Dirbtinio intelekto bumas gali sukelti naują vaizdo plokščių trūkumo bangą

Naujausi dirbtinio intelekto bendrovių pareiškimai rodo, kad dirbtinio intelekto bumas didina vaizdo plokščių paklausą tiek, kad kai kurie praneša apie jų trūkumą. NVIDIA teigia, kad jos tiekimo grandinės visiškai nesugebėjo patenkinti paklausos, tačiau susiduria su nedidelėmis kliūtimis, taip šiek tiek sumažindama nuogąstavimus.

„Microsoft“, „OpenAI“ ir kitos bendrovės mini veiksmus, kurių teko imtis siekiant sumažinti NVIDIA „H100“ ir „A100“ akseleratorių trūkumą, naudojamų dirbtinio intelekto darbo krūviams. „Microsoft“ riboja darbuotojų skaičių, o „Quora“ generalinis direktorius sako, kad dėl aparatinės įrangos trūkumo slepiasi tikrasis dirbtinio intelekto programų potencialas. Elon‘as Musk‘as pajuokavo, kad šiuo metu specializuotų akseleratorių įsigyti sunkiau nei vaistų.

NVIDIA paaiškino, kad neretai vaizdo plokščių ir akseleratorių gamybos nesklandumai būna susiję ne su grafikos procesoriumi, o su kokiu nors kitu montažinės plokštės komponentu. Dabartiniu atveju problema yra pakavimas, kurį bendrovė šiuo metu sprendžia naudodama TSMC 3D lusto ant plokštelės ant pagrindo (angl. Chip-on-wafer-on-substrate, CoWoS) technologiją. NVIDIA žada, kad 2023 m. antrąjį pusmetį tiekimas bus daug stipresnis.

Neaišku, kiek situacija gali persimesti į įprastų vaizdo plokščių rinką, tačiau dėl dirbtinio intelekto bumo NVIDIA jau dabar dalį gamybos išteklių nuo „GeForce RTX 4090“ vaizdo plokščių nukreipė į H100. Nors dirbtinio intelekto bendrovių komentarai leidžia manyti, kad dėmesio perkėlimas į AMD aparatinę įrangą užtruks, tačiau hackerio George’o Hotz‘o įraše nurodoma, kad jo bendrovė „comma“ šiam tikslui perka „Radeon 7900 XTX“ vaizdo plokštes.

Šiuo metu dirbtinio intelekto srityje dominuoja NVIDIA, tačiau manoma, kad AMD tikrai gali padaryti reikšmingų žingsnių šiame sektoriuje. Pagrindinis bendrovės pranašumas dirbtinio intelekto srityje yra jos lyderystė kuriant „Windows“ kompiuterių procesorius, kuriuose įdiegti dirbtinio intelekto blokai.

Šių metų pradžioje organizacijos, kurios anksčiau kasybai naudojo vaizdo plokštes, pradėjo bandymus nukreipti savo infrastruktūrą į DI darbo krūvius, kad susigrąžintų investicijas po kriptovaliutų žiemos. Nors kai kuriems šis perėjimas gali būti vaisingas, jis greičiausiai bus sudėtingesnis nei kriptovaliutų kasyba dėl konkurencijos su pagrindiniais žaidėjais, tokiais kaip „Microsoft“, „Amazon Web Services“ ir „OpenAI“.

8 Komentarai

  1. Maariux parašė:

    Ne, pasakiau Ne, ne ir taškas. Ne.

  2. RokasS8 parašė:

    Kam reikejo tas atsinaujino naujomis amd/nvidia tad nemanau kad bus taip kaip buvo per kovida

  3. Mindaugas Klumbis parašė:

    Jeigu tikėti įvairiais gandais, tai tiek AMD, tiek NVIDIA mažina pasiūlą (gamybą) savo vaizdo plokščių, kad kainos toliau nebekristų. Geriau parduoti mažiau už brangiau, nei daugiau už pigiau.

  4. kernelis parašė:

    Kol AI ant bangos, tai ziurekit, kad sekanti karta 106 serijos IC su ~200mm^2 plotu ir 128bit magistrale nebutu xx80 „hai endas“ 😀

    • Mindaugas Klumbis parašė:

      Laisvai kažkas panašaus gali būti, jeigu pagrinde visos gamybos linijos bus permestos ant AI chipų, tai įprastiems grafikos procesoriams liks kas liks. Kitas variantas galėtų būti prastesnio techproceso naudojimas, ypač ne greičiausiems lustams. Taip jau AMD su Navi 33 daro.

  5. Maariux parašė:

    Kur dingo optimizmas, kad iš po užkulisių iššoks Intelis su arka ir puikiu nauju marketingu nušluostys visiems nosis 🙂

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.