Atskleistas H.266 kodekas, ta pati kokybė su dvigubai mažiau duomenų

Fraunhofer HHI“ oficialiai atskleidė H.266 / VVC (Versatile Video Codec), H.265 / HVEC įpėdinį. Šis naujas vaizdo įrašų kodekas buvo sukurtas „Fraunhofer HHI“ bendradarbiaujant su tokiomis kompanijomis, kaip „Apple“, „Ericsson“, „Intel“, „Huawei“, „Microsoft“, „Qualcomm“ ir „Sony“.

Su H.266 / VVC naudotojai galės pasiekti aukštos kokybės 4K ir 8K turinį su HDR išnaudojant mažiau duomenų. VVC leis vaizdo transliavimo paslaugoms teikti aukštesnės kokybės vaizdo srautus mažesniu bitų greičiu (bitrate) ir aukštesne kokybe. H.266 žada turėti didžiulį poveikį vaizdo įrašų glaudinimo pasauliui. Tiesa, nėra aišku, kada šis naujas standartas paplis plačiai.

Nors H.266 žada daug, tačiau reikia atsiminti, kad jis nebus plačiai naudojamas tol, kol moderniausia elektronika nepalaikys standarto. Šį rudenį „Fraunhofer“ išleis savo pirmąjį programinės įrangos kodavimo įrenginį / dekoderį, skirtą H.266 / VVC. Šiuo metu jau yra kuriami lustai, kurie H.266 palaikys techniniu lygiu.

H.265 / HVEC buvo ratifikuotas dar 2013 m. pradžioje, o platus palaikymas šiam standartui atsirado visai neseniai. „iOS“ HVEC palaikymą įgijo 2017 m., tais pačiais metais, kai „Microsoft“ pasiūlė nemokamą HVEC programą „Windows 10“. Atsižvelgiant į tai, gali prireikti kelių metų, kol H.266 plačiai pasklis.

Perpus sumažintas vaizdo failų spartos poreikis yra didelis žygdarbis, todėl H.266 yra svarbi naujovė debesijos verslui. Naudojant H.266 reikia mažiau atminties aukštos kokybės vaizdo įrašams archyvuoti, o norint srautinį vaizdo įrašą žiūrėti žiūrovams, reikia mažiau duomenų pralaidumo. Tai yra svarbu transliavimo paslaugoms, tokioms, kaip „Netflix“ ir jos konkurentams, taip pat talpinantiems beprotiško dydžio vaizdo bibliotekas, pavyzdžiui, „YouTube“. Kadangi interneto infrastruktūros atnaujinimas vyksta lėtai, tokios naujovės, kaip H.266, bus būtinos, nes vaizdo transliacijos paklausa ir toliau didėja. Vienintelis klausimas – kiek laiko užtruks aparatinė ir programinė įranga?

6 Komentarai

  1. newdiamond parašė:

    ka duos tie visi standartai, jeigu visi net uz HD kanalus nori papildomai, tai kas ims tuos 4K 8K 😀

    • kernelis parašė:

      O tai kas draudzia H266 su HD naudot? 🙂

      • newdiamond parašė:

        niekas, bet mintis kuriant H266 tikrai nebuvo – prioritetas 1080p 😀

        • iTroubl3 parašė:

          Na bet tarkim šis kodekas bus pritaikytas išmaniuosiuose, tai turbūt turėtų teigiamos įtakos ir baterijos tarnavimo laikui žiūrint video, ar ne?

          • r00lz parašė:

            Procesoriaus galios reikės daugiau nei H.265, tačiau įrašai užims mažiau vietos arba bus geresnės kokybės su tokiu pat dydžiu. Bet kuriuo atveju čia prireiks poros metų kol įsisuks naujas standartas tai ir procesorių efektyvumas pagerės per tą laiką.

        • EgidijusL parašė:

          H265 skirti buvo 4K, bet puikiai naudoja SD ir 1080p turiniui per 4G. H266 išvis sumažins lagą, kuriem su ryšiu nėra gerai. O kiek dar srauto sutaupys? Nes kaip žinia, pas 4G tiekėjus šiuo metu IPTV paslaugai išskirtas pripritetas, dėl ko kentėjo greičiai paprastiems vartotojams (labiausiai pastebėjau pas tele2, kai susiėjo su Go3).

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.