1080p testą laikantis „Core i9-7900X“ išbando „Gigabyte Aorus X299 Gaming 3“

Žvilgsnis iš arčiau

Šįkart „Aorus“ dizaineriai pasirinko tamsesnių spalvų tematiką. Lyginant su jau bandytais „AX370 Gaming 5“ ir „Z270 Gaming 7“ modeliais, gali pasirodyti, kad „X299 Gaming 3“ atrodo kiek nykiai, tačiau neabejojame, kad plokštė atgims vos tik gavusi elektrinį impulsą. Tokį spėjimą leidžia padaryti abipus LGA 2066 lizdo išdėstyti sutvirtinti DIMM lizdai. Jie po truputį tampa neatsiejama „Aorus“ ženklo dalimi, tačiau kartu apsunkina vizualiai tarpusavy nesiskiriančių kanalų identifikavimą. Turime pripažinti, jog I/O panelės lizdus dengiantis gaubtas atrodo solidžiau, nors yra pagamintas iš tos pačios nebrangios plastmasės, nei matytas ant konkurentės „Asus“ pagrindinės plokštės. Galime pastebėti panašią baltų ornamentų sistemą, tačiau ant „Gaming 3“ plokštės ji neapsiriboja vien zona aplink CPU lizdą. Margesnė PCB – gyvesnė išvaizda. VRM grandinė išdėstyta virš LGA 2066 lizdo ir aušinama vieno radiatoriaus. Antrajam radiatoriui, kurio didžioji dalis paviršiaus padengta į pagrindinės plokštės palenkimą reaguojančiais blizgiais efektais, priskirta vienintelė pareiga – X299 mikroschemų rinkinio aušinimas. Turime du Ultra M.2 lizdus, tačiau nei vienas neaprūpintas papildomu aušinimu.

Nepriklausomai nuo to, ar DDR4 moduliai veiks dvikanaliu (naudojant 4 branduolių procesorius) ar keturkanaliu (naudojant šešių ir daugiau branduolių procesorius) režimais, maksimalus palaikomos non-ECC atminties dažnis nurodomas 4400 MHz. Tik pirmuoju atveju maksimali talpa siekia 64 GB, o antruoju – 128 GB. Likome nustebę „Gigabyte“ sprendimu grąžinti į abi puses atlenkiamus DIMM lizdų fiksatorius, todėl skubėjome patikrinti, ar jie nemaišo nugarines plokšteles turinčių vaizdo plokščių tvirtinimui į žemiau esantį PCI-Express lizdą. Tvirtas atsakymas: ne, suderinamumo problemų nekyla.

LGA 2066 visu savo grožiu

 

Viršutiniame kampe, greta VRM grandinės PWM valdiklio, sau neįprastoje pozicijoje atsiduria SYS_FAN2 lizdas. Keliaujant į dešinę seka 8-pin EPS12V lizdas, 4-pin RGB 5050 galvutė (2A/ 12V), CPU_FAN ir CPU_OPT lizdai. Antrame plane pasilieka HPWR_FAN_PUMP (3A/ 12V), kuris patrauks ne vieną ventiliatorių. Diagnostiniai LED indikatoriai išdėstyti po visą PCB: CPU po LGA 2066 lizdu, VGA – virš pirmojo PCIe x16 lizdo, Boot – tarp SATA portų ir vidinio USB 3.0 kištuko.

 

„Gigabyte“ vis dar neduoda vidinės USB 3.1 Gen 2 (10 Gb/s) jungties, tačiau pora Gen 1 (5 Gb/s) galvučių išdėstytos patogesniu būdu – žemiau viena kitos. Reikėtų atreipti dėmesį į tai, kaip X299 mikroschemų rinkinio valdomi 8 SATA III (6 Gb/s) portai, palaikantys RAID 0/1/5/10 masyvus, yra susieti su Ultra M.2 lizdais. Į arčiausiai CPU lizdo esantį M.2 (M2Q_32G) įstačius SATA/PCIe SSD kaupiklį iškart prarandama pusė SATA lizdų (SATA3_4, SATA3_5, SATA3_6, SATA3_7). Pasinaudojus antruoju M.2 lizdu (M2P_32G) praradimai daug mažesni. Pasirenkant SSD su SATA magistrale netenkama tik vieno iš aštuonių SATA portų (SATA3_0), o PCIe SSD vartotojui palieka visus 8 veikiančius portus.

 

Ką dar būtina žinoti apie M.2 lizdus, tai maksimalus į juos statomų SSD kaupiklių ilgis. Viršutinis tinkamas 2242, 2260 ir 2280 modelio kaupikliams, o į apatinįjį gali būti statomas ir 110 mm ilgio SSD. Abu lizdai pilnai suderinami su „Intel Optane“ kaupikliais.

„Intel X299“ mikroschemų rinkinį dengiantis ir iliuminuotą „Aorus“ logo turintis radiatorius panašu, kad savo dydžiu nusileidžia matytam ant „Asus Prime X299-A“ pagrindinės plokštės. To priežastis labai paprasta – „Gigabyte“ jam patikėjo aušinti tik mikroschemų rinkinį, nors įsivaizduojama tąsa galėtų uždengti ir abu M.2 lizdus.

 

Aplink radiatorių matome virtualiam RAID, naudojant procesoriaus PCIe linijas, skirtą VROC kištuką, nepatogų CLR_CMOS trumpiklį ir likusius tris iš penkių SYS_FAN lizdus, iš kurių SYS_FAN5 skirtas ir pompos kontroliavimui. AIO savininkams, norintiems išlaikyti laisvą HPWR_FAN_PUMP lizdą ir laikytis visų rekomendacijų, gali būti keblu nuvesti kabelį iki pat PCB apačios. Optimalesniu variantu taptų SYS_FAN1/2 lizdai, kurie yra gerokai arčiau CPU lizdo. Apatinėje dalyje taip pat turime porą USB 2.0 galvučių, galinčių aptarnauti iki 4 lizdų, antrą RGB 5050 lizdą ir du on-board mygtukus: vienas įjungia/išjungia sistemą, antrasis skirtas procesoriaus paspartinimui.

