AMD Llano naudos naują lizdą, tačiau kompanijos politika suprantama

Dienos, kai Socket AM3 yra pats naujausias lizdas AMD procesorių serijoje artėja į pabaigą. Internete rašoma, jog naujieji AMD Llano procesoriai su integruotu grafiniu branduoliu įsitaisys naujame Socket FM1 procesorių lizde.

Informacijos apie lizdą bei pagrindinėms plokštėms skirtus lustus nėra labai daug, tad tiesiog pranešama, kad produktai, kurie turės Socket FM1 lizdą turės ir integruotą USB 3.0 palaikymą, taipogi USB 2.0 bei SATA 6Gbps jungtis, kaip kad yra 800 serijos produktuose.

Teigiama, kad pirmieji pavyzdžiai jau bandomi, o didesnė jų gamyba prasidės vėliau antroje šių metų pusėje. AMD Llano turės keturis branduolius pagrįstus ta pačia architektūra, kurią matome Phenom II serijoje. Grafinis lustas bus integruotas tame pačiame silicio gabale, kaip ir pats centrinis procesorius.

Tiesa, AMD reikėtų pagirti už savo lizdų procesoriams politiką. Galime priminti, kad kompanija mums suteikė teisę turėti seną Socket AM2 lizdą palaikančią pagrindinę plokštę ir joje įtaisyti naujus Socket AM3 lizdui skirtus procesorius, nes pastarieji palaikė tiek DDR2, tiek ir DDR3 darbinę atmintį. Intel laikosi kitokios politikos. Štai LGA775, LGA1156 ir LG1366 visiškai nesuderinti vienas su kitu, o Sandy Bridge naudos dar vieną naują lizdą.

14 Komentarai

  1. nanoWorld parašė:

    Na, lizdas kaip lizdas, taciau galetu greiciau ta buldozeri isgymdyt – vistiek Llano bendrosios paskirties logika ta pati – Phenom2.

  2. pushaz parašė:

    \"…naudos nauja lizda,taciau kompanijos politika suprantama\" 😀
    heh,tai jau Intel politika nesuprantama?na kaip gi be amd fanbojizmo technews 😀 net del tokiu dalyku – graudu 😀

  3. Atavar parašė:

    pushas> ne, tai tave paskaicius 99% atveju nezinai ar cia graudu ar juokinga.

  4. Originalas parašė:

    Aišku suprantama. Phenom ~ Quad.. o Intel tokių net nebegamina, seniai viska ant intel i nuo low iki high end. Trim metais AMD atsilikę, nieko naujo neišleidę, aišku, kad suprantama, nereik ir socket keisti.. 😀

  5. Maariux parašė:

    Kokia suprantama politika? Galiu pasakyti, kad jie ziauriai uzp**a su savo socket keitinejimais kas kelis metus. Pats naudoju AMD jau n metu, bet sitos ju staigmenos pradeda nejuokais erzinti. Jei pakeis ir buldozeriui slota, kitas cpu bus nebe AMD.
    Nuo 2004m Intel namu vartotojams turejo 775 ir iki siol turi.
    Ziurim ka turi AMD… 2004 isejo 939 (kiek anksciau buvo 754), tada AM2, AM2+, AM3. Slotai keitesi 4 kartus!

  6. bronius parašė:

    vel is esmes nieko nauja nesugeba amd sugalvoti, gaila….

  7. nanoWorld parašė:

    >>Maariux

    Is dalies tau pritariu, taciau nepamirsk, kad tarp paskutiniu 3 isvardintu lizdu yra pakankamai didelis suderinamumas, o su S775 ejo galybe chipset\’u, tarp kuriu suderinamumas CPU atzvilgiu buvo ne visada, taigi kaip i ta lizda pazvelgsi irgi.

    Asmeniskai as cia nematau problemos, nes neesu megejas i sena PC deti nauja CPU, VGA papildoma RAM (dazniausiai vien CPU pakeitimas daug naudos neduoda) ar dar kazka, investuojant 50-70% naujo PC kainos, as tiesiog dadedu dar 50-30% ir perku nauja PC, bei ta rekomenduoju daryti visiems savo pazystamiems, tad asmeniskai del manes lizdas gali keistis ties kieviena CPU serija, svarbu pats CPU butu dorai nudirbtas, ko kolkas nera lyginant su Intel, ir kas nutiks geriausiu atveju isleidus \"bulldozer\".

  8. zirnis parašė:

    Maariux, anoks ten ir palaikymas su 775 slotu, senesnes motinines nepalaiko naujesniu procesoriu Ir kuom tave uzpisa tas AMD lizdo keitininejimas? Su naujesniu lizdu atejo ir naujesnes technologijos, beto ir AM3 procesoriu kartais gali ikisti i AM2 motinine, o intel atvirksciai 775 procesorius neveiks 775 motinineje 😀 Ir seip nejau visi intel turetojai uzdirbat pinigus su savo kompiuteriu, kad verta moketi kartais ir du kartus daugiau uz 20-40 proc. spartos skirtuma?

