Trigubas šaltis: „Corsair“, „Fractal Design“ ir NZXT „high-end“ AIO sistemos

Corsair H110i GTX

Lai nesupyksta likę du testavimo pavyzdžių tiekėjai, bet pritaikę abėcėlės tvarką pradėsime nuo „Corsair H110i GTX“. „Corsair“ pristato H110i GTX kaip produktą, skirtą itin stipriai spartintiems procesoriams. Stengiamąsi afišuoti dvigubą 280 mm radiatorių bei porą 140 mm PWM ventiliatorių, taip pat „Corsair Link“ programinę įrangą, kuri yra kelias į visavertę SP140L ventiliatorių ir RGB efektų kontrolę. Gamintojas pateikia svarbiausias H110i GTX specifikacijas, negarbingą kovą su gamykliniu i7-3970X aušintuvu ir sąrašą, ką turėtume rasti komplektacijoje.

 

 

Apsaugai nuo pažeidimų jokių priekaištų neturime, tačiau komplektacijoje pasigendame papildomiems trečiam ir ketvirtam ventiliatoriui skirtų varžtų.

H110i GTX radiatorius, kaip ir daugelio visų kitų šiuolaikinių AIO sistemų, pagamintas iš elementaraus aliuminio. Išmatavimai siekia 140 x 312 x 26 (mm), tačiau pačių aliuminio gijų storis tesiekia ~20 mm. Bendrą radiatoriaus storį padidina šoninės plokštelės. Ant šio radiatoriaus telpa 2x 140 mm ventiliatorių konfigūracija, o iš abiejų šonų radiatorius papuoštas pilkomis juostomis su „Corsair“ pavadinimu. Gijos išdėstytos tankiai viena nuo kitos – blokuojamas didesnis oro srautas, tačiau potencialiai turime didesnį našumą šalinant skysčio atneštą karštį. Pastarasis atgabenamas 17-os vamzdelių pagalba.

 

 

Iš radiatoriaus išeina dvi storos, pintu nailonu dengtos, žarnelės. Neabejojame, kad po solidumą pridedančiu nailonu slepiasi įprastas lygios gumos pluoštas. Jų ilgis siekia ~37 cm, bet juo manipuliuoti gana sudėtinga – žarnelės mažai lanksčios, galimai dėl savo storio. Į „Asetek“ gamintą CPU bloką jos patenka per jo viršų, nesudarydamos įprasto 90° kampo. Aštuonkampis blokas aptrauktas plastiku, kurio centre esantis „Corsair“ pavadinimas spalvine išraiška gali informuoti apie CPU temperatūrą arba tiesiog sušvisti norimomis LED spalvomis. Bloke paslėpta varinė šalčio plokštelė,  kurios išorinis paviršius iškart padengtas termo pasta. Pompa maitinama SATA jungties pagalba, iš bloko išeinant dviems 4-pin lizdams, į kuriuos jungiami du 140 mm SP140L ventiliatoriai. Prie pagrindinės plokštės jie prijungiami vienu 3-pin laideliu. Viename iš bloko šonų matomas mini-USB lizdas, kuris išnaudojamas „Corsair Link“ programinės įrangos funkcionavimui. Kaip minėjome, tai raktas į LED efektų ir ventiliatorių valdymą.

 

 

„Corsair“ oficialiai nenurodo, kokius guolius naudoja SP140L ventiliatoriai, tačiau teoriškai juose turėtų būti integruoti hidrauliniai guoliai, kurie techniškai yra patobulinti slystantys guoliai. Devynias menteles turintis SP140L gali pasiekti 2000 RPM +/- 10 % sūkius, o tai reiškia, kad maksimalūs apsisukimai gali kilti iki pat 2300 RPM. Prastumiamo oro srautas siekia 104.65 CFM, statinio slėgio 3.43 mm-H2O , o maksimalų triukšmą „Corsair“ nurodo 43 decibelams (dBA). Tiesa, oficialioje „Corsair“ svetainėje statinis slėgis nurodytas ne 3.43 mm-H2O, o 3.99 mm-H2O.

