Nubausti trys asmenys, kurie siuntėsi filmą iš „Linkomanija.net“

LRT.lt remdamiesi BNS duomenimis praneša, kad pirmą kartą Lietuvoje buvo nubausti asmenys už filmo siuntimąsi pasinaudojus „Linkomanija“ platforma. Teigiama, kad liepos 27 d. „Linkomanija.net“ platformoje be autorių teisių sutikimo buvo platinimas filmas „Tu mano deimantas“, kurį ir atsisiuntė nubaustieji. Trims asmenims Lietuvos radijo ir televizijos komisija (LRTK) už šio filmą siuntimąsi skyrė 140 eurų baudas (pusę minimalios baudos).

Liepos 1-ąją įsigaliojo Administracinių nusižengimų kodekso pakeitimai, pagal kuriuos LRTK suteikti įgaliojimai ginti autorių teises ir gretutines teises taikant administracinę atsakomybę. Už neteisėtą autorių ar gretutinių teisių objekto arba jų dalies viešą atlikimą, atgaminimą, viešą paskelbimą, įskaitant pažeidimo padarymą internete nekomerciniais tikslais, gresia bauda nuo 280 iki 600 eurų.

11 Komentarai

  1. EscO parašė:

    https://www.imdb.com/title/tt25187516/
    Jeigu tai tas pats filmas – bauda už blogą skonį

  2. Tinkinimas parašė:

    Būtų įdomu sužinoti technines detales: kaip nustatė tuos tris žmones, kodėl tik tris?
    P. S. Ir iš vis kodėl baudė už šio mėšlo siuntimą, jei ten galima parsisiųsti ir padorių filmų? 🙂

    • Mindaugas Klumbis parašė:

      Manau, kad pirmiausia bandys bausti už lietuvišką turinį, o gal po to kada nors ir už kitą. Tik laiko klausimas, kada ir žiūrintys online sulauks panašaus sekimo. Dėl to ir pasirinko tokias aukas pradžiai.

      Spėčiau, kad susekė tiesiog patys prisijungdami prie Linkomanija.net ir siųsdamiesi tą patį filmą ir pažiūrėjo IP iš sąrašo. Todėl dabar torrentinant VPN yra būtinas.

    • Darbdavys parašė:

      Tai čia eilini kart ant LT sh produkcijos , nk naujo. O nustatymas labai primytuvus iš RTK nereikia tikėtis nieko daugiau nustato pagal IP iš torrento sąrašo ir poto kreipiamasi į tiekėją, kad išduotų tą asmenį.
      RTK tai visai naujas įgaliojimas, teisinės praktikos kaip ir nėra tai jei užtaiko ant rimtesnio tai gali pasibylinėt ir aplamai čia vėl eilinė parodija pagasdint paprastiem žmonėm, nes piratavimo pasauly nesustabdysi.

  3. EgidijusL parašė:

    Šiaip manau jiems perduoda info Megztukas, patys LRTK neseka tam LM’e nieko… Kurie atrašė jiems į laiškus, tie ir liko nubausti. Vokietijoje siuntinėja tai pat tokius laiškus, bet ten advokatų kontoros, kas bijo tas susimoka kelis šimtus eurų. Bet man keista jog taip paprastai IP info suteikia ISP, keistas įstatymas… Ir šiaip, juk Linkomanija užblokuota Lietuvoje, kas per baudimas, kai puslapis turi neveikti? Na dabar arba seedbox populiarės Lietuvoje (kaip Vokietijoje) arba VPN naudosis jog parsipust LT turinį, kurį seka.

  4. ojojoj parašė:

    Prie temos:

    O kaip jei naudojies dinaminiu IP? Pvz mobilaus rysio tiekejo kur perkrovus modema pasikeicia IP, tai cia pagal sesijos laika gali atsekti tiekejas kuris telefono numeris/IMEI/MAC tuo metu ta ir ta veike?

    Ir dar del VPN ar paslaugos teikejas taip pat negali pagal ta pacia schema atsekti veiksmu kas dare ta ir ta?

    • EgidijusL parašė:

      Dinamimis IP negelbsti, ISP pagal įstatymus iki metų laiko ar pnš. turi kaupti duomenis. VPN srautas realiai yra šifruojamas, tai negali ISP matyti ką tu ten veiki.

      • ojojoj parašė:

        Bet VPN tiekejas mato turbut? Nes jei jam duos uzklausa, tai ir jis gali pagal konkretu laika atsekti kas naudojosi?

        • Mindaugas Klumbis parašė:

          Yra „specialūs“ VPN, kurie skirti torrentinimui. Tokie turi „no logs“ politiką, kitaip sakant, apie klientus duomenys nekaupiami, o patys serveriai RAMiniai. Tai perkraovus jį, visa info pradingsta. Tokia teorija, kaip elgiasi kai jau gauna rimtą teisėsaugos užklausą sunku prognozuoti.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.