  9. BC00 parašė:

    Liano greiciausiai prireike papildomu (ar bent kitokio isdestymo) pinu del integruoro GPU, taciau sis CPU yra paremtas Phenom II (K10.5) baze tik yra gaminamas ant 32nm. Bulldozer neturi integruoto GPU, jam siuo metu priskiriamas AM3r2 socket\’as, taciau yra spejama, jog su siokiu tokiu interfeiso apribojimu jis turetu veikti ir su AM3. Ah, idiegtu i Bulldozer DDR2 kontroleri, ot AMD uzdirbtu:D Ir is tikruju AMD AM2 bei AM3 socketu kaita yra pateisinama, nes AMD reikejo neatsilikti nuo Intel pagal atminties tipa. O AM2+ nieko blogo niekam ir nepadare… S775 geras senas socket, nieko pries ji neturiu, taciau dabartine Intel socket politika tikrai nera tokia lanksti kaip AMD. Aisku tai diktuoja kompaniju uzimama padetis: Intel budama virsuje galvoja uzdirbti is vartotoju dar daugiau, o AMD neturedama tiesioginio kovotojo pries i7 (ir nusiritus su pirmaja Phenom serija) privalo atsilaikyti ir parduoti savo CPU kuo daugiau, ir tai jiems padeda padaryti lanksti platforma.

  10. Maariux parašė:

    nano, sutinku, jeigu upgreidini kas 5 metus, tuomet pasilieki tik nekaikuriuos komponentus. O ka daryti jei sudega mama s 939, ir pasirodo, kad po pusantru metu jos jau nebegamina. Garantinis gali duoti su kitu s – AM2, bet va cpu jam netinkamas.

  11. sangiyaro parašė:

    Cia savaime aisku, kad reikia naujo socket del to, kad i CPU bus integruotas GPU. As ir nesitikejau, kad kitaip bus.
    Politika tai man irgi suprantama. Net jei jie galetu padaryt, kad tiktu i AM3, kam to reikia? Juk pagrindinis skirtumas tarp Phenom II ir Llano bus integruotas GPU, o dauguma zmoniu turbut vistiek tures galingesnes vaizdo plokstes, tai kam tada keisti i ta Llano? O jei del 32nm privalumu tai manau AMD galetu isleisti versija be GPU, kuri tiktu i AM3.
    Ir kiek girdejau \’bulldozer\’ turetu i AM3 isimest, bet cia dar neaisku.

    >>orginalas
    AMD tikrai neatsilieka 3 metais nuo Intel. AMD neturi ka pasiulyti tik uz 1000+ lt. Bet nemanau, kad daug kas perka CPU uz tokia kaina.
    >>bronius
    CPU ir GPU i viena silicono gabala sumest nieko naujo?

  12. Originalas parašė:

    Jie neturi ką pasiūlyti iš vis nuo 50Lt CPU iki 980X.. 😀 Atom owns viską kompuose <500Lt, desktop Celeron ir Pentium po ~200Lt, po to Intel I3, i5 iki 600lt ir tada iš vis be konkurencijos 8 thradų intel i7 serija… Dar paskutinės motininės AMD kokios brangios, kad už 400Lt Intel H55 ar P55 lygiai eina su naujausiais navarotais kaip USB3…

    Taip pat visi Phenom X4 kiša Core i5 660 (praktiškai visuose games ir programose) ir kainuoja apie šimtu visada daugiau, motininės brangiau ir nieko nesispartina… Jau ir nekalbu apie 6 cores juoką.. kur serverius namuose jie stato ar ką..? 😀 Nes šiandienos namų vartojimo programos/žaidimai su X6 pralošia net seniems Phenom X4..

    Aišku, čia visai nejuokinga, kad Intel monopolija totaliai sutriuškino visus konkurentus.. nes dabar tiek AMD, tiek Intel kainos didesnės, nei būtų tuo atveju, jei AMD bent kelis geresnius modelius turėtų pasiūlyti.

  13. Atavar parašė:

    Originalo poziuris ir postas tikrai originalus, eilini karta 🙂 3metu atsilikimas, AMD brangesnes MB/ CPU nieko nesispartina, O intel ir pigios ir su visais navarotais naujausiais, X6 pralosia PhenI x4… neissemiamas \"originaliu\" minciu kratinys 🙂
    Va cia tai fanbojus – kiekviena kompanija noretu toki turet…

  14. nanoWorld parašė:

    >>Originalas

    Perlenkei lazda. Jei lyginti sparta pagal kaina, AMD yra pilnaverte alternatyva Intel\’iui budget\’e ir mainstream\’e, nors is tikro reiketu vertinti konkrecia suma pinigu ir konkretaus pobudzio skaiciavimus/darbo sriti, nes pastarieji faktoriai gali kiek varijuoti pasirinkima.

    Kitavertus, energetiniai ir CPU architekturiniai ypatumai dabar yra tikrai intelio puseje, bet tai ne visada yra aktualu vartotojui, ka parodo ir AMD CPU pardavimo statistikos.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.