 

Visi penki mechaniniai PCIe x16 lizdai yra 3.0 standarto, tačiau tik 2 iš jų veikia elektriniu x16 režimu. Nesunku nuspėti kurie. Žinoma, sustiprinti. Žemiausiai esantis veikia x8 režimu, o likę du – x4. Atrodo viskas paprasta, tačiau taip nėra. Tam, kad pagrindinis lizdas veiktų x16 režimu LGA 2066 lizde privalo būti bent šešis branduolius turintis procesorius su 28 PCIe linijų centru. Neišpildžius šitos sąlygos (panaudojus i5-7640X arba i7-7740X) pagrindinio lizdo pralaidumas bus apribotas iki x8. Tai nėra didelė problema, kadangi lizdas atitinka PCIe 3.0 standartą ir vaizdo plokštės spartos deficitas tebus 1-2 %. Dėmesį privalo atkreipti ketinantys naudoti SLI. Pasirinkus minėtus keturių branduolių „Kaby Lake-X“ procesorius antrojo sustiprinto PCIe x16 lizdo pralaidumas sieks vos x4 režimą. Tai reiškia tik viena – kombinacija iš dviejų „GeForce“ vaizdo plokščių negalima. Esant tokiems ribojimams galima tik „CrossFire“ technologija, o žemiausias PCIe 3.0 x16 lizdas funkcionuoja tik kai naudojamas 44 PCIe linijų pluoštą turintis procesorius. Kiek kitokio lygio saugumą (be „PCIe Armor“ lizdų) atlieka antroji BIOS mikroschema. Vartotojui nesuteikta priėjimo galimybė prie „backup’o“, todėl negrįžtamai užlaužti pagrindinę plokštę iš esmės neįmanoma.

„Realtek ALC1220“ kodekas, pasižymintis 120 dBA SNR išėjime, paslėptas po EMI dangteliu, papildomai izoliuojant garso posistemę nuo bendro PCB. „Gigabyte“ iš kondensatorių renkasi „Nichicon“ su WIMA. Ar pastarieji rinkoje vertinami aukščiau už pirmuosius pasakyti negalime, tačiau girdėjome, kad vokiečių kompanija priskiriama prie vienų kokybiškesnių gamintojų. Turintys daugiau galios reikalaujančias ausines turės kliautis į patį kodeką integruotu sustiprinimo mechanizmu, kadangi atskiro stiprintuvo „Gaming 3“ neturi.

 

Greitai prisimename RMAA teste parodytus „Asus Prime X299-A“ rezultatus ir palyginame su tuo, ką duoda „Gaming 3“. Garso posistemyje „Gigabyte“ priimti sprendimai nėra tokie efektyvūs (skaičių išraiška) kaip „Asus“. -98,6 dBA triukšmo lygis prieš -105,4 dBA, 100,5 dBA dinaminis diapazonas prieš 108,9 dBA ir 0,0022 % harmoninio iškraipymo reikšmė prieš 0,0017 %. Visgi galutinis įvertinimas identiškas (labai geras).

I/O skydelis mums atneša keletą siurprizų, deja, nemalonių. Savaime aišku, kad ant PCB sutiktas CLR_CMOS trumpiklis nubraukia šiuolaikišką mygtuką I/O panelėje, tačiau apie tai, kad neturėsime skaitmeninės S/PDIF sąsajos nesitikėjome. Vartotojui lieka senoviškas PS/2 portas, su gigabitiniu „Intel“ tinklu susietas RJ-45 lizdas, šeši USB 3.1 Gen 1 (visi palaikomi X299 rinkinio) ir du (A + C tipo) USB 3.1 Gen 2 lizdai, valdomi papildomo „ASMedia 3142“ valdiklio.

4 Komentarai

  1. gorro13 parašė:

    Kad is esmes ne zaidimams skirta sita platforma.

    • IFeelYou parašė:

      Būtent. Man irgi nelabai suprantama kodėl dauguma testuoja 10 core high-end CPU su žaidimais. Tai yra CPU skirtas profesionalams, kurie dirba ir uždirba šito CPU dėka, o ne žaidėjams. Žaidėjams yra 4790k/6700k/7700k, o universalus CPU tiek žaidimams tiek darbams yra naujas 8700k.
      Man rodos daug geriau tokią platformą kaip ši, testuoti su AutoCAD, FryRender/CoronaRay tracing, Media encodinimu/decodinimu, extractinimu, JavaScriptu/HTML5, Cinebench/Blender ir dėl vaizdo vieną žaidimą paimt.

  2. BC00 parašė:

    Kad turėtume Threadripper paleistume truputį tinkamesnės apkrovos. Dabar labiau investigation tipo testavimas (turint solidžių palyginimų) ieškant, kad gal kas (koks title) pastebimiau teigiamai/neigiamai sureaguos ir šiaip parodyti mažiau patyrusiai auditorijai, kad skirtumai net ir tik 1080p raiškoje tarp gaming ir non-gaming procesorių nežymūs.

  3. BC00 parašė:

    Atnaujinau į F6 BIOS versiją. Atsirado AVX(512) Offset parinktys, kurios tvarkingai veikia, nors apie šitos funkcijos sutvarkymą Giga nieko neatžymi in realize notes. LLC vis dar nefunkcionalus. Ar auto, ar low, ar extreme – įtampa identiška.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.