2023 metais investicijos į saulės energetiką bus didesnės nei skiriamos naftos gavybai

TEA teigimu, 2023 m. pasaulinės investicijos į švarios energijos gamybą ir toliau didės, dar labiau viršydamos iškastinio kuro gamybos finansavimą. Su saulės energija susiję energetikos projektai pirmą kartą aplenks naftos gavybą, taip sustiprindami saulės energijos pozicijas, kaip vienos svarbiausių technologinių naujovių, kurią pasaulis gali panaudoti siekdamas iš tiesų atsinaujinančios energijos modelio.

Naujausia energetikos rinkos prognozė įtraukta į 2023 m. IEA parengtą Pasaulio energetikos investicijų ataskaitą, kurioje teigiama, kad iki šių metų pabaigos švarios energijos finansavimas išaugs iki 1,7 trilijono JAV dolerių. Paryžiuje įsikūrusi tarpvyriausybinė organizacija teigia, kad investicijos į švarios energijos technologijas gerokai lenkia išlaidas iškastiniam kurui, nes dėl dabartinės pasaulio būklės vis didėja susirūpinimas dėl energijos įperkamumo ir saugumo.

IEA teigimu, per visus 2023 m. pasaulinei energetikai bus išleista apie 2,8 trilijono JAV dolerių, o daugiau nei 1,7 trilijono JAV dolerių iš šios sumos bus skirta švarioms ir atsinaujinančioms technologijoms, tokioms kaip elektromobiliai, kaupikliai, mažai taršus kuras ir šilumos siurbliai. Likęs 1 trilijonas JAV dolerių ir toliau bus skiriamas anglims, dujoms ir naftai, kurie didina visuotinio atšilimo poveikį.

Pasak TEA vykdomojo direktoriaus Fatih Birol, tendencijos nemeluoja, o investicijos į švarias technologijas traukiasi nuo iškastinio kuro: švari energija vystosi sparčiai, netgi greičiau, nei daugelis žmonių įsivaizduoja, ir kiekvienam iškastiniam kurui išleistam doleriui dabar tenka apie 1,7 dolerio, skirto švariai energijai. Prieš penkerius metus, pasak Birol, šis santykis buvo vienas prie vieno.

Saulės energija yra vienas ryškiausių minėtos tendencijos pavyzdžių, nes tikimasi, kad netrukus ši technologija pagaliau aplenks investicijas į naftos gavybą. Tikimasi, kad išlaidos saulės energijos projektams sieks daugiau nei 1 mlrd. dolerių per dieną arba 382 mlrd. dolerių per visus 2023 m., o naftos gavybai vis dar bus skiriama 371 mlrd. dolerių.

Saulės energija yra tikroji atsinaujinančiosios energijos gamybos supergalia, teigė energetikos analitinio centro „Ember“ atstovas Dave Jones. Ironiška, pastebėjo D. Jonesas, kad kai kuriose saulėčiausiose planetos vietose investicijos į saulės elektrines ir technologinius projektus vis dar yra mažiausios. Vis dėlto nenumaldomas visuotinio atšilimo laikrodis tiksi ir joms.

9 Komentarai

  1. Diaxminde parašė:

    O aš piestu stoju už pasirinkimo laisvę arba elektrinį dyzelį. 😀

  2. Mindaugas Klumbis parašė:

    Saules elektrines gerai, bet generuojama elektra vienu metu pas visus ir jos nera kur deti. Jau dabar kai kuriuose regionuose nebeleidzia saules elektriniu pletros, nes tinklas nelaiko. Tik laiko klausimas, kada norint saules elektrine statytis bus privaloma ir baterijas kaupimui nusipirkti.

    • iTroubl3 parašė:

      Globaliai tai šią problemą spręstų viso tinklo apjungimas, jug jeigu europoje naktis, tai kažkur kitoje žėmės pusėje diena ir atvirkščiai.

      • EgidijusL parašė:

        O jei vandenilį gamint? Na realiai pas kus kroniui tą perteklių naudoti galima, ale “dyką” alektrą. Bet ar kas nors bando vystyti rajono lygio vandenilio gamybą. Kai tarkim yra mikrojonas su nemažai saulės panelių ir jie ten tą vandenilį gamina su pertekline elektra?

        • iTroubl3 parašė:

          Gaminant vandenilį ir vėliau iš jo elektrą nemaži nuostoliai elektros gaunasi, plius infrastruktūra tam reikalinga.

        • Mindaugas Klumbis parašė:

          Ar vandenilį ar dar kažką, bet turės sugalvoti kažkokį kaupimo būdą, nes saulės elektrinių tikrai nemažės, o su tuo augs ir elektros perteklius kai švies saulė.

          Šiaip vandenilis būtų protingai jei automobiliai būtų varomi vandeniliu. Tai kiekvienas rajoniukas turėtų savo „degalinę“, kuri prigeneruotų dieną vandenilio. Tik problema žiemą būtų. Kuo daugiau galvoji, tai tik kyla daugiau klausimų 🙂

          • iTroubl3 parašė:

            Na saulė šviečia visada, tiesiog saulės panelės turi būti protingai išdėstytos per visą žemės rutulį įvertinant pasaulines elektros sąnaudas tam tikru metu ir statant daugiau ten kur būną saulėtą tuo metu kai yra didžiausias energijos suvartojimas, ir viskas turi būti viename tinkle. Tada nereiktų niekur kaupti energijos. Čia kalbant globaliai 😀

  3. Tinkinimas parašė:

    Gal natrio jonų baterijos išgelbės saulės energetiką? (Retorinis klausimas)

  4. newdiamond parašė:

    kokie beatsirastu nauji generavimo saltiniai visada reikes pastoviu….
    tai yra saule vejas ar mergaites malunelis visada bus tik priedas prie pamatiniu generaciju

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.