Beveik pusę interneto srauto 2022 metais sugeneravo bot‘ai

Naujausioje metinėje ataskaitoje „Imperva“ nustatė, kad 2022 m. net 47,4 proc. viso interneto srauto sudarė bot‘ai. Tai 5,1 proc. daugiau nei prieš metus, kai blogų bot‘ų srautas sudarė 42,3 proc. Bendrovė „Imperva“ bot‘ų srautą suskirstė į dvi kategorijas: blogų ir gerų bot‘ų srautą. Paprastai tariant, blogi bot‘ai yra tie, kurie vykdo automatizuotas užduotis turėdami piktavališkų ketinimų. Jie gali būti naudojami duomenims iš svetainių be leidimo nuskaityti arba DDoS atakoms rengti. Kai kurie blogi bot‘ai netgi gali palengvinti sukčiavimą ir vagystes.

Blogieji bot‘ai gali būti skirstomi į daugiau kategorijų. 2022 m. didžioji dalis – 51,2 proc. blogų bot‘ų – buvo laikomi pažengusiais pagal sudėtingumo lygį, palyginti su paprastais (33,4 proc.) ir vidutinio sudėtingumo (15,4 proc.) bot‘ais.

Blogi bot‘ai gali paveikti visas pramonės šakas, tačiau kai kurioms jų poveikis yra didesnis nei kitoms. Pasak „Imperva“, labiausiai nukentėjo žaidimų, telekomunikacijų ir interneto paslaugų teikėjų, teisės ir valdžios svetainių, mažmeninės prekybos puslapių, finansinių paslaugų, bendruomenių ir visuomenės svetainių bei kelionių svetainės. Duomenys taip pat rodo, kad blogi bot‘ai dažniausiai atakuoja JAV svetaines. Antroje vietoje pagal atakų skaičių esančioje Australijoje užregistruota perpus mažiau atakų nei JAV. Kita vertus, geri bot‘ai apibūdinami kaip tie, kurie atlieka naudingas užduotis, pavyzdžiui, indeksuoja svetaines paieškos sistemoms arba stebi svetainių veikimą.

Didėjant bot‘ų srautui, žmonių interneto srautas ir toliau mažėja. Kompanijos „Imperva“ duomenimis, žmonių srautas sumažėjo nuo 57,7 proc. 2021 m. iki 52,6 proc. pernai. Aukščiausias tikrojo srauto taškas buvo 2019 m. – 62,8 procento, tačiau nuo to laiko jis vis mažėja.

1 Komentaras

  1. Tinkinimas parašė:

    Kaip tą kakalą pažaboti?

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.