„Intel“ atskleidė 2019-2029 metų savo litografijos planą

„Intel“ atskleidė savo sekančio dešimtmečio procesorių gamybos techproceso planą. Pateiktas planas atrodo labai optimistiškai, nes „Intel“ per dešimt metų ruošiasi įvaldyti 1,4 nm litografiją. Žinant esamą situaciją su 10 nm, toks planas atrodo sunkiai įgyvendinamas, bet gal „Intel“ gamybos bėdos jau praeityje.

Naujame litografijos plane matome, kad „Intel“ žada 7 nm EUV gamybos metodą įvaldyti jau 2021 metais. Kiekviena nauja litografija turi sulaukti dviejų patobulinimų, o tada turi būti pereinama prie pažangesnio techproceso. Jei planas bus vykdomas, tai 2029 metais „Intel“ procesoriai jau būtų gaminami naudojant 1,4 nm litografiją.

16 Komentarai

  1. ToBeX parašė:

    o tai kaip viskas su teorija, kad ties 5nm, jau elektronai kiaurai peršoka ir neina sukontroliuot jų?

    • Lets Do parašė:

      jiems px fizika paziurejus kur dabar randasi… dar ilgai apie tai negalvos 😀
      o tas kas paskelbe turbut net nebedirbs jau 😀

    • adex parašė:

      Na po amd roadmapo reikia kazka ispudingesnio pateikti, kad akcijos kiltu.

    • xenixas parašė:

      as taip isivaizduoju, kad atomo dydis apei 0.3nm, o elektronas dar mazesnis, bet problema jauciu litografijoje, kad nebegali padaryti tokiu mazu matenu, kol kas 😀

      • ToBeX parašė:

        5nm, jau kokia 10-15 metų atgal padarė, bet bėda tame, kad elektronai jau sugeba peršokt per tokį mažą tranzistorių ir jis veikia nepatikimai, aišku tada net kalbos apie masinę produkciją nebuvo, tiesiog testavo. na bet tarkim su kokybišku siliciu dar 5nm eina padaryt, tik nežinau kiek % jų kokybiškų būtų, bet einant link 1.4nm? tai čia jau man iš kosmoso srities, nebent pakeis medžiagas iš ko gamins tranzistorius.

        • adex parašė:

          Nelabai ka cia beismanau bet zinau jog cia veikia dar vienas faktorius – tankis. Tad gal teoriskai skaiciuojant nm, primetamas ir didziausias teorinis tankis ir tik tada tampa kazkas ,,neimanomo“

  2. cadet parašė:

    Su intel lb. keisti reikalai, realiai mažmeninėje rinkoje visų jų CPU trukumai. Pelnai rekordiniai – reiškia viska ka pagamina eina i versla/valtybini sektoriu (nes i AMD ten dar nepatikliai ziuri). Speju didieji Amazon, FB, googlas uzsakineja kruvas cpu savo BIG DATA centrams.

    • Lets Do parašė:

      tavo minetos kompanijos jau perka kruvas amd procesoriu…

    • Mindaugas Klumbis parašė:

      Tai AMD tik lygeriauja pasidaryk pats rinkoje kur is daliu perkami PC. Juos perka labiau apsiskaite ir suprantantys kas yra kas. Deja didieji pardavimai yra verslui, nesiojami kompai ir serveriai. Serveriu rinkai, kad kazka AMD pakeist reikia labai apciuopiamo pranasumo, tas pats ir nesiojami kompai. Sakykim naujieji EPYC labai stipriai atrodo, bet net neaisku ar tas yra pakankamai. Nesiojamuose kompiuteriuose verkiant reikia kazko geriau nei Zen+ 4 branduoliai.

      • Lets Do parašė:

        na intel del klaidu vis krinta nasumas… amd bandymu stadijoje perka, jei nepaves pirks toliau ir daugiau…
        7% ci gal visos pasaulio rinkos? nes pasaulyje dar greitai taip nepaplis kol serverines nepereis… amazon aws jau turi pasirinkima ryzeno, tik gal zmones nenori imti…

        • adex parašė:

          jeigu visos ir pereitu, yra toks dalykas – gamybos pajegumai, kuriu amd negali uztikrinti ir aplamai ne nuo ju priklauso, nes ne jie patys silici kepa.

          • Lets Do parašė:

            na del silicio manau sugalvotu kazka jei jau tokia mase turetu kaip intel… tiesiog yra momentai kada neapsimoko ir niekam nepaiskinsi kai nesi pirmas… nepamirskim kad cia rinkos dalis o ne rinkos prieaugis, jei vienam reikia maziau, tai kitam daugiau…

            • Lets Do parašė:

              beja, kas amd gamina silici ir kas gamina inteliui?

            • adex parašė:

              ka cia sugalvosi kai tokie puslaidininku gamintojai kaip tsmc, globalfoundries, samsung ir t.t. turi uzsakymus ne vien cpu ar gpu, bet be viso to gamina ir nand, ir dram, ir visa kita kas tik dedasi i telefonus, kompiuterius ar galu gale televizorius, netgi ir pasiulius jiems didesnius pinigus, niekur nedingsta isipareigojimai kitiems uzsakovams. atidaryti naujas linijas nera taip paprasta. dabar silikona amd’ui kepa tsmc ir berods globalfoundries, bent jau anksciau kepe, ir dar visai neseniai baigesi amd nelabai naudinga sutartis su globalfoundries pagal kuria amd buvo isipareigoja daryti uzsakymus tik pas juos. amd savo waferiu nebegamina, o tik kuria architekturas/dizainus pagal kuriuos ta padaro uzsakovai. intel gamina patys, taip jie pasiima pelna ir uz pagaminima, be to gali lanksciau laviruoti uzsakymus kompanijos viduje. kai tuo tarpu amd jau jeigu isipareigoja kepti tam tikra kieki cpu/gpu tai priversti uz ta uzsakyma ir susimoketi, o kur jau deti kokiu nors uzsakytu gpu pertekliu, tai cia jau ju reikalas.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.