Ką žada ARM partneriai mobiliems įrenginiams?

Manau sunkiai rasime bent kiek technologijomis besidominti žmogų, kuris nežinotų kompanijos ARM Holding, kuri plėtoja architektūrą mobiliems procesoriams. Šį kartą kompanija prakalbo apie naująją Cortex-A15 architektūrą, jos greitį bei partnerių darbus.

ARM Holding žada, kad pirmieji procesoriai, paremti Cortex-A15 architektūra, pasirodys išmaniuosiuose telefonuose jau iki šių metų pabaigos ir jie bus net iki 40 procentų spartesni už Cortex-A9 lustus. Tiesa, pirmieji procesoriai bus tik dviejų branduolių bei pristatyti iš dviejų partnerių, tiksliau Texas Instruments bei Samsung.

Jau gana senokai aišku, jog Samsung yra užbaigusi darbus prie Samsung Exynos 5 5250 lusto, kuris pasižymi dvejais Cortex-A15 branduoliais. Jo taktinis dažnis yra 1.7 GHz, o grafine dalimi rūpinasi Mali-T606 grafikos spartintuvas. Visgi Samsung šį lustą gamina kiek senesniu 32nm technologiniu procesu ir šiuo metu nėra aišku, kuriame Samsung įrenginyje jis įsitaisys.

Texas Instruments yra antroji kompanija, kuri taipogi paruošė lustą besipuikuojantį dvejais Cortex-A15 branduoliais. Ant popieriaus OMAP5430 už Samsung Exynos 5 5250 yra ir našesnis, ir galbūt net taupesnis. Jo taktinis dažnis jau siekia net 2.0 GHz, o grafine dalimi pasirūpina PowerVR SGX544MP2 spartintuvas, kai pats lustas gaminamas 28nm technologiniu procesu. Tikėtina, kad šį lustą savo naujuose gaminiuose naudos LG bei HTC.

Bet jums gi kyla klausimas, ar tai yra viskas? Tikrai ne. Priartėjus kitų metų pradžiai kompanija nVidia bandys smogti su Tegra 4 lustus. Tuo metu jis turėtų tapti vienu iš sparčiausių mobiliųjų lustų, nes naudos jau nebe du, tačiau net keturis Cortex-A15 lustus, kurie darbuosis 2.0 GHz dažniu. nVidia taip pat deda milžiniškas pastangas į GeForce ULP spartintuvo tobulinimus.

Visgi visus pirmoje 2013 pusėje, bent jau kalbant apie ARM architektūrą ir du branduolius, bandys nurungti kiek mažiau žinoma kompanija ST-Ericsson. Šie pristatys dviejų branduolių procesorių Nova A9600, kuris darbuosis net 2.5 GHz dažniu. Grafine dalimi taip pat pasirūpins tuo metu pats greičiausias iš galimų PowerVR grafikos spartintuvų – Rogue 6.

Aptarus visus keturis lustus, kurie turės du arba keturis ARM Cortex-A15 architektūros branduolius, įdomiausia kova, turbūt, bus tarp nVidia Tegra 4 ir ST-Ericsson Nova A9600. Bus ypač įdomu pažiūrėti, kaip testuose atrodys keturių branduolių Tegra 4 dirbantis 2.0 GHz dažniu ir kaip jam pasipriešins du branduolius turintis, bet net 2.5 GHz besidarbuojantis Nova A9600.

4 Komentarai

  1. Kiewliszki parašė:

    Snapdragon S4 jau kuris laikas, tas pats iš esmės penkioliktukas. Kiti neblogai atsilieka :).

  2. Lixteris parašė:

    Bet aš, atrodo, negirdėjau apie S4 Quad Core variaciją išleistą rinkoje, ar klystu?

  3. Kiewliszki parašė:

    Na tai kad yra jie, Prime vadinas. Tik vat ar kas naudoja reikia googlintis.

  4. Lixteris parašė:

    Kiewliszki>>>Apie ką aš ir kalbu. Yra ir Exynos 5 5250 paruoštas, tik kad 0 įrenginių jį naudoja.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.