„Corsair Link“

H110i GTX valdomas pasitelkiant „Corsair Link“ programinę įrangą, kuri šiuo metu jau palypėjusi iki ketvirtos kartos. „Corsair“ pasirinkta stilistika labai panaši į „Crysis“ frančizės tematiką… „Home“ skyrius pasitinka su svarbiausia informacija iš pagrindinių PC mazgų. Esame nustebę prieš akis matydami net temperatūrų parodymus iš „Crucial“ DDR4 modulių. Kas liečia patį H110i GTX aušintuvą, gauname duomenis apie skysčio temperatūrą, ventiliatorių ir pompos guolių sūkius. Iš čia galime iškart patekti į papildomą laukelį, kur leidžiama išjungti/įjungti CPU bloko LED apšvietimą. Pasikeičiant spalvai „Corsair“ leidžia mus įspėti, kai viršyjama nustatyta sistemoje cirkuliuojančio skysčio temperatūra. Gaila, ne CPU temperatūra, nes skystis įšyla labai lėtai.

corsairlink1  corsairlink2

corsairlink3  corsairlink4

corsairlink11

Spustelėjus ant bet kurio temperatūrą ar RPM rodančio laukelio gauname galimybę grafiškai realiu laiku sekti šių parametrų pokyčius. „Corsair“ siūlo iškart penkis jau sukurtus ventiliatorių sūkių profilius: „quiet“, „balanced“, „performance“, „fixed“ ir „max“. „Fixed“ leidžia procentine išraiška fiksuoti sūkius, kai „max“ be temperatūrinių išlygų įsuka ventiliatorius iki maksimumo. Kaip vėliau išsiaiškinsime bandydami „Kraken X61“, asmeniniam sukonfigūravimui taip pat skirti šeši rutuliukai, tačiau jų judėjimas neapribotas. Temperatūros skalė sugraduota kas 1 °C, o ventiliatorių apsisukimų kas 1 %. Vartotojas taip pat turi galimybę rankiniu būdu keisti pompos darbo intesyvumą: „quiet“ režime ji dirba ~2000 RPM, o „performance“ pašoka iki ~3000 RPM.

corsairlink5  corsairlink

corsairlink6

„Configure“ skyrius eilės tvarka sugrupuoja visus termo daviklius, vėl gaunant galimybę sekti pokyčius realiu laiku. „Profile“ skyriuje galime atliktus pakitimus išsaugoti profilyje, kuris bus pasiekiamas vos užvedus pelės kursorių ant „profile“. „Graphing“ iššaukia papildomą visų daviklių sekimo grafą, tačiau esminis skirtumas čia tas, kad galima rinktis, kuriuos daviklius stebėti su galimybe gautą informaciją įrašyti.

corsairlink7  corsairlink8

corsairlink9  corsairlink10

„Corsair“ pateikiamas vartotojo gidas detalus ir aiškus, pats tvirtinimo mechanizmas pakankamai paprastas, o standžios žarnelės didelio diskomforto nesukėlė – viską galima atlikti savomis rankomis, be aplinkinių pagalbos. Tiesa, „Corsair“ šiek tiek „apsiskaičiavo“ su „Corsair Link“ kabelio lizdu – jo kelyje pasimaišė šiaurinį tiltą aušinantis „Asus ROG Mamimus VIII Extreme“ radiatorius, kurio didžioji dalis LGA1151 motininių plokščių neturi. Vienintelė išeitis buvo CPU bloko pasukimas 90° kampu, kad lizdas atsidurtų lygiagrečiai DIMM lizdų. Problema kaip ir išspręsta, tik tiek, kad baltai šviečiantis „Corsair“ pavadinimas taip pat pasisuko.

 

 

 

8 Komentarai

  1. Maariux parašė:

    Labai domintų statistika dėl skysčio nutekėjimo dažnumo/galimybės.
    Prie vandens visada smagu matyti bent vieną hi-end orą palyginimui.

    p.s. ot: ar bus koks konkursas (kad ir kūrybinis) šiais metais ?

  2. Hobis parašė:

    CAM esu instaliaves ir trynes daugybe kartu ivairiuose winduose. pradedant pacia pirmaja CAM versija, bet kad neisidiegtu nesu mates. Kita vertus CAM pjaunasi su ASUS AISuite3 ir MSI Afterburner priedu RivaTunerStatisticServer. Su pirmu nepasidalina ventiliatoriais, o su antru OSD zaidimuose. pastebejau, kad radiatoriaus ausinima geriau suteikti mot.plokstei, o i pompos maitinima turi buti patiekta 100% apsuku profilis, kitaip ji klaksi

  3. BC00 parašė:

    Su pompos klaksėjimu susidūriau, ir kuo mažesnėmis apsukomis ji veikia, tuo gurguliavimas didesnis… Kaip minėjai, CPU fan 100 %/full speed yra konkretus problemos sprendimas.

  4. DasMachine parašė:

    Tas pats ir pas mane su X61 klaksejimu prie mazesniu apsuku. Prie didesniu apsuku veikia labai tyliai.

  5. BC00 parašė:

    O kokia pas abu skysčio temperatūra?

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.