Žaidžiame su „ASUS ROG Strix TRX40-E Gaming“ ir „Threadripper 3960X“ (II dalis)

„Strix“ ir „Prime“ skirtumai sTRX4 platformoje

Kaip išskirtines ROG Strix TRX40-E Gaming savybes ASUS akcentuoja tris M.2 lizdus, WiFi 6 ir LiveDash OLED ekranėlį, tačiau tik paskutinė savybė yra išties unikali – jos neaptiksime jokioje kito gamintojo TRX40 pagrindinėje plokštėje. Komplektacija yra gausi: pirkėjas gauna ir firminių ROG lipdukų, ir išorinį termo diodą, ir RGB kabelių-prailgintojų. Savaime aišku, randame ir perkeliamą WiFi 6 2T2R anteną, su jai priskirtu stovu.

ROG Strix TRX40-E Gaming naudoja tą pačią montažinę plokštę, kaip ir kiek seniau apžvelgta Prime TRX40-Pro, todėl abi ASUS motininės plokštės turi daug bendro. Absoliučios daugumos prievadų pozicijos ant PCB yra identiškos, kaip ir pačių prievadų skaičius: 2x 8-pin EPS12V lizdai, 3x M.2 lizdai, 3x PCIe 4.0 x16 ir 1x PCIe 4.0 x4 lizdai, 1x USB 3.1 Gen 2 vidinė galvutė, 4x RGB (2x 4-pin + 2x 3-pin) galvutės.

Nenorėdami kartotis, tiesiog apibūdinsime tarp šių modelių esančius skirtumus. UEFI BIOS iš esmės visiškai identiškas, todėl jo darkart neaptarinėsime.

Be abejonės, labiausiai pastebimas kitoks dizainas. „Strix“ modeliui būdingos tamsios spalvos. Spalvinę išvaizdą pakeitęs M.2 radiatorius (forma išlikusi ta pati), I/O dangtelis, TRX40 mikroschemų rinkinį ir jo radiatorių dengiantis gaubtas bei VRM grandinę aušinantis radiatorius. Kartu tamsesnė ir pati montažinė plokštė. Neįmanoma nepastebėti, kad I/O dangtelyje, trikampėje zonoje, integruota ROG akis. Nėra abejonių, kad ji iliuminuota RGB pašvietimu.

Skirtingai nei „Prime“ modelyje, kitoje PCB pusėje, ten, kur VRM zona, ASUS integravo šilumą išsklaidančią plokštelę.

Dangtelyje papildomai sumontuotas mažytis OLED ekranėlis. ASUS šią funkciją vadina LiveDash. Vartotojo pasirinkimu ekranėlyje gali būti rodoma tokia informacija, kaip CPU dažnis, jo temperatūra, ventiliatorių sūkių intensyvumas ar tiesiog atvaizduojama piktograma, kurią galima susikurti pačiam laikantis svorio apribojimų.

Tačiau su LiveDash nėra taip paprasta. Jau kurį laiką LiveDash įrankis veikia tik prieš tai įdiegus AURA Sync. Deja, ASUS apie tai niekur nepraneša. Ne viskas, ką raportuoja LiveDash ekranėlis yra tikslu. Didžiausias neatitikimas esti matuojant CPU temperatūrą. Vartotojui pateikiama ~12 °C žemesnė temperatūra už realią karščiausios 3960X šerdies temperatūrą.

 

Prievadų išplanavimas ant montažinės plokštės be esminių skirtumų. Apatinėje PCB dalyje tik smulkūs pokyčiai. Kadangi OLED ekranėlis kartu perėmė ir Q-CODE ekranėlio funkciją, pastarasis buvo pašalintas. Apačioje atsirado vieta CHA_FAN1 lizdui, kuris buvo perkeltas iš CPU zonos. Galima pridurti, kad on-board įjungimo/išjungimo mygtukas kitokios formos (gerokai mažesnis).

Įdomu tai, kad ant PCB kažkodėl nebeliko vietos baterijai ir ji buvo perkelta prie I/O zonos, po dangteliu. Paprastai toks sprendimas yra taikomas vietos stokojančiose mini-ITX formato pagrindinėse plokštėse.

Garso posistemėje yra vienas pakitimas, kuris gali būti svarbus ausines dažnai naudojantiems melomanams. Strix modelis gavo 600 Ohm ausines pamaitinantį R4580I operacinį stiprintuvą iš „Texas Instruments“.

USB prievadų asortimentas kiek kitoks. Su „Prime“ turėjo šešis USB 3.2 Gen 1 portus ir nei vieno USB 2.0. „Strix“ neturi nei vieno USB 3.1 Gen 1 (atsirado keturi mažesnio pralaidumo USB 2.0 portai), tačiau A tipo USB 3.2 Gen 2 (10 Gb/s) skaičius padidėjo nuo trijų iki septynių. Taip pat atsirado papildomas RJ-45 LAN lizdas. Jis susietas su „Realtek RTL8125-CG“ moduliu, teorinei spartai siekiant 2,5 Gbps. „Prime“ modelyje pasirinkimas buvo ribotas vieninteliu „Intel I211-AT“ moduliu (1 Gbps).

Kitas didelis skirtumas – „Strix“ turi WiFi. Palaikomas naujausias 802.11ax standartas, kitaip žinomas kaip WiFi 6. Pagrindinėje plokštėje yra integruotas „Intel AX200“ modulis, kuris geba pasiekti teorinę 1,73 Gbps spartą.

Jeigu perforacijos virš mikroschemų rinkinio nekelia klausimų kam jos, tai VRM radiatoriuje esančius angos yra siurprizas – „Prime“ modelis jų neturėjo. Palyginsime VRM zonas, kadangi čia, kaip galima suprasti, yra akivaizdžių pokyčių.

2 Komentarai

  1. Daemon parašė:

    Tai kaip suprantu bottleneck’ina vaizdo korta? Nes ar 3960X, ar 3700X didelio skirtumo žaidimuose nematau.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.