„TikTok“ į teismą padavė tėvai, po to kai jų vaikai mirė dalyvaudami iššūkyje

„TikTok“ „Blackout“ iššūkis – dar vadinamas alpimo žaidimu, užspringimo žaidimu arba greituoju sapnavimu – tęsia ilgalaikę virusinių socialinės žiniasklaidos platformos iššūkių tendenciją, galinčių sukelti sunkius sužalojimus arba mirtį. Šiame žaidime naudotojai bando save uždusinti, kartais spausdami delnais kaklą, kol praranda sąmonę.

Kaip praneša „The Los Angeles Times“, penktadienį Los Andželo apygardos aukštesniajam teismui pateiktuose ieškiniuose teigiama, kad 8 metų Erika Walton ir 9 metų Arriani Jaileen Arroyo dalyvavo „Blackout“ iššūkyje po to, kai „TikTok“ algoritmas rekomendavo vaizdo įrašus, kuriuose kiti dalyvauja šioje tendencijoje.

Erika Walton iš Teksaso jau seniai tikėjosi tapti „TikTok“ garsenybe. Ieškinyje teigiama, kad ji buvo rasta „pakibusi ant lovos su virve ant kaklo“ po to, kai pakartotinai žiūrėjo „Blackout“ iššūkio vaizdo įrašus. Arroyo iš Milvokio buvo rasta miegamajame kabanti ant šeimos šuns pavadėlio. Ji buvo paguldyta į ligoninę ir prijungta prie dirbtinės plaučių ventiliacijos aparato, tačiau buvo praradusi visas smegenų funkcijas ir galiausiai buvo atjungta nuo gyvybę palaikančių aparatų.

„TikTok“ investavo milijardus dolerių, kad sąmoningai kurtų ir tobulintų savo produktą, skatinantį, įgalinantį ir stumiantį paaugliams ir vaikams turinį, kuris, atsakovo žiniomis, yra problemiškas ir labai žalingas nepilnamečių naudotojų psichinei sveikatai“, – sakoma ieškinyje.

Ši pora nėra pirmieji vaikai, kurie, kaip įtariama, mirė bandydami įvykdyti „Blackout“ iššūkį. Dešimtmetės Nylah Anderson motina padavė į teismą „TikTok“ ir „ByteDance“, kai jos dukra mirė praėjus penkioms dienoms po to, kai gruodį užduso. Ieškinyje teigiama, kad Nylah žiūrėjo algoritmo paskelbtus iššūkio vaizdo įrašus.

Tokie iššūkiai nėra naujas socialinės žiniasklaidos reiškinys. Šiuo metu „TikTok“ naudotojai susižeidžia dalyvaudami pieno dėžių iššūkyje, kurio metu reikia lipti ant nestabilių dėžių. Taip pat buvo „Benadryl“ iššūkis, kai žmonės išgeria pakankamai vaistų, kad pajustų haliucinacijas; druskos ir ledo iššūkis, kai dalyviai ant savo kūno, dažniausiai ant rankos, pila druską, o paskui ant druskos dedamas ledas; Drake’o įkvėptas „Kiki“ iššūkis; ir liūdnai pagarsėjęs „Tide Pod“ iššūkis, susijęs su mažiausiai dešimčia mirčių.

Neseniai „TikTok“ pateko į laikraščių antraštes po to, kai FCC komisaras paragino „Google“ ir „Apple“ uždrausti programėlę savo parduotuvėse, nes kilo abejonių, kad naudotojų duomenimis galėjo naudotis Kinijoje dirbantys darbuotojai. Atsakydama į tai, bendrovė nusiuntė JAV įstatymų leidėjams laišką, kuriame paaiškino, kad visa informacija bus saugoma JAV esančiuose „Oracle“ duomenų centruose, kuriuos periodiškai tikrins JAV įsikūrusi saugumo komanda.

2 Komentarai

  1. ToBeX parašė:

    Tėvai visada sakydavo:
    Tai jei kiti šoks nuo tilto – ir tu šoksi?

  2. aiwaris parašė:

    o man mama nuo vaiko ikale i galva kad ne ziu i kitus ziu tik i save ir daryk taip kaip tu nori o ne taip kaip kas sako ir as taip ir darau del to pan px visu nuomones ir kas ka sako xi.xi noresiu soksiu nuo tilto noresiu ne man px niekas jokios ytakos man neturi tik as pats uztat turiu klycka nuo systros bejausmis parazitas del tokio savo elgesio 😀 o i tema patis tevai kalti kad taip nutinka nuo netinkamo auklejimo ir net pyktis ima kai kazkas tokio nutinka jie bando is to tik pasipelnyti nematydami ir savo kaltes tame o mato tik buda is to pasipelnyti ir tiek beja pinigai zmogaus nesugrazina tai prie ko cia jie aplamai.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.