spartą. Panelėje tai pat yra BIOS Flashback mygtukas, leidžiantis be procesoriaus atnaujinti BIOS’ą, bei BIOS’o nustatymus anuliuojantis CLR_CMOS mygtukas.

7 Komentarai

  1. SoTOP parašė:

    Kai toks CPU labai trumpi programų testai gaunasi, nepasijaučia praktiškai skirtumai 🙂 TR procesoriams šita programa labai geras dalykas.

  2. BC00 parašė:

    Jei būtų ilgi testai – irgi nesijaustų skirtumo 🙂 Šiaip daug nustebinusių dalykų šitam review.
    1. Freezer 50 TR lygus performance su Liqtech II
    2. Zenith II didesnis performance ir didelės energijos sąnaudos
    3. Identiškas 3960X performance su CTR (undervolt) žaidimuose
    4. El. sąnaudų sumažėjimas su CTR

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.